Πέμπτη 26 Μαΐου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση για να πάει η χώρα μπροστά- ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ «Γ»  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Πέρασαν δυο χρόνια από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας. Δυο χρόνια μετά, ο κάθε πολίτης μπορεί να αναστοχαστεί τι του υποσχέθηκε και τι έκανε γι’ αυτόν η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης έταξε τρία πράγματα: καλύτερες και περισσότερες δουλειές, λιγότερους φόρους, ασφάλεια.

 

Ας δούμε σε αυτά τα τρία ποιος είναι ο απολογισμός. Έταξε καλύτερες δουλειές. Τι έκανε; Κατάργησε το 8ωρο, απορύθμισε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, συρρίκνωσε εργασιακά δικαιώματα.

 

Έταξε λιγότερους φόρους. Αντί να μειώσει όμως δραστικά τους φόρους για την πλειοψηφία των πολιτών, μείωσε το εισόδημα, την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Τόσο μέσα από την εκτίναξη της ακρίβειας και με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κυρίως όμως μέσα από τη μείωση του εισοδήματος που προέκυψε από τη μείωση μισθών.

 

Έταξε ασφάλεια. Πόσο ασφαλείς νιώθουν σήμερα οι πολίτες σε μια χώρα στην οποία μια αυταρχική κυβέρνηση μοιράζει ξύλο στους διαδηλωτές, ξύλο στους νέους ανθρώπους στις πλατείες, την ώρα που αφήνει ανεξέλεγκτο το έγκλημα και η δράση της μαφίας;

 

Η Νέα Δημοκρατία απέτυχε. Τόσο σύντομα, τόσο εμφατικά. Και αφού απέτυχε τώρα το μόνο που της έχει μείνει είναι να διχάσει μήπως και σωθεί. Σε αντίθεση με την κοινωνική πόλωση των χρόνων της κρίσης, σήμερα η πόλωση είναι τεχνητή και καθοδηγούμενη από το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο. Τη στιγμή που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ίδια ανασφάλεια και τις ίδιες αγωνίες για την επόμενη μέρα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στρέψει τον έναν απέναντι στον άλλο για να αποφύγει τις ευθύνες του.

 

Η δική μας έγνοια αυτές τις στιγμές είναι να προφυλάξουμε την ενότητα του λαού μας. Ξέρουμε πολύ καλά πως για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να ξαναβάλουμε το σπίτι μας σε τάξη, πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια όχθη.

 

Η ενότητα του λαού μας είναι το θεμέλιο για να χτίσουμε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα.

 

Μια χώρα με δικαιοσύνη.

Δικαιοσύνη στην Εργασία, με 8ωρο, επέκταση συλλογικών συμβάσεων, κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και 35ωρο χωρίς μείωση μισθού, με πιλοτική εφαρμογή αρχικά, με στόχο αργότερα την επέκταση του.

Δικαιοσύνη στην Οικονομία:
Με τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και άμεσα μέτρα για τις οφειλές προς τις τράπεζες με αναστολή πληρωμών και περίοδο χάριτος. Με προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής περιουσίας που είναι απαραίτητη για τον βιοπορισμό των ανθρώπων που δουλεύουν τη γη. Με κρατική δανειοδότηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με ένα τραπεζικό σύστημα στο οποίο το δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματα του ως μέτοχος και θα συμβάλλει ώστε αυτό να στηρίζει την πραγματική οικονομία.

Δικαιοσύνη στην Υγεία και την Παιδεία.

Με ένα νέο ΕΣΥ που θα στελεχωθεί με 15.000 μόνιμους υγειονομικούς με καλούς μισθούς για να μη χάνουμε διαρκώς γιατρούς που φεύγουν στο εξωτερικό.
Με την κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Κεραμέως για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των νέων ανθρώπων, που τους βάζει φραγμό προκειμένου να τους δώσει βορά στα ιδιωτικά κολέγια.
Με την επαναφορά της δομής της Γ’ Λυκείου με λίγα μαθήματα και πολλές ώρες διδασκαλίας, μαζί με την αναβάθμιση του απολυτηρίου, καθώς και την επαναφορά της δυνατότητας ελεύθερης εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο για τους απόφοιτους των Εσπερινών Λυκείων.

Δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με μια Πράσινη Επανάσταση που θα στηρίζεται στις αρχές της δίκαιης μετάβασης:

Με την ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού και την εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία. Με σχέδιο δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τους ρυθμούς ανάπτυξης και της θέσης εργασίας για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Δικαιοσύνη, τέλος, στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης:
Με τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών.
Με την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους και  την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.

 

Όλα τα παραπάνω είναι οι βασικές προγραμματικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Είναι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για να πάει η χώρα μπροστά. Μιλάμε για απτά, συγκεκριμένα και απολύτως αναγκαία βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η πατρίδα μας για να βγει από αυτό το νέο κύκλο παρακμής. Είμαστε έτοιμοι, εδώ και τώρα, να αναλάβουμε την ευθύνη.

 

Η χώρα μπορεί και πρέπει να κυβερνηθεί από μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση που έχει τα μάτια της στους ανθρώπους της και στο μέλλον τους. Όχι μια κυβέρνηση που σέρνει τη χώρα στο παρελθόν και φροντίζει μόνο για τους κολλητούς και τους αυλοκόλακες της εξουσίας.

Άρθρα-Συνεργασίες

Το πρώτο βήμα έγινε-Της Ολυμπίας Λόη*

Δημοσιεύθηκε

στις

Την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε το 3ο Συνέδριο, καθώς από τη μια η νέα γενιά έδωσε ηχηρό παρών και από την άλλη ένα ισχυρό επιστημονικό προσωπικό έθεσε τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστεί το μέλλον της παράταξης.

Αυτό όμως που κυρίαρχα δείχνει την δυναμική του Κινήματος είναι οι προτάσεις και λύσεις που καταθέτει ανοικτά στην κοινωνία, με ορθό και ουσιαστικά προοδευτικό λόγο. Μια νέα 3η Σεπτέμβρη που αγκαλιάζει την κοινωνία και δημιουργεί μαζί με αυτή την σοσιαλδημοκρατία του μέλλοντός μας.

Όπως τόνισε και ο Πρόσεδρος Νίκος Ανδρουλάκης «όλοι εμείς ενωμένοι και δυνατοί θα αποδείξουμε στις εθνικές εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής».

Στις θεματικές συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου και είχα την χαρά να συμμετέχω, τέθηκαν πολλά σοβαρά ζητήματα, όπως:

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το εργαλείο που εμείς οι σοσιαλδημοκράτες θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα παίξει το ρόλο που έχει: δηλαδή την επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού, και την δίκαιη μετάβαση. Η επιτυχία του συγκεκριμένου Ταμείου είναι για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Ο ρόλος της παρέμβασης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι πόροι πραγματικά θα πάνε εκεί που θα έχουν το σημαντικότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

 Η κοινωνική κατοικία, που η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει θέσει στην κορυφή της ατζέντας, θα δώσει νέα ώθηση στην έννοια του κοινωνικού κράτους με άμεσο θετικό αντίκτυπο στους νέους και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

 Η γενιά του Brain Drain που φεύγει στο εξωτερικό και δεν επιστρέφει γιατί δεν υπάρχουν το κίνητρα για να εργαστεί και να ζήσει με αξιοπρέπεια στην Ελλάδα, πλήρωσε και πληρώνει τις πολλαπλές κρίσεις, αφήνοντας μια χώρα σε ένδεια από επιστημονικό προσωπικό.

 Η ψηφιακή μετάβαση στις τοπικές κοινωνίες αλλά και η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας digital society που ενισχύει την συμμετοχική δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς και μας κάνει όλους συμμέτοχους και συνυπεύθυνους στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η ελπίδα ήρθε και είναι στα χέρια όλων μας να την μετουσιώσουμε σε πράξη. Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αλλαγή θα είναι δυναμική.

Δεν απονέμεται, κερδίζεται. Με προσπάθεια, αδιάκοπο αγώνα και την κοινωνία στο προσκήνιο καθιστώντας τον ενεργό πολίτη ξανά πρωταγωνιστή.

Το πρώτο βήμα έγινε…

 

* Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: H Ελλάδα έχει «ψηλώσει» πολύ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Αν το καλοσκεφθούμε, τα τελευταία 2-3 χρόνια, αν και εν μέσω πανδημίας αλλά και σε ενισχυμένη εποπτεία (εσχάτως και στη δίνη της ακρίβειας και της ενεργειακής ανασφάλειας), η Ελλάδα κάθε άλλο παρά «μικρή» ή «αδύναμη» δείχνει στο εξωτερικό.

Αρχικά, ήρθε το «στοπ» των παράνομων μεταναστών στον Έβρο, μετά οι κινήσεις για την ΑΟΖ και οι ηχηρές διπλωματικές «απαντήσεις» της Αθήνας στην προσπάθεια διαμόρφωσης τετελεσμένων από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Και αργότερα, ήρθε η ελληνογαλλική συμφωνία, ήρθαν τα Rafale, ήρθε η Ελληνοαμερικανική συμφωνία, θα έρθουν τα F35 και οι Belhara, ενώ όπως ανακοίνωσε και η Ούρσουλα (φον ντερ Λάιεν) χθες, η Ελλάδα θα αποκτήσει και νέους σταθμούς LNG για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή θωράκιση της Ευρώπης σε καύσιμα.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα μοιάζει σαν να έχει βγει από τις στάχτες των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης και σαν τον μυθικό Φοίνικα, έχει ανοίξει τα φτερά της και πραγματοποιεί… υπερηχητικές πτήσεις.

Στον αντίποδα, τίποτα δεν φαίνεται να «βγαίνει» στην Τουρκία και στον Ερντογάν. Απομακρύνεται από την Ευρώπη λόγω του «ανατολίτικου παζαριού» που πάντοτε κάνει, απομακρύνθηκε και από τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Μπάϊντεν, έχασε τα F35 και όχι μόνο δεν μπορεί να αξιοποιήσει τον ρόλο του ως «επιτήδειου ουδέτερου» στην κρίση της Ουκρανίας, αλλά βλέπει να του έρχονται απανωτά τα διλήμματα, ακόμα και εντός ΝΑΤΟ εσχάτως.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, αλλά και με την τουρκική οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τις εκλογές να είναι στον ορατό ορίζοντα, ο Ερντογάν φαίνεται πως επέλεξε να φτάσει στα άκρα τη λεκτική αντιπαράθεση, βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν ήταν… ξέσπασμα. Διαφωνούμε με όσους υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας απλά «ξέφυγε». Είναι ένας πολύπειρος πολιτικός και δεν «ξεφεύγει». Απλά, εκτιμά ότι θα κερδίσει κάποιους πόντους στο εσωτερικό ακροατήριο. Και ίσως έτσι να είναι. Από την άλλη όμως, κάνει και ένα μεγάλο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και όχι μόνο γιατί και οι Έλληνες στοιχίζονται γύρω από τον ηγέτη τους, αλλά γιατί και ο υπόλοιπος κόσμος αντιλαμβάνεται τη… διαφορά επιπέδου. Η Ελλάδα έχει «ψηλώσει» πολύ. Η Τουρκία «κονταίνει». Έτσι, ακόμα και αν η ηγεσία της Τουρκίας θελήσει να επιχειρήσει κάτι πιο παράτολμο, δεν θα έχει πλέον απέναντί της μόνο την Ελλάδα…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Η ελληνική γλώσσα στον… λάκκο των λεόντων

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει η Αμαλία Γ. Κουσαδιανού-Διδάχου

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας-Συγγραφέας

 Μέσα από την «δυσωδία» που διασκορπίζεται καθημερινά από τις αποκαλύψεις των διαλόγων του ζεύγους από την Πάτρα, το οποίο έχει χάσει τρία κοριτσάκια και με την μάνα κατηγορούμενη για δολοφονία τουλάχιστον του ενός, μέσα σε μια ακατάπαυστη ροή ερωτικών αλλά και οικονομικών διαξιφισμών μεταξύ τους, είναι λογικό να αδιαφορεί ο καθένας για μια παράμετρο σαν αυτή που θα αναφερθούμε: την κατακρεούργηση της ελληνικής γλώσσας και θα επιμένουμε σ’ αυτό.

Σε δύο προηγούμενα άρθρα μας, είχαμε τονίσει ότι η κατηγορούμενη κακώς χαρακτηρίζεται στις τηλεοπτικές εκπομπές ως «πανέξυπνη».

Αντιδράσαμε επίσης στην έκφραση «σε συνέντευξή της η κατηγορούμενη είπε…», αφού συνεντεύξεις δίνουν μόνο προσωπικότητες!

Τώρα, παρατηρούμε και την…. κατακρήμνιση της ελληνικής γλώσσας στον… λάκκο των λεόντων, αφού δεν χρησιμοποιείται από κανέναν σωστά το επώνυμο του διαπρεπούς ιατροδικαστή Γρηγορίου Λέοντος!

Ακούμε για παράδειγμα: «μιλήσαμε στον κύριο Λέων» ή «η γνώμη του κυρίου Λέων». Λέμε ποτέ «στον κύριο Δημητρόπουλος» ή «του κυρίου Σπυρόπουλος»; Ποτέ! Γιατί πρέπει λοιπόν να ταλαιπωρούμε έτσι το επώνυμό του, αφήνοντάς το άκλιτο!

Θεωρούμε απίθανη την περίπτωση να έχει ζητήσει ο ίδιος την λανθασμένη προσφώνησή του σε «κύριε Λέων» αντί του ορθού «κύριε Λέοντα» (όπως π.χ. κύριε Σπυρόπουλε) και απολύτως πιθανή την καρτερία του, λόγω της ευγενικής φύσης του.

Γι’ αυτό, απευθυνόμενη στον ίδιο, θα του πω, έτσι απλά: «κύριε Λέοντα, είστε ευγενέστατος!!». Αλλά δυστυχώς αυτό δεν σώζει την γλώσσα μας! Μια γλώσσα με μοναδικότητα, διαχρονικότητα, εκφραστικότητα και πλούτο όσο καμία στον κόσμο!!

Γι’ αυτό και είναι ασυγχώρητο το λάβωμά της! Γι’ αυτό και πληγώνει!!

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα