Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Καθημερινότητα μετ’ εμποδίων για τους ανεμβολίαστους

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα ώθηση στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα μετά τη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα την τελευταία εβδομάδα επιθυμεί η κυβέρνηση, εντείνοντας σε πρωτόγνωρο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Μολονότι η επίτευξη του τείχους ανοσίας απέναντι στην πανδημία είχε αρχικά τεθεί ως στρατηγικός στόχος με χρονικό ορίζοντα το τέλος του καλοκαιριού, οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλουν νέα τακτική στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ετοιμάζεται για πλήρη «αντεπίθεση» στο μέτωπο των ανεμβολίαστων, με «συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού», όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, το νέο περιοριστικό πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους ακουμπά σχεδόν κάθε πτυχή της ελληνικής καθημερινότητας, ξεκινώντας από τις μετακινήσεις, για να καταλήξει στην νυχτερινή ψυχαγωγία. Παράλληλα, μολονότι το «ισόρροπο μείγμα» των νέων μέτρων περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και τη δυνατότητα συνύπαρξης εμβολιασμένων και μη πολιτών μέσω μεικτών χώρων, το μήνυμα που εκπέμπεται με ένταση από το κυβερνητικό επιτελείο είναι αυτό του τέλους εποχής για κάθε μορφής οριζόντια μέτρα, όπως τα lockdown, αλλά και της ανοχής σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

«Από τη στιγμή που το εμβόλιο έχει καταστεί ένα καθολικό αγαθό σε όλο τον πληθυσμό, δεν είναι δυνατόν να κρατείται πίσω η κοινωνία και η οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης. Υπό αυτό το πρίσμα, για περιοριστικά μέτρα διαρκείας έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τα οποία θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο όσους απέχουν από τον εμβολιασμό μέχρι και το τέλος της πανδημίας, ενώ στο νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την τόνωση της εμβολιαστικής ροής περιλαμβάνεται και καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement