Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Συστάσεις προς λουόμενους

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων, εφιστά την προσοχή στους συμπολίτες μας κατά τα θερινά μπάνια τους, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο πνιγμού ή σοβαρού τραυματισμού στο νερό.

Σημειωτέον, στη χώρα μας, περισσότεροι από 400 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από πνιγμό, με συνέπεια η Ελλάδα να κατέχει τη θλιβερή έκτη θέση της κλίμακας χωρών με πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών.
Ο Δήμος Πατρέων επιδιώκει να συμβάλλει στην προαγωγή της ασφάλειας στη θάλασσα, με στόχο να εκμηδενιστεί ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους ή εμπλέκονται σε ατυχήματα. Για το λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες εντός των ορίων του Δήμου, μια υποχρέωση που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έπρεπε να είχε αναλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας και την οποία μετέθεσαν στους Δήμους, χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση.
Οι θέσεις των ναυαγοσωστών βρίσκονται στις εξής παραλίες: Βραχνέικα(2), Καστελλόκαμπος, Ρίο, Ακταίο, Άγιος Βασίλειος, Πλαζ (2), Δάφνες, Ψαθόπυργος.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ

Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, παρακαλούμε οι λουόμενοι να ακολουθούν τις εξής συστάσεις:
-Οι λουόμενοι και ιδίως τα μικρά παιδιά, αλλά και οι ηλικίες υψηλού κινδύνου πάνω από 65 χρονών να μην κολυμπούν ποτέ χωρίς εποπτεία ή συνοδεία και άλλου ενήλικα, ακόμα και αν υπάρχει Ναυαγοσώστης.
-Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα μετά από φαγητό τουλάχιστον για τρεις ώρες, δεν ταΐζουμε μικρά παιδιά στη θάλασσα.
-Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας, γιατί μπορεί να μπουν στο νερό, έστω και χωρίς να το αντιληφθούμε.
– Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα κρύα νερά που ακόμα επικρατούν στην περιοχή μας και έχουν προβλήματα με την καρδιά, καλό είναι να αποφεύγουν την κολύμβηση εκτός αν έχουν πρόσφατα επισκεφτεί τον γιατρό τους και έχει γνωμοδοτήσει διαφορετικά.
-Δεν κολυμπάμε στα ανοιχτά όσο καλή γνώση και αν έχουμε. Μπορούμε να κολυμπάμε κατά μήκος της ακτογραμμής.
-Σε περίπτωση που ενώ κολυμπούμε αισθανθούμε κράμπα, κούραση ή αδιαθεσία, διατηρούμε την ψυχραιμία μας, καλούμε σε βοήθεια και δεν σπαταλούμε άσκοπα τις δυνάμεις μας.
-Όπου υπάρχει βάθρο ναυαγοσώστη προτιμούμε να κολυμπάμε εντός εμβέλειας 200 μέτρα εκατέρωθεν του πύργου.
-Για οποιαδήποτε απορία δε διστάζουμε να μιλάμε με τον ναυαγοσώστη σχετικά με την σήμανση, σημαίες καιρού κλπ και γενικά ότι άλλο χρειαζόμαστε.
-Ακούμε τις συμβουλές και τις συστάσεις του ναυαγοσώστη, που σκοπό έχουν να μας προστατεύσουν.
-Δεν προσεγγίζουμε θύμα που κινδυνεύει αν δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις, εκτός αν υπάρχει κοντά σωσίβιο ή κάτι το οποίο μπορούμε να δώσουμε για να πιαστεί.
-Σε οποιαδήποτε περίπτωση δούμε κάποιον που φαίνεται να κινδυνεύει, ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι, καθώς ο πνιγμένος δεν φωνάζει (σιωπηλός πνιγμός), ενημερώνουμε τον ναυαγοσώστη ή τους γύρω μας.
-Σε περίπτωση που ανασύρουμε άνθρωπο από τη θάλασσα χωρίς αισθήσεις, καλούμε με ψυχραιμία το 166 και ενημερώνουμε ακριβώς για ό,τι βλέπουμε αλλά και το ακριβές σημείο.
Το τηλέφωνο του Λιμενικού, για έκτακτα περιστατικά, είναι το 108.

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement