Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Στα μισά… με αέρα στα πανιά-Ο απολογισμός των δύο ετών της Ν.Δ στην εξουσία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τους πολίτες να αποτιμούν ως θετική την μέχρι σήμερα πορεία, η Νέα Δημοκρατία συμπληρώνει σήμερα την πρώτη διετία διακυβέρνησης της χώρας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία τη συνέχεια, αν και οι μεγάλες προκλήσεις δεν λείπουν…

Ήταν στις 7 Ιουλίου 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης της χώρας, μετά από μία εκλογική νίκη που είχε ιστορικά χαρακτηριστικά, κυρίως για δύο λόγους:
– Πρώτον, διότι ήτα η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2009 που το πρώτο κόμμα κατακτούσε αυτοδυναμία, και
– Δεύτερον, διότι λαμβάνοντας ποσοστό 39,85% η ΝΔ έναντι 31,53% του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε το κόμμα που πέτυχε το μεγαλύτερο προβάδισμα, από το 1990.
Ωστόσο, οι «πρωτιές» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζονται ακόμα και μετά από δύο χρόνια. Γιατί είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνών κόμμα φτάνει στη μέση του εκλογικού κύκλου χωρίς να υπόκειται στην φθορά που μοιραία συνήθως προκαλεί η διαχείρισης εξουσίας.
ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ
Είναι, ωστόσο, επίσης αλήθεια ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης που να άσκησε την εξουσία υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικράτησαν σχεδόν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.
Στην αρχή ήταν η κρίση του προσφυγικού που μετεξελίχθηκε σε κρίση του μεταναστευτικού για να κορυφωθεί με την κρίση ασφαλείας που προκάλεσαν τα γεγονότα στον Έβρο οδηγώντας στην οξύτερη και διαρκέστερη μετά το 1974 ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με αποτελεσματικό τρόπο την προσπάθεια εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον ελλαδικό χώρο που ενορχήστρωσε η Άγκυρα και το γεγονός ανέβασε πολύ τις «μετοχές» της κυβέρνησης στον ελληνικό λαό. Εξίσου αποτελεσματικά, μέσω μίας μεγάλης διπλωματικής αντεπίθεσης, αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση και την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει γεωστρατηγικά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ, όχι μόνο απομονώθηκε από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα πετυχαίνοντας συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, επί της ουσίας «ακύρωσε» τις τουρκικές προσπάθειες. Επιπλέον, στις αλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έδειξε πως έχει την ισχυρή συμμαχία του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου, αλλά και της Γαλλίας που έστειλε ευθεία και άμεσα μηνύματα στην Τουρκία.
Έπειτα, ήταν η κρίση του covid19 και η μεγάλη υγειονομική απειλή που εξαπλώθηκε στον πλανήτη. Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα, απέφυγε το «πρώτο κύμα» και συγκέντρωσε τα κολακευτικά σχόλια όλου του κόσμου, γεγονός που συνέβαλλε ακόμα και στο να ξεπεραστούν με ήπιο τρόπο, τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση του δευτέρου κύματος. Οι Έλληνες πολίτες, παρά τα λάθη και κάποια πισωγυρίσματα που έγιναν, πάντα αισθανόταν πως έχει μία κυβέρνηση που δουλεύει και μπορεί να ανατρέψει ακόμα και τα λάθη της. Γι’ αυτό και οι αστοχίες δεν είχαν υψηλό πολιτικό και κοινωνικό κόστος, ενώ η κυβέρνηση κέρδιζε διαρκώς το περιθώριο να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων μη αφήνοντας στην αντιπολίτευση πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της κυριαρχίας της.
Συνολικά λοιπόν, η καλή διαχείριση που υπήρξε στις δύο μείζονες κρίσεις, αλλά και η ηγεμονία της προσωπικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη στον μεσαίο χώρο, επιτρέπουν στο κυβερνών κόμμα να επιδεικνύει μια πρωτοφανή αντοχή στην φθορά του χρόνου.
Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Στη δημοσκόπηση της GPO για «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιολογείται συγκριτικά με τις τρεις κυβερνήσεις της περασμένης δεκαετίας, του Γιώργου Παπανδρέου (23009-2011), του Αντώνη Σαμαρά (2012-2015) και του Αλέξη Τσίπρα (2015-2-19) στο μέσο της δικής τους θητείας, αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2011, τον Απρίλιο του 2014 και τον Ιούνιο του 2017. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα τις έρευνες, το 53,7% των πολιτών αξιολογούν θετικά το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επίδοση που είναι σαφώς καλύτερη από προηγούμενες κυβερνήσεις. Τον Ιούνιο του 2017 μόλις το 13,1% αξιολογούσαν θετικά το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ τον Απρίλιο του 2014 το ποσοστό θετικών κρίσεων για την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στο 36%. Για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μόλις το 18% είχε θετική γνώμη. Εν τω μεταξύ σταθερά αρνητικές είναι οι κρίσεις για την αντιπολίτευση την τελευταία δεκαετία. Από το 73% αρνητικών κρίσεων στην αντιπολίτευση Σαμαρά το 2011 περάσαμε στο 71,5% στην αντιπολίτευση Τσίπρα το 2014 και από εκεί στο 65,4% για την αντιπολίτευση Μητσοτάκη το 2017. Σήμερα το 73,2% κρίνουν αρνητικά την αντιπολίτευση Τσίπρα στην παρούσα κυβέρνηση. Μέσα στη διετία που πέρασε από την εκλογή της κυβέρνησης η άποψη για τον Πρωθυπουργό έχει καλυτερεύσει για το 33,8% και είναι η χειρότερη για το 37,4% των ερωτηθέντων. Σχεδόν ένας στους τρεις (28,6%) δηλώνει ότι η γνώμη του έχει παραμείνει ίδια. Επιπλέον ίδια ή και χειρότερη είναι σήμερα η άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς μόλις το 16,5% δηλώνει ότι η άποψή του έχει βελτιωθεί.

 

— ΕΝΘΕΤΟ —

Ροή ειδήσεων

Advertisement