Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κακοποίηση γαϊδουριών στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αξιότιμοι κ. κ.

Σωρεία καταγγελιών έλαβε η Ομοσπονδία μας, για κακοποίηση 2 γαϊδουριών στην Πάτρα, στην περιοχή απέναντι του νέου λιμανιού, Παραλία Πατρών Καλαβρύτων 41, όπου ευρίσκονται πάντα σε εγκατάλειψη, χωρίς νερό και χωρίς τροφή μέρες ολόκληρες, δεμένα με αλυσίδες, ώστε να μη μπορούν να κινηθούν κάτω από τον καυτό ήλιο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο κάτοχος ονομάζεται —————-, ηλικίας περίπου 70 ετών, ο οποίος αδιαφορεί εγκληματικά για τα ζώα του. Είτε συνειδητά, είτε αδυνατεί να τα φροντίσει για κάποιους λόγους. Μας ενημέρωσαν οι γείτονες, ότι εμφανίζεται να τα ταΐσει και να τα δει περίπου μία φορά το μήνα, πολλές φορές μπλέκονται με τις αλυσίδες τους τα ζώα και προσπαθούν οι γείτονες να τα ξεμπλέξουν, προκειμένου να μην πάθουν κακό και να μπορούν να σκύψουν να φάνε και να πιούν το νερό που οι γείτονες τους πηγαίνουν.

Το χειμώνα επίσης επικρατεί η ίδια κατάσταση και τα ζώα είναι εκτεθειμένα εκεί στο κρύο και τις βροχές, χωρίς τη δυνατότητα προστασίας, έχουν δε τραβηχτεί βίντεο εν ώρα έντονων καιρικών συνθηκών με χαλάζι. Όλοι τον φοβούνται πως για εκδίκηση μπορεί να κάνει κακό στα ζώα τους κι έτσι κανείς δεν θέλει να εμφανιστεί το όνομά του στους καταγγέλλοντες.

Υπήρχε δε και 3ο γαϊδούρι, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες πέθανε από την κακομεταχείριση.

Στα ζώα που έχουν απομείνει σπεύδουν οι γείτονες, όταν μπορούν προκειμένου να τους αφήσουν λίγο νερό και φαγητό για να μην πεθάνουν. Αυτός είναι και ο λόγος που παραμένουν ακόμα ζωντανά και όρθια.

Επί πλέον, επειδή δεν γνωρίζουν όλοι τι τρώνε αυτά τα ζώα, άφηναν εκεί ψωμιά και ρωτούσαν τι πρέπει να τους δίνουν για να τα βοηθήσουν.

Το ένα γαϊδούρι μάλιστα πιθανολογείται πως είναι έγκυος.

Έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να συμβουλέψουν τον ιδιοκτήτη, όμως σύμφωνα με τις περιγραφές είναι ιδιαίτερα αγενής και επιθετικός, βρίζει και απειλεί και μάλιστα οι καταγγέλλοντες εξέφρασαν την απορία διότι ο δράστης τους τονίζει πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα για κάποιο άγνωστο λόγο.

Ειδοποιήθηκε ο Δήμος Πατρέων, έστειλαν εκεί δικό τους άνθρωπο για να ταΐσει και ποτίσει , μέχρι να γίνουν τα νόμιμα από τις Αρχές, ωστόσο ο κάτοχος πρόλαβε και τα μετέφερε από το οικόπεδο αυτό προφανώς γιατί κάποιος τον ειδοποίησε, και με σκοπό να τα κρύψει.

Μετά από αγωνιώδες ψάξιμο διαφόρων φιλόζωων που τα ξέρουν και τα συμπονούν, ανακάλυψαν τα ζώα κρυμμένα σε ένα σημείο σαν αδιέξοδο, και δίπλα στην επιχείρηση Πλέσσα με τις νταλίκες, περιοχή Εύα, ως μας περιέγραψαν.

Ωστόσο ο κίνδυνος για να τα ζώα παραμένει. Είναι και πάλι χωρίς νερό.

Έχοντας υπόψιν:

— Το Ν.4039/12, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει αρ. 16 παρ. 1 και αρ. 20 παρ. 2, που

ορίζει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο, και επίσης με την πρόσφατη τροποποίηση του με τον 4547/2020, όπου ο βασανισμός ζώου καθίσταται πλέον κακούργημα με ποινή καθείρξεως έως δέκα έτη.

— Την υπ’ αρ. πρωτ. 1837/108300/2.8.2018 Εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί «Προστασίας των Ιπποειδών εργασίας»

https://pfpo.gr/wp-content/uploads/2018/08/prostasia_ippoi020818.pdf

— Την υπ’ αρ. πρωτ.9302/18/959529 διαταγή του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Δ. Αυγερινού.

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

 Άμεση ενημέρωση σχετικά με το αν έχει διερευνηθεί το περιστατικό, αν έχει ασκηθεί ήδη δίωξη αυτεπάγγελτα εναντίον του δράστη, ως ο νόμος ορίζει, καθώς ο εντοπισμός του από τις τοπικές Αρχές είναι κάτι απόλυτα εφικτό, αν αναζητείται ο ίδιος στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και αν τα ζώα έχουν οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο.

 Άλλως και σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας άμεσα, καθόσον μεν ο κίνδυνος της ζωής των ζώων είναι διαρκής και καθημερινός και ο ιδιοκτήτης σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ακατάλληλος κι επικίνδυνος.

 κατ’ εφαρμογή του άρθρου 19 του Ν. 4039/2012, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον Ν. 4757/2020, την κατ’ εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών αφαίρεση των ζώων από τον ιδιοκτήτη τους και την παράδοση αυτών στο Δήμο Πατρέων και στο συνεργαζόμενο με αυτόν τοπικό φιλοζωικό σύλλογο.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την άμεση ενημέρωσή μας.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες.

Με εκτίμηση

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία


Ροή ειδήσεων

Advertisement