Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Διεθνή

Κύπρος: 47 χρόνια από το πραξικόπημα και αναμένοντας νέες κινήσεις από την Άγκυρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ήταν μια ζεστή Δευτέρα στην καρδιά του Ιούλη του 1974. Ο ήλιος είχε ήδη ανέβει ψηλά… Μόλις οι δείκτες του ρολογιού άρχισαν να δείχνουν 8:00 άρχισε να «σκοτεινιάζει» και στις 8:20 πανζουρλισμός. Το μουγκρητό των τανκς, οι ξεροί κρότοι από τις ριπές και το σφύριγμα από τα βλήματα των όλμων, έγραφαν μια τραγική ιστορία για την Κύπρο.

Πραξικόπημα για ανατροπή και εξόντωση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

15 Ιουλίου και σήμερα και στις 8:20 οι ήχοι από τις σειρήνες σκίζουν τον ουρανό της Κύπρου, υπενθυμίζοντας το έγκλημα που διαπράχθηκε 47 χρόνια πριν.

Τέτοια μέρα στις 15 Ιούλη του 1974 η χούντα του Ταξίαρχου Ιωαννίδη, αποφάσισε να τελειώνει με την Κύπρο, ανοίγοντας την κερκόπορτα στην Τουρκία για να υλοποιήσει ένα σχέδιο που επεξεργαζόταν τουλάχιστον για 10 χρόνια. Εισβολή, κατάληψη εδαφών και κατοχή η οποία διαρκεί τώρα μισό αιώνα.

 «Αλέξανδρος»…

Ο Ταξίαρχος Μιχάλης Γεωργίτσης, επιτελάρχης στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974, στέλνει από την Λευκωσία μήνυμα στην Αθήνα, αναφέροντας: «Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείον». Ήταν η συνθηματική φράση με την οποία ενημέρωσε την χούντα ότι ξεκίνησε το πραξικόπημα.

Τανκς μπαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο καλύπτοντας ομάδα καταδρομέων. Ξεκινάει μάχη με την προεδρική φρουρά, ενώ ο μακάριος βρισκόταν στο κτήριο κα δεχόταν ελληνόπουλα από την Αίγυπτο που επισκέπτονταν την Κύπρο.

Όταν οι δυνάμεις των πραξικοπηματιών πλησίαζαν στην είσοδο του κτηρίου του Προεδρικού Μεγάρου, η αντίσταση της ολιγάριθμης προεδρικής φρουράς καμπτόταν. Ο χώρος άρχισε να γεμίζει με πτώματα και ο Μακάριος με της βοήθεια των αστυνομικών που είχαν αναλάβει την προστασία του κατάφερνε να βγει από ένα παράθυρο και ακολουθώντας ένα μονοπάτι να διαφύγει.

Τα βλήματα από τους όλμους αφήνουν σχεδόν ερείπιο το Προεδρικό Μέγαρο το οποίο παραδίδεται στις φλόγες. Την ίδια ώρα στρατιώτες των πραξικοπηματιών καταλαμβάνουν όλα τα σημαντικά δημόσια κτήρια, θεωρώντας πως έχουν εδραιώσει το εγχείρημα το οποίο είχε ως πρώτο στόχο την δολοφονία του Μακαρίου.

makarios_samson
Μακάριος και Σαμψών

Ο Μακάριος είναι νεκρός

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου, μεταδίδει: «Σήμερον την πρωίαν η Εθνική Φρουρά επενέβη διά να σταματήση τον αδελφοκτόνον εμφύλιον πόλεμον. Η Εθνική Φρουρά είναι την στιγμήν αυτήν κυρία της καταστάσεως. Ο Μακάριος είναι νεκρός».

Ο Μακάριος ταξίδευε την ίδια ώρα προς το Μοναστήρι του Κύκκου συνοδευόμενος από την διοικητή της προεδρικής φρουράς.

Ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης στην Αθήνα ικανοποιημένος, για την επιχείρηση θεωρεί ως κατάλληλο για «πρόεδρο» τον Νίκο Σαμψών. Ο δημοσιογράφος, παλαιός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, πρώην βουλευτής, αναλαμβάνει πρόθυμα τα «καθήκοντα» του με την εντολή Ιωαννίδη να του παραδώσει το κεφάλι του Μούσκου (Μούσκος ήταν το κοσμικό επίθετο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου).

Ο «νεκρός» Μακάριος άκουγε την αναγγελία του θανάτου του κατευθυνόμενος οδικώς προς την Πάφο, όπου οι δυνάμεις που αντιστέκονταν στο πραξικόπημα ήταν ισχυρές.

praksi_1

Η «γνώριμη φωνή»

Ο Μακάριος θέλοντας να ενθαρρύνει το κόσμο που βρισκόταν σε σύγχυση λόγω της αναγγελίας του θανάτου του, από τους πραξικοπηματίες, στις 3 μετά το μεσημέρι απευθύνει διάγγελμα από έναν αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

«Ελληνικέ κυπριακέ λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος… Δεν είμαι νεκρός, όπως η χούντα των Αθηνών και οι εδώ εκπρόσωποί της θα ήθελαν… Η Χούντα δεν πρέπει να περάσει και δε θα περάσει. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.»

Λίγο πριν το τέλος του διαγγέλματος, στο χειρόγραφο του Μακαρίου είναι καταγεγραμμένη η πρόταση: «Λυπούμαι που ευρέθη και ένα γελοίον υποκείμενον, ονόματι Σαμψών, και η χούντα τον έχρισε πρόεδρον». Αυτή η πρόταση σημειώθηκε με αγκύλη πάνω στο γραπτό κείμενο και διαγράφηκε με ένα «Χ» από το χέρι του ίδιου του Μακαρίου. Μπορεί να μην εκφωνήθηκε από ραδιοφώνου, αλλά αποτελεί ιστορικό στοιχείο για την άποψη του Αρχιεπισκόπου ως προς την επιλογή της χούντας να φυτέψει στον «προεδρικό θώκο» έναν πρόθυμο συνεργάτη της, μειωμένης έως ανύπαρκτης σοβαρότητας.

diaggelma_makarioy
Το διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι γνωστά. Ο Μακάριος διέφυγε μέσω των βρετανικών βάσεων στην Μάλτα και από εκεί στο Λονδίνο και στην συνέχεια στην Νέα Υόρκη όπου εμφανίστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακολούθησε στις 20 Ιουλίου η τουρκική εισβολή.

Μνημόσυνα και τρισάγια

Σήμερα στην Κύπρο, η Πολιτεία τιμά τους νεκρούς του πραξικοπήματος με μνημόσυνα σε όλες τις πόλεις στην παρουσία πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στο Κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το ίδιο σκηνικό. Οι συγγενείς αυτών που σκοτώθηκαν αντιστεκόμενοι στο πραξικόπημα και οι συγγενείς των στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους μετέχοντας στο πραξικόπημα. Στον ίδιο χώρο.

Μπροστά σε νέα τετελεσμένα

Οι φετινές επέτειοι για τα γεγονότα του 1974, βρίσκουν την Κύπρο μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις που ενδεχομένως να αλλάξουν την μορφή του ίδιου του προβλήματος της κατοχής. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 19 Ιουλίου θα βρίσκεται στα κατεχόμενα έχοντας προαναγγείλει ανακοινώσεις που θα κάνουν «γνωστή σε όλον τον κόσμο» την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. Αυτή την φορά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κινήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο (στο μέρος της περίκλειστης πόλης).

samson
O Νίκος Σαμψών

Χθες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και μελέτησε την κατάσταση χωρίς όμως να ανακοινωθεί οτιδήποτε.

Σε αναμονή

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως αναμένει τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από την ΕΕ να αντιδράσουν αναλόγως των συμπεριφορών της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς έχουν στόχο να αποτραπούν τα όποια τετελεσμένα θα επιδιώξει η Τουρκία με την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα ή με τις όποιες εξαγγελίες του για την Αμμόχωστο.

praksi_2

Διεθνή

Σκληρό «μπρα ντε φερ» από την… ψυχροπολεμική εποχή

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Αρκετοί στην Ελλάδα ίσως δεν το έχουν αντιληφθεί ή δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος της απειλής που ισοδυναμεί για όλη την Ευρώπη, το ενδεχόμενο μίας (νέας) ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Χθες, στη Γενεύη της Ελβετίας, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκεί Λαβρόφ, και των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν για ένα διπλωματικό και γεωπολιτικό «μπρα ντε φερ» που μένει να αποδειχθεί εάν θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι ΗΠΑ θα δώσουν την επόμενη εβδομάδα γραπτή απάντηση αναφορικά με τις ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Μόσχα. Και για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν: Η Ρωσία απαιτεί τη μη ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, την απομάκρυνση στρατιωτικών βάσεων σε χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ» που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και κάποια άλλα. Η Ρωσία, προφανώς, θεωρεί πως ο Νατοϊκός κλοιός, αφαιρεί από τον ζωτικό της χώρο και δεν είναι διατεθειμένη να τεθεί σε «πολιορκία». Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ εμφανίζονται διατεθειμένες να περιορίσουν κάποιες δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη και την Βαλτική, αλλά και να αποσύρουν κάποια οπλικά συστήματα.  Το συγκεκριμένο «μπρα ντε φερ» που μοιάζει βγαλμένο από την ψυχροπολεμική εποχή, είναι σκληρό και όλα παραμένουν αμφίρροπα…

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Διεθνή

Αργεντινή: Πρώτο κρούσμα της «flurona», της συνύπαρξης κορωνοϊού και γρίπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρώτο κρούσμα της «flurona», με άλλα λόγια της ταυτόχρονης μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό και από τον ιό της γρίπης, εντοπίστηκε αυτή την εβδομάδα στην ανατολική επαρχία Σάντα Φε της Αργεντινής.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν τη διπλή μόλυνση αγοριού τριών ετών, διαβεβαιώνοντας πως το παιδί πήγαινε καλά και επρόκειτο να μεταφερθεί στη γενική πτέρυγα του νοσοκομείου όπου έχει εισαχθεί.

Ο μικρός νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων Ορλάντο Αλάσια της Σάντα Φε, της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, καθώς παρουσίασε «επιληπτικές κρίσεις». Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε αποκάλυψαν τη διπλή μόλυνση, εξήγησε ο Οσβάλντο Γκονσάλες Καρίγιο, ο διευθυντής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Είναι πολύ συχνό να διαπιστώνουμε ότι ασθενείς έχουν προσβληθεί από δύο ιούς, αλλά ποτέ πριν δεν είχαμε αυτόν τον συνδυασμό», διευκρίνισε. Το πρώτο κρούσμα της «flurona» σε παγκόσμια κλίμακα εντοπίστηκε στο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Διεθνή

Ξεπέρασαν τα 400 τα κρούσματα της υποπαραλλαγής της Omicron στη Βρετανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχει μπει η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron που ήδη διασπείρεται σε σειρά χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Στη Βρετανία, τα περιστατικά που οφείλονται σε αυτό το στέλεχος ανήλθαν στα 426. Μένει να φανεί πόσο μεταδοτική και τις επιπτώσεις προκαλεί η υποπαραλλαγή.

Ακόμη, όμως, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν μιλήσει για ένα στέλεχος ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον Νορβηγικό οργανισμό δημοσίας υγείας η ΒΑ.2, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και στη Νορβηγία. Από 7 περιπτώσεις στις 4 Ιανουαρίου, 611 περιπτώσεις καταγράφηκαν στις 19 Ιανουαρίου. Για την ώρα, στην Νορβηγία επίσης δεν έχουν αποδοθεί άλλα χαρακτηριστικά στην ΒΑ.2 εκτός από το ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την BA.1.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, τουλάχιστον 20 περιπτώσεις της ΒΑ.2 εντοπίστηκαν στο Ισραήλ στις 13 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχουν όμως περαιτέρω πληροφορίες ούτε από το Ισραήλ για το αν η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της όμικρον είναι πιο λοιμογόνος ή όχι. Το υπουργείο του Ισραήλ δήλωσε επίσης πως επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι όπως και με την Omiocron, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας μετά από μόλυνση με την BA.2.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα