Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πάτρα: Η αγαπημένη μας πόλη-Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τελευταία επίσκεψή μου στην γενέθλια γη το μυαλό μου γυρνούσε στην επόμενη μέρα και στο μέλλον της αγαπημένης μας Πάτρας!
Και αυτό γιατί η πόλη είναι σε μια αρνητική πορεία αφού το τελευταίο μεγάλο έργο που έγινε είναι το νέο λιμάνι.

Ένα έργο ζωής που χρειάσθηκαν πολλά χρόνια και πολλές κυβερνήσεις για να γίνει, παρά τη μεγάλη σπουδαιότητά του εφόσον συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία και την Ευρώπη.
Σήμερα είναι σε εκκρεμότητα δύο ακόμα μεγάλα έργα, ο νέος ΧΥΤΑ και η παράδοση του έργου Πείρου – Παραπείρου για την υδροδότηση της πόλης. Παράλληλα δε, μικρότερα έργα διεκπεραίωνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βάζοντας μια “πινελιά” στην πρόοδο του τόπου με έργα ανάπλασης σε συνεργασία με τον Δήμο, ο οποίος θα μπορούσε να κάνει περισσότερα αφού η πόλη παρουσιάζει μια εικόνα, “εντός και εκτός” των τειχών, μιζέριας.
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που έγιναν έργα, όπως πεζοδρομήσεις, διαμόρφωση πλατειών, ασφαλτοστρώσεις σε όλο το εύρος των δρόμων και όχι μεμονωμένα.
Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία καθώς οι συζητήσεις ξεκίνησαν εδώ και κάποιες δεκαετίες και όλα αυτά έχουν μείνει ακόμα στα χαρτιά. Εδώ θα έλεγα κομψά και ευγενικά όπως λέει και η παροιμία “ήμουν νιος και γέρασα”! Πολλά είχαν ακουστεί αλλά… στην πράξη μηδέν!
Είναι τυχεροί όμως οι Πατρινοί αφού η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Συγκοινωνιών Κώστας Καραμανλής έχει πάρει το “πράσινο” φως από τις Βρυξέλλες για την χρηματοδότηση του έργου της Εθνικής οδού Πατρών – Πύργου και αν (δεν αλλάξει κάτι δραματικά) όχι φέτος στις αρχές του 2022 θα αρχίσει η κατασκευή της ώστε να δώσει στην πόλη και στη Δυτική Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Πελοποννήσο την πλήρη βιομηχανική και εμπορική αξιοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Κανείς όμως δεν γνωρίζει σε ποια φάση βρίσκεται η κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ όπως και η λειτουργία του έργου Πείρου – Παραπείρου.
Είμαι βαθύτατα πεποισμένος ότι η Πάτρα, η Αχαΐα αλλά και ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα έχουν μεγάλες δυνατότητες να αλλάξουν όψη και να αποκτήσουν μια άλλη όμορφη πολιτιστική εικόνα αν γίνει και η σύνδεση με το τρένο μέχρι τον παλιό σταθμό. Η Περιφέρεια έχει δείξει δύο χρόνια τώρα στην πράξη τέτοια δείγματα γραφής με κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις όπως η ανακατασκευή της εισόδου στην πόλη της παλιάς Εθνικής οδού από τα Μποζαΐτικα έως τον Νέο Δρόμο με αποτέλεσμα να έχει μια όμορφη εικόνα.
Επίσης, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλά εγκαταλειμμένα οικόπεδα ώστε να γίνουν χώροι πρασίνου και αναψυχής αφού η Πάτρα έχει το μικρότερο ποσοστό σε πράσινο από όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Αν αυτά τα μικρά και χρήσιμα έργα γίνονταν η πόλη θα απογειωνόταν αφού έχει τις αντικειμενικές προϋποθέσεις παρόλο που υπάρχουν “αόρατες” δυνάμεις που διαρκώς προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη της καρδιάς μας εγκαταλειμμένη στην μιζέρια της.

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Επιταχυντής εξελίξεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αποχώρηση του Απόστολου Κατσιφάρα από τη θέση του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναμφισβήτητα αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στο τοπικό πολιτικό σκηνικό, που λειτουργεί ως επιταχυντής, για πολλούς και για πολλά…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώην Περιφερειάρχης, πρώην Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός, αποτελεί ίσως το τελευταίο σημαντικό «πολιτικό μέγεθος» στην Αχαΐα – πλην του Γιώργου Παπανδρέου – από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές μάλιστα, στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των πραγμάτων, αυτή η διπλή στήριξη δεν ευοδώθηκε με μία τρίτη εκλογή του ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Γι’ αυτό και η αποχώρησή του από το «περιφερειακό σκηνικό», αφενός ανοίγει πλέον διάπλατα τις εξελίξεις για την ανάδειξη νέας ή νέων υποψηφιοτήτων απέναντι στον σημερινό Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, αλλά και αφετέρου για διεύρυνση της παράταξης του σημερινού Περιφερειάρχη προς την κεντροαριστερά. Η αρχή έχει ήδη γίνει και οι πληροφορίες λένε πως θα υπάρξει και συνέχεια…

Ταυτόχρονα όμως, αλλάζει τις εξελίξεις, τόσο ως προς το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, όσο και ως προς τη διεκδίκηση του Δήμου της Πάτρας. Και ως προς τα δύο αυτά μέτωπα, μόνο εικασίες και προθέσεις εκφράζονται μέχρι τώρα, όμως… ήγγικεν πλέον η ώρα που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν ανακοινώσεις. Ειδικά δε, εάν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν σε κοντινό χρονικό σημείο με τις αυτοδιοικητικές, τότε είναι βέβαιο ότι πιο ωφελημένοι θα είναι αυτοί που θα κινηθούν γρήγορα και θα έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Και κάτι ακόμα: Οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) θα επιφέρουν ανάλογες εξελίξεις και στον χώρο της ΝΔ, όπου επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» μεταξύ ψηφοδελτίου και αυτοδιοίκησης.

Μπαίνοντας στον Οκτώβριο, έναν χρόνο μακριά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και κάποιους μήνες από τις εθνικές, το πολιτικό σκηνικό αρχίζει ήδη να ζεσταίνεται έντονα…

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Κανένας δεν είναι παντοτινός

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Το μόνο βέβαιο, ως προς τον κάθε άνθρωπο, είναι ότι κάποτε έρχεται για όλους το… πλήρωμα του χρόνου. Είτε αυτό αφορά έναν κύκλο της ζωής και της δράσης του κάθε ανθρώπου, είτε και τον ίδιο τον κύκλο της ζωής.

Κανένας δεν είναι παντοτινός!

Ούτε ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα είναι, όσο ισχυρά πλέγματα εξουσίας κι αν έχουν διαμορφώσει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δύο ηγέτες που έχουν συμπληρώσει 20 ή και περισσότερα χρόνια στο προσκήνιο και μοιραία υπόκεινται στη φθορά του χρόνου αλλά και της διαχείρισης εξουσίας.

Το θέμα όμως δεν είναι «πως και πότε» μπορεί να απομακρυνθούν αυτοί οι δύο από την εξουσία – όπως εσχάτως αναζητούν (για ευνόητους λόγους) αναλυτές στην Ελλάδα και στον κόσμο – αλλά «τι θα αφήσουν πίσω τους» όταν εγκαταλείψουν την εξουσία, όπως και «ποιος θα τους διαδεχθεί».

Πρόκειται για δύο πολιτικούς με κοινά χαρακτηριστικά. Η πολυετής εξουσία διαμορφώνει «μεγαλοϊδεατισμούς» και τις περισσότερες φορές, οι ηγέτες που έχουν πολλά χρόνια στην εξουσία χάνουν το μέτρο. Ίσως και την ίδια την πραγματικότητα.

Νομίζει ο Πούτιν πως η ιστορία με την Ουκρανία θα συνεχιστεί ευθύγραμμα ή ότι οι Ρώσοι στηρίζουν τον πόλεμό του; Νομίζει ο Ερντογάν ότι μπορεί να πείσει τους Τούρκους ότι η Ελλάδα απειλεί την χώρα τους; Νομίζουν και οι δύο ότι είναι πολλοί αυτοί που είναι διατεθειμένοι να χάσουν τη ζωή τους μέσα σε πολεμικά χαρακώματα, στο όνομα οποιασδήποτε νέας «αυτοκρατορίας»;

Ίσως και να το νομίζουν… Μόνο που οι λαοί τους – και γενικότερα οι λαοί – μάλλον έχουν άλλη άποψη. Έχουμε μπει για τα καλά πλέον στον 21ο αιώνα. Ο Έλληνας, ο Τούρκος, ο Ρώσος, ο Αμερικάνος, ο Γερμανός, κλπ, μοιράζονται τις ίδιες εικόνες μέσα από τα social media. Το γούστο, η αισθητική, η αντίληψη περί δικαίου και πολλά άλλα, έχουν αποκτήσει πλέον μία παγκόσμια διάσταση που ξεπερνάει τις απόψεις και τα «νομίζω» οποιουδήποτε, όσο ισχυρού και να είναι.

Όσοι το αντιλαμβάνονται αυτό, προσαρμόζονται και διασώζουν, τουλάχιστον την υστεροφημία τους. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, απλά περνούν στη λήθη…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Άρχισε η μάχη των αεριο-αγωγών και αλλά!- Tου Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

-Από την Βαλτική άρχισε η καταστροφική μάχη των αεριο-αγωγών.

-Ψάχνουν να βρουν ποιός το έκανε αυτό. Καλά ξεμπερδέματα.

-Άρχισε η μάχη της Λάμπας. Όλοι τρέχουν να τις αντικαταστήσουν με σύγχρονες LED. Κατάφερε ο Πούτιν να μας αλλάξει τα φώτα.

-Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει.  Οι ορατοί και αόρατοι υποψήφιοι σε όλες τις εκδηλώσεις είναι πανταχού παρών στην πρώτη γραμμή.

-Το ψάξιμο για Δημάρχους συνεχίζεται. Πόλυ προσοχή γιατί όποιος βιάζεται σκοντάφτει.

-Ο Απόστολος έφυγε από την περιφερειακή σκηνή. Παραμένει όμως ενεργός, ελεύθερος να

επιλέξει την Βουλή ή το Δημαρχείο.

– Και στα καφενεία άρχισαν οι προεκλογικές συζητήσεις. Το ενδιαφέρον τους περισσότερο για τον Δήμαρχο της Πάτρας.

-Ίσως και μια δυναμική γυναίκα να είναι υποψήφια

-Ο Αλέξης ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία για μια διαφορετική εξουσία αλλά ο ψηφοφόρος που κάηκε στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

-Και ο Μαντινείας Αλέξανδρος κυκλοφορεί και οδηγεί το μικρό λευκό σκαραβαίο. Απλά και ταπεινά, όπως ο Ζιχνών Ιερόθεος.

-Ο θεσμός «προσωπικός γιατρός» προχωράει με αργό ρυθμό. Κουραστικό το ραντεβού.

-Η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος» θα οργώνει το Αιγαίο άγρυπνος φρουρός.

-Ο Σουλτάνος τον χαβά του, για γαλάζιες πατρίδες και όνειρα θερινής νυκτός.

-Η ψηφιακή τεχνολογία της σύγχρονης επικοινωνίας, δημιούργησε προβλήματα στην ζωντανή ανθρώπινη επικοινωνία.

– Όλα, εδώ και τώρα, με ένα απλό «κλικ». Προσοχή όμως γιατί καραδοκεί και η ηλεκτρονική χρηματο-κλοπή.

-Κάθε εποχή έχει και τους ευρεσιτέχνες παγιδο-κλέφτες.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα