Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Μετάλλαξη Δέλτα: Φόβος και ανησυχία σε όλο τον κόσμο –Σενάρια επιστροφής στο…Φθινόπωρο του 2020

Δημοσιεύθηκε

στις

Πονοκέφαλο προκαλεί στους ειδικούς – και όχι μόνο – η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό ενδέχεται να προκαλέσει νέα έξαρση της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι.

Προς το παρόν η πανδημία σημειώνει ύφεση, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και των θανάτων που καταγράφονται παγκοσμίως να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αναζωπύρωσε σε πολλές χώρες
Όμως ήδη πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Ινδονησία, η Πορτογαλία, η Ρωσία και το Ισραήλ, παρατηρούν αναζωπύρωση του αριθμού των νέων μολύνσεων, η οποία εν μέρει οφείλεται στην εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, ενώ πολλές χώρες φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενες.

Το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο και πλέον έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 85 χώρες, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στην Ευρώπη αρχικά εμφανίστηκε στη Βρετανία, αντικαθιστώντας μέσα σε λίγες εβδομάδες το στέλεχος Άλφα, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Το ίδιο σενάριο ενδέχεται να παρατηρηθεί το καλοκαίρι και στην υπόλοιπη ήπειρο: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτίμησε ότι ως τις αρχές Αυγούστου το 70% των νέων μολύνσεων στην ΕΕ θα οφείλονται στο στέλεχος αυτό, ενώ ως τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό θα φτάσει το 90%.

Στις ΗΠΑ στις 5 Ιουνίου το 5% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στο στέλεχος Δέλτα, με το ποσοστό να φτάνει το 35% την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχη είναι η τάση και στο Ισραήλ.

Ίσως και 80% πιο μεταδοτικό από τον… απλό κορονοϊό
Η γρήγορη εξάπλωση του στελέχους αυτού εξηγείται από το «ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα» σε σχέση με τα άλλα: εκτιμάται ότι είναι κατά 40% με 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα, το οποίο ήταν επίσης πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, στο οποίο οφειλόταν το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη.

Ομάδα Γάλλων ερευνητών εκτιμά ότι το στέλεχος Δέλτα είναι 50% με 80% πιο μεταδοτικό, σύμφωνα με μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και βασίζεται σε στοιχεία από την περιοχή του Παρισιού.

Παράλληλα «οποιαδήποτε χαλάρωση στη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ίσχυαν στις αρχές Ιουνίου ενδέχεται να προκαλέσει γρήγορη και σημαντική αύξηση του ημερήσιου αριθμού των νέων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», προειδοποίησε την Τετάρτη το ECDC.

Φόβοι για επιστροφή στο φθινόπωρο του 2020

Η άνοδος αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων «που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα».

Στις ΗΠΑ ο Άντονι Φάουτσι, επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, επίσης προέβλεψε την Τρίτη «νέες εξάρσεις της επιδημίας», εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτές αναμένεται να είναι περιορισμένες τοπικά και να εξαπλωθούν λιγότερο από τα τρία προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Μπροστά στην απειλή αυτή οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού.

Παρά το γεγονός ότι πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα υφιστάμενα εμβόλια δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι στο στέλεχος Δέλτα όσο στο στέλεχος Άλφα, ωστόσο διατηρούν ένα υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις.

Ανάλογα με το εμβόλιο η προστασία από τη νοσηλεία όσων μολύνονται από το στέλεχος Δέλτα κυμαίνεται από 92% ως 96%, ενώ από τη συμπτωματική νόσηση από 60% ως 88%, με βάσει τα δεδομένα των βρετανικών αρχών.

Έπειτα από μία μόνο δόση εμβολίου, η προστασία από τη νόσηση μειώνεται πολύ, στο 33%, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

«Μία δόση δεν αρκεί» να αντιμετωπίσει το στέλεχος Δέλτα, «ο πλήρης εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι», τόνισε το ECDC.

«Χρειάζεται υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από αυτό που νομίζαμε»
Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι απαραίτητη, όμως σίγουρα δεν αρκεί, προειδοποιεί ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό.

Στη Βρετανία η άνοδος των κρουσμάτων παρατηρείται κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων. Όμως «το ελάχιστο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται είναι υψηλότερο από αυτό που πιστεύαμε αρχικά».

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένο, κυρίως οι νέοι, «η εμβολιαστική εκστρατεία από μόνη της δεν αρκεί», υπογραμμίζει ο Φλαό.

Για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία απέναντι σε ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού πρέπει να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, εξηγεί ο Σαμουέλ Αλιζόν βιολόγος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην συλλογική ανοσία»
Με το στέλεχος Δέλτα οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερο το 80% του πληθυσμού, καθώς «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πολύ στη φυσική ανοσία» όσων έχουν ήδη μολυνθεί από covid-19, διότι το στέλεχος αυτό ξεφεύγει τουλάχιστον εν μέρει από τα αντισώματα που έχουν αποκτήσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες «μέχρι να είναι προστατευμένοι οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, πρέπει να διατηρήσουμε την κυκλοφορία του Δέλτα σε χαμηλό επίπεδο, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα δημόσιας υγείας που λειτούργησαν στον περιορισμό των επιπτώσεων των άλλων στελεχών», προέβλεψε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

Κάποιες χώρες, όπως το Ισραήλ, έχουν ήδη ανακοινώσει την επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων «για να πάρουμε έναν κουβά νερό και να το ρίξουμε στη φωτιά όταν αυτή είναι ακόμη περιορισμένη», όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

newsit.gr

 

Διεθνή

Εκλογές στην Γερμανία – Άνγκελα Μέρκελ: Οι ημερομηνίες σταθμοί στα 16 χρόνια της ως καγκελαρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από 16 χρόνια στην εξουσία η Άνγκελα Μέρκελ, αποχαιρετά την Καγκελαρία. Η Μέρκελ, με τις αποφάσεις που πήρε δεν επηρέασε μόνο τις ζωές των συμπατριωτών της αλλά και πολιτών άλλων χωρών.

22 Νοεμβρίου του 2005: Η Μέρκελ είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται καγκελάριος. Ηγείται ενός συνασπισμού συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών.

6-8 Ιουνίου 2007: Η Μέρκελ φιλοξενεί την πρώτη σύνοδο κορυφής της G8, με την Αφρική και τις κλιματικές αλλαγές να κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη.

5 Οκτωβρίου 2008: Η Μέρκελ υπόσχεται στους Γερμανούς ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι ασφαλείς τρεις εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

5 Μαρτίου του 2010: Η Μέρκελ δηλώνει ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική” επιλογή στο να βοηθηθεί η Ελλάδα να αποφύγει την στάση πληρωμών, θέτοντας την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πλήρως πίσω από τις προσπάθειες για χρηματοπιστωτική βοήθεια που θα ανέλθει συνολικά σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Handelsblatt για Μέρκελ - Τσίπρα

Ιούλιος 2011: Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υποστήριξη της κυβέρνησης Μέρκελ στο μέτρο, η Γερμανία καταργεί την υποχρεωτική στρατολόγηση και στρατιωτική θητεία.

14 Μαρτίου 2011: Σε απάντηση στην απόφαση της Μέρκελ να στραφεί κατά της πυρηνικής ενέργειας στον απόηχο της καταστροφής στην Φουκουσίμα, το κοινοβούλιο ψηφίζει τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνικούς σταθμούς ως το 2022.

7 Ιουνίου 2011: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απονέμει στην Μέρκελ το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη μη στρατιωτική τιμητική διάκριση των ΗΠΑ.

24 Οκτωβρίου 2013: “Η κατασκοπεία σε βάρος φίλων είναι εντελώς απαράδεκτη”, δηλώνει η Μέρκελ μετά τις αποκαλύψεις ότι η υπηρεσία πληροφοριών NSA των ΗΠΑ είχε πρόσβαση στο κινητό της τηλέφωνο.

25 Μαΐου 2014: Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εισέρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά, σύντομα επιτυγχάνει την εκπροσώπησή του και στα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας και το εθνικό κοινοβούλιο.

Μέρκελ

12 Φεβρουαρίου 2015: Στο Μινσκ, η Μέρκελ και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφωνούν για εκεχειρία και έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη ειρήνης. Μια ασταθής εκεχειρία εξακολουθεί να ισχύει, αλλά αίρεται τακτικά.

31 Αυγούστου 2015: Η Μέρκελ δηλώνει “μπορούμε να το χειριστούμε” όσον αφορά την συρροή προσφύγων από την Μέση Ανατολή. Η διατήρηση ανοιχτών των συνόρων της Γερμανίας όταν άρχισε η κρίση προσφύγων στην Ευρώπη αποτέλεσε μια από τις καθοριστικές της στιγμές.

19 Δεκεμβρίου 2016: Ένας ισλαμιστής πραγματοποιεί επίθεση ρίχνοντας το φορτηγό που οδηγεί πάνω σε πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά στην καρδιά του Βερολίνου, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Ήταν η χειρότερη από μια σειρά ισλαμιστικών επιθέσεων.

17 Μαρτίου 2017: Μια χειραψία που δεν έγινε αποτέλεσε κακή αρχή σε επίσκεψη της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δεσμοί της Γερμανίας με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από ακαμψία καθ’όλη τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.

30 Ιουνίου 2017: Το γερμανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον γάμο ομοφυλοφίλων και τις υιοθεσίες από ζευγάρια του ιδίου φύλου. Η Μέρκελ ψηφίζει κατά του νομοσχεδίου, αλλά επιτρέπει στα μέλη του κόμματός της να ψηφίσουν ελεύθερα.

29 Οκτωβρίου 2018: Καθώς η κυβέρνησή της και το κόμμα της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από άλλα πολιτικά κόμματα, η Μέρκελ ανακοινώνει ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία του CDU, αλλά θα παραμείνει στην καγκελαρία ως το τέλος της θητείας της.

18 Μαρτίου 2020: Η Μέρκελ παροτρύνει σε τηλεοπτικό της διάγγελμα τον κόσμο να πάρει στα σοβαρά την πανδημία του νέου κορονοϊού. Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει έκτοτε τρία μεγάλα κύματα της COVID-19 και έχει εφαρμόσει πολλά λοκντάουν.

16 Ιουλίου 2021: Η Μέρκελ δηλώνει ότι οι ξαφνικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία προκάλεσαν μια “εξωπραγματική, απόκοσμη κατάσταση” κατά την επίσκεψή της στις χειρότερα πληγείσες ζώνες. Οι πλημμύρες μετατρέπονται σε κεντρικό ζήτημα των εκλογών.

15 Αυγούστου 2021: Η κατάληψη της Καμπούλ και η εκ νέου άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν θέτει υπό αμφισβήτηση τις διεθνείς προσπάθειες επί μια 20ετία για να στηριχθεί η κυβέρνηση εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μέρκελ Χάικο Μάας δέχεται μεγάλο μέρος της κριτικής που ασκείται

www.newsit.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Νίκολας Κέιτζ: Μεθυσμένος σε εστιατόριο στο Λας Βέγκας – Τον πέταξαν έξω

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξυπόλυτος, με ένα λεοπάρ παντελόνι και εντελώς μεθυσμένος εμφανίστηκε ο διάσημος ηθοποιός, Νίκολας Κέιτζ, σε εστιατόριο του Λας Βέγκας. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του εστιατορίου τον πέταξαν έξω από τον χώρο, ενώ θαμώνες έλεγαν πως έμοιαζε με άστεγο…

Το απίστευτο περιστατικό, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα SUN, έγινε τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο Λας Βέγκας. Σημειώνεται πως η αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε βίντεο με τον Νίκολας Κέιτζ να εμφανίζεται σε άσχημη κατάσταση.

Στο βίντεο φαίνεται ο 57χρονος ηθοποιός μεθυσμένος να λογομαχεί με τους υπευθύνους του εστιατορίου Lawry’s Prime Rib. Μάλιστα, κάποια στιγμή προσπαθεί με δυσκολία να φορέσει τις παντόφλες. Σύμφωνα με μαρτυρίες είχε ήδη καταναλώσει στο μπαρ του εστιατορίου μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Στο τέλος του βίντεο ο Κέιτζ εμφανίζεται να παραπατάει, την ώρα που οδηγείται έξω από το εστιατόριο.

Θαμώνας του εστιατορίου ανέφερε στην εφημερίδα: «Ήμασταν στο μπαρ του Lawry’s όταν προσέξαμε έναν άνδρα που αρχικά μας φάνηκε σαν μεθυσμένος άστεγος, να κάνει σαματά. Προς μεγάλη μας έκπληξη συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν ο Νίκολας Κέιτζ. Ήταν τελείως λιώμα και ψιλοκαυγάδιζε με το προσωπικά. Ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και περιφερόταν ξυπόλητος.

Το προσωπικό μας είπε ότι κατέβαζε σφηνάκια τεκίλας και ποτήρια με ουίσκι Macallan του 1980. Φώναζε στον κόσμο και προσπαθούσε να ξεκινήσει καυγάδες, έτσι το προσωπικό του ζήτησε να φύγει.

Ήταν τόσο μεθυσμένος που δεν μπορούσε καν να φορέσει τις παντόφλες του πριν τον συνοδέψουν τελικά έξω. Μας ρώτησε αν θέλαμε να γυρίσουμε μαζί του στο σπίτι του αλλά στην κατάσταση που ήταν δεν το θεωρήσαμε καλή ιδέα. Τελικά τον πήγε σπίτι ένας από τους θαμώνες του εστιατορίου».

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν χρόνια ο Νίκολας Κέιτζ είχε υποδυθεί έναν αλκοολικό στο Λας Βέγκας στην ταινία «Αφήνοντας το Λας Βέγκας».

newsit.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Ιταλία: Σκάνδαλο με ιερέα – Έκλεψε 117.000 ευρώ για πάρτι με όργια και ναρκωτικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας ιερέας στην Ιταλία έγινε πρωταγωνιστής σε σκάνδαλο κλοπής χρημάτων από την εκκλησία, τα οποία χάλασε για να αγοράσει ναρκωτικά και να οργανώσει πάρτι με όργια, εκεί όπου θα πούλαγε και τις ουσίες.

Ο 40χρονος κληρικός, Φραντσέσκο Σπαγνιέσι από το Πράτο της Ιταλίας, έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφού συνελήφθη για κλοπή 117.000 ευρώ, τα οποία χρησιμοποίησε με έναν συνεργό.

Πώς ανακαλύφθηκε η δράση του
Η ιταλική αστυνομία αξιοποίησε μια πληροφορία, ότι ο συνεργός του ιερέα έκανε εισαγωγή ενός λίτρου από το ναρκωτικό GHB, το οποίο είναι και γνωστό ως το ναρκωτικό του βιασμού. Οι δυο τους, οργάνωναν πάρτι μέσω γνωριμιών που έκαναν από ιστοσελίδες ανάλογου περιεχομένου ενώ δεν παρέλειπαν να πουλήσουν και τα ναρκωτικά που είχαν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με τα όσα έχει μάθει η αστυνομία από τις ανακρίσεις 200 ατόμων που γνώριζαν και συμμετείχαν στα πάρτι του ιερέα, η δράση του έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, ενώ έγινε γνωστό πως ο Σπαγνιέσι χρησιμοποιούσε τα λεφτά που έδιναν ως δωρεές οι πιστοί στις λειτουργίες για «φτωχές οικογένειες», όπως έλεγε ο 40χρονος ότι θα τα δώσει.

Πλέον, ο κληρικός, έχοντας παραδεχθεί ότι προμήθευε ναρκωτικά στα πάρτι, μένει να αποκαλύψει ότι έκλεβε και το… παγκάρι ενώ έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα και την οργή των πιστών, που ζητούν τα λεφτά τους πίσω.

www.in.gr

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα