Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Σεμιφρέντο σοκολάτας με σύκα και φουντούκια     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 6 άτομα)

Για το σεμιφρέντο

2/3 φλιτζανιού καφέ εσπρέσο (ρόφημα)

½ φλιτζάνι λικέρ

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

4 αποξηραμένα σύκα

5 αβγά

1½ φλιτζάνι γάλα

1 λοβό βανίλιας (μόνο τους σπόρους)

220γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή

120γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Βάζετε σε κατσαρόλα το εσπρέσο, το λικέρ, το μισό φλιτζάνι ζάχαρη και αφήνετε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν για 3 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα σύκα κομμένα στη μέση και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε τα σύκα στο ψυγείο μαζί με το σιρόπι να κρυώσουν. Χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, να αφρατέψουν, ενώ συγχρόνως ζεσταίνετε το γάλα με τη βανίλια σε κατσαρόλα. Ρίχνετε κουταλιές από το ζεστό γάλα μέσα στα αβγά, για να πάρουν θερμοκρασία και στη συνέχεια ρίχνετε όλο το μίγμα των αβγών στην κατσαρόλα με το γάλα και τα αφήνετε να βράσουν για 4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, να δέσει η κρέμα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αδειάζετε το μίγμα αμέσως σε μπολ και το ακουμπάτε σε μεγαλύτερο μπολ με πάγο (κρύο μπεν μαρί). Μόλις πέσει η θερμοκρασία από την κρέμα ρίχνετε τη σοκολάτα, ανακατεύετε καλά να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα και στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τα φουντούκια, τα σύκα ψιλοκομμένα χωρίς το σιρόπι και ανακατεύετε με πολύ απαλές κινήσεις, να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ, καλυμμένη εσωτερικά με μεμβράνη, και φυλάτε στο ψυγείο για 6 ώρες, να παγώσει το σεμιφρέντο. Σερβίρετε το σεμιφρέντο σε φέτες περιχυμένο με σιρόπι από τα σύκα.

Μαγειρική

Αγκινάρες με κουκιά        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

12 μέτριες αγκινάρες

1/2 κιλό φρέσκα κουκιά με τους λοβούς, αν είναι φρέσκοι και τρυφεροί

1 φλιτζ. τσαγιού λάδι

2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος

Xυμός 2 μέτριων λεμονιών

Aλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και πλένετε τις αγκινάρες, τις κόβετε στα τέσσερα αν είναι μεγάλες ή τις αφήνετε ολόκληρες, πάντως τις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Καθαρίζετε τα κουκιά. Τα ρίχνετε σε καυτό λάδι για 7 λεπτά. Αμέσως μετά προσθέτετε τις αγκινάρες. Είναι η σειρά του ψιλοκομμένου άνηθου, του αλατοπίπερου και αφού βάλετε το χυμό λεμονιού και λίγο νερό, τα αφήνετε να βράσουν για 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μπορείτε να «παχύνετε» τη σάλτσα με λίγο νισεστέ (διαλύετε 1 κοφτό κουτ. γλυκού νισεστέ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα).

Περισσότερα

Μαγειρική

Νηστίσιμος μπακλαβάς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 12 κομμάτια)

500γρ. χωριάτικο φύλλο

ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

2 φλιτζάνια φουντούκια χοντροαλεσμένα

2 φλιτζάνια καρύδια χοντροαλεσμένα

1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα

½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)

¾ φλιτζανιού σουσάμι καβουρδισμένο

100γρ. παπαρουνόσπορο

2 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

1 φλιτζάνι μέλι

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη (450γρ.)

1 φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι μέλι

¼ φλιτζανιού πετιμέζι

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Tips

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης σε μπολ. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Με ένα πινέλο αλείφετε με λάδι ένα ταψί και απλώνετε μέσα το πρώτο φύλλο και απλώνετε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω. Λαδώνετε και απλώνετε από πάνω τη μισή γέμιση. Τη σκεπάζετε με ένα φύλλο, λαδώνετε και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα με λάδι και χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι. Ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Αφήνετε να κρυώσει. Βράζετε το νερό με το πετιμέζι και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτετε το λεμόνι και το μέλι και ανακατεύετε, να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Κόβετε τον μπακλαβά στις χαρακιές και σερβίρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο με σάλτσα blue cheese    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.200 γρ. ολόκληρο κοτόπουλο, κομμένο στη μέση

Για τη μαρινάδα

4 κουτ. σούπας μηλόξιδο

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο

1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού

1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή

λίγο μαύρο πιπέρι

50 γρ. βούτυρο

Για τη σάλτσα blue cheese

75 γρ. τυρί blue cheese

100 γρ. κρέμα γάλακτος

50 γρ. μαγιονέζα

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

1 λεμόνι, τον χυμό

1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1/2 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια αλείφετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα σας. Το βάζετε σε ένα ταψί, το καλύπτετε με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα και ψήνετε το κοτόπουλο για 1-1½ ώρα. Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός από την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σχοινόπρασο μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομογενές. Κόβετε τα λαχανικά σε φέτες και το σχοινόπρασο και τα ρίχνετε πάνω από τη σάλτσα. Σερβίρετε το κοτόπουλο αμέσως με την σάλτσα blue cheese στο πλάι.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα