Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Μελιτζάνες παπουτσάκια με απάκι και ανθότυρο  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 μικρές μελιτζάνες φλάσκες

60ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

180γρ. απάκι, σε μικρούς κύβους

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καρότο, τριμμένο

2 τομάτες φρέσκες, τριμμένες

200γρ. ξηρό ανθότυρο, τριμμένο

½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο φύλλα), ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Πλένετε και σκουπίζετε τις μελιτζάνες και με ένα μαχαίρι τις κόβετε κάθετα στη μέση. Χαράζετε σταυρωτά την ψίχα τους και ραντίζετε με λίγο από το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το κρεμμύδι, αλατίζετε και σοτάρετε για 4 λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτετε το απάκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το καρότο, τις τομάτες, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό και τον μισό ανθότυρο. Ανακατεύετε καλά. Βγάζετε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και με ένα κουτάλι πιέζετε τη σάρκα τους για να δημιουργήσετε χώρο για τη γέμιση. Γεμίζετε μέχρι επάνω με τη γέμιση, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο ανθότυρο και βάζετε ξανά στον φούρνο. Ψήνετε για 30 λεπτά να ροδίσουν όμορφα οι μελιτζάνες.

Μαγειρική

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, με πράσο και φέτα     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

2 πράσα

3 αυγά

200 γρ στραγγιστό γιαούρτι

50 ml ελαιόλαδο

πιπέρι

άνηθο-δυόσμο

10 γρ μπέικιν πάουντερ

200 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

1 κιλό σπανάκια

200-300 γρ φέτα

σιμιγδάλι

Εκτέλεση:

Ξεκινάτε καθαρίζοντας και πλένοντας όλα τα χορταρικά. Στη συνέχεια, τα στραγγίετε και τα ψιλοκόβετε. Έπειτα, τσιγαρίζετε σε καυτό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα πράσα. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τα αυγά με το γιαούρτι και το λάδι. Προσθέτετε πιπέρι, άνηθο, δυόσμο, το μπέικιν και το αλεύρι. Κατόπιν, ανακατεύετε να γίνει χυλός και βάζετε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σπανάκι και την σπασμένη φέτα. Συνεχίζετε παίρνοντας το μεγάλο ταψί της κουζίνας το οποίο λαδώνετε. Πασπαλίζετε με σιμιγδάλι την βάση του και απλώνετε στη συνέχεια το μείγμα. Τέλος, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.

Περισσότερα

Μαγειρική

  Τσίζκεικ σοκολάτας με φιστίκια Αιγίνης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 12 άτομα)

Για τη βάση

150 γρ. μπισκότα της αρεσκείας σας

100 γρ. βούτυρο

75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

40 γρ. αλεύρι

15 γρ. κακάο

30 γρ. νερό

60 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα

Για τη γέμιση

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

800 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά

150 γρ. κουβερτούρα 55%

6 κρόκους αυγών + 2 μικρά αυγά

Για τα καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης

230 γρ. φιστίκια κομμένα στα 2

120 γρ. ζάχαρη

50 γρ. νερό

8 γρ. ανθό αλατιού

Εκτέλεση:

Αλέθετε τα μπισκότα σε σκόνη, τα ανακατεύετε με το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο και το νερό και φτιάχνετε μια λεία ζύμη. Απλώνετε τη ζύμη σε βουτυρωμένο τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 5 εκ. πιέζοντάς τη με την παλάμη σας για να δημιουργήσετε μία βάση χωρίς κενά. Σκορπίζετε τα φιστίκια και πιέζετε. Στο μίξερ χτυπάτε το φρέσκο τυρί κρέμα με τη ζάχαρη. Προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους και τα αυγά. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και πριν βράσει τη ρίχνετε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιείτε πολύ καλά και προσθέτετε στο προηγούμενο μείγμα. Αδειάζετε λίγη ποσότητα να καλύψετε τη βάση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 10΄. Αδειάζετε έπειτα και την υπόλοιπη γέμιση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για άλλα 70΄. Σερβίρετε με καραμελωμένα φιστίκια. Ζεσταίνετε ελαφρώς τα φιστίκια σε τηγάνι. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό στους 115°C, ρίχνετε τα φιστίκια και καραμελώνετε. Ρίχνετε και το αλάτι, ανακατεύετε και αποσύρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χοιρινό με δαμάσκηνα    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

140 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κιλό χοιρινό µπούτι ή σπάλα, σε κύβους

1 κρεμμύδι, σε κύβους

1 καρότο, σε κύβους

1 κλωνάρι σέλερι, σε κύβους

1 πράσο, το άσπρο µέρος, σε κύβους

1 σκελίδα σκόρδο, σε φετες

1 φύλλο δάφνης

1 ξύλο κανέλας

3 γαρίφαλα

3 κόκκους µπαχάρι

250 ml λευκό ξηρό κρασί

3 κουτ. σούπας συµπυκνωµένο χυµό τοµάτας

100 γρ. βούτυρο

2 κυδώνια χωρίς κουκούτσια, σε φέτες

12 δαµάσκηνα ξερά

1 κουτ. σούπας µέλι θυµαρίσιο

1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαµικό

ανθό αλατιού

µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση:

Σε µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και θωρακίζετε το κρέας. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το πράσο και το σκόρδο, ανακατεύοντας µε σπάτουλα να µαραθούν και να καραµελώσουν. Προσθέτετε τα µπαχαρικά και σβήνετε µε το κρασί. Μόλις εξατµιστεί προσθέτετε τον χυµό της τοµάτας, λίγο νερό, αλατοπιπερώνετε, κλείνετε µε το καπάκι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και να µαλακώσει για 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον νερό. Ταυτόχρονα, σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τις φέτες κυδωνιών στο βούτυρο, τα δαµάσκηνα, το µέλι και σβήνετε µε το ξίδι. Μαγειρεύετε µέχρι να γλασαριστούν. Δοκιµάζετε το κρέας και, όταν είναι σχεδόν έτοιµο, αραδιάζετε τα φρούτα στην κατσαρόλα. Δίνετε µια βράση, χαµηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να µαγειρευτούν µαζί για 15΄ µέχρι να µελώσει ωραία το φαγητό.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα