Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ενημέρωση από το Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον πολιτιστικό χώρο με κέντρο αναφοράς το καρναβάλι και τον Καραγκιόζι στα Παλαιά Σφαγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα ενημερώσει το Σώμα για τον πολιτιστικό χώρο, με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, στα Παλαιά Σφαγεία.

 

Ο Δήμαρχος πρόκειται να αναφέρει τα εξής:

 

«Μετά από πολλές προσπάθειες και δυσκολίες, συνυπολογίζοντας και τους 16 μήνες πανδημίας και τις επιπτώσεις τους, ο χώρος των Δημοτικών Παλαιών Σφαγείων είναι έτοιμος κτιριακά, όπως και ο εξοπλισμός του κατά το μεγαλύτερο μέρος του, ώστε να ξεκινήσει στους καταπληκτικούς του χώρους, η λειτουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου, με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, με έντονα δημιουργικό, ψηφιακό, οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, κοινωνικό χαρακτήρα.

Ο εμβληματικός αυτός χώρος θα είναι ένα τοπόσημο για την πόλη μας, θα είναι ένα από τα σημεία αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της. Τα θαυμάσια κτίρια που κτίστηκαν το 1903 αναδεικνύουν την τεχνική τελειότητα, που δημιουργήθηκε με τις ικανότητες και το μεράκι των τεχνιτών και εργατών οικοδόμων.

Το Καρναβάλι και ο Καραγκιόζης είναι λαϊκά δημιουργήματα, εξελισσόμενα ταυτόχρονα με τις κοινωνικές αλλαγές. Παρά την επίδραση της κυρίαρχης ιδεολογίας, διατηρούν το στοιχείο της σάτιρας, προβάλλουν την αντίθεση της καλύβας με το σαράι, ως έκφραση της λαϊκής διαμαρτυρίας και καταγγελίας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, θα αναδεικνύουν την συμβολή των αφανών δημιουργών, που εμπνέονται, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τις μάσκες, τα άρματα, τις στολές και τις φιγούρες. Παράλληλα, θέλουμε αυτός ο δημιουργικός πλούτος να μεταλαμπαδεύεται στη νέα γενιά, με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας.

Το 2014 παραλάβαμε τα Παλαιά Σφαγεία, βανδαλισμένα, κατεστραμμένα, όχι από εγκατάλειψη, αλλά εξαιτίας του πρώην ενοικιαστή, ο οποίος δεν πλήρωσε ούτε τα ενοίκια, άφησε χρέη 1.017.533€. Απεδείχθη στην πράξη, για μία ακόμη φορά, τι σημαίνει «αξιοποίηση» δημοτικών – δημόσιων χώρων από τους επιχειρηματίες.

Στην προσπάθειά μας να αποκαταστήσουμε το συγκρότημα των κτιρίων των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, τα πέτρινα, υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας, κτίσματά του και να τους δώσουμε ζωή, να τον απολαύσει ο πατραϊκός λαός, προχωρήσαμε σ’ όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα Ελλάδας – Ιταλίας, να ενισχυθεί και από ίδιους πόρους του Δήμου, να δουλέψουν οι Υπηρεσίες μας, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των εργαζομένων μας.

Βασικός στόχος μας είναι, ο χώρος αυτός, αλλά και το σύνολο των πολιτιστικών υποδομών που σε λίγο θα έχουμε, να είναι γεμάτος ζωή, να δίνει διέξοδο στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, να ανεβάζει ολοένα και περισσότερο την πολιτιστική – πνευματική στάθμη κάθε μέλους της κοινωνίας μας, να «αγκαλιάζει» τις ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, τους καλλιτέχνες, να δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Να εκπαιδεύονται οι νέοι ως δημιουργοί και να μην καθηλώνονται, αποκλειστικά ως θεατές και ακροατές, όπως τους θέλει το κυρίαρχο σύστημα.

Τη λειτουργία του Πολυχώρου Πολιτισμού, δεν πρέπει να τη βλέπουμε αποσπασματικά, αλλά σαν μέρος ενός συνόλου πολιτιστικών δομών που υπάρχουν και που, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα εμπλουτιστούν περαιτέρω, καθώς θα ολοκληρώνονται: ο ανακαινισμένος, ανακατασκευασμένος χώρος του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, που ως γνωστόν προορίζεται να γίνει Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς – εκθεσιακός – συνεδριακός χώρος, οι αποθήκες του ΑΣΟ, όπου θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πολιτιστικό, αθλητικό κέντρο (θέατρο, κινηματογράφος, διαδικτυακή βιβλιοθήκη, χώρος εκθέσεων κλπ). Το εργοστάσιο τέχνης, το ισόγειο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Δημαρχείου, ο Πολυχώρος στο Αρσάκειο, στο Λαδόπουλο, τα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά, το Δημοτικό Ωδείο, το Θέατρο Απόλλων. Οι δομές θα διαπλέκονται, θα αλληλοτροφοδοτούνται, π.χ. τα οπτικοακουστικά μέσα που θα χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού και το Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, όπου προβλέπονται λειτουργίες επιστημονικής τεκμηρίωσης, παραγωγής, έρευνας, κλπ.

Όλες αυτές οι δομές, για να λειτουργήσουν άρτια, χρειάζονται εκατοντάδες εργαζόμενους, μόνιμους, πολλών ειδικοτήτων, καθώς και καλλιτεχνικό, επιστημονικό δυναμικό. 

Είναι αναγκαίο να ανατραπεί η εφαρμοζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων που γνωρίσαμε, να χρηματοδοτηθούν ουσιαστικά οι Δήμοι. Να υπενθυμίσω ότι από το 2010 παίρνουμε μόλις το 1/3 της χρηματοδότησης που έπαιρναν οι ΟΤΑ Α’ βαθμού και που προβλέπεται και από το νόμο του «Καλλικράτη».

Τα Νομικά Πρόσωπα του πολιτιστικού και κοινωνικού τομέα, ζουν από τη χρηματοδότηση του Δήμου. Άμεσα προγραμματίζουμε συναντήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια, για να απαιτήσουμε γενναία χρηματοδότηση και όχι πενταροδεκάρες, που προσβάλλουν τον πατραϊκό λαό, την Τρίτη πόλη της Ελλάδας.

Μαζί με τη χρηματοδότηση, υπάρχει και η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι οργανισμός που δεν ανανεώνει τα κύτταρά του, πεθαίνει. Αυτό το γνωρίζουν οι κυβερνώντες, συνειδητά υλοποιούν την πολιτική παράδοσης του πολιτισμού σε «Λαμπράκηδες», «Νιάρχους» κλπ. Το ίδιο θέλουν να πράξουν και με τις Υπηρεσίες του Δήμου.

Η κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τον πατραϊκό λαό, από τους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Πολιτισμού.

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, η λειτουργία του Πολυχώρου των Σφαγείων, τα επόμενα τρία χρόνια, θα στηρίζεται στους 10 εργαζόμενους που θα πάρουμε, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», αυτό όμως δεν είναι λύση, έτσι δε γίνεται οργάνωση υπηρεσιών, σχεδιασμός μακροχρόνιος, ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε όλα όσα πρέπει και μπορούμε να έχουμε, γιατί μία πολιτιστική ανάταση σε όλους τους τομείς, θα στηρίξει τον πατραϊκό λαό, που η ανέχεια και το άγχος της επιβίωσης του τρώει τα «σωθικά», τον οδηγεί στο να θεωρεί τον πολιτισμό περιττή «πολυτέλεια», τον κάνει παθητικό καταναλωτή όσων του σερβίρονται, από αυτούς που τον έχουν στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια.

Στόχος μας είναι η υψηλής ποιότητας και αισθητικής,  τόσο στην λειτουργία όσο και στο περιεχόμενο, με τη μέγιστη λαϊκή ενεργή δημιουργική συμμετοχή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αναθέσαμε το σχεδιασμό της λειτουργίας του πολυχώρου στην Διεπιστημονική Ομάδα ειδικών, με εμπειρία στην καλλιτεχνική δημιουργία και τη διαχείρισή της, οι οποίοι μετά από πολύμηνη προσπάθεια, θα μας παρουσιάσουν τη δουλειά τους».

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement