Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ενεργειακή συμμαχία-Υπογράφτηκαν τα καταστατικά των τριών πρώτων κοινοτήτων στη Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σάρκα και οστά άρχισε να παίρνει από χθες το μεγάλο έργο αποδέσμευσης των αγροτικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας από την ενεργειακή φτώχεια, μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας που απαρτίζουν τις τρεις πρώτες – από τις επτά συνολικά – ενεργειακές κοινότητες, προκειμένου να υπογράψουν τα σχετικά καταστατικά ίδρυσης και λειτουργίας, με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ξεκινάμε την υλοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου από εκεί που ξεκίνησε και η ιδέα, δηλαδή από την απελευθέρωση των αγροτών μας από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος».
Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανισμών, ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για μία δικαίωση του αγροτικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και μία απόδειξη της δύναμης που έχει το «όλοι μαζί μπορούμε» όταν δεν μένει στα λόγια αλλά γίνεται πράξη.

«Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια. Όλα ξεκίνησαν από απλές συζητήσεις, ως μία σκέψη για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας. Και ήταν μία ιδέα που στην αρχή ίσως και να χλευάστηκε από κάποιους, που έλεγαν πως ποτέ δεν θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε. Βέβαια, ποτέ και κανένας δεν είπε ότι είναι εύκολο.

Ήταν πολύ δύσκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ. Και μπροστά μας υπάρχει ένας ακόμα μεγάλος αγώνας δρόμου που έχει να κάνει με τον συντονισμό των επόμενων διαδικασιών, την αδειοδότηση από τη ΡΑΕ, την κατασκευή του ενεργειακού πάρκου και της χρηματοδότησής του και πολλά άλλα.

Όμως τα καταφέραμε μέχρι τώρα και πιστεύω ότι έτσι όπως είμαστε όλοι μαζί, σύντομα θα αξιωθούμε να δούμε και το έργο να ολοκληρωθεί» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Στην υπογραφή των καταστατικών, παραβρέθηκαν επίσης, οι Αντιπεριφερειάρχες, Λάμπρος Δημητρογιάννης (Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας) και Θεόδωρος Βασιλόπουλος (Αγροτικής Ανάπτυξης).
Σε δήλωσή του, ο κ. Δημητρογιάννης, ανέφερε: «Ένα μεγάλο και πρωτοποριακό πράσινο έργο θα έρθει να συνδυαστεί με την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του αγροτικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δικαιώνει απόλυτα την στόχευση της πολιτική μας, για μία Δυτική Ελλάδα που θα μπει στην πρωτοπορία της πράσινης εποχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
Από την δική του πλευρά, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: «Η απαλλαγή του αγροτικού μας πληθυσμού από την ενεργειακή φτώχια αποτελεί κλειδί για την απελευθέρωση της πρωτογενούς παραγωγής και την ανάπτυξή της. Σήμερα είναι μια μέρα χαράς, κυρίως γιατί αποδεικνύεται ότι μπορούμε να ενωνόμαστε και να προσπαθούμε όλοι μαζί για το κοινό καλό. Είναι όμως και μία μέρα που αποδεικνύει τι μπορεί να κάνει η πολιτική όταν ακούει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και σπεύδει να συμβάλλει».

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Τα ιδρυτικά μέλη των τριών ενεργειακών κοινοτήτων για τις οποίες υπογράφτηκαν χθες τα καταστατικά ίδρυσης και λειτουργίας συναποτελούν 26 ΤΟΕΒ και 2 ΓΟΕΒ και είναι τα εξής:
-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Τ1: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Τ.Ο.Ε.Β Μεσολογγίου,
Τ.Ο.Ε.Β Κατοχής, Τ.Ο.Ε.Β Λεσινίου, Τ.Ο.Ε.Β Νεοχωρίου, Τ.Ο.Ε.Β Φυτειών
– ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Τ2: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Τ.Ο.Ε.Β Γαλατά, Τ.Ο.Ε.Β Ευηνοχωρίου, Τ.Ο.Ε.Β Πεδιάδος Αγρινίου, Τ.Ο.Ε.Β Οζερού, Τ.Ο.Ε.Β Παραβόλας, Τ.Ο.Ε.Β Μυρτούντων, Τ.Ο.Ε.Β Αβαρίκου, Τ.Ο.Ε.Β Καλαμιάς, Τ.Ο.Ε.Β Ανακτορίου, Τ.Ο.Ε.Β Σταθά, Τ.Ο.Ε.Β Παμφίας, Τ.Ο.Ε.Β Τρικόρφου, Τ.Ο.Ε.Β Χαλκιόπουλων, Τ.Ο.Ε.Β Χρυσοβίτσας – Ξηρομέρου, Τ.Ο.Ε.Β Χρυσοβεργίου, Γ.Ο.Ε.Β Αχελώου, Τ.Ο.Ε.Β Κάτω Χρυσοβίτσας Θέρμου
– ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Τ3: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Γ.Ο.Ε.Β Πηνειού- Αλφειού, Τ.Ο.Ε.Β Α Πύργου, Τ.Ο.Ε.Β Β Πύργου, Τ.Ο.Ε.Β Επιταλίου, Τ.Ο.Ε.Β Πελοπίου, Τ.Ο.Ε.Β Σαββαλίων.
Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει οι ενεργειακές ανάγκες των πιο πάνω αγροτικών
φορέων ανέρχονται σε 52.050 KW.
Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία άλλων τεσσάρων ενεργειακών κοινοτήτων, στις οποίες θα μετέχουν 11 δήμοι, 4 εταιρείες ύδρευσης και άλλα 9 νομικά πρόσωπα, με ενεργειακές ανάγκες 66.050 KW. Συνολικά, από τη δημιουργία των επτά ενεργειακών κοινοτήτων θα επηρεαστούν θετικά πάνω από 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σε 11 διαφορετικούς δήμους, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι προαναφερόμενες ενεργειακές κοινότητες θα αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder της περιοχής του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων και το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Νέο τροχαίο Ελευθερίου Βενιζέλου και Ακρωτηρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Ακρωτηρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συγκρούστηκαν δύο οχήματα μεταξύ τους με αποτέλεσμα να υπάρξει τραυματισμός. Στο σημείο βρέθηκε η Αστυνομία για να εξακριβώσεις τα αίτια της σύγκρουσης καθώς επίσης και σταθμός του ΕΚΑΒ.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Ο καιρός σήμερα (25/9)

Δημοσιεύθηκε

στις

Aίθριος και σήμερα ο καιρός με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Στην Πάτρα θα κυμανθεί από 14ο-29ο, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι και 2 μποφόρ.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ποίηση και μουσική-Αύριο βράδυ στο Πολύεδρο  «Τα Σατυρικά» με αφορμή το νέο έργο του συνθέτη, Αλέξανδρου Χάχαλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Εκδόσεις Ινφογνώμων και το Πολύεδρο διοργανώνουν εκδήλωση “Τα Σατυρικά”, με αφορμή την παρουσίαση του 2ου μελοποιημένου ποιητικού έργου του συνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη, «Πλησιάζουν τα 200, 1821-2021» και της επανέκδοσης του 1ου έργου «Εν Κράτει Ακρατείας», αύριο τις ώρες 7:30-9 μ.μ. στον κήπο του Πολύεδρου.

Μιλάνε για το βιβλίο οι: Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας & Καινοτομίας, Δ. Ελλάδος, Εκδότης, Σάββας Καλεντερίδης, Συγγραφέας, Γεωπολιτικός Αναλυτής, Εκδότης, Σταύρος Σολωμός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, Ευάγγελος Βαλλιανάτος, Ιστορικός, Περιβαλλοντολόγος.

Στη μουσική εκτέλεση επιλεγμένων έργων συμμετέχουν οι:

Αλέξανδρος Χάχαλης, συνθέτης

Barry Finnerty, κιθάρα

Γιώργος Χάχαλης, πλήκτρα

Άγγελος Νικολόπουλος, κιθάρα

Βαγγέλης Γκούμας, (κρουστά)

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Όλγα Νικολοπούλου.

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΧΑΛΗΣ

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, διεθνώς γνωστός ως

Alexandros Hahalis ή απλώς ως Alexandros.

Θεατρικός συνθέτης, εκτελεστής και ποιητής. Το έργο του διαχρονικό,

αρχέγονο, προοδευτικό, επαναστατικό, επικό και σατυρικό. Σπούδασε κλασσική

σύνθεση στο Aaron Copland School στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε και δημιούργησε

εκεί για 21 χρόνια, 1980-2001.

Έχει συνθέσει για διάσημους γλύπτες και ζωγράφους (Σπυρόπουλος, Στάμος,

Walderedo De Oliveira), έχει δώσει παραστάσεις σε συνεργασία με μεγάλους

οργανισμούς και φεστιβάλ παγκοσμίως (La Mama Theater της Νέας Υόρκης),

Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλιν (BAM), Παν/μιο Rochester, Art Carnuntum

(Αυστρία), Libertas (Κροατία), Due Mondi (Ιταλία), Τοπ Καπί (Κων/πολη), Τελετή

Ολυμπιακής Φλόγας 2004 (Αρχαίο στάδιο Δελφών), Μαραθών 2500 Έτη Φωτός

(Τύμβος Μαραθωνομάχων), Ευγενίδειο Πλανητάριο, Αρχαία Πέλλα, Παν/μιο

Αθηνών, Ζάππειον κ.ά.

Το 2014 παρουσίασε το διαστημικό έργο ΠΥΡΑΕΙΖΩΟΝ προς τιμήν του

θρυλικού εκλιπόντος αστροναύτη Neil Armstrong, του Ρώσου κοσμοναύτη Alexei

Leonov, και παγκοσμίως διακεκριμένων αστροναυτών επιστημόνων και καλλιτεχνών

συμμετεχόντων όπως οι Charles Duke, Walter Cunningham, Stephen Hawking,

Richard Dawkins, Βrian May, Rick Wakeman), στο περίφημο Φεστιβάλ Αστρονομίας

& Μουσικής STARMUS, στο διάσημο θέατρο Grande Auditorio de Tenerife στα

Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, με ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από την Κρατική

Τηλεόραση της Ισπανίας.

Το 2015 και το 2018 παρουσίασε στην Τεχνόπολη των Αθηνών και στο

Αριστοτέλειο Θέατρο της Θεσσαλονίκης το Διεθνές Συνέδριο Επιστημών και Τεχνών ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ προς τιμήν της φιλοσόφου ΥΠΑΤΙΑΣ, και της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ αντίστοιχα, με την συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων και καλλιτεχνών διεθνώς ανεγνωρισμένων. Μετεδόθησαν διαδικτυακά από το πρόγραμμα e-learning

του ΕΚΠΑ.

Το 2020 παρουσίασε την Τηλεσπερίδα “Ευριπίδης-Θερμοπύλαι-Σαλαμίς, 2500 Έτη Φωτός / Όλβιος όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν” με κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών και της πολιτικής.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα