Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι «χρυσοί» κανόνες από τον οργανισμό Safe Water Sports

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Έντεκα πολύτιμους κανόνες για τα θαλασσινά μπάνια ιδιαίτερα των ηλικιωμένων ατόμων παρουσιάζει ο Οργανισμός Safe Water Sports.

 

1: Κολυμπάω πάντα παράλληλα στην ακτή, όχι κάθετα και όχι μέχρι εξαντλήσεως.

Η κολύμβηση πρέπει να γίνεται παράλληλα με την ακτή και όχι κάθετα σε αυτή και μάλιστα πάντα μέσα στον χώρο που ορίζεται από τις σημαδούρες. Έτσι μπορείτε να κάνετε την άσκηση που θέλετε χωρίς να πρέπει να απομακρυνθείτε από το σημείο που πατώνετε ή από το οπτικό πεδίο του ανθρώπου που σας προσέχει ή του ναυαγοσώστη. Μην ξεχνάτε επίσης ότι έξω από τις σημαδούρες και γενικά στα βαθιά νερά κυκλοφορούν σκάφη που μπορεί να σας χτυπήσουν αν δεν σας δουν.

 

2: Η θάλασσα δεν θέλει μοναξιά, θέλει παρέα.

Το κολύμπι δεν πρέπει ποτέ να είναι μια ατομική δραστηριότητα, και αυτό είναι πιο σημαντικό για τους ανθρώπους της 3ης ηλικίας. Η αντοχή, η ισορροπία και η ευελιξία μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε. Μπορεί να είναι εύκολο να χάσετε την ισορροπία σας καθώς περπατάτε μέσα στη θάλασσα, ειδικά όταν ο βυθός είναι βραχώδης, ή να αισθανθείτε μια αδιαθεσία, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση μέσα στο νερό. Φροντίστε πάντα να πηγαίνετε στη θάλασσα μαζί με κάποιον που θα είναι σε θέση να σας προσέχει και να μπορεί να σπεύσει σε βοήθεια αν βρεθείτε σε κίνδυνο. Ιδανικά πρέπει πάντα να κολυμπάτε σε παραλία που επιβλέπεται από ναυαγοσώστη. Στις παραλίες αυτές φροντίστε να κολυμπάτε κοντά στον πύργο του ναυαγοσώστη και μην ξεχνάτε ότι ο χώρος επίβλεψης είναι 200μ εκατέρωθεν του πύργου.

 

3: Μπαίνω και βγαίνω σταδιακά στη θάλασσα.

Η σταδιακή προσαρμογή στη μειωμένη θερμοκρασία του νερού δίνει στον οργανισμό των ηλικιωμένων τον απαραίτητο χρόνο για την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση των μηχανισμών θερμορρύθμισης.

 

4: Στα βαθιά να κουβαλάς πάντα ένα πλευστό μέσο.

Αν για οποιοδήποτε λόγο κολυμπάτε σε σημεία που δεν πατώνετε, να έχετε πάντα μαζί σας ένα πλευστό βοήθημα (μακαρόνι, σωσίβιο κλπ). Αυτό θα σας βοηθήσει να μείνετε στην επιφάνεια της θάλασσας αν για οποιοδήποτε λόγο αισθανθείτε μια αδυναμία, εξάντληση ή αν πάθετε κάποια κράμπα.

 

5: Άκου την καρδιά σου.

Μην την υπερεκτιμάς. Εάν έχεις χρόνια προβλήματα πάντα να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου. Αν έχω προβλήματα με την καρδιά μου δεν κολυμπάω εξαντλητικά (ή για πολλή ώρα). Υπάρχουν προβλήματα υγείας για τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις: Καρδιολογικά προβλήματα καθιστούν τους ηλικιωμένους επιρρεπείς σε επεισόδια στηθάγχης (πόνο στο θώρακα ως αποτέλεσμα μειωμένης αιμάτωσης του μυοκαρδίου), υπόταση ή/και αρρυθμίες (μπορεί να τις προκαλέσει η απότομη έκθεση σε κρύο νερό).

 

6: Το πιο ασφαλές είναι να κολυμπάς μόνο όπου πατάς.

Είναι προτιμότερο να κολυμπάτε σε τέτοιο βάθος που να μπορείτε να πατήσετε με άνεση αν για κάποιο λόγο αισθανθείτε μια εξάντληση ή φοβηθείτε και θέλετε να σταματήσετε για να ξεκουραστείτε. Επίσης αν χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια κουνώντας ψηλά τα χέρια σας, αυτό μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολο όταν πατάτε παρά όταν κολυμπάτε στα βαθιά.

 

7: Δεν κολυμπάω ΠΟΤΕ μετά από κατανάλωση φαγητού ή ποτού.

Η λειτουργία της πέψης απαιτεί αύξηση της αιμάτωσης των οργάνων του πεπτικού συστήματος (στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο). Αυτό επιβαρύνει ελαφρώς την καρδιά. Όταν κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι, η καρδιά μας επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς αναγκάζεται να δουλέψει ακόμη πιο εντατικά για να ανταπεξέλθει και στις ανάγκες των μυών κατά την κολύμβηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία της καρδιάς (ακόμη και έμφραγμα), υπόταση ή/και λιποθυμία. Επίσης, κολυμπώντας με γεμάτο στομάχι (ιδίως εάν κάνουμε βουτιές) αυξάνεται ο κίνδυνος παλινδρόμησης (επιστροφής γαστρικού περιεχομένου από το στομάχι στον οισοφάγο) και εισρόφησης (εισόδου του περιεχομένου στους αεραγωγούς). Τα ίδια ισχύουν και όταν το στομάχι μας είναι γεμάτο με υγρά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση αλκοόλ πριν από την κολύμβηση. Η μείωση των αντανακλαστικών που είναι απαραίτητα για ασφαλή κολύμβηση, ο κίνδυνος εμετού και εισρόφησης, η πιθανή απώλεια προσανατολισμού και η διαταραχή της (ήδη επηρεασμένης λόγω ηλικίας) θερμορρύθμισης που προκαλεί το αλκοόλ είναι μερικοί μόνο από τους κινδύνους που διατρέχουμε όταν καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά πριν κολυμπήσουμε.

 

8: Συμπεριφέρομαι ανάλογα με την κατάσταση της υγείας μου.

Φροντίζω να έχω λάβει τη φαρμακευτική μου αγωγή πριν μπω στο νερό πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό μου. Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά μας για κολύμβηση, για παράδειγμα:

o Νευρολογικά φάρμακα: Μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα συγκέντρωσης, τον προσανατολισμό και τα αντανακλαστικά μας.

o Αντιϋπερτασικά φάρμακα: Μπορεί να προκαλέσουν υπόταση ή/και λιποθυμία (ιδίως τις ζεστές ημέρες).

o Ινσουλίνη και αντιδιαβητικά φάρμακα: Μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία (ιδίως σε συνδυασμό με έντονη άσκηση).

 

9: Δεν επιπλέω κάθετα για πολύ ώρα

Στο νερό πάντα κινούμαι και κολυμπάω. Δεν κολυμπάω για πολλή ώρα σε κρύο νερό. Για όσο διάστημα κολυμπάω κινώ τα άκρα μου συνεχώς.

  • Αποφεύγω το μπάνιο τις πρώτες πρωινές ώρες που το νερό είναι πιο κρύο. Επίσης, αποφεύγω τις μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος είναι πολύ ζεστός. Οι ακραίες θερμοκρασίες και κυρίως οι μεταβολές της θερμοκρασίας κατά την είσοδο και την έξοδό μου από το νερό μπορεί να είναι επικίνδυνες.
  • Αν επιμένω να κολυμπήσω σε κρύο νερό, ένα ολόσωμο μαγιό για τις γυναίκες ή μια ισοθερμική μπλούζα για τους άνδρες μπορεί να με προστατεύσουν από το κρύο.
  • Δεν κάθομαι πολλή ώρα στον ήλιο. Χρησιμοποιώ προστατευτικό καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό. Πίνω συχνά μικρές ποσότητες υγρών.

10: Έχεις άνοια, Αλτσχάιμερ ή άλλες νευρολογικές παθήσεις; Είναι σημαντικό να συνοδεύεσαι πάντα

Αν έχω Alzheimer (ή άλλης μορφής άνοια) ή άλλες νευρολογικές παθήσεις μπαίνω και βγαίνω προσεκτικά από το νερό. Αποφεύγω τις απότομες αλλαγές στη θέση του σώματός μου αν έχω ιστορικό ιλίγγου ή άλλα προβλήματα από το λαβύρινθο. Υπάρχουν προβλήματα υγείας για τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις:

Nευρολογικές παθήσεις συνοδεύονται συχνά από αστάθεια, μυϊκή αδυναμία και

διαταραχές προσανατολισμού και αντίληψης. Παθήσεις του λαβυρίνθου (συχνές σε ηλικιωμένους λόγω νευρολογικών και αγγειακών διαταραχών) μπορεί να οδηγήσουν σε ζάλη ή ίλιγγο, ιδίως κατά τις απότομες αλλαγές της θέσης του σώματος (π.χ. εναλλαγή πρόσθιου και ύπτιου κατά την κολύμβηση, βουτιές κ.λπ.).

 

11: Αν αισθανθείς κράμπες, ζάλη ή αδιαθεσία, ζήτα βοήθεια και προσπάθησε να βγεις στην ακτή αργά και χωρίς πανικό.


Ροή ειδήσεων

Advertisement