Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέα επέλαση του καύσωνα–Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 42 ο υδράργυρος

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιστρέφει ο καύσωνας τις επόμενες ημέρες και μάλιστα δριμύτερος καθώς αναμένεται νέα έλευση θερμών αερίων μαζών στην Ελλάδα που θα φέρουν θερμοκρασίες που σε κάποιες περιοχές ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Το νέο κύμα καύσωνα θα κάνει την εμφάνισή του από αύριο Τετάρτη. Σήμερα Τρίτη ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος με πιθανότητα βροχών στα βορειοανατολικά ορεινά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 και στα νησιά τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. 

Τι περιμένουμε έως το τέλος της εβδομάδας

Τετάρτη 30 Ιουνίου

Γενικά αίθριος καιρός. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά, και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ και στα δυτικά νότιοι-νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 1 Ιουλίου

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 4 και στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5, τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Παρασκευή 2 Ιουλίου

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει μικρή πτώση, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα κεντρικά και τα νότια.

Σάββατο 3 Ιουλίου

Γενικά αίθριος καιρός, όμως από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και κυρίως στα βορειοανατολικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Κυριακή 4 Ιουλίου

Γενικά αίθριος καιρός. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και είναι πιθανόν στα ανατολικά και τα βόρεια να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καύσωνας θα επιστρέψει δριμύτερος, προειδοποιώντας πως οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρή ατμόσφαιρα και οι άνεμοι αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει τα εξής:

«Με τον υδράργυρο να σημειώνει μικρή πτώση, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πάρουμε μια μικρή ανάσα, ξεκινά η νέα εβδομάδα. Αυτή η ανάσα δροσιάς όμως δεν φαίνεται να κρατάει για πολύ, μιας και πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής αναμένεται να μας χτυπήσουν και πάλι την πόρτα, εκτοξεύοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλά για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη επίπεδα.

»Στον πρώτο χάρτη απεικονίζεται η πορεία της πολύ θερμής αέριας μάζας (κόκκινες αποχρώσεις), η οποία αναμένεται να κατακλύσει την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, άρα και τη χώρα μας.

»Μπορεί το πρώτο κύμα καύσωνα που επηρέασε τη χώρα μας να εκτόξευσε τη θερμοκρασία κοντά στους 42 βαθμούς Κελσίου, όπως όλα δείχνουν, όμως, τα χειρότερα είναι μπροστά μας, μιας και η νέα θερμή εισβολή δείχνει να έχει μεγαλύτερη δυναμική και σε συνδυασμό με τον καταβάτη δυτικό-βορειοδυτικό άνεμο είναι πολύ πιθανό να δούμε θερμοκρασίες ακόμη και κοντά στους 45 βαθμούς Κελσίου, με έμφαση στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά γεωγραφικά διαμερίσματα. 

»Στον δεύτερο χάρτη είναι οι μέγιστες προβλεπόμενες θερμοκρασίες από τα μετεωρολογικά μας μοντέλα για το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή, όπου αναμένουμε και την κορύφωση του δεύτερου πιο ισχυρού κύματος καύσωνα.

Πού υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς;

»Με την κατώτερη ατμόσφαιρα να είναι ήδη αρκετά ξηρή και να αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ξηρή με την έλευση και του δεύτερου ισχυρού θερμού κύματος, ιδιαίτερα υψηλός αναμένεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Αυτό το γεγονός ενισχύεται περαιτέρω και από την επικράτηση ισχυρού δυτικού-βορειοδυτικού ανέμου, ο οποίος λειτουργεί σαν καταβάτης για τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με ορεινούς όγκους της οροσειράς της Πίνδου.

»Στον τελευταίο χάρτη γίνεται μια προσομοίωση της διαδικασίας που μόλις αναλύσαμε, όπου με τα κόκκινα βέλη παριστάνεται ο βορειοδυτικός άνεμος, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές που μπορεί αυτός να προκαλέσει και να εξαπλώσει. 

«Ίσως δούμε και καταστροφικές καταιγίδες»

»Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θυμίζει αυτή του 2018, όπου και τότε ένα ισχυρό θερμό κύμα το διαδέχτηκαν ψυχρότερες αέριες μάζες εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής που πέρασε από τα βόρεια τμήματα της χώρας και έστρεψε τους ανέμους σε δυτικούς-βορειοδυτικούς.

»Με τα προγνωστικά σε αυτή τη φάση να μη δίνουν τόσο μεγάλες εντάσεις στους ανέμους, αξίζει να τονιστεί ότι είναι πολύ πιθανό προς το τέλος της εβδομάδας να δούμε από τη Θεσσαλία και πάνω καταστροφικές καταιγίδες και νοτιότερα να έρθουμε αντιμέτωποι με συνθήκες που μπορεί να εκκινήσουν ή και να εξαπλώσουν μια καταστροφική πυρκαγιά.

»Για τον λόγο αυτό πρέπει να βρισκόμαστε όλοι μας σε ετοιμότητα και βέβαια να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναβάλλοντας κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».

 

Καιρός: Νέα επέλαση του καύσωνα – Σε ποιες περιοχές θα φτάσεις τους 42 ο υδράργυρος


Ροή ειδήσεων

Advertisement