Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τιμούν τον ήρωα Γιαννιά-Σήμερα στις 11 το πρωί η εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύλων Πατρών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή τα 200χρόνια από την Επανάσταση και σε ένδειξη φόρου τιμής στην μνήμη και την προσφορά του στο έθνος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων Πατρών και η Χορευτική Ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τιμούν σήμερα έναν μεγάλο αγωνιστή, τον Καπετάν Γιαννιά.

Στις 11 το πρωί, θα λάβει χώρα η εκδήλωση για τον Γιαννιά, στην ομώνυμη πλατεία (Άγιος Αθανάσιος, Μαρούδα), εκεί άφησε την τελευταία του πνοή και που σήμερα δεσπόζει το άγαλμά του.
Πρόκειται για μια εκδήλωση με έντονο χαρακτήρα καθώς σύμφωνα με τους διοργανωτές, «θα αποτελέσει όχι μόνο υποχρέωση μνήμης αλλά και συνειδησιακό ανάχωμα απέναντι στην ισοπεδωτική λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης».

«Σε όποιο μέρος της πατρίδας μας κι αν γυρίσεις τη μνήμη σε πληγώνει. Ο τόπος είναι διάσπαρτος από συντριμμένα μέλη ναών, αγαλμάτων και από οστά αγωνιστών. Ο αποκεφαλισμένος Ελληνικός Λαός, σπρωγμένος από το αλάθητο ένστικτό του με αφάνταστη υπομονή και επιμονή δούλευε σιωπηλά για τη μέρα που θα συνέτριβε τις αλυσίδες του. Τα θαρραλέα βλαστάρια του σκλαβωμένου γένους συνεχίζουν ακατάπαυστα το σκάλωμα τους προς τα βουνά της Ελλάδας.

Ένας ολιγάριθμος στρατός που οργανώνει, γυμνάζει και διευθύνει το λαϊκό ένστικτο, με πενιχρά μέσα, προετοιμάζει τη λευτεριά. Η κλεφτουριά διαμορφώνει την ιστορία και η αποφασιστική συμβολή σ’ αυτήν την προετοιμασία για το μεγάλο ξεσηκωμό, ξεκινά από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα», προσθέτουν, δίνοντας το στίγμα τους για την σημερινή εκδήλωση.

ΔΕΗΣΗ, ΟΜΙΛΙΕΣ, ΧΟΡΟΙ

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τα εξής:
-Επιμνημόσυνη δέηση
-Κατάθεση στεφάνων
-Χαιρετισμοί
-Ομιλία κ. Βασίλη Κυριαζή
-Ομιλία κ. Ηλία Τουτούνη
-Παραδοσιακοί χοροί από την χορευτική ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών (Μπεγουλάκι) -υπεύθυνη Κωνσταντίνα Ζάγκλα, θεατρικό δρώμενο (υπεύθυνος Γιώργος Λογαράς)
Συμμετέχουν, ο Σκοπευτικός Όμιλος Πάτρας και οι μουσικοί, Λύσανδρος Παναγόπουλος (τραγούδι- λαούτο), Κωνσταντίνος Τζανέτος (κλαρίνο), Βίκτωρ Τζανέτος (κρουστό)
-Απονομές
-Λήξη εκδήλωσης.
ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ
Να σημειωθεί πως παράλληλα, λειτουργεί έκθεση όπλων του αγώνα στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μύλων (Μπεγουλάκι) από τον Σκοπευτικό Όμιλο Πάτρας.


Ροή ειδήσεων

Advertisement