Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Διασκέδαση δύο «ταχυτήτων»-Τι ισχύει για πληρότητα και χρήση μάσκας σε αμιγείς και μεικτούς χώρους

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αμιγείς και μικτούς θα διακρίνονται οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι ψυχαγωγίας, εστίασης και διασκέδασης από τις 15 Ιουλίου.

Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα είναι έως 85% και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες είτε έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως, ενώ στους μικτούς θα επιτρέπεται και σε όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης, με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργών Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, αυτό που θα αλλάζει σε αυτές τις κατηγορίες καταστημάτων ή κινηματογράφων ή θεάτρων, αναλόγως με τον τρόπο που θα επιλέγουν να λειτουργούν, θα είναι η επιτρεπόμενη χωρητικότητα πελατών.
Η πληρότητα θα πλησιάζει το 85% για τους χώρους που θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους, ενώ για τους μη εμβολιασμένους θα είναι σημαντικά χαμηλότερη, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη.
Δηλαδή η πληρότητα θα είναι διαφορετική για τα θέατρα και τα εστιατόρια και διαφορετική στα κέντρα διασκέδασης και στα κλαμπ. Ξεχωριστή κατηγορία οι υπαίθριοι χώροι, όπου σημειώνεται μεγαλύτερη συγκέντρωση ατόμων.

OΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Όπως εξήγησε ο υπουργός οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
– Στους αμιγείς χώρους. Δηλαδή σε χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
– Στους μεικτούς χώρους. Δηλαδή, στους χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.
Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό θα δηλώνονται από τον επιχειρηματία ως αμιγείς ή ως μικτοί, από τις 15 Ιουλίου, στην ειδική πλατφόρμα, και θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement