Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Στους αποφοίτους μας δεν υπάρχει ανεργία»- «Στόχος μας είναι να είμαστε το σημείο αναφοράς στην εκπαίδευση για όλη τη Δυτική Ελλάδα»  

Η διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος “Βέργη”, οικονομολόγος, Κατερίνα Σπ. Βέργη μιλά στη «Γ» για τις επιλογές που προσφέρει στους νέους  

Published

on

 

 

 

Ο δυναμισμός, η πρωτοπορία και η εξωστρέφεια χαρακτηρίζουν τη διαδρομή του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος “Βέργη” στα 60 χρόνια παρουσίας του στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Πάτρα.

Η διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος “Βέργη”, οικονομολόγος, Κατερίνα Σπ. Βέργη σε συνέντευξή της στη «Γ» τονίζει πως η επένδυση στη γνώση είναι μονόδρομος και πως η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο αποτελεί μία επιλογή, όχι όμως τη μοναδική!

Σημειώνει πως το Εκπαιδευτικό Συγκρότημα “Βέργη” προσαρμοσμένο στις αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα και στις απαιτήσεις της αγοράς προσφέρει στους νέους που δεν πέτυχαν στο Πανεπιστήμιο τη δυνατότητα της κατάρτισης σε ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, επιτυγχάνοντας άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στις επιχειρήσεις της περιοχής μας.

 

 

«Γ»: Κυρία Βέργη, το Εκπαιδευτικό Συγκρότημα Βέργη εδώ και 60 χρόνια προσφέρει ευκαιρίες για σπουδές σε χιλιάδες σπουδαστές από την Πάτρα και την ευρύτερη περιφέρεια. Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

 

Από το ξεκίνημα αυτής της μακράς πορείας η φιλοσοφία του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος “Βέργη” ήταν μία: Η προσωπική σχέση με τους σπουδαστές μας, το ανθρώπινο ενδιαφέρον τόσο για την κατάρτισή τους όσο και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αυτή η σχέση αφορά τρεις γενιές πλέον και είναι η σφραγίδα μας. Το ανθρώπινο πρόσωπο της εκπαίδευσης.

 

«Γ»: Γιατί να σας επιλέξουν όσοι νέοι δεν κατάφεραν να μπουν στο Πανεπιστήμιο;

 

Αρχικά, να πω στους γονείς πρώτα και μετά στους υποψηφίους ότι το Πανεπιστήμιο είναι απλά μία επιλογή. Δεν είναι η μοναδική επιλογή. Έχουμε πολλά παραδείγματα σπουδαστών μας με ανώτερα πτυχία που δεν εύρισκαν εργασία. Η επόμενη κίνησή τους ήταν να μεταβούν στο ΙΕΚ μας και να επιλέξουν μία ειδικότητα που τους άρεσε. Σήμερα όλοι εργάζονται!

Το ΙΕΚ ΒΕΡΓΗ έχει παρουσία 60 χρόνια στη Δυτική Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύει ότι συνεχώς εξελίσσεται, ότι δεν επαναπαυόμαστε. Θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να επιλέξουν το ΙΕΚ ΒΕΡΓΗ για την άμεση και εγγυημένη επαγγελματική αποκατάσταση, για το γεγονός ότι είμαστε το μοναδικό ΙΕΚ που στέλνουμε τα παιδιά με Erasmus στο εξωτερικό. Γιατί όλοι οι εκπαιδευτές είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες με ουσιαστικές γνώσεις της αγοράς. Επίσης, για τις συνεχόμενες επενδύσεις στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας.

 

«ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»

 

«Γ»: Ποιο είναι το κριτήριο για τις ειδικότητες που εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών σας και ποια είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών σας;

 

Η επιλογή των ειδικοτήτων προκύπτει μέσα από μελέτη της αγοράς εργασίας. Ειδικότητες που δέκα χρόνια πριν βρίσκονταν στην αιχμή, σήμερα είναι ξεχασμένες. Κάθε χρόνο προτρέπουμε τους υποψήφιους σπουδαστές να ακολουθήσουν τις τάσεις της αγοράς.

Όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση, θέλω να σας τονίσω ότι στους αποφοίτους των ΙΕΚ ΒΕΡΓΗ δεν υπάρχει ανεργία. Όσο παράξενο και να ακούγεται, είναι πραγματικότητα. Έχουμε σπουδαστές που εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και αποπληρώνουν έτσι τα δίδακτρά τους. Έχουμε σπουδαστές που πέντε χρόνια μετά την αποπεράτωση των σπουδών τους επανέρχονται και τους τοποθετούμε σε θέσεις εργασίας. Είμαστε συνεχώς στο πλάι τους. Και φυσικά να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επιχειρηματίες που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια και στελεχώνουν τις επιχειρήσεις τους με αποφοίτους μας.

 

«ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΑΣ»

«Γ»: Πρόσφατα ανακαινίσατε πλήρως τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σας με τα εργαστήρια στην οδό Ζαΐμη στο κέντρο της Πάτρας.

 

Επανεπενδύουμε κεφάλαια στους χώρους μας. Τα εξοπλίζουμε συνεχώς, κάνουμε τους χώρους ελκυστικούς για τους σπουδαστές σε συνεργασία με το άρτιο εκπαιδευτικό προσωπικό. Είναι ο χώρος όπου ζούμε και εργαζόμαστε και τον αγαπάμε. Είναι δικός μας και των σπουδαστών μας και τον προσέχουμε.

 

«ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ»

«Γ»: Τα μαθήματα δεν σταμάτησαν λόγω της πανδημίας στο εκπαιδευτικό σας συγκρότημα. Ήταν εύκολο το εγχείρημα;

 

Αναφερθήκατε σε ένα πολύ σπουδαίο εγχείρημα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας όλοι οι καθηγητές μας έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό μαθημάτων. Και τα καταφέραμε! Ουσιαστικά μαθήματα, ζωντανή διδασκαλία και όχι video από το youtube, ή απλά σημειώσεις. Μέχρι και ζωντανά σεμινάρια γαστρονομίας πραγματοποιήσαμε για σπουδαστές άλλων ΙΕΚ. Είμαστε πρωτοπόροι και αυτό το απολαμβάνουμε.

 

«Γ»: Γιατί πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα μας;

 

Η θέση μας είναι ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ό,τι θεωρεί πως είναι το καλύτερο. Η ιδιωτική εκπαίδευση όμως κινείται πιο γρήγορα όσον αφορά στις επιταγές της αγοράς. Είναι πολύ φυσικό, γιατί οι άνθρωποι που την κατευθύνουν είναι συνεχώς στις επάλξεις και κινούνται καίρια και άμεσα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η ιδιωτική εκπαίδευση όχι μόνο καλύπτει τα κενά, αλλά προσελκύει σπουδαστές από όλο τον κόσμο. Γιατί να μην γίνει η εκπαίδευση στην Ελλάδα πόλος έλξης για τρίτες χώρες;

 

 

 

«Γ»: Είστε ένας Όμιλος με διεθνή πιστοποίηση και έχετε γέφυρες συνεργασίας με ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

 

Ένας είναι ο στόχος μας: Να είμαστε το σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση στη Δυτική Ελλάδα. Ο φορέας που οι πολίτες εμπιστεύονται με το χέρι στην καρδιά.

 

 

«ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ, ΜΕΓΑΛΗ Η ΤΙΜΗ»

 

«Γ»: Κλείνοντας, κυρία Βέργη, πώς αισθάνεστε που συνεχίζετε τα ηνία μιας οικογενειακής επιχείρησης με ιδρυτή τον αείμνηστο πατέρα σας Σπύρο Βέργη και με συνοδοιπόρο τη μητέρα σας Λέτα, οι οποίοι άφησαν τη σφραγίδα τους στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Πάτρα;

Μεγάλο το βάρος, μεγάλη η τιμή. Βασικός μας στόχος είναι η επιστροφή της προστιθέμενης αξίας στην κοινωνία μας. Όχι μόνο με εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές δράσεις αλλά με ουσιαστική Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η παρακαταθήκη που μας άφησε ο αείμνηστος Σπύρος Βέργης είναι φωτεινός σηματοδότης στην πορεία μας. Προσωπικά ακολουθώ τις συμβουλές του που είναι χαραγμένες στην καρδιά μου και αναγνωρίζω την εργασία μας ως λειτούργημα στην κοινωνία, όπως ακριβώς αυτός θα ήθελε και ακολούθησε σε όλη του τη ζωή.

 

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

 Aπό την έντυπη έκδοση της Γνώμης της Δευτέρας 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement