Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παρέμβαση Αλεξόπουλου: “Νότιο πάρκο και νότιος καταυλισμός”

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρέμβαση για τις συνθήκες στο Νότιο Πάρκο, έκανε χθες ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτεύουσα Ξανά», Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Ειδικότερα ο κ. Αλεξόπουλος σε τοποθέτηση του, αναφέρει τα εξής:

«Απαραίτητες προϋποθέσεις για την λειτουργία ενός πάρκου, είναι η καθαριότητα, η συντήρηση και η φύλαξη.
Αυτό συνεπάγεται μέριμνα όχι μόνο για την ψυχαγωγία των πολιτών αλλά και για την ασφάλειά τους σε όλα τα επίπεδα.
Θα περίμενε κανείς ότι αυτά τα αυτονόητα θα ίσχυαν και για το Νότιο πάρκο της Πάτρας αλλά και για την περιοχή μεταξύ αυτού και της περιοχής του Φάρου και πέραν αυτού, με δεδομένο ότι μιλάμε για χώρους τους οποίους επισκέπτονται, ιδίως αυτή την εποχή, χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών και φυσικά και μικρά παιδιά.

Αφορμή για αυτό το σχόλιο, αποτελεί η ανεξέλεγκτη δράση ομάδων σκηνιτών που έχουν κατασκηνώσει στις παρυφές του νοτίου Πάρκου της Πάτρας και δρουν και εντός αυτού με τρόπο που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις πολιτών.

Πέραν του προφανούς προβλήματος που ανακύπτει από την υπαίθρια κατασκήνωση τόσων ατόμων σε ό,τι αφορά το υγειονομικό σκέλος της τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής (χρήση τουαλέτας κλπ) γινόμαστε μάρτυρες καταγγελιών ακόμη και για κακομεταχείριση ή κακοποίηση ζώων μπρος στα μάτια παιδιών που παίζουν στην περιοχή, χωρίς να εξαιρείται και η κακομεταχείριση ζώων που βρίσκουν καταφύγιο στα σπιτάκια που έχει τοποθετήσει εκεί ο Δήμος και καταλήγουν να μετατρέπονται σε παιχνίδι, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις φιλόζωων.

Την ίδια ώρα η παραλιακή ζώνη της πόλης μετατρέπεται σε έναν μεγάλο υπαίθριο καταυλισμό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη εικόνα της πόλης, για την υγεία των σκηνιτών καθώς και των υπόλοιπων δημοτών, για την καθαριότητα του χώρου, για την ακύρωση εν τέλει του ψυχαγωγικού χαρακτήρα της περιοχής.

Κανείς μας δεν πιστεύει ούτε ενθαρρύνει τον κατασταλτικό χαρακτήρα μιας αστυνομικής παρέμβασης για την επίλυση του προβλήματος.

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ γνωρίζουμε την επανάληψη του φαινομένου τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι μόνο δεν έχει ληφθεί από το Δήμο μέριμνα για την πρόληψή του, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, αλλά χρόνο με το χρόνο γινόμαστε μάρτυρες κατασκηνώσεων όλο και μεγαλύτερης έκτασης που δημιουργούν την αίσθηση της… εξυπηρέτησης της αυθαιρεσίας από την αδράνεια των ελεγκτικών και αποτρεπτικών μηχανισμών.
Δεν αρκεί να φτιάχνουμε πάρκα και να επικαλούμαστε την ψυχαγωγία των λαϊκών στρωμάτων σε αυτά. Επιβάλλεται και να προστατεύουμε αυτά τα πάρκα από τη μετατροπή τους σε οτιδήποτε δεν συνάδει με τον χαρακτήρα τους και το σκοπό δημιουργίας τους. Επιβάλλεται να τα φυλάσσουμε.

Είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγο καιρό θα μιλάμε όχι για νότιο πάρκο και πάρκο του Φάρου της Πάτρας, αλλά για νότιο καταυλισμό των Πατρών.
Και εδώ έρχεται να επισημανθεί το έλλειμμα της σύστασης και λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας στην Πάτρα, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες πόλεις και με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
Στην παρούσα κατάσταση, όπως και άλλες ανάλογες περιπτώσεις επιτήρησης και προστασίας των κοινόχρηστων χώρων από κάθε είδους αυθαιρεσίες, ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας θα μπορούσε να είναι ουσιαστικά αποτελεσματικός σε επίπεδο αποτροπής τέτοιων καταστάσεων αλλά και σε επίπεδο ελέγχου».

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πολύτιμο σύστημα για τυφλούς μαθητές

Δύο Πατρινόπουλα δημιούργησαν συσκευές για τους συμμαθητές τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα σύστημα συσκευών που θα διευκολύνει τη συμμετοχή των τυφλών μαθητών κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο, δημιούργησαν δύο μαθητές Λυκείου από την Πάτρα, η Αλίκη Ράγκου και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Πρόκειται για το σύστημα συσκευών Pop2See Smart Class, που περιλαμβάνει μια κάμερα η οποία διαβάζει τον πίνακα της τάξης, μετασχηματίζοντας σε ήχο και σε ψηφιακό κείμενο τις σημειώσεις που βρίσκονται πάνω σε αυτόν, καθώς κι ένα πληκτρολόγιο ανάγνωσης και γραφής Braille (Μπράιγ), που μετατρέπει σε κείμενο στα αγγλικά, ό,τι πληκτρολογήσει ο μαθητής με κώδικα Μπράιγ, ώστε να τα παραλάβει ψηφιακά ο βλέπων καθηγητής. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον τυφλό μαθητή να διαβάσει, όπως έχει συνηθίσει με την αφή, μέσω ακίδων που ανεβοκατεβαίνουν.

«Αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το σύστημα συσκευών ώστε να συμβάλλουμε στην ένταξη των τυφλών μαθητών στα γενικά σχολεία. Ουσιαστικά το όραμά μας είναι να τους προσφέρουμε το δικαίωμα της επιλογής. Να μπορούν να επιλέξουν να φοιτήσουν στο γενικό σχολείο αυτόνομοι και ανεξάρτητοι γιατί η έλλειψη όρασης δεν σημαίνει ότι μπαίνουν όρια στην εξέλιξη ενός ανθρώπου», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η 18χρονη Αλίκη Ράγκου από το 13ο Γενικό Λύκειο Πατρών.

Μαζί με τον ξάδερφό της, τον 17χρονο Κωνσταντίνο Μαζαράκη από το Πρότυπο Λύκειο Πατρών ξεκίνησαν από πέρσι τον Ιούλιο να δουλεύουν την ιδέα τους ώσπου φέτος κατάφεραν να συμμετάσχουν στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022 του υπουργείου Παιδείας και να διακριθούν, καθώς μαζί με άλλες δύο ομάδες θα απαρτίσουν την Εθνική Αποστολή της Ελλάδας στον 33ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022.

Ουσιαστικά λοιπόν η καινοτόμος ιδέα τους, Pop2See Smart Class αποτελείται από δύο συσκευές: μία κάμερα και ένα πληκτρολόγιο. Η κάμερα εκτελεί φωνητικές εντολές, διαβάζει κείμενα όπως βιβλία ή σημειώσεις από τον σχολικό πίνακα και τα μετατρέπει σε ήχο (αρχείο mp3) και πολλές άλλες μορφές αρχείων (όπως για παράδειγμα PDF, STL, Braille Dots κλπ), ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και αντίστροφα με την παράδοση του μαθήματος μέσα στην τάξη, μετατρέποντας τον ήχο σε κείμενο. «Όλα τα αρχεία αποθηκεύονται αυτόματα σε cloud. Η δεύτερη συσκευή, το πληκτρολόγιο γραφής και ανάγνωσης, αλληλεπιδρά άμεσα με την πρώτη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Για να καταφέρουν να υλοποιήσουν την ιδέα τους αφιέρωσαν αρκετό χρόνο εκτός μαθημάτων χρησιμοποιώντας γνώσεις ρομποτικής και προγραμματισμού τις οποίες διέθεταν υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους, Σπύρου Τσουκαλά, μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και του μέντορά τους, Γιάννη Κοσμαδάκη, ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Σημειώνεται ότι ο 33ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός των Νέων Επιστημόνων 2022 θα πραγματοποιηθεί στο Λάιντεν (Leiden) της Ολλανδίας από 13 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022. Την αποστολή της Ελλάδας απαρτίζουν οι εξής ιδέες και νέοι επιστήμονες:

 

-«Pop2See Smart Class» (Αλίκη Ράγκου & Κωνσταντίνος Μαζαράκη, 13ο ΓΕΛ Πατρών, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Πατρών).

-«Σύστημα μέτρησης και παρακολούθησης της ποιότητας του θαλασσινού νερού» (Δημήτρης Δελιακίδης, 4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης).

-«e-Αιμοδότες: Σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας» (Άγγελος-Μιχαήλ Χουβαρδάς & Λέανδρος Κουρτίδης, 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής)

*Τη φωτο παραχώρησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλίκη Ράγκου, ο Σπύρος Τσουκαλάς και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η μεγάλη πλεκτάνη»

Η ανατρεπτική κωμωδία του Jordi Galceran για μία παράσταση και στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

 

Ένας διεφθαρμένος υπουργός. Μια υπάλληλος της εταιρίας φυσικού αερίου με

οικογενειακά προβλήματα. Ένα κολ γκερλ με άποψη. Ένας ανάπηρος πατέρας και

ένας άντρας αίνιγμα. Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά είναι πολύ περισσότερα…

Είναι οι ήρωες της πολύ έξυπνης κωμωδίας του Jordi Galceran «Η Μεγάλη Πλεκτάνη» σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου και παραγωγή της Erofili Productions, που έρχεται και στην Πάτρα, την Τρίτη 30 Αυγούστου, στο Royal Τheater, στις 21.15. Πολύ γνωστοί και αγαπημένοι ηθοποιοί υποδύονται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι: Λεωνίδας Κακούρης, Δήμητρα Ματσούκα, Θανάσης Πατριαρχέας, Χάρης Γρηγορόπουλος και Κατερίνα Νικολοπούλου. Σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη κωμωδία, τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται… Όλα ξεκινούν από ένα πολιτικό σκάνδαλο αλλά βαίνουν αλλιώς! Ποιος είναι τελικά ο απατεώνας και ποιος κινεί τα νήματα της υπόθεσης, που είναι τόσο αστεία αλλά και τόσο πανούργα ανατρεπτική;

Ο πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Jordi Galceran (To Δάνειο, Η μέθοδος Γκρόνχολμ, Αλυσιδωτές Λέξεις, Καρναβάλι, Κανκούν) έγραψε με μεράκι ένα έργο κωμικό και αστείο, όλο ανατροπές και εκπλήξεις αλλά και γεμάτο νόημα: για τους εγνωσμένους και μη απατεώνες και για τις σκευωρίες του ανθρώπου της διπλανής πόρτας.

TO ΕΡΓΟ

Μοραλέχα, πλούσιο προάστιο της Μαδρίτης. Ο Ισίδρο Γκαλιάνα (Λεωνίδας Κακούρης), μέχρι πρόσφατα Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας και υπόλογος ενός εξωφρενικού σκανδάλου περί χρηματισμού, είναι έτοιμος να εκπληρώσει την τελευταία του επιθυμία πριν αυτοκτονήσει: να κάνει σεξ με μια πόρνη. Όταν όμως ξαφνικά χτυπάει το κουδούνι και εμφανίζεται μπροστά του η εκρηκτική Βισέντα (Δήμητρα Ματσούκα) για να ελέγξει τη διαρροή αερίου στη βίλα του, τα σχέδια του για αυτοκτονία και σεξ πάνε περίπατο…

Τιμές εισιτηρίων: προπώληση 15 ευρώ, ταμείο 20 ευρώ, εκπτωτικό 15 ευρώ (Άνεργοι, Πολύτεκνοι, Φοιτητές, Παιδιά, ΑΜΕΑ).

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάνω από 100 νοσηλείες στην Πάτρα!

Αυξάνονται οι ασθενείς με κορωνοϊό

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Τους 102 έφθασαν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας. Συγκεκριμένα, στο ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας» νοσηλεύονται 48 ασθενείς στις κλινικές Covid19, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται 47 άτομα στις κλινικές, δύο περιστατικά στην Παιδιατρική και πέντε ασθενείς στις ΜΕΘ.

Ο δείκτης θετικότητας στην περιοχή παραμένει υψηλός, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ ο πίνακας των στοιχείων με την εβδομαδιαία επιδημιολογική εξέλιξη της νόσου.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα