Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

“Σύννεφα” πάνω από τον τουρισμό!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Published

on

 

 

Ο πρώτος μήνας του φετινού καλοκαίριου ήταν ίδιος με τον περυσινό!

Και αυτό γιατί η τουριστική περίοδος άρχισε σιγά σιγά να ανοίγει πολύ αργότερα, στις αρχές Ιουλίου.Με τους άνθρωπους του τουρισμού να ανησυχούν σε πρώτη φαση με αφορμή των περοριστικών μέτρων στους Βρετανούς τουρίστες προς την Ελλάδα.

Η ανησυχία, λοιπόν, για τη νέα μετάλλαξη “Δ” αλλά και το φρένο της Μόσχας προ τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Πρόβλημα σοβαρό που προέκυψε μετά την άρνηση του Βερολίνου και του Παρισιού να υιοθετήσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού από την 1η Ιουνίου.

Μία απόφαση που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα για την φετινή τουριστική περίοδο αφού οι Άγγλοι, Γάλλοι και Ρώσσοι τουρίστες είναι εκείνοι που στηρίζουν τα τελευταία είκοσι χρόνια τον τουρισμό μας, ο οποίος είχε φθάσει σε υψηλά επίπεδα μαζί με τους Αμερικανούς αλλά και τους Ιταλούς.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπαν όχι γιατί η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης επιτρέπουν την είσοδο εμβολιασθέντων ταξιδιωτών με σκευάσματα μη εγκεκριμμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως το Ρωσικό και το Κινέζικο εμβόλιο. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις δύσκολα φαίνεται το φετινό καλοκαίρι να είναι καλύτερο από το περυσινό,αναφορικά με τις αφίξεις ξένων τουριστών όπως πολλοί ανέμεναν πριν από λίγο καιρό. Και όλα αυτά ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών μετά από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, αντί για απόφαση που περιμέναμε του ψηφιακού πιστοποιητικόυ εμβολιασμού από την 1η Ιουλίου οι συμφωνίες θα επιτευχθούν από το πιστοποιητικό COVID – 19 της Ε.Ε.

Έτσι θα διευκολυνθούν τα αναγκαία και τα αυτοτελή “διασυνοριακά ταξίδια” αλλά τα κράτη – μέλη θα εφαρμόσουν τις αφίξεις κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της πανδημίας.

Στο “κάδρο”, όμως, αυτών των αποφάσεων είναι και ο ανεμβολίαστος κόσμος αφού πρώτα πρέπει να εμβολιασθεί για να έχει δικαίωμα να ταξιδέψει.

Κίνδυνος, όμως, μεγάλος η διασπορά της πανδημίας να αφορά μόνο την συγκεκριμένης μετάλλαξης “Δ” μόνο τους ενεμβολιαστους.

Πάντως, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο στόχος για μια καλύτερη τουριστική χρονιά δύσκολα θα επιτευχθεί.

Ροή ειδήσεων

Advertisement