Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Το Υπουργείο Εργασίας μέσα από 14 ερωτήσεις και απαντήσεις εξηγεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα βασικά πλεονεκτήματα καθώς και τους λόγους που θεωρεί ότι θα ωφελήσει κυρίως τη νέα γενιά η μεταρρύθμιση του συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης, αναλύει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσα από δεκατέσσερις ερωτήσεις και απαντήσεις, τονίζοντας ότι ο «ατομικός κουμπαράς», δίνει στον νέο ασφαλισμένο περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό ύψος της σύνταξής του.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΡΓ σημειώνει ότι:

Η μεταρρύθμιση του συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης που προωθείται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί υλοποίηση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά. Η παρέμβαση «απαντά» στο μείζον πρόβλημα της επιδείνωσης των δημογραφικών συσχετισμών, με γνώμονα την εμπειρία των σκανδιναβικών χωρών, όπως η Σουηδία και η Δανία.

1. Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της παρέμβασης;
Οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία την οποία ακολουθούμε, με πλήρη διασφάλιση των υφιστάμενων συντάξεων. Εισάγει τη λογική του «ατομικού κουμπαρά», δίνοντας στον νέο ασφαλισμένο περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό ύψος της σύνταξής του.
Βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων προς το ασφαλιστικό σύστημα συνδέοντάς τους με την σύνταξή τους και απαντώντας στην ανησυχία που εκφράζουν πολλοί νέοι ότι «δεν θα πάρω ποτέ σύνταξη». Δημιουργεί καινούρια κουλτούρα αποταμίευσης, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία. Γιατί μέσα από το νέο σύστημα θα δημιουργηθεί και ένας εθνικός «κουμπαράς», οι πόροι του οποίου θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία. Οι επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, αυξημένα έσοδα για το κράτος. Ενισχύει τη βιωσιμότητα και την ευστάθεια του ασφαλιστικού συστήματος εισάγοντας ποικιλομορφία στους επιμέρους πυλώνες που οδηγεί σε περιορισμό του κινδύνου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement