Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ο Ελληνικός 20 Αιώνας»- Παρουσιάστηκε με επιτυχία το νέο βιβλίο του ιστορικού, Αντώνη Λιάκου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Αντώνη Λιάκου ο ελληνικός 20 ος αιώνας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών, το βιβλιοπωλείο Discover και οι εκδόσεις Πόλεις και τίμησε με την παρουσία μεγάλος αριθμός πολιτών, ενώ συντόνισε η δημοσιογράφος Κρίστι Κουνινιώτη.

Η συζήτηση άνοιξε με χαιρετισμό της η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων

Σοφία Κασβίκη. Στην παρέμβαση του ο Παντελής Κυπριανός επισήμανε την

πολυπρισματική προσέγγιση του Λιάκου, την εστίασή σου σε φαινόμενα της

καθημερινότητας και του πολιτισμού και τόνισε τη βαρύνουσα σημασία του βιβλίου.

Σημείωσε ότι το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί γόνιμα με γνώμονα τέσσερεις έννοιες

που σφραγίζουν την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα. Τη συγκρότηση του έθνους που δεσπόζει μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατάλυση του κράτους στη γερμανική κατοχή και την ανασυγκρότησή του στη συνέχεια, την εμπέδωση της Δημοκρατίας στη Μεταπολίτευση και την ευρωπαϊκή πορεία μετά το 1980. Στη συνέχεια έθεσε ερωτήματα στο συγγραφέα.

Μ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

«Ο Αντώνης Λιάκος»- συνέχισε η Μίνα Πετροπούλου- «δεν αρκείται στις εκδοχές της

επίσημης ιστορίας αλλά ενδιαφέρεται για τις αποσιωπημένες μνήμες. Κάνει

συμμέτοχους τους αναγνώστες στην κατανόηση της ιστορικής αφήγησης «εξηγώντας

λιτά σε σύγχρονα ελληνικά» τα γεγονότα και τις περιστάσεις που καθόρισαν,

διαμόρφωσαν ή προετοίμασαν πολιτικές συγκυρίες και οικονομικές, κοινωνικές και

πολιτιστικές αναμορφώσεις ή και οπισθοδρομήσεις. Στο βιβλίο του προσεγγίζει

σφαιρικά τα τεκταινόμενα αλλά όχι στρογγυλεύοντας τα! Εστιάζει σε επιλογές που

αφορούν στο συλλογικό έθος των οργανωμένων ομάδων-κοινωνιών,

προσδιοριζόμενων πάντα από το περιβάλλον, τον τόπο, τις πολιτισμικές παραμέτρους

και παραδόσεις αλλά και την οικονομική εξέλιξη ή στασιμότητα. Πρόκειται για

βιβλίο αναφοράς για τις επιστήμες της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και των

Πολιτικών Επιστημών.

Σ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Από την πλευρά της, η Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι «ο ελληνικός 20 ος αιώνας του Αντώνη Λιάκου είναι ένα συνθετικό μεγάλο αφήγημα, μεγάλης δυσκολίας και πολυπλοκότητας. Ο Λιάκος σπάει τις εύκολες, στερεοτυπικές βεβαιότητες που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια σε πολλές μελέτες της «ελληνικής περίπτωσης», σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα αποτελεί μια ιδιαιτερότητα ημιτελούς ή ατελούς νεωτερικότητας, ενός αβέβαιου εκσυγχρονισμού ή μιας παράδοξης κοινωνίας. Σπάει τις εύκολες αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες η χώρα είτε είναι εξαρτημένη από τους «ξένους», είτε για όλα φταίνε οι «ξένοι». Ο Λιάκος «πιάνει» τον ρυθμό της Ιστορίας στο πλαίσιο αλλά και στις ρωγμές των γεγονότων, πιάνει το ρυθμό διαπερνώντας τα γεγονότα, και μελετά την Ελλάδα ως ένα «μεταβαλλόμενο κύτταρο» στο πλαίσιο των μμεγάλων, διεθνών μεταβολών. Αυτή η προσέγγιση του Λιάκου ανοίγει ένα νέο ορίζοντα όπου οι εφήμερες γεωγραφίες της εποχής των μεγάλων αλλαγών που επέφεραν οι πόλεμοι, η προσφυγιά, η μετανάστευση, οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, διαβάζονται στο πλαίσιο των μεγάλων γεωπολιτικών μετατοπίσεων. Από την άλλη μεριά ο Λιάκος στο βιβλίο του δεν προσπαθεί να προσεγγίσει την ιστορία του 20 ου αιώνα μέσα από τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά να ανοίξει την βεντάλια και ερμηνεύσει την πολιτική, όχι δια της πολιτικής, αλλά στο πλαίσιο μεγάλων κοινωνικών, πολιτιστικών, δημογραφικών και οικονομικών διεργασιών».

ΑΝΤ. ΛΙΑΚΟΣ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας απάντησε στο ερώτημα «γιατί να μελετήσουμε τον 20ο αιώνα» Όπως είπε «γιατί μας διαμόρφωσε και επίσης τον διαμορφώσαμε. Έχουμε μια διπλή σχέση μαζί του. Μια αντικειμενική, δηλαδή όσα συνέβησαν σε αυτό τον αιώνα μας διαμόρφωσαν ως κοινωνίες και ως άτομα, και μια υποκειμενική, δηλαδή την εικόνα του εικοστού αιώνα συνεχίζουμε να την διαμορφώνουμε από το εκάστοτε παρόν, και πολλές φορές συγκρουσιακά. Παράδειγμα η εκτίμηση της Μεταπολίτευσης. Αλλά είναι σημαντικό να παίρνουμε υπόψη μας ότι ο αιώνας αυτός είναι επίσης ο αιώνας της κατακόρυφης αύξησης του πληθυσμού παγκοσμίως και της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής, των μεγάλων πληθυσμιακών μετακινήσεων αλλά και των γενοκτονιών, ο αιώνας της τεχνολογίας, της διαστημικής περιπέτειας, της πληροφορικής και του διαδικτύου, της γυναικείας χειραφέτησης και πολλών άλλων φαινομένων. Ποτέ δεν άλλαξε ο κόσμος όσο άλλαξε σε αυτόν τον αιώνα. Πώς αποτυπώνονται όλα αυτά στην ιστορία μιας χώρας; Αυτό είναι το αντικείμενο του βιβλίου. Το βιβλίο δείχνει την εσωτερίκευση της παγκοσμιοποίησης στην Ελλάδα. Το πώς έγινε και μέσα από ποιες διαδικασίες. Και παγκοσμιοποίηση δεν είναι μόνο η οικονομία, αλλά και η καινούργια μετακίνηση των πληθυσμών (μετανάστευση και προσφυγικά ρεύματα), οι μεταβολές στα εργασιακά καθεστώτα, η νέα τεχνολογία (Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία), τα νέα διλήμματα στην πολιτική κλπ. Προσπάθησα να δώσω ένα βιβλίο που εξηγεί στον σύγχρονο αναγνώστη την δημιουργία της πραγματικότητας στην οποία βρίσκεται, χωρίς να περιορίζεται μόνο στην πολιτική, και προπαντός χωρίς διδακτισμό και ηθικοπλαστικές κρίσεις».

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement