Connect with us

Πολιτισμός

«Δρόμοι Ζωής – Στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη 1989-2019»-Το βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Published

on

Τριάντα χρόνια περιπέτειας και δράσης του Γιώργου Στασινάκη στις πέντε ηπείρους για να κάνει γνωστές τις ποικίλες μορφές του τεράστιου έργου του μεγάλου Δάσκαλου, του Νίκου Καζαντζάκη, να μοιραστεί το διαρκές ενδιαφέρον που του ασκεί, να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του που αντιστέκεται στον χρόνο. Ήταν στιγμές που τον σημάδεψαν και που θα του μείνουν αξέχαστες…

Από το 1989 έως το 2019 ο Γιώργος Στασινάκης, ως πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, μίλησε σε δεκάδες εκδηλώσεις σε πόλεις, συνοικίες, χωριά, σχολεία, πανεπι-στήμια, πολιτιστικά, φιλοσοφικά και εκπαιδευτικά κέντρα-ινστιτούτα, ναούς, συλλόγους, φυλακές, που έλαβαν χώρα σε 101 χώρες, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, ελεύθερες και μη ελεύθερες, όλες πλούσιες σε ιστορία και πολιτισμό.

Το 2018, ακολουθώντας τις παροτρύνσεις των φίλων του, άρχισε να γράφει το βιβλίο «Δρόμοι Ζωής – Στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη 1989-2019» ως μια ένδειξη σεβασμού στον μεγάλο Δάσκαλο και ως μια μαρτυρία των περιπλανήσεών του στις πέντε ηπείρους.

Σε αυτό, αναπολεί με συγκίνηση τις συναντήσεις με μελετητές και ομιλητές, εξαιρετικούς διανοούμενους, νέους, Έλληνες της Διασποράς και φιλέλληνες, καλλιτέχνες, τις επισκέψεις σε μέ-ρη σχεδόν έναν αιώνα μετά το πέρασμα του Καζαντζάκη από εκεί (Αλμάτι, Τασκένδη, Σαμαρκάνδη, Μπουχάρα, Ασκαμπάτ, Μπακού, Τιφλίδα, Ζυρίχη, Λουγκάνο, Σιγκαπούρη, Gottesgab-Bozi Dar, Kyoto, Νάξο, Στούπα, Λευκωσία, Λουμπλιάνα…) και σε πολλές χώρες που για πρώτη φορά άκουγαν για τον μεγάλο Κρητικό (Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική).

Σπάνια ένας επιστήμονας, όπως ο Γιώργος Στασινάκης, αφιέρωσε ανιδιοτελώς ένα μεγάλο μέρος της ζωής του παγκοσμίως στην προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και γενικά του Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο περίπλους του δεν τελειώνει εδώ. Το πάθος του για τον μεγάλο Κρητικό παραμένει αμείωτο, γιατί, όπως γράφει Max Tau, συγγραφέας και πιστός φίλος του Καζαντζάκη: «Οι μεγάλοι δεν πεθαίνουν ποτέ. Μας εγκαταλείπουν μονάχα. Ο Καζαντζάκης θα ζει πάντα ανάμεσά μας. Χρέος μας είναι να ξαναζωντανεύουμε με τις πράξεις μας την παρουσία του».

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Γιώργος Στασινάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1941 και φοίτησε στο Γαλλικό Κολλέγιο Δελασάλ «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά. Σπούδασε στο Μπορντό της Γαλλίας Πολιτικές Επιστήμες, Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο. Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου εργάστηκε αρχικά ως βοηθός Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, στη συνέχεια ως βοηθός Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και τέλος ως ανώτερο διοικητικό και νομικό στέλεχος του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Έχει λάβει έως σήμερα τρεις σημαντικές τιμητικές διακρίσεις: Ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας (1996) από τη Γαλλική Δημοκρατία, Πρεσβευτής Ελληνισμού (2008) από την Ελληνική Πολιτεία και Επίτιμος Δημότης (2007) του Δήμου “Νίκος Καζαντζάκης”. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), ενώ κατέχει επίσης τη θέση του αρχισυντάκτη της ετήσιας επιθεώρησης Le Regard cretois και του ενημερωτικού δελτίου Synthesis, που αποτελούν εκδόσεις της ΔΕΦΝΚ. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνου Τύπου και ένας από τους σημαντικούς δωρητές του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις και έχει ταξιδέψει με δικά του έξοδα σε ενενήντα έξι χώρες για τη διάδοση του έργου και της σκέψης του Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement