Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα:Συμβολή της Εκκλησίας στην ενημέρωση υπέρ του εμβολιασμού – Συνάντηση Καρβέλη με Μητροπολίτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Το θέμα της πανδημίας και της ανάγκης επιτάχυνσης των εμβολιασμών, προκειμένου να θωρακιστεί ο πληθυσμός και να χτιστεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας, ήταν το επίκεντρο της συζήτησης του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη με τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στην Πάτρα.

 

Ο κ. Καρβέλης ζήτησε τη συνδρομή της Εκκλησίας ώστε να παροτρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν. «Πάντα ο ρόλος της Εκκλησίας μας, ήταν σημαντικός. Αυτό που επιθυμούμε είναι την ευαισθητοποίηση του κόσμου από τους ανθρώπους που εμπιστεύεται και θεωρεί «οικογένειά» του. Όπως γίνεται με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας μέσα από την πνευματική επαφή με τους πιστούς», ανέφερε αρχικά ο κ. Καρβέλης. Και πρόσθεσε: «Σεβασμιώτατε, όπως απολαμβάνουμε όλοι μας την πολύτιμη βοήθειά σας όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και τώρα σας ζητούμε να είστε δίπλα μας, ώστε να θωρακίσουμε την κοινωνία μας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, συνεχάρη για τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα στη διοίκηση της 6η ΥΠΕ, υπογραμμίζοντας: «Σας επαινώ για τα σπουδαία αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στον τομέα σας και σας ευχαριστώ για τη συνεργασία μας, προς το κοινό μας στόχο που είναι να θωρακίσουμε το λαό από τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας για την πατρίδα μας. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αρχικά με προσευχή αλλά και υπακοή στην επιστήμη που είναι δώρο Θεού. Δυστυχώς, μερικοί δαιμονοποιούν ή απομυθοποιούν την επιστήμη. Η Εκκλησία συνεργάζεται με την επιστήμη και αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνει εντονότερα, διότι τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, ενώ ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός. Ο Μητροπολίτης, μετέφερε στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ότι παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία δυστυχώς έχει χάσει πολλούς δικούς της ανθρώπους, ενώ ο ίδιος έχει και σήμερα, ένα αγαπημένο του πρόσωπο στο νοσοκομείο που νοσεί από κορονοϊό, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, ώστε όχι μόνο να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας που είναι μέγα μέλημα, αλλά κυρίως τους άλλους. Ζούμε σε μια κοινωνία που έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον και με αγάπη πρέπει να προστατεύουμε τον συνάνθρωπό μας, που είναι Εικόνα του Θεού, που είναι η οικογένειά μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι όπως μέχρι σήμερα συνεργαστήκαμε άψογα, θα συνεχίσουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ρήμαξαν» τη… δημιουργία-Θλιβερά απομεινάρια μέσα στη βροχή τα άρματα και οι κατασκευές των πληρωμάτων του Καρναβαλιού

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από τότε που τα πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού βρέθηκαν στο… δρόμο προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή των παλιών αποθηκών του ΑΣΟ σε πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής.

Μάλιστα, η δημοτική Αρχή τότε είχε επιρρίψει ακόμη και ευθύνες στα πληρώματα ότι η καθυστέρηση απομάκρυνσής τους από το χώρο μετέθεσε χρονικά την έναρξη των εργασιών.
Από τότε όμως μέχρι σήμερα, όχι μόνο το έργο δεν έχει ξεκινήσει, αλλά και τα πληρώματα παραμένουν άστεγα, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε δέσμευση εκ μέρους του Δήμου ότι θα αναζητηθεί άλλος κλειστός και ασφαλής χώρος.

Και μπορεί η πανδημία να αποτέλεσε άλλοθι στην αδιαφορία της δημοτικής Αρχής, όμως οι θλιβερές εικόνες από τα εγκαταλελειμμένα και κατεστραμμένα άρματα και κατασκευές των πληρωμάτων δεν αφήνουν την ανάγκη να γίνει… ιστορία!

Πλατφόρμες και κατασκευές που οι καρναβαλιστές είχαν δημιουργήσει δαπανώντας χρήματα και χρόνο αφέθηκαν στο έλεος των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η επιδιόρθωσή τους.
Απομεινάρια μιας άλλης εποχής στην οποία η δημιουργία και η εθελοντική προσφορά στο Πατρινό Καρναβάλι επιβραβεύονταν. Τα κουφάρια των καρναβαλικών κατασκευών σε μία άκρη του Καρναβαλικού Συνεργείου στο Πετρωτό, πεταμένα άναρχα και μισοδιαλυμένα είναι ότι έχει απομείνει από τις δημιουργίες που συνέβαλαν καθοριστικά στην αναβάθμιση του Πατρινού Καρναβαλιού.
Και μπορεί, όπως άλλωστε αποδείχτηκε και πρόσφατα, τα πληρώματα και οι καρναβαλιστές να κρατούν όρθιο το θεσμό, όμως και γι’ αυτή την κατάντια κάποιοι είναι υπεύθυνοι!..

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Φουντώνει» η παραβατικότητα των ανηλίκων-Η ανάλυση του Άγγελου Τσιγκρή στη “Γ”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής, Άγγελος Τσιγκρής με την επιστημονική κατάρτιση του ως καθηγητής Εγκληματολογίας, αναλύει στη «Γ» ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Αχαΐα..

Του Διονύση Ζακυνθινού

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων, το οποίο έχει προσλάβει, και σε τοπικό επίπεδο, ανησυχητικές διαστάσεις.
Η «Γ» απευθύνθηκε στον βουλευτή Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελο Τσιγκρή, ο οποίος, με την επιστημονική ιδιότητα του καθηγητή Εγκληματολογίας αναλύει τις αιτίες της παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, σκιαγραφώντας παράλληλα το προφίλ τους.
Όπως εξηγεί, για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανηλίκους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας, καθώς και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί.
Επιπλέον, σημειώνει ότι οι ανήλικοι που διολισθαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές είναι συνήθως αγόρια μέσης ηλικίας

TI ΑΠΑΝΤΗΣΕ

Ποια είναι τα αίτια που έχουν επιφέρει την έξαρση της παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων;

Έχει αποδειχθεί ότι ο χαλαρός έλεγχος στο πλαίσιο της οικογένειας και η έλλειψη επικοινωνίας, ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί, ευνοούν την παραβατικότητα. Εάν λείπει αυτό το στοιχείο της επικοινωνίας με τους γονείς, αντίστοιχα το παιδί αδιαφορεί για το σχολείο και εμπλέκεται σε ομάδες άλλων νεαρών, που μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά.
Πολυετείς επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι οι οικογένειες, των νεαρών παραβατών έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό είναι ότι, συνήθως, πρόκειται για φτωχές οικογένειες. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η φτώχεια που προκαλεί την εγκληματικότητα. Πολύ συχνά η φτώχεια ωθεί τους νέους να ξεπεράσουν άλλους συνομηλίκους τους από εύπορες οικογένειες και να μεγαλουργήσουν.

Και κάπως έτσι, διαμορφώνεται ένα πρόσφορο έδαφος για εφήβους να εκδηλώσουν παραβατικές συμπεριφορές…

Για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανήλικους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά.
Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ. τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει.
Η εγκληματολογική έρευνα, αναφορικά με τους έφηβους παραβάτες, έχει αποδείξει ότι πρόκειται κυρίως για αγόρια, μέσης ηλικίας. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους εμφανίζεται γενικά να είναι αρκετά καλή, καθώς εργάζονται συνήθως και οι μητέρες τους, αλλά περιστασιακά και οι ίδιοι.

Να θεωρήσουμε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σχολική βία;

Οι παραβατικές παρέες των νέων σχολικής ηλικίας είναι σχετικά πολυμελείς και στελεχώνονται κυρίως με άτομα του ιδίου φύλου. Τα μέλη της παρέας προέρχονται κυρίως από το σχολείο, αλλά επίσης από τη γειτονιά, τον χώρο εργασίας και τους τόπους νυκτερινής διασκέδασης.
Στην παρέα μετέχουν συνήθως για να βρουν φίλους, χωρίς να έχουν συνήθως κάποιον αρχηγό ή ιεραρχική δομή, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για «συμμορίες ανηλίκων».
Οι έφηβοι παραβάτες επιδίδονται συχνά σε αντισυμβατικές ενέργειες, όπως αγορά, πώληση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, πρόκληση ζημιών σε σχολικό χώρο, κλοπές σε κατάστημα, επεισόδια στο γήπεδο, συμπλοκές με τρίτους, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, κλοπές χρήσης ή εξαρτημάτων μεταφορικού μέσου, απειλές κατά συνομηλίκων, διαρρήξεις κατοικιών και αυτοκινήτων, πώληση κλοπιμαίων, κλπ.

Πώς μπορεί να προληφθεί η παραβατικότητα των ανηλίκων;

Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων και της νεανικής βίας θα πρέπει (μεταξύ άλλων) να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να μειωθεί η ανεργία, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού. Επίσης θα πρέπει να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.

ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ

Σε ό,τι αφορά την έκταση του προβλήματος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, το 2019 είχαμε 261 ανήλικους δράστες παραβατικών ενεργειών, το 2020 είχαμε 1.370 και το 2021, μόνο τα πρώτα δύο τετράμηνα, σημειώθηκαν 877 περιστατικά.
Τα βασικά αδικήματα για τα οποία αναπτύχθηκε η παραβατική συμπεριφορά αφορούσαν, σε συντριπτικό βαθμό, ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά και περιπτώσεις ξυλοδαρμών.

ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 11525

Οι τηλεφωνικές κλήσεις που δέχεται η Συμβουλευτική Γραμμή 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι δεκάδες. Οι κλήσεις προέρχονται κυρίως από γονείς παιδιών, τα οποία έχουν υπάρξει θύματα σχολικού εκφοβισμού, αλλά και από γονείς παιδιών που ασκούν bullying (μπούλινγκ) ενώ καλούν και κηδεμόνες παιδιών, τα οποία είναι μάρτυρες βίαιων περιστατικών.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στάχτες οι κόποι μιας ζωής-Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου φερετροποιΐας ιδιοκτησίας Κουτρόπουλου 

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόχθοι μιας ζωής τυλίχθηκαν στις φλόγες και μέσα σε λίγες ώρες έγιναν στάχτες και αποκαΐδια…

Το εργοστάσιο κατασκευής φερέτρων, ιδιοκτησίας του Φώτη Κουτρόπουλου στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας καταστράφηκε ολοσχερώς, από την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές τη νύχτα κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής. Η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμά της κατέστρεψε τα πάντα, αφήνοντας πίσω της ένα απογυμνωμένο κτήριο.

Η θέα της εικόνας της καταστροφής έχει φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τα πάντα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ζημιά που προκλήθηκε ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, καθώς εκτός από τον εξοπλισμό της επιχείρησης καταστράφηκαν οι πρώτες ύλες που είχαν προμηθευτεί.

Το εργοστάσιο ήταν γεμάτο από είδη ξυλείας και από εύφλεκτα υλικά γι’ αυτό και η φωτιά πήρε άμεσα μεγάλες διαστάσεις και ήταν δύσκολο να ελεγχθεί.
Πάντως, το ευτύχημα ήταν ότι στον χώρο του εργοστασίου την ώρα της πυρκαγιάς δεν υπήρχε κανείς εργαζόμενος καθώς είχε κλείσει από τις 4 το απόγευμα.

27 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

Αν και δόθηκε ολονύχτια μάχη από τους πυροσβέστες για να περιοριστεί το κακό, αυτό κατέστη ανέφικτο καθώς τα είδη ξυλείας που είχε το εργοστάσιο πυροδότησαν τις φλόγες.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών ήταν άμεση. Αμέσως, ενημερώθηκε το κλιμάκιο της Π.Υ. στην ΒΙΠΕ από φύλακα της περιοχής και έσπευσαν στο σημείο οχήματα, ενώ έγινε μεγάλη κινητοποίηση με δυνάμεις και από την Πάτρα.

Συνολικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής με 27 πυροσβέστες οι οποίοι ρίχθηκαν στην μάχη με τις φλόγες, δημιουργώντας παράλληλα ασπίδα ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά και απειληθούν γειτονικά εργοστάσια.
Μάλιστα, λόγω της πυρκαγιάς προκλήθηκε εκτεταμένη βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και η περιοχή βυθίστηκε στο σκοτάδι.
Οι φλόγες έσβησαν μετά από αρκετές ώρες, με τους καπνούς να βγαίνουν από το κτίριο μέχρι και χθες, οπότε και δυνάμεις της Π.Υ. παρέμεναν στο σημείο για προληπτικούς λόγους.

ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ Η ΑΙΤΙΑ;

Μετά το έργο της κατάσβεσης αξιωματικοί του Προανακριτικού Γραφείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέλαβαν να βρουν τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.
Από τα πρώτα στοιχεία της αυτοψίας που έγινε από τους προανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. δεν προέκυψε με σαφήνεια η αιτία και γι’ αυτό ορίστηκε ειδικός πραγματογνώμονας για να ερευνήσει το πώς εκδηλώθηκε η φωτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως εικάζεται ότι το πιθανότερο αίτιο είναι η φωτιά να ξέσπασε από βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και λόγω των εύφλεκτων υλικών επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, καθώς δεν προέκυψαν ευρήματα που να ωθούν τις έρευνες σε εμπρησμό.
Ανακριτικοί υπάλληλοι συλλέγουν πληροφορίες και αναζητούν από κλειστό κύκλωμα καταγραφής γειτονικών εργοστασίων υλικό προκειμένου να διερευνήσουν πλήρως την υπόθεση.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα