Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση για να πάει η χώρα μπροστά- ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ «Γ»  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Πέρασαν δυο χρόνια από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας. Δυο χρόνια μετά, ο κάθε πολίτης μπορεί να αναστοχαστεί τι του υποσχέθηκε και τι έκανε γι’ αυτόν η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης έταξε τρία πράγματα: καλύτερες και περισσότερες δουλειές, λιγότερους φόρους, ασφάλεια.

 

Ας δούμε σε αυτά τα τρία ποιος είναι ο απολογισμός. Έταξε καλύτερες δουλειές. Τι έκανε; Κατάργησε το 8ωρο, απορύθμισε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, συρρίκνωσε εργασιακά δικαιώματα.

 

Έταξε λιγότερους φόρους. Αντί να μειώσει όμως δραστικά τους φόρους για την πλειοψηφία των πολιτών, μείωσε το εισόδημα, την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Τόσο μέσα από την εκτίναξη της ακρίβειας και με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κυρίως όμως μέσα από τη μείωση του εισοδήματος που προέκυψε από τη μείωση μισθών.

 

Έταξε ασφάλεια. Πόσο ασφαλείς νιώθουν σήμερα οι πολίτες σε μια χώρα στην οποία μια αυταρχική κυβέρνηση μοιράζει ξύλο στους διαδηλωτές, ξύλο στους νέους ανθρώπους στις πλατείες, την ώρα που αφήνει ανεξέλεγκτο το έγκλημα και η δράση της μαφίας;

 

Η Νέα Δημοκρατία απέτυχε. Τόσο σύντομα, τόσο εμφατικά. Και αφού απέτυχε τώρα το μόνο που της έχει μείνει είναι να διχάσει μήπως και σωθεί. Σε αντίθεση με την κοινωνική πόλωση των χρόνων της κρίσης, σήμερα η πόλωση είναι τεχνητή και καθοδηγούμενη από το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο. Τη στιγμή που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ίδια ανασφάλεια και τις ίδιες αγωνίες για την επόμενη μέρα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στρέψει τον έναν απέναντι στον άλλο για να αποφύγει τις ευθύνες του.

 

Η δική μας έγνοια αυτές τις στιγμές είναι να προφυλάξουμε την ενότητα του λαού μας. Ξέρουμε πολύ καλά πως για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να ξαναβάλουμε το σπίτι μας σε τάξη, πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια όχθη.

 

Η ενότητα του λαού μας είναι το θεμέλιο για να χτίσουμε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα.

 

Μια χώρα με δικαιοσύνη.

Δικαιοσύνη στην Εργασία, με 8ωρο, επέκταση συλλογικών συμβάσεων, κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και 35ωρο χωρίς μείωση μισθού, με πιλοτική εφαρμογή αρχικά, με στόχο αργότερα την επέκταση του.

Δικαιοσύνη στην Οικονομία:
Με τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και άμεσα μέτρα για τις οφειλές προς τις τράπεζες με αναστολή πληρωμών και περίοδο χάριτος. Με προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής περιουσίας που είναι απαραίτητη για τον βιοπορισμό των ανθρώπων που δουλεύουν τη γη. Με κρατική δανειοδότηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με ένα τραπεζικό σύστημα στο οποίο το δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματα του ως μέτοχος και θα συμβάλλει ώστε αυτό να στηρίζει την πραγματική οικονομία.

Δικαιοσύνη στην Υγεία και την Παιδεία.

Με ένα νέο ΕΣΥ που θα στελεχωθεί με 15.000 μόνιμους υγειονομικούς με καλούς μισθούς για να μη χάνουμε διαρκώς γιατρούς που φεύγουν στο εξωτερικό.
Με την κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Κεραμέως για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των νέων ανθρώπων, που τους βάζει φραγμό προκειμένου να τους δώσει βορά στα ιδιωτικά κολέγια.
Με την επαναφορά της δομής της Γ’ Λυκείου με λίγα μαθήματα και πολλές ώρες διδασκαλίας, μαζί με την αναβάθμιση του απολυτηρίου, καθώς και την επαναφορά της δυνατότητας ελεύθερης εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο για τους απόφοιτους των Εσπερινών Λυκείων.

Δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με μια Πράσινη Επανάσταση που θα στηρίζεται στις αρχές της δίκαιης μετάβασης:

Με την ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού και την εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία. Με σχέδιο δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τους ρυθμούς ανάπτυξης και της θέσης εργασίας για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Δικαιοσύνη, τέλος, στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης:
Με τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών.
Με την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους και  την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.

 

Όλα τα παραπάνω είναι οι βασικές προγραμματικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Είναι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για να πάει η χώρα μπροστά. Μιλάμε για απτά, συγκεκριμένα και απολύτως αναγκαία βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η πατρίδα μας για να βγει από αυτό το νέο κύκλο παρακμής. Είμαστε έτοιμοι, εδώ και τώρα, να αναλάβουμε την ευθύνη.

 

Η χώρα μπορεί και πρέπει να κυβερνηθεί από μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση που έχει τα μάτια της στους ανθρώπους της και στο μέλλον τους. Όχι μια κυβέρνηση που σέρνει τη χώρα στο παρελθόν και φροντίζει μόνο για τους κολλητούς και τους αυλοκόλακες της εξουσίας.

Άρθρα-Συνεργασίες

Στη Βουλή η ναυμαχία της φρεγάτας και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

– Στην Βουλή έγινε η εντυπωσιακή ναυμαχία της φρεγάτας. Κυριάκος και Αλέξης πέταγαν τις λεκτικο-ρουκέτες εδάφους – αέρος.

– Ο νεαρός Αυστριακός πρωθυπουργός, εάν είχε αυτοδυναμία δεν θα έφευγε από την γοητευτική εξουσία.

– Αυστηρό τελεσίγραφο από τον Αρχιεπίσκοπο. Όποιος δεν τηρεί τα μέτρα, δεν έχει θέση μέσα στην εκκλησία. Και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

– Προσοχή στις προεκλογικές υποστηρικτικές δηλώσεις κομματικών στελεχών και οπαδών. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει πριν φθάσει στην υπεύθυνη και αδιάψευστη, για την εκλογική κάλπη.

– Όπου πέρασε ο «Μπάλλος» τα έκανε γυαλιά καρφιά. Τα καμένα βουνά δεν κράτησαν τα νερά.

– Ζωντάνεψαν τα πανεπιστήμια. Η διά ζώσης διδασκαλία έφερε αισιοδοξία και φοιτητικά χαμόγελα.Προσοχή στα μέτρα γιατί ο κορωνοϊός προσπαθεί να μπει στην αίθουσα και αυτός χωρίς πιστοποιητικό.

– Το μαχητικό «όχι» στην εκπαιδευτική αξιολόγηση συνεχίζεται. Θα το γιορτάσουμε μαζί με το «όχι» του 1940.

– ΕΒΟ, σταφίδα και φυσιοθεραπεία, τα κυρίαρχα αιγιαλιώτικα αιτήματα, μαχητικής διαμαρτυρίας.

– Ο Κυθήρων και ο Αιτωλίας σε ιερή απολογία για κορωνο-απειθαρχία.

Δύσκολος ο ρόλος του πόρτο-εμβόλιο-ελεγκτή.

– Μετά την ελληνο-γαλλική συμμαχία, πακέτο και η ελληνο-αμερικανική. Δύο συμπληγάδες πέτρες για τον Σουλτάνο.

– Το πετρέλαιο θέρμανσης τραβάει την ανηφόρα. Θα αναβιώσουν τα παραδοσιακά μαγκάλια.

– Μπλακ άουτ στο internet. Όλοι με το κινητό στο χέρι, από πρωίας μέχρι νυκτός.

– Σαν κεραυνός εν αιθρία της Φώφης η υγεία. Σύντροφοι και αντίπαλοι της εύχονται να ξεπεράσει σύντομα την ταλαιπωρία. Και όλοι μαζί να την υποδεχθούν στην Βουλή.

– Στο ΚΙΝΑΛ θα ανατραπούν πολλά, πολλή υπομονή.

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Αν… πέσουν οι διακόπτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες για την άποψη που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την άποψή του ότι πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς η Ευρώπη βιάστηκε να «φύγει» από τα ορυκτά καύσιμα χωρίς να έχει τις υποδομές και τις «αποθήκες» για άλλες μορφές ενέργειας.

Εάν λοιπόν η ενεργειακή κρίση αποδειχτεί κάτι σαν τα… κύματα του κορωνοϊού, τότε μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως την έκταση του προβλήματος που μπορεί να δημιουργηθεί.

Διότι, ένα ή δύο «κύματα» ενεργειακής κρίσης ίσως μπορούμε να το αντέξουμε. Μετά όμως θα αρχίσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα. Και το κυριότερο ίσως, τουλάχιστον για τον πολύ κόσμο, θα είναι η διατροφική κρίση που θα επέλθει λόγω της κατακόρυφης αύξησης τιμών των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Επίσης, στις χώρες με ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, οι αλλεπάλληλες ενεργειακές κρίσεις θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ισχυρής ανεργίας και μεγάλες κοινωνικές αναστατώσεις. Ούτε καν στα επιτελεία της Ε.Ε. δεν έχουν σκεφθεί ακόμα μάλλον το εύρος και το βάθος των επιπτώσεων ορισμένων αλλεπαλλήλων ενεργειακών κρίσεων και τώρα, που ήδη ζούμε την πρώτη ενεργειακή κρίση μετά από πολλά χρόνια, είναι καιρός να σκεφθούν καλά και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις, που δεν θα ανακουφίσουν απλώς τα συμπτώματα, αλλά θα διασφαλίσουν το μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δύο τρόπους: Είτε «όπισθεν» στην ενεργειακή μετάβαση και αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων, είτε μεγάλες επενδύσεις στις μορφές ενέργειας από ΑΠΕ προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί ενεργειακή δυνατή και αυτοδύναμη.

Είναι δεδομένο πως οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι… ιλιγγιώδεις. Αλλά η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το κάνει, αρκεί να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορα και θαρραλέα βήματα. Διαφορετικά, ας βρεθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ της «κακής» (ορυκτά) και «καλής» (ΑΠΕ) ενέργειας. Γιατί… εάν πέσουν οι διακόπτες στον σύγχρονο πολιτισμό μας, τότε η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική. Για την ακρίβεια, θα είναι μια μέρα που δεν θα θέλει να τη δει κανείς!

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ή αλλάζουμε ή… βουλιάζουμε!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κλιματική αλλαγή (ή «κρίση») είναι εδώ.  Και συνοψίζεται στην ολοένα και πιο συχνή εμφάνιση, εντόνων ή και ακραίων καιρικών φαινομένων. Φαινόμενα, που φυσικά δεν πλήττουν μόνο την Ελλάδα. Θυμηθείτε τις πρωτόγνωρες πλημμύρες στη Γερμανία, τον περασμένο Ιούλιο. Ή τις τεράστιες πυρκαγιές σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη, το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Είμαστε αντιμέτωποι λοιπόν με μία διαφορετική πραγματικότητα. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπάρχει χώρος για άλλες δικαιολογίες και καθυστερήσεις.

Κανένας δεν ζητάει από καμία κυβέρνηση ή περιφέρεια ή δήμο, να τα βάλει με τη φύση. Είναι η ώρα όμως, να ζητήσουμε από κάθε εξουσία τα αυτονόητα: Σωστά και ολοκληρωμένα έργα. Καθαρισμένα φρεάτια. Καθαρά και οριοθετημένα ποτάμια.

Είναι η ώρα να απαιτήσουμε την επιδιόρθωση των κακοτεχνιών και την εύρεση των υπευθύνων.

Ζούμε σε μία χώρα όπου εκεί που τελειώνει το ένα συνεργείο να σκάβει, αρχίζει το άλλο. Όπου ο καθένας κλείνει έναν δρόμο ή καταλαμβάνει ένα πεζοδρόμιο «για να κάνει τη δουλειά του». Που είναι λοιπόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Που είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες και το κράτος;

Γιατί εξακολουθούμε να ζούμε σε μία παράλογη πραγματικότητα στην Πάτρα, όπου από τη  μία δεν αντιμετωπίζεται το φαινόμενο περιοχών κάτω από το ύψος της θάλασσας και από την άλλη απαγορεύεται η αποκατάσταση των φθορών στους παραλιακούς δρόμους; Ας βάλουν επιτέλους όλοι οι υπεύθυνοι μια τάξη στο χάος που κακώς έχει δημιουργηθεί και κάκιστα ανεχόμαστε. Θα είναι ένα πρώτο βήμα. Γιατί το επόμενο και πιο μεγάλο βήμα είναι να δομήσουμε πιο ανθεκτικές πόλεις. Ακόμα και αν χρειαστεί να… γκρεμίσουμε. Η Ελλάδα, όπως (οικο)δομήθηκε μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου, είναι μια χώρα που… πρέπει να αλλάξει για να μην βουλιάξει!

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα