Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία στη χώρα και στα μέτρα που θα ισχύσουν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους όρους με τους οποίους θα ταξιδεύουν οι πολίτες στα νησιά με πλοία και αεροπλάνα, προσθέτοντας την αυστηρή σύσταση για διενέργεια self test κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις βάσεις τους. Τόνισε επίσης την αυστηροποίηση των ποινών για τις παραβάσεις στα νυχτερινά μαγαζιά.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, μετά και τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε τους όρους που θα γίνονται τα ταξίδια στα νησιά και πρόσθεσε ότι πλέον ισχύει αυστηρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά, στις βάσεις τους. Τόνισε, επίσης, την αυστηροποίηση των ποινών στα καταστήματα διασκέδασης (εστίαση και μπαρ), καθώς σε αυτά τα σημεία έχει παρατηρηθεί ότι δημιουργούνται οι υπερεστίες διασποράς του ιού.

Πιο συγκεκριμένα:

-Καταστήματα κάτω των 200 τμ, πρόστιμο 2.000 ευρώ και και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα, για 7 ημέρες,

-Για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

-Σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση), το πρόστιμο θα είναι ενιαίο, 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες.

-Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις περιοχές που αλλάζουν κατηγορία στον επιδημιολογικό χάρτη. Πιο συγκεκριμένα:

-Ο Νότιος Τομέας Αττικής ανεβαίνει από το κίτρινο στο πορτοκαλί

-Από το πράσινο στο κίτρινο ανεβαίνουν οι περιοχές Γρεβενά, Ηλεία, Κέρκυρα, Αργολίδα, Βοιωτία και Θήρα

-Από το κίτρινο στο πράσινο πέφτουν οι περιοχές Κοζάνη, Λέσβος, Πιερία, Κιλκίς

-Κέρκυρα, Τροιζηνία και Σαλαμίνα πηγαίνουν στο κίτρινο

-Σκιάθος και Κως από το πορτοκαλί στο κίτρινο

Όσον αφορά στις μετακινήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τους όρους για τα ταξίδια στα νησιά με πλοία και αεροπλάνα:

Απαιτείται:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά τη 2η δόση) ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ PCR (72 ωρών) ή αρνητικό τεστ rapid (48 ωρών) για τους ενήλικες

-Για τους ανήλικους θα ισχύουν και τα αρνητικά self test

-Κάτω των 12 ετών, τα παιδιά ταξιδεύουν ελεύθερα

-Θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου

-Ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά

Παπαευαγγέλου: Έξαρση της πανδημίας με επίκεντρο τους νέους

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η παρατηρούμενη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα. Σήμερα βρισκόμαστε ξεκάθαρα αντιμέτωποι με νέα έξαρση της πανδημίας, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 1.081 από 442 την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Στο επίκεντρο βρίσκονται Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 23 έτη, δηλαδή μειώθηκε κατά μία 10ετία σε μία εβδομάδα. Ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών. Παρατηρείται επίσης μικρή αύξηση στους 35-55, αλλά δεν βλέπουμε αύξηση στους άνω των 65 ετών.

Σε αυτήν την εικόνα συνέβαλε η χαλάρωση μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Ο συνωστισμός στη βραδινή διασκέδαση έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο.

Παράλληλα υπάρχει αύξηση του δείκτη θετικότητας στο 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Η συνεπής διενέργεια των self test μπορεί να παίξει ρόλο στη συγκράτηση της διασποράς.

Σήμερα υπάρχουν 9.000 ενεργά κρούσματα. Στην Αττική τα ενεργά είναι περισσότερα από 4.000 με διάμεση ηλικία τα 24 έτη.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται στις 48 ανά ημέρα. Ένας στους τρεις είναι 25 – 55 ετών. Ένας στους 10 κάτω των 24 ετών. «Κανάνας δεν είναι άτρωτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία άλλαξε πρόσωπα αφορά άτομα μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου εκτιμώντας ότι το 4ο κύμα δεν θα έχει έκρηξη στις νοσηλείες όπως την Άνοιξη.

Ο κίνδυνος νόησης είναι σημαντικά υψηλότερος σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε τέτοιες περιοχές είναι πιθανό να δούμε μετακύλιση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους άνω των 55 ετών.

Μέχρι προχθές είχαν ταυτοποιηθεί 121 δείγμα της μετάλλαξης Δέλτα. Το 84% αφορούσαν πολίτες ελληνικής εθνικότητας. Η πλειοψηφία είχαν συμπτώματα και το 13% χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Κανείς από όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Η κυρία Παπαευαγγέλου κάλεσε εκ νέου τους νέους να εμβολιαστούν άμεσα και ιδιαίτερα πριν πάνε διακοπές. Επίσης επεσήμανε τη σημασία των εβδομαδιαίων αυτοδιαγνωστικών τεστ στους νέους.


Ροή ειδήσεων

Advertisement