Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Διαδικτυακή ιατροκοινωνική ημερίδα για το μελάνωμα την Τρίτη από το «ΑγκαλιάΖΩ» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από μελανινοκύτταρα του χοριοεπιδερμιδικού ορίου. Εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στον οφθαλμό (στον επιπεφυκότα και στην ίριδα), στις μήνιγγες, καθώς και σε άλλους βλεννογόνους.

Συνήθως οι βλάβες του μελανώματος παρουσιάζουν έντονη μελάγχρωση, αλλά υπάρχουν και αμελανωτικοί όγκοι. Το 90% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος οφείλεται στο μελάνωμα.

Το μελάνωμα αποτελεί το 3% του συνόλου των καρκίνων. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι σημαντικά υψηλότερη σε λαούς Κελτικής ή Γερμανικής καταγωγής. Στην Ευρώπη, η νόσος είναι συχνότερη στις σκανδιναβικές χώρες και την Ελβετία. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά είναι μικρότερα, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, της τάξης περίπου των 4-5 νέων περιπτώσεων ανά 100.000 κατοίκους. Η μέση ηλικία διάγνωσης υπολογίζεται στα 55 έτη, ενώ τα δύο φύλα προσβάλλονται εξίσου.
Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στo πλαίσιo της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και ιδίως της πρόληψης ανάπτυξης προκαρκινικών βλαβών καρκίνου του δέρματος, εν όψει καλοκαιριού, πραγματοποιεί μεγάλη εξ αποστάσεως ιατροκοινωνική ημερίδα (webinar) για όλους τους ενδιαφερόμενους με θέμα: «Καρκίνος του Δέρματος (Μελάνωμα) – Απολαμβάνω τον ήλιο έξυπνα!».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:30.
Θα χαιρετίσουν:
– ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.
– η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη
Συντονίστρια της εκδήλωσης θα είναι η Δημοσιογράφος Μαρία Σιορώκου
Τοποθετήσεις θα πραγματοποιήσουν οι:
• Δρ. Κατερίνα Γραφανάκη BSc, MSc, MD PhD/ Δερματολόγος, Μέλος ΕΔΙΠ, Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική ΠΓΝΠ, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Καρκίνος Δέρματος (Μελάνωμα). Απολαμβάνω τον ήλιο έξυπνα!».
• Χριστοπούλου Αθηνά, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας, Υπεύθυνη Ογκολογικής Μονάδας Γ.Ν.Πατρων. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Μελάνωμα νέες προκλήσεις».
Χριστοπούλου Αδαμαντία, Κοινωνική Λειτουργός Ο.Ε.Κ.Κ. «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας Μ.Α. με θέμα: «Οι επιπτώσεις του Καρκίνου του Δέρματος στην ψυχική υγεία».
Ο σύνδεσμος που θα μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό την εκδήλωση είναι ο εξής: https://youtu.be/dX5TJnYwFfo

 

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement