Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Δύο χρόνια εξουσίας- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Published

on

 

Χθες η κυβέρνηση έκλεισε δύο χρόνια στην εξουσία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο χρόνια ως πρωθυπουργός.

Όπως όλα δείχνουν είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού αφού η διαφορά του κόμματός του είναι 15 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ και ως καταλληλότερος πρωθυπουργός η διαφορά φθάνει να είναι διπλάσια.

Και όλα αυτά μέσα σε μια άσχημη και παρατεταμένη λόγω πανδημίας περίοδο για την χώρα τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση κι έπειτα. Δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του πιστώνονται τη διαχείριση της πανδημίας με το μικρότερο κόστος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Με σοβαρότητα και πιστή εφαρμογή του προγράμματός του αφήνει πίσω του την σφραγίδα ενός ηγέτη που θέλει να αλλάξει τη χώρα με το βλέμμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας παλεύει να αλλάξει τα δεδομένα, τρέχει λαχανιάζοντας να μειώσει την ψαλίδα αλλά οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τον πρωθυπουργό, ο οποίος με σοβαρότητα και καθαρότητα χαράζει την πολιτική ατζέντα της διακυβέρνησης χωρίς κόστος. Ο μεγάλος στόχος είναι το θέμα των μεταρρυθμίσεων και ο δημόσιος τομέας αφού σίγουρα αυτές οι αλλαγές θα συνοδευτούν από συγκρούσεις και εντάσεις. Ο δρόμος όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αφού το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης και χρηματοδότησης έχει φθάσει στα όρια του. Εδώ σίγουρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής αν θέλουμε να φθάσουμε τους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά η πανδημία είναι μεγάλο «αγκάθι» και φρενάρει τις οποίες αλλαγές. Το εγχείρημα δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά είναι πρωτίστως πολιτικό. Ο πρωθυπουργός έχει εικόνα και ήχο αφού γνωρίζει όσο κανείς άλλος ότι χωρίς ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει αύριο! Η περίοδος της παροχής υπηρεσιών δεν έχει μέλλον. Αλλαγή σελίδας παντού. Από την καθημερινότητα και την λειτουργία του κράτους μέχρι την ανάπτυξη να αλλάξουν τα δεδομένα και να βγει η χώρα στο ξέφωτο. Είναι γεγονός ότι ο κορωνοϊός στέρησε από την κυβέρνηση δεκαέξι περίπου μήνες από τις εκλογές αφού η κυβέρνηση θα μπορούσε από την αρχή της διακυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να περάσει όλες τις μεταρρυθμίσεις με ελάχιστο πολιτικό κόστος.

Δυο χρόνια μετά η κυβέρνηση μπορεί να υφίσταται την διαχειρίσιμη φθορά όμως δεν ξέρει τι του “ξημερώνει” αφού το φθινόπωρο είναι μπροστά με τη μετάλλαξη “Δ” του κορωνοϊού και την οικονομική κρίση. Κατά την γνώμη μας αν ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του την τετραετία μέσω ενός ανασχηματισμού τότε εδώ και τώρα πρέπει να τρέξει τα θέματα παιδείας, δημόσιας διοίκησης και άλλες αλλαγές ώστε το πρώτο εξάμηνο του 2022 να αρχίσει να εισπράττει τα οφέλη της πολιτικής του.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην κυβέρνηση είναι να αλλάξει ρότα με διπλές εκλογές και να υπαναχωρήσει από τις εξαγγελίες στις μεταρρυθμίσεις λόγω πολιτικού κόστους. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και ο λόγος των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στην παιδεία και στην δικαιοσύνη την καθιστούν κυρίαρχη δύναμη χωρίς αντίπαλο αφού ο κόσμος έχει κρίση και γνώση ότι η κυβέρνηση κινείται με ευρωπαϊκό προσανατολισμό με σοβαρότητα και σημαντικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη για τη χώρα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement