Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Το αντιοξειδωτικό καλοκαιρινό φρούτο που ωφελεί την καρδιά και βελτιώνει τον ύπνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού, τα κόκκινα και τραγανά κεράσια φέρουν ιδιότητες που τα καθιστούν απαραίτητα στη διατροφή μας. Μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τον ύπνο, ενισχύουν την καρδιακή υγεία και επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση, προωθώντας συνολικά την υγεία και την ευεξία.
Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά πέντε σημαντικά οφέλη των κερασιών για την υγεία.

1. Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά
Όλες οι ποικιλίες κερασιών περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματος, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για τους μύες, τη νευρική λειτουργία και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τα κεράσια αποτελούν, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία, τροφοδοτώντας το πεπτικό σύστημα με ωφέλιμα εντερικά βακτήρια και ενισχύοντας την κινητικότητα του εντέρου. Τέλος, παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο.

2. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις
Η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων στα κεράσια μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα πολλά οφέλη υγείας του συγκεκριμένου φρούτου.

Συγκεκριμένα, το υψηλό αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο συμβάλλει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, κατάσταση που συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις και πρόωρη γήρανση. Μάλιστα, μια επανεξέταση μελετών βρήκε ότι η κατανάλωση κερασιών μείωσε αποτελεσματικά τη φλεγμονή σε 11 από τις 16 μελέτες και τους δείκτες του οξειδωτικού στρες σε 8 από τις 10 μελέτες.

Επίσης, τα κεράσια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν τη συνολική υγεία. Διατροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορεί να προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιακά νοσήματα, ο διαβήτης, η νοητική εξασθένιση και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Περιέχουν, ακόμη, καροτενοειδή όπως η β-καροτίνη και η βιταμίνη C, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

3. Ενισχύουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση
Έρευνα δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις των κερασιών μπορούν να ανακουφίσουν από τον μυϊκό πόνο, τις βλάβες και τη φλεγμονή που προκαλεί η άσκηση. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι τα κεράσια επιταχύνουν την ανάρρωση των μυών, μειώνουν τον πόνο και αποτρέπουν την απώλεια δύναμης σε αθλητές όπως οι ποδηλάτες και οι μαραθωνοδρόμοι.

Επιπλέον, κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα κεράσια μπορεί να ενισχύουν την απόδοση στην προπόνηση. Μελέτη σε 27 δρομείς αντοχής έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 480 mg κεράσια καθημερινά για 10 ημέρες πριν από έναν μαραθώνιο πέτυχαν κατά 13% μέσο όρο ταχύτερο χρόνο και βίωσαν λιγότερο μυϊκό πόνο από την ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο.

Παρόλο που οι περισσότερες μελέτες διερευνούν τις συνδέσεις ανάμεσα στα κεράσια και τους επαγγελματίες αθλητές, το φρούτο μπορεί να ωφελήσει και τους απλούς ανθρώπους. Σε μελέτη 20 δραστήριων γυναικών, αναδείχθηκε ότι όσες κατανάλωναν 60 ml χυμού κεράσι δύο φορές την ημέρα για οκτώ ημέρες ανέρρωσαν ταχύτερα και είχαν μικρότερες μυϊκές βλάβες και πόνο μετά την ολοκλήρωση επαναλαμβανόμενων προπονήσεων, συγκριτικά με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Παρότι ελπιδοφόρα, πάντως, τα ευρήματα αυτά δεν είναι σαφή ως προς την ποσότητα του φρέσκου φρούτου που πρέπει να καταναλώσει κάποιος για να ωφεληθεί αυτών των αποτελεσμάτων.

4. Ωφελούν την καρδιακή υγεία
Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα κεράσια, μπορεί να αποδειχθεί ένας… νόστιμος τρόπος να προστατεύσετε την καρδιά σας, καθώς πολλές μελέτες δείχνουν ότι διατροφές με πολλά φρούτα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα από αυτή την άποψη, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την καρδιακή υγεία, μεταξύ των οποίων το κάλιο και οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.

Μόλις 154 γραμμάρια κερασιών παρέχουν το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας σε κάλιο -μέταλλο απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και των φυσιολογικών καρδιακών παλμών, ενώ συμβάλλει και την απομάκρυνση του περιττού νατρίου από το σώμα, ρυθμίζοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Γι’αυτό, άλλωστε, οι υψηλότερες προσλήψεις καλίου έχουν σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπλέον, τα κεράσια είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, οι φλαβονόλες και οι κατεχίνες, τα οποία διατηρούν την καρδιά υγιή, προστατεύοντας από την κυτταρική βλάβη και μειώνοντας τη φλεγμονή. Μάλιστα, σε μελέτη 84.158 ανθρώπων, βρέθηκε ότι η υψηλότερη πρόσληψη τέτοιων πολυφαινολών σχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων για πέντε χρόνια.

5. Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου
Τα οφέλη των κερασιών όσον αφορά στην ενίσχυση του ύπνου μπορούν να αποδοθούν στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ενώσεις. Επιπλέον, τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, ουσία που βοηθά στην ρύθμιση του κύκλου του ύπνου.

Μελέτη σε 20 ανθρώπους έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν κεράσια για επτά ημέρες βίωσαν σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα μελατονίνης, τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Παρομοίως, μελέτη δύο εβδομάδων σε ηλικιωμένους πάσχοντες από αϋπνία βρήκε ότι η κατανάλωση 240 ml χυμού κεράσι πριν τον ύπνο αύξανε τη διάρκεια του ύπνου κατά 84 λεπτά. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν προϊόντα με συμπυκνωμένο χυμό, επομένως δεν είναι σαφές αν τα φρέσκα φρούτα θα έχουν την ίδια επίδραση. Γι’αυτό χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου οι επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς η κατανάλωση κερασιών μπορεί να ωφελήσει τον ύπνο.

www.ygeiamou.gr

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement