Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ύμνος στην Ελευθερία»

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την νέα παράσταση του «Άρματος Θέσπιδος» στο Ρωμαϊκό Ωδείο

Published

on

 

 

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας στην εναρκτήρια εκδήλωση του, ήταν συνεπές τόσο με την ιστορία του όσο και με την ιστορία. Στο χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου, για δύο ημέρες, μπροστά σε εκατοντάδες φίλους του θεσμού και του θεάτρου, «ξεδιπλώθηκε» μια από την σημαντικότερες πτυχές της επανάστασης του ’21, με σημείο αναφοράς την ηρωική αντίσταση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, μέχρι τον αποκλεισμό του από τον οθωμανικό στόλο.

Με την παράσταση «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων», από το  Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, ήρθαν στο προσκήνιο συγκλονιστικές στιγμές, καθώς «ζωντάνεψαν»  η αγωνία και το πάθος των ηρώων, οι μάχες σώμα με σώμα και η άρνηση στη συνθηκολόγηση, το προσκύνημα, τις δελεαστικές προτάσεις, την υποταγή στον τουρκικό ζυγό.

Το θέμα της παράστασης επελέγη με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είναι βασισμένη στα κείμενα του Διονύσιου Σολωμού: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «’Ύμνος στην Ελευθερία», καθώς και στα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Σπυρομήλιου. Πέντε ηθοποιοί επί σκηνής ζωντάνεψαν τις μεγάλες στιγμές της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου, οι οποίες βασίζονται στην συνταρακτική περιγραφή των γεγονότων που έζησε ο τελευταίος μέσα από τα τείχη.

Το κοινό παρακολούθησε μία μοναδική αφήγηση – αναπαράσταση της ένδοξης και ηρωικής αντίστασης των πολιορκημένων, οι οποίοι στο τέλος λυγίζουν υπό το βάρος του αποκλεισμού και της πείνας. Αψηφώντας κακουχίες και θάνατο, αποφασίζουν την ένδοξη Έξοδό τους.

Αυτή η Έξοδος, μοναδική στην παγκόσμια ιστορία, φωτίστηκε στη σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου,  με το ποιητικό λόγο του Διονύσιου Σολωμού  καθώς οι στίχοι των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» είναι η «άλλη γλώσσα» των ηρώων του Μεσολογγίου.

Πριν την έναρξη της παράστασης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης και ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβ/σης ΠΔΕ Ανδρέας Φίλιας. Η Παράσταση είναι προϊόν συνεργασίας του ΔΗΠΕΘΕ με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης,  Αλέξανδρος Κουκιάς,Φοίβος Μαρκιανός, Βασίλης Τριχάς, Λένα Νάτση.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία –Σύλληψη: Χρήστος Στρέπκος. Σκηνικά -Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν. Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου. Μουσική: Φοίβος Μαρκιανός. Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος. Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου.

H παράσταση ξεκινά την περιοδεία της σε διάφορες περιοχές.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement