Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Οικονομία

ΔΕΔΔΗΕ: 664 προσλήψεις για 18 ειδικότητες – Διαβάστε την προκήρυξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Με 664 υπαλλήλους αορίστου χρόνου θα ενισχυθεί άμεσα ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Ζητούνται υποψήφιοι, Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ξεκινά στις 25 Ιουνίου 2021 ημέρα Παρασκευή και λήγει στις 15 Ιουλίου 2021, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00.

Αναλυτικά οι ειδικότητες(Πανεπιστημιακής,Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης):

ΠΕ Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί
ΠΕ Πολιτικοί Μηχανικοί
ΠΕ Χημικοί Μηχανικοί
ΠΕ Μηχανικών Πληροφορικής
ΠΕ Πληροφορικής
ΠΕ Γεωπόνων
ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού
ΤΕ Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί
ΤΕ Πληροφορικής
ΤΕ Μηχανικοί Οχημάτων
ΤΕ Δασοπόνοι
ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού
ΔΕ Τεχνικοί Δικτύων
ΔΕ Ηλεκτρονικοί Σταθμών / Υποσταθμών
ΔΕ Μηχανοτεχνικοί Αυτοκινήτων
ΔΕ Ραδιοτεχνίτες
ΔΕ Χειριστές Μηχανημάτων Έργων
ΔΕ Οδηγοί – Μηχανοδηγοί/ Χειριστές

Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη, πατώντας ΕΔΩ

Οι νέες θέσεις εργασίας αφορούν στις παρακάτω περιοχές

Αιτωλοακαρνανίας
Αρκαδίας
Άρτας
Αχαΐας
Βοιωτίας
Αττικής
Δράμας
Ηρακλείου
Θεσσαλονίκης
Κορινθίας
Κω
Λακωνίας
Λασιθίου
Λέσβου
Μαγνησίας
Μεσσηνίας
Πειραιώς
Πέλλας
Ρόδου
Σάμου
Σερρών
Φθιώτιδας
Χαλκιδικής
Χανίων
Ζακύνθου
Κεφαλληνίας
Χίου
Γρεβενών
Έβρου
Ευβοίας
Ευρυτανίας
Ημαθίας
Ηλείας
Καρδίτσας
Καστοριάς
Θήρας
Κιλκίς
Μυκόνου
Πάρου
Πέλλας
Πιερίας
Χαλκιδικής
Ξάνθης
Ιωαννίνων
Καβάλας
Καλύμνου
Καρπάθου
Κέας – Κύθνου
Κέρκυρας
Κοζάνης
Κορινθίας
Λάρισας
Μήλου
Νάξου
Ναυπλίου
Νήσων Αττικής
Ξάνθης
Ροδόπης
Σποράδων
Τρικάλων
Σύρου
Φλώρινας
Φωκίδος
Χαλκιδικής

Ελλάδα

Αύξηση προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ για φάρμακα υψηλού κόστους

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (που έχει επιμεριστεί σε δύο κατηγορίες) μέσα από την ενίσχυση της δαπάνης των φαρμάκων υψηλού κόστους προχωράει το υπουργείο Υγείας, έπειτα και από τη σφοδρότατη αντίδραση αλλά και την πίεση που άσκησαν πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Ειδικότερα, οι δύο κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ αφορούν τα φάρμακα των ιδιωτικών φαρμακείων (retail) και τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), τα οποία διατίθενται για χρόνιες παθήσεις και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Βάσει της αρχικής απόφασης, ο επιμερισμός της φαρμακευτικής δαπάνης ύψους 2,08 δισ. ευρώ είχε θεσμοθετηθεί ως εξής: 1,298 δισ. ευρώ για τη δαπάνη των φαρμάκων κοινότητας, ποσό που αντιστοιχεί στο 62% της συνολικής δαπάνης και 790 εκατ. ευρώ που είναι η δαπάνη των φαρμάκων υψηλού κόστους (38%). Ωστόσο, οι πολυεθνικές εταιρείες είχαν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους για το συγκεκριμένο σπάσιμο του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τον προϋπολογισμό για τα ΦΥΚ με βάση τις ανάγκες των ασθενών.

Οι πολυεθνικές εταιρείες φοβούνται πως σε περίπτωση υπέρβασης του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, πράγμα πιθανόν, θα κληθούν να πληρώσουν στο κράτος υψηλό clawback (ποσό που αντιστοιχεί στην υπέρβαση). Για αυτό και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ασκώντας πίεση για αύξηση του μπάτζετ. Το clawback αποτελεί «αγκάθι» για όλο τον κλάδο, ωστόσο αίτημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ήταν να πληρώνει το clawback αυτός που το δημιουργεί, δείχνοντας τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα. Χθες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τη διατήρηση του επιμερισμού του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και λοιπά φάρμακα, χαρακτηρίζοντάς τον «λελογισμένο», ενώ αποφάσισε να ενισχύσει τον προϋπολογισμό των ΦΥΚ. Ετσι, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά ποσού των 60 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ΦΥΚ από τα λοιπά φάρμακα (retail), ενώ ήδη προετοιμάζεται η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Συνεπώς εξορθολογίζεται ο διαχωρισμός από το ποσοστό 62%-38% σε περίπου 59%-41%, δηλαδή 1,238 δισ. ευρώ για τα φάρμακα κοινότητας και 850 εκατ. ευρώ για τα ΦΥΚ. Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ενισχυθούν και άλλο οι συγκεκριμένες κατηγορίες σε περίπτωση που εξοικονομηθούν κονδύλια, όπως για παράδειγμα από τον ΙΦΕΤ. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μέσω της ΠΕΦ, αντιδρά σε αυτές τις «διορθώσεις».

Περισσότερα

Οικονομία

Επενδυτικά σχέδια 10 δισ. ευρώ με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημοσιεύθηκε

στις

Να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές και να μειώσουμε το πρωτογενές έλλειμμα φέτος κάτω και από το 1,7% του ΑΕΠ, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα με το προσχέδιο προϋπολογισμού, πρότεινε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά».

Υποστήριξε ότι έτσι θα δοθεί ένα σήμα, που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο ίδιος διατύπωσε εξάλλου την εκτίμηση ότι τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται για χρηματοδότηση με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξηθούν από 7 δισ. ευρώ σήμερα σε 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Αναγνώρισε ότι οι επενδύσεις μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την άνοδο των επιτοκίων και προέβλεψε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση 75 μονάδων βάσης στο τέλος Οκτωβρίου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι με τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αμβλύνεται το πρόβλημα αυτό. Εξάλλου, είπε ότι παρά την πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Ο κίνδυνος, βεβαίως, είναι υπαρκτός.

Στο ίδιο πάνελ, με θέμα «Μακροοικονομικό πλαίσιο: η συνύπαρξη πληθωρισμού και ανάπτυξης», ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης ανέδειξε το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων και των αποταμιεύσεων ως δύο από τα βασικότερα προβληματικά χαρακτηριστικά της οικονομίας. «Το υμνολόγιο δεν είναι όλη η εικόνα», είπε ο ίδιος αναφερόμενος στους πρόσφατους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, την ίδια ώρα ο πληθωρισμός πλησιάζει το 10% και διαβρώνει τα εισοδήματα, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το ισοζύγιο επιδεινώνεται, παρά την αύξηση των εξαγωγών. «Είναι θετικό ότι μειώθηκε το ονομαστικό δημόσιο χρέος, αλλά η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1% κατά μέσο όρο μακροχρόνια κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα στο μέλλον», σχολίασε.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι το 2023 δεν προβλέπεται ύφεση, αλλά αρκετά μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις ευρύτερες εξελίξεις στο περιβάλλον μας. Στο καλό σενάριο, κατά τον κ. Βέττα, «θα είναι θετικά τα αποτελέσματα με ορισμένες αβεβαιότητες, ενώ το κακό σενάριο καλύτερα ας μην το σκεφτόμαστε». Μακροχρόνια, πάντως, κατά τον κ. Βέττα, εκεί όπου ο παράγων της παραγωγικότητας παίζει τον καθοριστικό ρόλο, «πρέπει να είμαστε πολύ κουμπωμένοι. Αν συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε τα τελευταία 40 χρόνια, η εξίσωση δεν θα βγει».

Ο κ. Βέττας, όπως και οι άλλοι ομιλητές, τόνισαν την ανάγκη αξιοπιστίας και δημοσιονομικής σταθερότητας. Στο ερώτημα αν μπορεί να επιστρέψει η Ελλάδα σε προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι «οικονομικά είναι εφικτό, αλλά πολιτικά όχι εξασφαλισμένο». Είναι θέμα πολιτικών επιλογών, είπε.

Περισσότερα

Οικονομία

Θα απέδιδε η επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου;

Δημοσιεύθηκε

στις

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ

 

Πάνω από 5 στα 10 μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων συμφωνούν υπό προϋποθέσεις στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεδομένης της έκτακτης τρέχουσας διεθνούς συνθήκης.

Ο έλεγχος των τιμών θεωρείται κατά κανόνα ένα ιδιαίτερο αναποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής δεδομένων των πολλών απρόθετων συνεπειών που έχει η εφαρμογή του, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ελλείψεων και την ανάδυση μαύρης αγοράς. Η εξωγενής παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών διαστρεβλώνει την αναγκαία πληροφορία που υπό κανονικές συνθήκες αυτές συμπυκνώνουν και παρέχουν στα υποκείμενα οικονομικής δράσης ως προς την ανάγκη εξοικονόμησης των πεπερασμένων πόρων και αποτελεσματικής τους χρήσης.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ευρώπη, η πρόταση επιβολής πλαφόν στις τιμές σε ενωσιακό επίπεδο ενόσω συνεχίζεται η κρίση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ξεκινάει ουσιαστικά από την παραδοχή ότι λόγω του γεωπολιτικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης αγοράς υπάρχει περιθώριο οι τιμές να μειωθούν μέσω της ενίσχυσης της συνολικής διαπραγματευτικής ισχύος της Ε.Ε. χωρίς να διαταραχθεί υπερβολικά το κίνητρο του κέρδους των προμηθευτών. Στην Ερώτηση του Πάνελ για τον Σεπτέμβριο, απάντησαν συνολικά 26 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Από αυτούς, το 54% συμφωνεί με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την Ε.Ε., ενώ το 20% διαφωνεί. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθηκε το 27% των απαντησάντων. Τα ποσοστά αθροίζουν 101% λόγω στρογγυλοποίησης. Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων τονίζουν αφενός τις συνήθεις σοβαρές παράπλευρες επιπτώσεις της επιβολής πλαφόν στις τιμές, και κυρίως τον κίνδυνο ελλείψεων, λαθρεμπορίου και μαύρης αγοράς. Ακόμη, επισημαίνεται ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα αυτού του μέτρου γρήγορα θα εξανεμισθούν λόγω της προσαρμογής των παρόχων και των ενδιαμέσων παικτών στα νέα κίνητρα, ενώ αντιθέτως οι επιπτώσεις αυτής της στρέβλωσης είναι πιθανό να παραμείνουν και μετά την άρση του πλαφόν.

Από την άλλη πλευρά, τονίζεται ότι οι σημερινές έκτακτες πολεμικές συνθήκες υπό προϋποθέσεις δικαιολογούν παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της ομαλότητας, περιλαμβανομένης και της επιβολής πλαφόν στην τιμή της ενέργειας.

Ακόμη, αναφέρθηκαν από τα μέλη του Πάνελ εναλλακτικές επιλογές όπως η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, πολιτική που φαίνεται να προκρίνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η εφαρμογή διαφοροποιημένων πολιτικών ώστε να προστατεύονται οι αδύναμοι αντί μιας γενικευμένης επιδότησης προς όλους που θα αυξήσει σημαντικά τα δημόσια ελλείμματα. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως των επιμέρους θέσεων των απαντησάντων, υπογραμμίζεται η ανάγκη αφενός της αποτελεσματικής ενίσχυσης των εναλλακτικών έναντι της Ρωσίας ροών παροχής ενέργειας στην Ευρώπη και της εντονότερης αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού της Ε.Ε., και αφετέρου της συνέχισης της παροχής κινήτρων για τη μείωση της κατανάλωσης για όσο διάστημα συνεχίζεται η έκτακτη τρέχουσα συνθήκη.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.  

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγητικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, kefim.org. 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα