Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Υγρός τάφος για 65χρονο-Ο έκτος κατά σειρά πνιγμός μέσα σε δύο εβδομάδες στη θαλάσσια περιοχή της Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών στις θάλασσες της Αχαΐας, καθώς χθες ακόμη ένας 65χρονος άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τον Καστελλόκαμπο, όπου είχε πάει για το καλοκαιρινό του μπάνιο.

Πρόκειται για τον έκτο, κατά σειρά, πνιγμό συμπολίτη, μέσα σε δύο εβδομάδες, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις τοπικές Αρχές, οι οποίες εφιστούν για ακόμη μία φορά την προσοχή των λουομένων.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί ο 65χρονος εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του από άλλους λουόμενους οι οποίοι κατάφεραν να το ανασύρουν στην ακτή, ειδοποιώντας άμεσα το ΕΚΑΒ. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες των διασωστών, ήταν ήδη αργά για τον άτυχο άνδρα. Στην ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου αναφέρεται πως «χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ. χθες), από την θαλάσσια περιοχή “ΚΑΣΤΕΛΟΚΑΜΠΟΥ”, 65χρονος ημεδαπός.

Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ”, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Ρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής».

ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ Ο ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ…

Να σημειωθεί πως στον Καστελλόκαμπο υπάρχει ναυαγοσώστης, ο οποίος ωστόσο, την ώρα του περιστατικού δεν βρισκόταν στον πύργου του, καθώς πιάνει δουλειά στις 10 το πρωί. Το ωράριο απασχόλησης των ναυαγοσωστών βάσει του Νόμου είναι από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ ο Δήμος Πατρέων με απόφασή του την περασμένη εβδομάδα παρέτεινε το ωράριο από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ μόνο για την Πλαζ και μόνο για τα Σαββατοκύριακα. Όπως γίνεται όμως αντιληπτό είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη διεύρυνσης του ωραρίου των ναυαγοσωστών και για τις άλλες πολυσύχναστες παραλίες της Πάτρας, καθώς οι ηλικιωμένοι για να αποφεύγουν την ζέστη επιλέγουν τις πρωινές ώρες για το μπάνιο τους και είναι απροστάτευτοι.

Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή ακόμη ένας 68χρονος άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή των Τσουκαλεΐκων.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ

Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, παρακαλούνται οι λουόμενοι να ακολουθούν τις εξής συστάσεις:

-Οι λουόμενοι και ιδίως τα μικρά παιδιά, αλλά και οι ηλικίες υψηλού κινδύνου πάνω από 65 χρονών να μην κολυμπούν ποτέ χωρίς εποπτεία ή συνοδεία και άλλου ενήλικα, ακόμα και αν υπάρχει Ναυαγοσώστης.

– Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα μετά από φαγητό τουλάχιστον για τρεις ώρες, δεν ταΐζουμε μικρά παιδιά στη θάλασσα.

– Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας, γιατί μπορεί να μπουν στο νερό, έστω και χωρίς να το αντιληφθούμε.

–  Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα κρύα νερά που ακόμα επικρατούν στην περιοχή μας και έχουν προβλήματα με την καρδιά, καλό είναι να αποφεύγουν την κολύμβηση εκτός αν έχουν πρόσφατα επισκεφτεί τον γιατρό τους και έχει γνωμοδοτήσει διαφορετικά.

– Δεν κολυμπάμε στα ανοιχτά όσο καλή γνώση και αν έχουμε. Μπορούμε να κολυμπάμε κατά μήκος της ακτογραμμής.

– Σε περίπτωση που ενώ κολυμπούμε αισθανθούμε κράμπα, κούραση ή αδιαθεσία, διατηρούμε την ψυχραιμία μας, καλούμε σε βοήθεια και δεν σπαταλούμε άσκοπα τις δυνάμεις μας.

– Όπου υπάρχει βάθρο ναυαγοσώστη προτιμούμε να κολυμπάμε εντός εμβέλειας 200 μέτρα εκατέρωθεν του πύργου.

– Για οποιαδήποτε απορία δε διστάζουμε να μιλάμε με τον ναυαγοσώστη σχετικά με την σήμανση, σημαίες καιρού κλπ και γενικά ότι άλλο χρειαζόμαστε.

– Ακούμε τις συμβουλές και τις συστάσεις του ναυαγοσώστη, που σκοπό έχουν να μας προστατεύσουν.

– Δεν προσεγγίζουμε θύμα που κινδυνεύει αν δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις, εκτός αν υπάρχει κοντά σωσίβιο ή κάτι το οποίο μπορούμε να δώσουμε για να πιαστεί.

– Σε οποιαδήποτε περίπτωση δούμε κάποιον που φαίνεται να κινδυνεύει, ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι, καθώς ο πνιγμένος δεν φωνάζει (σιωπηλός πνιγμός), ενημερώνουμε τον ναυαγοσώστη ή τους γύρω μας.

-Σε περίπτωση που ανασύρουμε άνθρωπο από τη θάλασσα χωρίς αισθήσεις, καλούμε με ψυχραιμία το 166 και ενημερώνουμε ακριβώς για ό,τι βλέπουμε αλλά και το ακριβές σημείο.


Ροή ειδήσεων

Advertisement