Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Καθημερινότητα μετ’ εμποδίων για τους ανεμβολίαστους

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα ώθηση στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα μετά τη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα την τελευταία εβδομάδα επιθυμεί η κυβέρνηση, εντείνοντας σε πρωτόγνωρο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Μολονότι η επίτευξη του τείχους ανοσίας απέναντι στην πανδημία είχε αρχικά τεθεί ως στρατηγικός στόχος με χρονικό ορίζοντα το τέλος του καλοκαιριού, οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλουν νέα τακτική στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ετοιμάζεται για πλήρη «αντεπίθεση» στο μέτωπο των ανεμβολίαστων, με «συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού», όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, το νέο περιοριστικό πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους ακουμπά σχεδόν κάθε πτυχή της ελληνικής καθημερινότητας, ξεκινώντας από τις μετακινήσεις, για να καταλήξει στην νυχτερινή ψυχαγωγία. Παράλληλα, μολονότι το «ισόρροπο μείγμα» των νέων μέτρων περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και τη δυνατότητα συνύπαρξης εμβολιασμένων και μη πολιτών μέσω μεικτών χώρων, το μήνυμα που εκπέμπεται με ένταση από το κυβερνητικό επιτελείο είναι αυτό του τέλους εποχής για κάθε μορφής οριζόντια μέτρα, όπως τα lockdown, αλλά και της ανοχής σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

«Από τη στιγμή που το εμβόλιο έχει καταστεί ένα καθολικό αγαθό σε όλο τον πληθυσμό, δεν είναι δυνατόν να κρατείται πίσω η κοινωνία και η οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης. Υπό αυτό το πρίσμα, για περιοριστικά μέτρα διαρκείας έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τα οποία θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο όσους απέχουν από τον εμβολιασμό μέχρι και το τέλος της πανδημίας, ενώ στο νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την τόνωση της εμβολιαστικής ροής περιλαμβάνεται και καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Παράλληλα, πολλές ελπίδες για την ενίσχυση της ροής προς τα εμβολιαστικά κέντρα -η οποία είχε ατονήσει τις τελευταίες εβδομάδες – επενδύονται από το Μέγαρο Μαξίμου στην σύνθετη καθημερινότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο εξής οι ανεμβολίαστοι, προκειμένου να επιταχυνθεί η οικοδόμηση του εθνικού τείχους ανοσίας.

Με αεροπλάνα και βαπόρια

Ήδη, από τις 5 Ιουλίου οι μετακινήσεις προς τα νησιά, όπως και οι αεροπορικές πτήσεις περνούν σε νέο καθεστώς, αφού για τους ενήλικες θα είναι υποχρεωτικό να φέρουν στη διαδικασία της επιβίβασης:

· πιστοποιητικό εμβολιασμού

· πιστοποιητικό νόσησης,

· αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

· αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε αέρα και θάλασσα θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει αρκετές ώρες πριν για τη διεξαγωγή του απαραίτητου διαγνωστικού τεστ συνιστά την πρώτη επιπλοκή από την απουσία εμβολιασμού και με την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα αποδειχθεί αρνητικό. Πολύ περισσότερο, όταν ως ανεμβολίαστοι λογίζονται και όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου ή και αυτοί που δεν συμπλήρωσαν 14 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του εμβολιασμού τους, οπότε και πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά rapid ή PCR test, για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στα πλοία και τα αεροπλάνα.

Από το παραπάνω μέτρο εξαιρούνται, κυρίως για λόγους εργασίας:

· Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,

· Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

· Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

· Οι ανήλικοι 12-17, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται με με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

 

Νέο εργασιακό τοπίο

Αλλαγές επιφέρει το νέο περιοριστικό πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους και στο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως για όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους και με φυσική παρουσία. Στην περίπτωση των εμβολιασμένων εργαζόμενων, αυτοί εξαιρούνται από την υποχρέωση των self tests, εφόσον έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν μεσολαβήσει 15 ημέρες από την τελευταία.

Αντίθετα, από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι την 1η Αυγούστου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που προσέρχονται στην εργασία τους με φυσική παρουσία. Επιπλέον, σταθερή παραμένει η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για τη διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση στον τόπο εργασίας, το οποίο θα ισχύει για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Άθληση

Από την υποχρέωση διενέργειας self test σε συστηματική βάση εξαιρούνται και όλοι οι εμβολιασμένοι αθλούμενοι στα γυμναστήρια, ενώ μόνο για τους εμβολιασμένους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανοίγουν στις 15 Ιουλίου οι κερκίδες των γηπέδων σε όλη τη χώρα.

Εστίαση

Μεγαλύτερο έδαφος χάνουν οι ανεμβολίαστοι στην περίπτωση της εστίασης και των επιχειρήσεων διασκέδασης, καθώς εναπόκειται στον εκάστοτε επιχειρηματία να αποφασίσει για τη χρήση της επιχείρησής του, δηλαδή αν αυτή θα είναι από τις 15 Ιουλίου και εξής αμιγής ή μεικτή. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή της μεικτής επιχείρησης, ως θαμώνες μπορούν να συνυπάρχουν εμβολιασμένοι πελάτες (και με τις δύο δόσεις και μετά το πέρας 15 ημερών) και ανεμβολίαστοι, εφόσον φέρουν αρνητικό PCR test ή rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Και στις δύο περιπτώσεις, αν υπάρχουν ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, αυτοί θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και γάντια, αλλά και να υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Ως προς τους πελάτες, οι εμβολιασμένοι θα έχουν πρόσβαση τόσο στις αμιγείς (μόνο για όσους έχουν αποκτήσει ανοσία), όσο και στις μεικτές επιχειρήσεις, ενώ μειώνονται τα περιθώρια ψυχαγωγίας σημαντικά για όσους είναι ανεμβολίαστοι, καθώς δεν θα μπορούν για παράδειγμα να συνοδέψουν ακόμη και μέλη της οικογένειάς τους σε αμιγείς χώρους.

Εκτός από τον τόπο, αλλαγές θα υπάρξουν και στον τρόπο διασκέδασης, αφού οι εμβολιασμένοι πελάτες σε αμιγείς χώρους δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, ενώ θα μπορούν και να απολαμβάνουν όρθιοι το ποτό τους ή να χορεύουν.

www.protothema.gr

Ελλάδα

Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: Κορύφωση του τέταρτου κύματος στα μέσα Οκτωβρίου – Θα έχουμε 3.000-3.500 κρούσματα ημερησίως

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύξηση καταγράφεται στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, όπως είπε στον ΣΚΑΪ 100,3, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή η αύξηση θα αποτυπώνεται στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και, μάλιστα, θα είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή στη Θεσσαλονίκη.

Εκτίμησε, ακόμη, ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα φτάσουμε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα μοντέλα, θα έχουμε 3.000-3.500 κρούσματα ημερησίως.

Ο κ. Θωμαΐδης, τέλος, ανέφερε πως «αν είχαμε φτάσει το 80-85% των πλήρως εμβολιασμένων, θα είχαμε λιγότερα και από τα μισά» κρούσματα.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΑΠΘ, παρατηρούνται διακυμάνσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 22/09 και της Πέμπτης 23/09 είναι:

  • Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09.

 

  • Οριακά αυξημένη (11%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 15/09 και Πέμπτης 16/09.

Περισσότερα

Ελλάδα

Έγκλημα στη Ρόδο: «Ο δολοφόνος είχε νοικιάσει αυτοκίνητο και παρακολουθούσε την Ντόρα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Σοκαρισμένη η χώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με τη γυναικοκτονία στη Ρόδο, την 11η μέσα σε εννέα μήνες το 2021. Μία ημέρα μετά την κηδεία της 32χρονης Ντόρας, η ξαδέρφη της μίλησε τόσο στην εκπομπή «ΣΚ Παρέα» στον ΣΚΑΪ όσο και στο «Open Weekend» του τηλεοπτικού σταθμού Open και αποκάλυψε άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της σχέσης του θύματος με τον 40χρονο δολοφόνο και αυτόχειρα.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, η Μαρία, όπως είναι το όνομα της ξαδέρφης της Ντόρας, αποκάλυψε ότι ο δράστης της γυναικοκτονίας στη Ρόδο είχε νοικιάσει αυτοκίνητο και παρακολουθούσε την κοπέλα, πριν την δολοφονήσει. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος πήρε τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου για το τίποτα. Δεν την παρακάλεσε να τα ξαναβρούν. Ένας άνθρωπος που αγαπάει, παρακαλάει» συμπλήρωσε, εμφανώς συγκλονισμένη.

Όπως είπε η Μαρία, η Ντόρα ήταν μαζί με τον δράστη για οκτώ μήνες, ωστόσο τους πρώτους έξι, εκείνος δεν είχε δείξει σημάδια χειριστικής ή βίαιης συμπεριφοράς. «Στους έξι μήνες δεν είχε δείξει τίποτα, αλλά βρίσκονταν λίγο, γιατί ήταν η καραντίνα και η Ντόρα διάβαζε για το μεταπτυχιακό. Από το καλοκαίρι που τελείωσε με τις σπουδές της, άρχισαν να βρίσκονται πιο πολύ και αποφάσισαν να συγκατοικήσουν. Νοίκιασαν ένα σπίτι, το έφτιαξαν, ήταν χαρούμενη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα πρώτα μικρά σημάδια φάνηκαν, όταν έμειναν μαζί, αλλά δεν ήταν ποτέ βίαιος. «Της έλεγε μη δεις τηλεόραση μόνη σου. Έλα να κοιμόμαστε μαζί. Οπότε η Δώρα σκεφτόταν ότι απλώς θέλει να κοιμούνται μαζί, επειδή μόλις είχαν συγκατοικήσει» υπογράμμισε. Η ξαδέρφη του θύματος δήλωσε ότι η Ντόρα δεν ήξερε ότι είχε προβλήματα με τις προηγούμενες σχέσεις του. «Ακόμα και να είχε σπρώξει κοπέλα και να το ήξερε, δεν θα ήταν μαζί του» σημείωσε.

Μετά τον χωρισμό τους, η Μαρία ανέφερε ότι τους φάνηκε ύποπτο που δεν την ενοχλούσε, δεν της έστελνε μηνύματα και ότι το θύμα ένιωθε ανακούφιση.  Τέλος, αποκάλυψε ότι λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία της, η μητέρα της Ντόρας της είχε πει ότι ο δράστης είχε νοικιάσει αυτοκίνητο και την παρακολουθούσε. «Η Ντόρα δεν τον φοβήθηκε ποτέ. Αυτό ήταν το πρόβλημα» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την τραγωδία που ζει η οικογένειά της, η Μαρία είπε στο Open και την Ελένη Τσολάκη: «Και εμείς μαζί σας το παρακολουθούμε, λες και είμαστε απ’ έξω. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως ένας άνθρωπος μπορεί να παίρνει τη ζωή ενός άλλου. Εγώ τον γνώρισα μία φορά, καλύτερα να μην τον γνώριζα. Είχα πάει μια φορά στο σπίτι τους και ως εκεί. Η Ντόρα στην αρχή ήταν χαρούμενη, περνούσε όμορφα, αλλά έτσι κι αλλιώς ήταν χαρούμενος άνθρωπος».

«Επειδή εγώ αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα υγείας και στην οικογένεια ασχολούμασταν με το δικό μου πρόβλημα, η Ντόρα σκεφτόταν “εντάξει, θα γκρινιάξω εγώ, επειδή ο άλλος μου έκανε δύο ζήλιες”, οπότε τα έλεγε στις φίλες της. Μετά τα είπε και σε εμάς και εγώ της είπα ότι “δεν είναι στα καλά του”. Οι γονείς του 40χρονου προσπάθησαν να της αλλάξουν γνώμη και το ίδιο βράδυ της έκανε ακόμα μία ζήλια και έφυγε. Υπήρχε μία καταπίεση, αλλά όχι βρισιές και ξυλοδαρμός. Ξεκίνησε από την αρχή με σιγά σιγά βήματα» ανέφερε η ξαδέρφη της άτυχης Ντόρας.

Όσον αφορά στις δηλώσεις τις οικογένειας του 40χρονου δολοφόνου αυτόχειρα, η ίδια δήλωσε: «Έχουμε εξοργιστεί με τις δηλώσεις της οικογένειας του αυτόχειρα. Ο κόσμος να προσέχει τα παιδιά του, να προσέχει τις κόρες του. Η Ντόρα είχε γνωρίσε τους γονείς του 40χρονου. Πιο πολύ απ’ όλα μας έχει τρομάξει ότι οι δολοφόνοι ζουν στη διπλανή πόρτα. Η Ντόρα ήταν πανέξυπνη, απ’ όλη την οικογένεια μόνο από την Ντόρα δεν θα το περίμενα αυτό».

Περισσότερα

Ελλάδα

Φθιώτιδα: Πέντε άτομα εγκλωβίστηκαν σε φαράγγι

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική υπηρεσίακαθώς μια παρέα 5 ατόμων που βρισκόταν στο Φαράγγι Βελίτσας έχασαν τον προσανατολισμό τους και εγκλωβίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvstar.gr, η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε μέσα από τον αριθμό 112.

Τα 5 άτομα είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Μέσου.

Στο σημείο βρίσκεται η ΕΜΑΚ καθώς και ο Περιφερειακός Διοικητής.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα