Connect with us

Ελλάδα

O κόσμος το 2040 και η Ελλάδα

Published

on

Όπως διαβάσαμε, ένα σημαντικό εργαλείο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, που θα συμβάλει στη δημιουργία της Ελλάδας του μέλλοντος, έχει στη διάθεσή του εδώ και λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια επιστημονική έκθεση που συνιστά μια προβολή στο μέλλον: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2040 με βάση τις νέες τάσεις που φαίνεται ότι θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια;

Και τι θα σημάνει αυτό για τη χώρα μας; Η μελέτη φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν οδηγό βάσει του οποίου η Ελλάδα θα προσαρμοστεί εγκαίρως στα νέα δεδομένα και θα ενσωματώσει τις καινοτομίες που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Την έκθεση συνέταξε η Ομάδα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Έρευνας για το Μέλλον, Strategic Foresight, με επικεφαλής τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, η οποία κατέληξε σε επτά σημαντικές αλλαγές που θα διαμορφώσουν τον κόσμο την επόμενη 20ετία. Αυτές είναι, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη φυσικών πόρων, η δημογραφική συρρίκνωση, η περαιτέρω αστικοποίηση, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, η αύξηση της κατανάλωσης και η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης προς την ανατολή και το νότο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement