Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Θεοδωρίδου: Το 4ο κύμα θα είναι ηπιότερο και θα χτυπήσει μόνο τους ανεμβολίαστους

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας ανέπτυξαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέαςΠρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με διπλή χαρά αφού το θεωρούμε σύμμαχο στον έλεγχο της πανδημίας, είπε παίρνοντας το λόγο η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, η αποκλιμάκωση της πανδημίας οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, σε συνδυασμό βέβαια με όλα τα μέτρα που γνωρίζουμε, τις μάσκες, τις αποστάσεις κτλ.

Βίντεο: Δείτε την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας.

 

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη Βρετανία, δημιουργεί οπωσδήποτε μαι ανησυχία για την μετάδοσή της σε άλλες χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος, συνέχισε η κα. Θεοδωρίδου. Η ένταση αυτού του κύματος θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους, πρόσθεσε.

Σε τι ποσοστό η προστασία των εμβολίων από την παραλλαγή Δέλτα
Όπως είπε, μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις στη Βρετανία, έδειξαν πως η προστασία με το εμβόλιο της Pfizer από την παραλλαγή Δέλτα υπολογίζεται στο 86% και με το AstraZeneca περίπου στο 66%.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού επανέλαβε πως στην Ευρώπη, η σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο ένάντια στον κορωνοϊό παραμένει, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

«Αναφερόμαστε στις θρομβώσεις, το σπάνιο αυτό συμβάν, το οποίο όμως μας έχει προβληματίσει» είπε. Η κα. Θεοδωρίδου πρόσθεσε πως η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη. Υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να προϋποθέσουν ευοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την ανάμειξη εμβολίων, σημείωσε, ωστόσο οι έρευνες δεν είναι ολοκληρωμένες.

Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε εν συνεχεία, πως τη σκυτάλη πήραν στα χέρια τους οι νέοι με τον ενθουσιασμό των 18 ως 28 ετών στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ο χρόνος τρέχει, η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού μας, είπε.

Υψηλή η ανοσία με τις δύο δόσεις εμβολίων
Πολλοί ασχολούνται με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, επεσήμανε η κα. Θεοδωρίδου. Ωστόσο, φαίνεται πως η ανοσία από τις δύο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθετε η επιστημονική κοινότητα αρχικά.

Πιθανόν σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση στο ανοσοποιητικό του οργανισμού από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Ξεκινά το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών
Αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού αναμένεται και για τους υγειονομικούς, σημείωσε επιπλέον η Μαρία Θεοδωρίδου. Πριν λίγες ημέρες η εθνική επιτροπή γνωμοδότησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμών εργαζομένων σε μονάδες φροντίδες ηλικιωμένων στο πλαίσιο της στρατηγικής να οφελούμε χωρίς να βλάπτουμε τους άλλους.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πως η προσπάθεια εμβολιασμού των υγειονομικών στηρίζεται στην στοχευμένη ενημέρωση, σε μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης των εργαζομένων και ως έσχατη λύση την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού.

«Η πανδημία έχει μια δυναμική εξέλιξη που υπαγορεύει μεταβολές μέτρων που λαμβάνονται, αλλά αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί γίνονται πάντα με γνώμονα το όφελος και την δημόσια υγεία» σημείωσε.

Θεμιστοκλέους: Τρία εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση πως έχουν πραγματοποιηθεί 7,5 εκατομμύριά εμβολιασμοί, περισσότεροι από 4.550.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43%, και 3 εκατ. έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 31%.

Αναφέρθηκε στις παραδόσεις που εξελίσσονται κανονικά, αλλά και στα ραντεβού που έχουν ανοίξει για όλα τα εμβόλια με αποτέλεσμα κάποιος να κλείνει ραντεβού σήμερα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εμβολιάζεται. Κάλεσε δε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, καθώς οι διαδικασίες πλέον είναι αρκετά γρήγορες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών. Το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 86% και το νοσηλευτικό προσωπικό σε ποσοστό 69%. Το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 66%. Στον ιδιωτικό τομέα οι μισθωτοί γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, οι νοσηλευτές σε ποσοστό 73% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 70%.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/enimerosi-poreia-emboliasmoy-22-6

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έξυπνες συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποποιητικού μας συστήματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τους επιστημονικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε καθημερινά το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι της Covid-19.

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικός ο ποιοτικός ύπνος. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 με 9 ώρες ύπνου. Το μεγαλύτερο διάστημα πρέπει να αφορά σε συνεχή ύπνο τη νύχτα. Υπάρχουν δεδομένα και για ευεργετικά αποτελέσματα της σιέστας, της μεσημβρινής δηλαδή ανάπαυσης, που συνοδεύεται συνήθως από σύντομο ύπνο, περίπου 15 με 30 λεπτά.

Η ελαχιστοποίηση του καθημερινού άγχους αποτελεί επιπρόσθετο ζητούμενο. Άγχος σημαίνει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια. Αν αυτό ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την ανοσιακή μας απάντηση.

Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα για 30 τουλάχιστον λεπτά είναι επίσης πολύ ευεργετική.

Οι τροφές που προστατεύουν
Υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας. Η πρόσληψη φυτικών τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Covid-19 αλλά και τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία.

Τα εσπεριδοειδή, όπως μανταρίνια και πορτοκάλια, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Άλλη υψηλής αξίας τροφή είναι το γιαούρτι, καθώς μπορεί να επηρεάσει θετικά το εντερικό μικροβίωμα και να συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέλος, οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κυτταρικής βλάβης και στη μείωση της φλεγμονής.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν «μαγικά» ενισχυτικά του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που θα αποτρέψουν την Covid-19. Απαιτείται μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία και συμμόρφωση με τα λοιπά μέτρα που προτείνονται, όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αλλαγές με ευεργετικά οφέλη που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, ειδικά για το φθινόπωρο που διανύουμε και τον χειμώνα που έρχεται.

www.in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Βόμβα – Και άλλος ηθοποιός κατηγορείται για βιασμό – Τι απαντά ο ίδιος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας ακόμα ηθοποιός είναι κατηγορούμενος για υπόθεση βιασμού, που έφτασε στη δικαιοσύνη μετά το «τσουνάμι» των αποκαλύψεων στο πλαίσιο του κινήματος του ελληνικού #metoo.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος σήκωσε το βάρος των ερευνών για τις υποθέσεις αυτές, που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας που σχημάτισε προχώρησε στην άσκηση ποινική δίωξης για το κακούργημα του βιασμού σε βάρος του ηθοποιού.

Η αξιόποινη πράξη φέρεται να έχει τελεστεί το έτος 2020 και ο σχετικός φάκελος έφτασε στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού μέσω του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών , που διαβίβαζε μέσω του προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου Πασχάλη Τσαρούχα ,όπως είχε θεσμική υποχρέωση τα στοιχεία στη δικαιοσύνη, προκειμένου να ερευνηθούν σε βάθος οι σοβαρές καταγγελίες και να μην μείνει καμία σκιά πάνω από όλες αυτές τις υποθέσεις.

Τι απαντά ο ίδιος

Στο πλαίσιο της έρευνας που προηγήθηκε ο εισαγγελέας κάλεσε τον ελεγχόμενο ηθοποιό σε ανωμοτί κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης . Ο ηθοποιός αρνήθηκε την αποδιδόμενη σε αυτόν αξιόποινη πράξη, ισχυριζόμενος πως για ό,τι έγινε υπήρχε η συναίνεση της καταγγέλλουσας ,ωστόσο ο εισαγγελέας με βάση το σύνολο του αποδεικτικού υλικού άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη και η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή , ενώπιον του οποίου ο ηθοποιός, ως κατηγορούμενος πλέον, θα κληθεί σε απολογία ,μετά το τέλος της οποίας θα αποφασιστεί και η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.

Η πρώτη δίκη
Στο μεταξύ προσδιορίστηκε και η πρώτη δίκη για το ελληνικό #metoo .

Συγκεκριμένα , στις 12 Ιανουαρίου 2022, στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα καθίσει ο προπονητής της ιστιοπλοϊας, ο οποίος έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για την πράξη του βιασμού σε βάρος ανήλικης μαθήτριας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που είχε ανοίξει μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες είχε προχωρήσει η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου , που , όπως έχει αποδειχθεί, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση πολλών θυμάτων να σπάσουν τη σιωπή τους και να διεκδικήσουν την τιμωρία των υπευθύνων για μία σειρά σεξουαλικών εγκλημάτων προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη.

in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Γιάννενα: Ασθενής σε κατάσταση αμόκ ξυλοκόπησε άγρια γιατρό

Δημοσιεύθηκε

στις

Άγριο ξυλοδαρμό υπέστη μια γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όταν ένας ασθενής σε κατάσταση αμόκ άρχισε να χτυπά την ίδια και να σπάει ότι έβρισκε μπροστά του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το epiruspost.gr, το νοσοκομείο στα Γιάννενα εφημέρευε όταν αργά το απόγευμα έφτασε στα επείγοντα ένας άνδρας. Ο ασθενής ζητούσε επιτακτικά να του δοθούν φάρμακα απειλώντας μάλιστα ότι θα αυτοκτονήσει.

Η γιατρός προσπάθησε να τον βοηθήσει, όμως ο άνδρας στράφηκε εναντίον της, την χτύπησε και έτρεξε στο διάδρομο. Εκεί βρήκε έναν πυροσβεστήρα και άρχισε να σπάει τζαμαρίες, ενώ άρπαξε και πάλι την γιατρό, την πέταξε στο διάδρομο και την χτύπησε με κλωτσιές και γροθιές.

Ο φύλακας δεν κατάφερε να τον σταματήσει και μέχρι να έρθει η αστυνομία ο άνδρας είχε αποχωρήσει μαινόμενος.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα