Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη»

Από τις 9 έως τις 12 Ιουλίου στο θεατράκι της Μαρίνας από το Μηχανουργείο και το Αντίμετρο σε σκηνοθεσία Γερ. Ντάβαρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Μηχανουργείο σε συμπαραγωγή με την Θεατρική Εταιρεία  «Αντίμετρο» παρουσιάζουν ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του ποιητή Κώστα Βάρναλη την «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» στις 9, 10, 11, και 12 Ιουλίου στις 21:30 στο θεατράκι της Μαρίνας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών.

Ο Βάρναλης διασκευάζει την πλατωνική απολογία του Σωκράτη και χρησιμοποιεί την παρηκμασμένη αθηναΐκή δημοκρατία και την καταδίκη του ιδεαλιστή φιλοσόφου ώστε να μιλήσει για τα προβλήματα της εποχής του 30’. Η «Απολογία» γράφτηκε σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια στην δημοκρατία του ιδιώνυμου και των διάφορων στρατιωτικών κινημάτων που είχαν προσβάλει σοβαρά τις συνταγματικές ελευθερίες του πολίτη και είχανε διαφθείρει το δημόσιο βίο, καθώς και την «κοινή γνώμη» του κοπαδιού, των «προδομένων Ελλήνων» που η άρχουσα τάξη αποπροσανατολίζει ώστε να μην μπορούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Ο Σωκράτης στο τέλος αφού περάσει από την κριτική της κοινωνίας στην αυτοκριτική για τα λάθη και τις ζημίες της φιλοσοφίας του, θα γίνει κήρυκας της πανανθρώπινης ελευθερίας.

Παρά τα 90 χρόνια που πέρασαν, το κείμενο παραμένει επίκαιρο και οι κοινωνικοί τύποι που παρουσιάζονται και σατιρίζονται συνεχίζουν να ταλανίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

Πρόθεση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Γεράσιμου Ντάβαρη είναι να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο διονυσιακό-σατιρικό στοιχείο του κειμένου και στο καυστικό χιούμορ που αναδύεται από το κείμενο του Βάρναλη  προσθέτοντας μελοποιημένα σατιρικά ποιήματα από ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και τα μισά του 20ού,δίνοντας ένα  αποτέλεσμα που θα προσομοιάζει με το ύφος μουσικοθεατρικής παράστασης με επιθεωρησιακά στοιχεία. Επί σκηνής εκτός από τον ρόλο του Σωκράτη θα βρίσκονται τρεις ηθοποιοί που θα αποδίδουν μέρη του κειμένου, καθώς και 3 μουσικοί που  θα αποδίδουν ζωντανά την μελοποιημένη ποίηση. Ο σκηνικός χώρος θα συμπληρωθεί από 10 ζωγραφιές-φιγούρες αναγνωρίσιμων κοινωνικών τύπων  σε γκροτέσκο ύφος. Η διάρκεια της παράστασης θα είναι περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ντάβαρης

Μουσική: Γιώργος Αθανασακόπουλος

Εικαστική επιμέλεια – Αφίσα: Αλέξης Φραγκούλης

Διανομή:

Σωκράτης: Γεράσιμος Ντάβαρης

Φωνή λαού: Χρήστος Γιαχαλής, Γεωργία Μασαρά, Αντριάνα Παπανδρέου

Μουσικοί:

Μαντολίνο-φωνητικά: Σωτήρης Γκλαβάς

Ερμηνεία- Φωνητικά: Τέτη Ζέρβα

Κιθάρα- Τραγούδι: Γιώργος Αθανασακόπουλος.

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ προπώληση, 14 ευρώ στο ταμείο του Θεάτρου, 12 ευρώ Μειωμένο.

Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία Γεροκωστοπουλου 31 και Musicstation Ρήγα Φεραίου 34 Πληροφορίες: 6949613771, 6998124251. Παραγωγή: Πολυχώρος Πολιτισμού Μηχανουργείο, Θεατρική Εταιρεία «Αντίμετρο».

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement