Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021
Connect with us

Υγεία

Η κυτταρίτιδα στο μικροσκόπιο- Μύθοι κι αλήθειες για τον μεγάλο «εχθρό»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Άρθρα επί άρθρων έχουν γραφεί για την κυτταρίτιδα, καθώς πρόκειται για κάτι που απασχολεί πολλές γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας ή σωματότυπου.

Το δέρμα χωρίζεται σε τρία επίπεδα: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό.

Επειδή οι γυναίκες έχουν πιο λεπτά στρώματα επιδερμίδας και χορίου από τους άνδρες, έρχονται συχνότερα αντιμέτωπες με την εναπόθεση παραγεμισμένων λιποκυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος, από τους μηρούς και τους γλουτούς μέχρι το στομάχι, την κοιλιά και τα μπράτσα.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απορρίμματα του.

Λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης, αντί να καίει το λίπος, το στέλνει στα λιποκύτταρα που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Έτσι, δημιουργούνται σωροί λίπους και νερού σε διάφορα σημεία του ιστού, που αυξάνουν σε όγκο και συμπιέζουν τα αγγεία.

Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και η εικόνα του στα συγκεκριμένα σημεία μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.

ΠΟΣΑ ΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Αν και η συνηθέστερη μορφή της είναι η όψη του “φλοιού πορτοκαλιού”, δεν υπάρχει μόνο ένα είδος κυτταρίτιδας. Ενίοτε συγχέεται με τις ραγάδες, γιατί δημιουργεί γραμμές πάνω στο δέρμα που μοιάζουν με ρυτίδες.

 

Χωρίζεται σε τρία είδη, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος:

-Στη “χαλαρή” κυτταρίτιδα, που είναι αισθητή όταν τσιμπάμε το δέρμα με τα δάχτυλα

-Την “οιδηματώδη”, που είναι ορατή μόνο όταν το πάσχον άτομο στέκεται όρθιο

-Τη “συμπαγή” κυτταρίτιδα, που είναι σε προχωρημένο στάδιο, εφόσον το αισθητικό πρόβλημα είναι εμφανές είτε σε όρθια είτε σε ξαπλωτή στάση.

Αν και η κυτταρίτιδα είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, εξίσου συχνή είναι και η παραπληροφόρηση γύρω από αυτήν.

Ήρθε η στιγμή λοιπόν να ξεχωρίσουμε το ψέμα από την πραγματικότητα.

ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ

Η αιτία της εντοπίζεται στην ανομοιόμορφη κατανομή λίπους στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Όταν το λίπος αυξάνεται, πιέζει προς την επιφάνεια του δέρματος τις ίνες κολλαγόνου. Ως αποτέλεσμα προκύπτουν αυτά τα βαθουλώματα που θυμίζουν φλούδα πορτοκαλιού. Όσο πιο λεπτός γίνεται ο συνδετικός ιστός με τις ίνες κολλαγόνου τόσο πιο έντονη είναι η εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

Ο συνδετικός ιστός μπορεί να γίνει πιο λεπτός λόγω ορμονών, φτωχής πρόσληψης πρωτεϊνών, πλούσιας διατροφής σε λιπαρά, κακής κυκλοφορίας του αίματος και εξασθένησης των μυών. Ανάλογα με τον σωματότυπο κάθε γυναίκας, το περισσότερο λίπος αποθηκεύεται στην περιοχή των γλουτών, των μηρών αλλά και στο στομάχι και στα μπράτσα. Δηλαδή στις περιοχές που εμφανίζεται ή φαίνεται πιο έντονη η κυτταρίτιδα.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ;

Καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και το δέρμα μας χάνει τη σφριγηλότητα και την πυκνότητά του. Τεράστιο ρόλο παίζουν και οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, καθώς και κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το επιβαρυμένο κυκλοφορικό σύστημα, που δημιουργεί κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.

ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ;

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κάπνισμα δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος, αποδυναμώνει το ήδη υπάρχον κολλαγόνο και μειώνει την παραγωγή νέου. Ως εκ τούτου το δέρμα λεπταίνει, χάνει την ελαστικότητά του και το λίπος που πιέζει το «δίχτυ» φαίνεται πιο έντονα.

ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Η κυτταρίτιδα δείχνει έντονη προτίμηση στις γυναίκες ανεξαρτήτως βάρους, ενώ αποφεύγει τους άνδρες, ακόμη και εκείνους με αυξημένο σωματικό λίπος.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτή η… αδικία έχει να κάνει με τη διαφορετική κατασκευή των ινών κολλαγόνου στο δέρμα γυναικών και ανδρών.

Συγκεκριμένα, στις γυναίκες η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή, το πάνω τμήμα του υποδόριου ιστού (που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα) αποτελείται από μεγάλα λιποκύτταρα, ενώ οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού έχουν κάθετη διάταξη προς τα κάτω και τοξοειδή προς τα πάνω. Επομένως, όταν αλλάζει η εμφάνιση της επιδερμίδας, αλλάζουν σχήμα και τα λιποκύτταρα. Από την άλλη, οι άνδρες έχουν πιο παχιά επιδερμίδα, το άνω τμήμα του υποδόριου ιστού τους είναι λεπτότερο, το χόριο παχύτερο και οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού διασταυρώνονται με τέτοιον τρόπο που τα λιπώδη κύτταρα παραμένουν μικρά και ανθεκτικά στην πίεση.

ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ;

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας, αλλά δεν μπορεί να την εξαφανίσει.

Σκεφτείτε ότι προκειμένου να μειώσετε την κυτταρίτιδα, πρέπει να κάψετε λίπος και να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, δύο οφέλη τα οποία σας προσφέρει η γυμναστική.

Όσο συχνότερα γυμνάζεστε τόσο περισσότερο ενεργοποιείται η ροή του αίματος στα λιπώδη κύτταρα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την οξείδωση των λιπών και την καύση τους.

Επίσης, με τη γυμναστική ενισχύεται η κυκλοφορία της λέμφου και η αποτοξίνωση, ενώ μειώνεται το πρήξιμο.

Αντιθέτως, η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει – μεταξύ άλλων – σε σκλήρυνση των ινών κολλαγόνου και στην επιδείνωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, η γυμναστική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα.

 

Ελλάδα

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ζητά καθημερινή ενημέρωση για τους ανεμβολίαστους από τον ΕΟΔΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια σημαντική πρωτοβουλία που αναμένεται να αυξήσει καθοριστικά τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στα εμβόλια, ζητά από την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος (ΕΑΕ).

Όπως αναφέρουν οι έλληνες ασθενείς (ΕΑΕ), η αναφορά του ποσοστού εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ανακοινώνονται καθημερινά, θα συμβάλλει στην επικοινωνιακή προώθηση των εμβολιασμών και θα κάμψει τις αμφιβολίες ακόμη και των πιο δύσπιστων πολιτών, σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: «Γίνεται και σε πολλές χώρες του εξωτερικού»
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα μέλη της ΕΑΕ, στο πλαίσιο της ορθής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης που διενεργείται καθημερινά για τους αριθμούς της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ, θα είναι εξαιρετικά σημαντική η αποτύπωση και των δεδομένων αυτών, που αφορούν τα αποτελέσματα των εμβολιασμών. Το ίδιο γίνεται άλλωστε και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως λένε.

Οι Έλληνες Ασθενείς σημειώνουν συγκεκριμένα, πως κρίνουν αναγκαίο να ενημερώνονται καθημερινά οι πολίτες για τα ποσοστά των ατόμων που οδηγούνται σε νόσηση, νοσηλεία ή ακόμη και στο θάνατο και πόσα από αυτά αφορούν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

«Η πληροφορία αυτή θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης των πολιτών στα εμβόλια, στην υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας ακόμα και από τους πλήρως εμβολιασμένους αλλά και στην κατάρριψη κάθε είδους παραπληροφόρησης, εσκεμμένης διαστρέβλωσης αλλά και ανησυχίας που διατηρεί μερίδα των πολιτών που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί», αναφέρουν συγκεκριμένα.

«Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να σταματήσουμε την επέκταση των μεταλλάξεων»
Στην κρίσιμη αυτή στιγμή που διανύουμε, με τις μεταλλάξεις του ιού να εξαπλώνονται, τη χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη της χώρας να μην επαρκεί για το χτίσιμο της ανοσίας της κοινότητας, είναι κρίσιμο να αντιληφθεί ο κόσμος την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, σημειώνουν τα μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Όπως αναφέρουν: «Η καθημερινή ανακοίνωση των ποσοστών των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων στα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους θα αποτυπώσει με τον πιο εμφατικό και έμπρακτο τρόπο την αξία και τη συμβολή του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο τρόπος αυτός ακολουθείται παγκοσμίως και από άλλα κράτη, πχ Η.Π.Α».

www.in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Ο άγνωστος κίνδυνος για το δέρμα όταν στύβετε λεμόνια στον ήλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποια φυτικής προέλευσης τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Τι είναι και πως εκδηλώνεται η φυτοφωτοδερματίτιδα. Πώς να προστατευθούμε.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πιείτε ένα κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα ή να κάνετε πικνίκ στη θάλασσα, δεν πρέπει να προσέξετε μόνο να μην μπείτε για αρκετές ώρες στο νερό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας δεν εκτέθηκε σε συστατικά που μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του στον ήλιο. Ειδάλλως κινδυνεύετε να εκδηλώσετε φυτοφωτοδερματίτιδα.

Η φυτοφωτοδερματίτιδα αναπτύσσεται όταν ορισμένες ουσίες των φυτικών τροφίμων αλληλεπιδρούν με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Η αλληλεπίδραση αυτή προκαλεί φλεγμονή και χαρακτηριστικές βλάβες στο δέρμα. Κλασικό παράδειγμα φυτοφωτοδερματίτιδας είναι το εξάνθημα που μπορεί να παρατηρηθεί π.χ. σε άτομα που ψήνουν κρέας στα κάρβουνα και στύβουν πάνω του λεμόνια.

«Κάθε δραστηριότητα που εμπεριέχει στύψιμο εσπεριδοειδών και ύστερα έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις στα άτομα που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία», λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Ωστόσο η φυτοφωτοδερματίτιδα δεν εκδηλώνεται μόνο μετά από έκθεση σε λεμόνια, κίτρα, μοσχολέμονα (λάιμ) ή πορτοκάλια. Είναι πολλά τα φυτά και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα με ουσίες που προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο (φωτοευαισθητοποιητές)».

Το ψωραλένιο
Μία από αυτές τις ουσίες είναι το ψωραλένιο, το οποίο περιέχουν:

Τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, κίτρα, μοσχολέμονα, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ κ.λπ.)
Το παστινάκι
Ο μαϊντανός
Τα καρότα
Το σέλερι (αμερικάνικο σέλινο)
Τα σύκα
Ο απήγανος (είναι αρωματικό φυτό)
Το γρασίδι
Διάφορα χορτάρια στα λιβάδια (πόες) κ.λπ.
Ψωραλένιο μπορεί να περιέχουν και ορισμένα αρώματα, αλλά και φυτικά έλαια όπως το έλαιο περγαμόντου.

«Όταν το ψωραλένιο εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) μπορεί να προκαλέσει φυτοχημικές αντιδράσεις στο δέρμα. Οι αντιδράσεις αυτές βλάπτουν τα δερματικά κύτταρα και τα οδηγούν στην καταστροφή, με συνέπεια την εμφάνιση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.

Φουσκάλες και φαγούρα
Η φυτοφωτοδερματίτιδα από ψωραλένιο ή άλλες ουσίες συνήθως προκαλεί συμπτώματα μέσα σε 24 ώρες από την έκθεση, που κορυφώνονται στις 48-72 ώρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά. Ο πάσχων μπορεί:

Να αναπτύξει φλύκταινες (φουσκάλες) στο δέρμα
Να παραπονιέται για κνησμό και αίσθημα καύσου (κάψιμο)
Να παρουσιάζει φλεγμονή, ερυθρότητα, πόνο και ευαισθησία στο άγγιγμα.
«Οι φλύκταινες συνήθως έχουν ακανόνιστο σχήμα, αναλόγως με την ποσότητα του φωτοευαισθητοποιητή στην οποία εκτέθηκε το δέρμα», διευκρινίζει ο ειδικός. «Αν λ.χ. έσταξε λεμόνι σε μερικά σημεία στο χέρι, μπορεί να παρατηρηθούν φλύκταινες σαν σταγόνες. Αν όμως έπεσε όλος ο χυμός ενός λάιμ, μπορεί να εμφανιστεί μια μεγάλη φλύκταινα. Κι αν το δέρμα τρίφτηκε σε ένα φυτό, μπορεί να εμφανιστούν φλύκταινες σε μορφή ραβδώσεων».

Οι φλύκταινες κάποια στιγμή υφίστανται ρήξη. Μετά από αυτήν, μπορεί να δημιουργήσουν κρούστα.

Σκούρο δέρμα
Όταν υποχωρήσουν όλα τα αρχικά συμπτώματα (συνήθως χρειάζονται 7-14 ημέρες), το δέρμα μπορεί να μοιάζει πιο σκούρο. Αυτό οφείλεται στην υπερμελάγχρωση που παρατηρείται μετά την φυτοφωτοδερματίτιδα. Η υπερμελάγχρωση μπορεί να διαρκέσει για πολλές εβδομάδες ή μήνες.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που παρουσιάζουν πολύ ήπια φλεγμονή, χωρίς φλύκταινες ή άλλη εμφανή δερματική βλάβη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η υπερμελάγχρωση μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι υπέστησαν φυτοφωτοδερματίτιδα.

Η εφίδρωση, η ζέστη και η παραμονή νερού πάνω στο δέρμα κατά κανόνα επιδεινώνουν τα αρχικά συμπτώματα. Η συνέχιση της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να εντείνει την υπερμελάγχρωση και να κάνει το δέρμα να δείχνει ακόμα πιο σκούρο.

Παράγοντες κινδύνου
Η φυτοφωτοδερματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και φυλής. Υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξής της. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

Η εγγενής (έμφυτη) ευαισθησία του ατόμου
Η χρήση αρωμάτων ή ελαίων που περιέχουν ορισμένα φυτικά συστατικά
Η έκθεση στον έντονο ήλιο του μεσημεριού
Η ενασχόληση με ορισμένες δραστηριότητες. Παραδείγματα δραστηριοτήτων υψηλού κινδύνου είναι το κάμπινγκ, το μαγείρεμα σε υπαίθριους χώρους, το ψάρεμα, η πεζοπορία, η κηπουρική, τα υπαίθρια παιχνίδια και αγώνες κ.λπ.
Υπάρχουν επίσης ορισμένοι επαγγελματίες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για φυτοφωτοδερματίτιδα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

Οι αγρότες
Οι κηπουροί
Οι γεωπόνοι
Οι δασοφύλακες
Οι απασχολούμενοι στις κουζίνες (π.χ. ψήστες, μάγειρες, σερβιτόροι, βοηθητικό προσωπικό) κυρίως όταν εργάζονται και σε υπαίθριους χώρους
Οι μπάρμαν κ.λπ.
Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση της φυτοφωτοδερματίτιδας βασίζεται στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και στις χαρακτηριστικές βλάβες της. Ωστόσο συχνά έχει παρόμοια κλινική εικόνα με άλλες δερματοπάθειες, όπως:

Η ατοπική δερματίτιδα
Η κυτταρίτιδα (φλεγμονή των κυττάρων)
Η μυκητίαση
Το βαρύ ηλιακό έγκαυμα
Το χημικό έγκαυμα κ.λπ.
Έτσι, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως ειδικά δερματικά τεστ ή ακόμα και βιοψία δέρματος.

Οι βλάβες της φυτοφωτοδερματίτιδας χρειάζονται προσοχή και φροντίδα για να θεραπευτούν. Απαραίτητη είναι η προστασία από τον ήλιο και από κάθε ουσία που μπορεί να εντείνει την ευαισθησία στο δέρμα. Μπορεί ακόμα να χρειασθούν πρόσθετα μέτρα, όπως ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) που μπορεί να καταπραΰνουν πολλά συμπτώματα των ασθενών.

Ο δερματολόγος ιατρός μπορεί επίσης να συστήσει καταπραϋντικές αλοιφές, λοσιόν ή κρέμες. Μπορεί ακόμα να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή (π.χ. τοπικά ή συστηματικά κορτικοστεροειδή, παυσίπονα, αντισταμινικά).

Οι σοβαρές περιπτώσεις
Αν και η φυτοφωτοδερματίτιδα συνήθως είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, μπορεί να υπάρξουν και σοβαρά περιστατικά. Μπορεί επίσης να αφορά σημαντικό τμήμα του δέρματος. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις και σε εκτεταμένες δερματικές βλάβες ενδέχεται να χρειασθεί ακόμα και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

«Η σωστή αντιμετώπιση είναι σημαντική διότι υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, όπως μολύνσεις στο δέρμα όταν διαρραγούν οι φλύκταινες», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Επειδή, όμως, πάντοτε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ας φροντίσουν όλοι να σαπουνίζουν καλά τα χέρια τους όταν χειρίζονται οποιοδήποτε φυτικής προέλευσης τρόφιμο ή φυτό. Ειδάλλως, ας κάνουν τις δουλειές τους με γάντια, αν στη συνέχεια έχουν πρόγραμμα να εκτεθούν στον ήλιο».

www.iatropedia.gr

 

Περισσότερα

Υγεία

Οι 7 πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη-Πόσο συχνά τις καταναλώνετε;

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντί να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, αρκεί να κάνουμε κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να εντάξουμε τροφές που κάνουν καλό τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

Δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε πολλά χρήματα ούτε να πάμε σε ειδικά μαγαζιά για να τις αγοράσουμε καθώς υπάρχουν κάποιες υγιεινές τροφές που τις βρίσκουμε πολύ εύκολα στα σουπερμάρκετ και τα μανάβικα.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Καρύδια
Τα καρύδια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς που θα μπορούσατε να καταναλώσετε. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, μια χούφτα καρύδια περιέχουν τη διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.
Προσοχή: τα καρύδια αλλοιώνονται από τον ήλιο ενώ αν εκτεθούν στον αέρα είναι πιθανό να πικρίσουν, καθώς τα έλαια που περιέχουν οξειδώνονται και δημιουργούν αυτήν την πικρή γεύση. Αν θέλετε να τα συντηρήσετε παραπάνω, βάλτε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

Ντομάτες
Οι ντομάτες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει την ιδιότητα να αυξάνεται με το μαγείρεμα, εν αντιθέσει με τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες που μειώνονται. Υπάρχουν πολλές έρευνες που διατείνονται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με μικρότερο ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων, κάποιων μορφών καρκίνου αλλά και την προστασία του δέρματος από αλλοιώσεις του χρόνου.

Μήλο
Όλοι έχουμε ακούσει το παλιό ρητό «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ωστόσο, ο ιδανικός τρόπος να το καταναλώσουμε για να επωφεληθούμε από όλες τις βιταμίνες του, είναι να μην το καθαρίσουμε. Όλη η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες (4,5 γρ.) βρίσκεται στις φλούδες του, οπότε αν τις αφαιρέσουμε, χάνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό από τα θρεπτικά συστατικά του. Παράλληλα, στις φλούδες του μήλου εμπεριέχονται πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερίνη ενώ ευνοούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, βελτιώνοντας το πεπτικό μας σύστημα. Προσοχή όμως: επειδή στις φλούδες του μήλου κατακάθονται φυτοφάρμακα, επιλέξτε μόνο μήλα βιολογικής καλλιέργειας για να καταναλώσετε με τις φλούδες.

Νεροκάρδαμο
Το νεροκάρδαμο είναι ένα φρέσκο μυρωδικό που βρίσκουμε σε μανάβικα και σουπερμάρκετ, ενώ έχει απίστευτες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ελάχιστες θερμίδες. Έχει πικάντικη γεύση και καταναλώνεται κυρίως μέσα σε σαλάτες. Φυτρώνει κυρίως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς δεν ανήκει στην ελλαδική χλωρίδα και είναι ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό φυτό.
Περιέχει 4 φορές παραπάνω Β-Καροτίνη από το μήλο ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην ομορφιά και τη νεότητα. Επίσης, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης του και προλαμβάνει τον καρκίνο αλλά και δρα θεραπευτικά στα κύτταρα που έχουν διαβρωθεί από τον καρκίνο.
Προσοχή: Μην το μπερδέψετε με το καρδάμωμο ή αλλιώς κακουλέ. Εκείνο είναι μπαχαρικό ανατολίτικης προέλευσης.

Βρώμη
Η βρώμη είναι το superfood που θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή αλλά και σε εκείνη των παιδιών σας. Περιέχει δυο σημαντικές διαλυτές φυτικές ίνες, τη Β-γλυκάνη και το αβενοανθραμίδιο, που βοηθούν μαζί στην καταπολέμηση καρδιαγγειακών νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως το έμφραγμα και ο διαβήτης τύπου Β. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή ή η συχνή κατανάλωση βρώμης ρίχνει την πίεση καθώς και την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Παράλληλα, η βρώμη αποτελεί το ιδανικό πρωινό καθώς δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό, ώστε να ξεκινήσει σωστά την ημέρα του.

Φακές
Οι φακές αποτελούν μέρος της διατροφής του ανθρώπου παγκοσμίως εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελούν μια χαμηλού κόστους πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών ενώ μειώνουν τη χοληστερίνη, συντελούν στον μεταβολισμό του λίπους, καταπολεμούν τη φλεγμονή και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι ο… υγρός θεός της μεσογειακής διατροφής. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνες, συνδέεται με λιγότερα εμφράγματα και άλλες παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία καθώς και χαμηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι οι φαινόλες, που εμπεριέχονται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καταπολεμούν τα γονίδια που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο.

 olivemagazine.gr

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα