Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Κρέπες με κολοκύθια, ψητή πιπεριά και κατίκι Δομοκού 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τις κρέπες

1 φλιτζάνι γάλα

2 αβγά

1 φλιτζάνι αλεύρι

2 κουτ. σούπας σπορέλαιο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

λίγο βούτυρο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

3 κολοκύθια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες

3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές από βάζο, καλά στραγγισμένες

450γρ. κατίκι Δομοκού

2 αβγά

λίγη γραβιέρα Κρήτης, χοντροτριμμένη

1 – 2 κουτ. σούπας αλεύρι

άνηθο ψιλοκομμένο

λίγη πάπρικα γλυκιά

Για τη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς

3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές από βάζο, καλά στραγγισμένες

1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες, ελαφρά σοταρισμένο σε λίγο λάδι

2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

2 κουτ. σούπας καρύδια

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

άνηθο ψιλοκομμένο

50γρ. κατίκι Δομοκού

Εκτέλεση

Χτυπάτε αβγά, γάλα, λάδι, αλάτι και ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα. Περνάτε το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το απλώνετε ομοιόμορφα. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα. Την αδειάζετε σε πιάτο. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξετε 4 κρέπες, τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι και μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι με ρίγες και αλατίζετε τα κολοκύθια. Το αλείφετε με ελαιόλαδο και ψήνετε τα κολοκύθια σε δόσεις, να πάρουν χρώμα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Αναμιγνύετε σε μπολ κατίκι, αβγά, αλεύρι, άνηθο και πάπρικα. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί ανάλογου μεγέθους με τις κρέπες και στρώνετε στον πάτο την πρώτη κρέπα, έπειτα μια στρώση κολοκυθάκια, καλύπτετε με το 1/3 του μείγματος τυριού και συνεχίζετε με δεύτερη κρέπα. Κόβετε τις στραγγισμένες πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες και κάνετε μια δεύτερη στρώση. Σκεπάζετε με άλλο ένα στρώμα από 1/3 του μίγματος τυριού και καλύπτετε με τρίτη κρέπα. Συνεχίζετε με μία ακόμη στρώση κολοκυθιών και το υπόλοιπο μίγμα τυριών και τελειώνετε με την τέταρτη κρέπα. Πασπαλίζετε με γραβιέρα και ψήνετε στο φούρνο να ροδίσει το τυρί. Χτυπάτε τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ. Αφού κρυώσει λίγο η πίτα, την κόβετε στα τέσσερα και μετά στα οκτώ και σερβίρετε από δύο κομμάτια σε κάθε πιάτο, περιχύνοντας με σάλτσα πιπεριάς.

Μαγειρική

Γαλέος αχνιστός   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

800γρ. γαλέο (φιλέτο), κομματιασμένο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 πιπεριά «κέρατο» καυτερή, κομμένη σε ροδέλες

4-5 σκελίδες σκόρδο

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

1-2 φέτες ντομάτας

1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Τοποθετείτε σε βαθύ τηγάνι το ψάρι μαζί με το λάδι, τα σκόρδα, την καυτερή πιπεριά, τη μουστάρδα, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τόσο νερό όσο να μισοσκεπάζει το ψάρι σας. Όταν αρχίσει ο γαλέος να βράζει, είναι η στιγμή να ρίξετε τις ροδέλες τομάτας και να αφήσετε να βράσει για 5 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε στο τηγάνι σας τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε αμέσως.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Ταλιατέλες με σάλτσα από καλαμαράκια και πιπεριές                                          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

600γρ. ταλιατέλες

2 κονσέρβες καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα, σε ροδέλες

2 πιπεριές πράσινες μέτριες ή 1 πράσινη και 1 κίτρινη, σε λωρίδες

2 πιπεριές Φλωρίνης μέτριες, σε λωρίδες

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ φλιτζάνι τοματοχυμό

¼ φλιτζανιού ούζο ή ½ φλιτζάνι κρασί λευκό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις πιπεριές και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το ούζο ή το κρασί και προσθέτετε την τομάτα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Λίγο πριν σβήσετε τη φωτιά, ρίχνετε τα καλαμαράκια. Για να ετοιμάσετε τις ταλιατέλες τις βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τις σουρώνετε χωρίς να τις ξεπλύνετε με νερό. Τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο αμέσως και τις ανακατεύετε για να μην κολλήσουν. Σερβίρετε τις ταλιατέλες στα πιάτα και τις περιχύνετε με τα καλαμαράκια και τη σάλτσα τους.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρεατόσουπα με σελινόριζα αυγολέμονο    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι

3 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο με το κρέας τους και το μεδούλι

2 καρότα

2 πατάτες μέτριες

1 σελινόριζα

1 κρεμμύδι μεγάλο

2 κλαδάκια σέλερι

3 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

2 τομάτες τριμμένες

ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

⅔ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

2 κρόκους αβγών

2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

αγνό παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

8-10 κόκκους πιπεριού

αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το κότσι με κρύο νερό και λίγο ξίδι. Το βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα και τη γεμίζετε με χλιαρό νερό (2,5 λίτρα). Βράζετε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει ο αφρός. Συμπληρώνετε αν χρειάζεται νερό ώστε το κρέας να είναι σκεπασμένο και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά. Μετά από 20 λεπτά ρίχνετε το κρασί, τους κόκκους του πιπεριού και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε ομοιόμορφα τα λαχανικά σε μικρούς κύβους και τα προσθέτετε στο κρέας που βράζει. Αλατίζετε και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα. Αφαιρείτε το κρέας και το κότσι με τρυπητή κουτάλα. Ψιλοκόβετε το ποντίκι και ό,τι κρέας έχουν τα κόκαλα. Αν το μεδούλι δεν έχει φύγει, το αφαιρείτε και το βάζετε μέσα στη σούπα καθώς και τα κομματάκια του κρέατος. Αν η κρεατόσουπα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο νερό το οποίο θα αφήσετε να πάρει 1-2 βράσεις. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού, διαλύετε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύετε με τους κρόκους. Προσθέτετε λίγο-λίγο ένα φλιτζάνι από το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς και το ρίχνετε στην κατσαρόλα με την κρεατόσουπα. Αφήνετε να πάρει μια βράση ανακινώντας την κατσαρόλα. Περιχύνετε με ελαιόλαδο. Σερβίρετε αμέσως και πασπαλίζετε τη σούπα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλετε, με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα