Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Νέα προειδοποίηση της FDA για το σύνδρομο Guillain-Barré

Δημοσιεύθηκε

στις

Η FDA πρόσθεσε μια νέα προειδοποίηση στο φυλλάδιο πληροφοριών για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό, αναφέροντας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για το σύνδρομο Guillain-Barré 6 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

 

Σε επιστολή προς την εταιρεία, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτήρισε «πολύ χαμηλή» την πιθανότητα εμφάνισης αυτή της σπάνιας νευρολογικής διαταραχής μετά τον εμβολιασμό.

 

Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι οι άνθρωποι στους οποίους χορηγείται το μονοδοσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό αν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, μούδιασμα, δυσκολία στο περπάτημα ή δυσκολία σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του προσώπου.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της FDA προς την Johnson & Johnson αναφέρεται ότι στις προειδοποιήσεις για το σκεύασμα προστίθεται το εξής: «Αναφορές για ανεπιθύμητα περιστατικά μετά τη χρήση του εμβολίου Janssen για τον κορωνοϊό δείχνουν έναν αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Guillain-Barré 42 ημέρες μετά τον εμβολιασμό».

Επίσης, στις οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό και τους πολίτες που εμβολιάζονται μπήκε η προσθήκη που αναφέρει ότι το σύνδρομο αυτό «έχει εμφανιστεί σε κάποιους ανθρώπους» που εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

«Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ χαμηλή», αναφέρει η FDA, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως σε γιατρό όσοι εμφανίσουν οποιοδήποτε από τα εξής συμπτώματα μετά τη χορήγηση του εμβολίου Janssen (J&J):

  • Αδυναμία ή μούδιασμα, ιδιαίτερα στα πόδια ή στα χέρια, που επιδεινώνεται και εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία του σώματος.
  • Δυσκολία στο περπάτημα.
  • Δυσκολία στις κινήσεις του προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας, του μασήματος ή της κατάποσης.
  • Διπλωπία ή αδυναμία κίνησης των ματιών.
  • Δυσκολία στον έλεγχο της κύστης ή στην εντερική λειτουργία.

 

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει χορηγηθεί σε περίπου 12,8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με FDA, 100 προκαταρκτικές αναφορές για περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barré περιλαμβάνουν 95 σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες απαιτήθηκε νοσηλεία, ενώ έχει αναφερθεί ένας θάνατος.

 

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές για τις περιπτώσεις του συγκεκριμένου συνδρόμου. Επεσήμανε ακόμη ότι τα περιστατικά Guillain-Barré που έχουν αναφερθεί σε εμβολιασμένους με το Johnson & Johnson ξεπερνούν μόνο κατά μικρό ποσοστό τον συνήθη ρυθμό εμφάνισης.

 

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εναντίον των νεύρων. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται έπειτα από λοίμωξη και οι πιο πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν άνδρες, πολλοί από τους οποίους ήταν 50 ετών και άνω. Δεν διαπιστώθηκαν περισσότερες του αναμενόμενου περιπτώσεις συνδρόμου Guillain-Barré σε όσους έχουν εμβολιαστεί με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή

Κρις Ροκ: «Κόλλησα κορονοϊό – Εμπιστευτείτε με δεν το θέλετε – Εμβολιαστείτε»

Δημοσιεύθηκε

στις

Δείτε την ανάρτηση

Όπως είναι λογικό, τα σχόλια «έπεσαν βροχή», με τους περισσότερους αν επικροτούν τον Κρις Ροκ για το μήνυμά του και κάποιους λίγους να του ασκούν κριτική.

Περισσότερα

Διεθνή

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισπανία: Προηγήθηκαν 22.000 σεισμοί – Συγκλονιστικές εικόνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε συναγερμό είναι οι αρχές της Ισπανίας μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού Λα Πάλμα, στα Κανάρια Νησιά. Το ηφαίστειο εξερράγη λίγο μετά τις 3 τοπική ώρα, εκτοξεύοντας λάβα, πυκνό καπνό και στάχτες.

Παρακολουθήστε live την έκρηξη:

Η έκρηξη σημειώθηκε στη δασωμένη πλαγιά της περιοχής Καμπέθα δε Βάκα στις 17.15 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τηντοπική κυβέρνηση.

Αμέσως μετά, ο δήμος προέτρεψε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πλησιάζουν στην περιοχή και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

22.000 σεισμικές δονήσεις πριν την έκρηξη

Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών κλήθηκαν να μεταβούν σε ένα από τα πέντε κέντρα που έχουν στηθεί για την εκκένωση, ενώ αναπτύχθηκαν στρατιώτες για να βοηθήσουν σε αυτήν την επιχείρηση, με τη βοήθεια και ενός ελικοπτέρου.

Στα πλάνα που μετέδωσε η ισπανική τηλεόραση, συντριβάνια λάβας εκτοξεύονται στον ουρανό ενώ η στήλη του καπνού είναι ορατή από μεγάλη απόσταση, σε όλο το νησί.

Αυτήν την εβδομάδα σημειώθηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις στην περιοχή του εθνικού πάρκου Κούμπρε δε Βιέχα, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ, ενώ το έδαφος υψώθηκε κατά περίπου 10 εκατοστά. Η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή ανάγεται στο 1971. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα έγινε το 1430.

Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.

Στο νησί μεταβαίνει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί Λα Πάλμα ανακοίνωσε το γραφείο του.

«Δεδομένης της κατάστασης στο νησί Λα Πάλμα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης ανέβαλε το ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη», που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στα Κανάρια Νησιά για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης» ανέφερε το γραφείο Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Σταύρος Μελετλίδης, δόκτωρ ηφαιστειολογίας στο Εθνικό Ισπανικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο, ανέφερε ότι από την έκρηξη δημιουργήθηκαν πέντε ρωγμές στην πλαγιά και ότι δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πόσο διάστημα θα κρατήσει η έκρηξη. «Θα πρέπει να μετράμε καθημερινά τη λάβα και αυτό θα μας βοηθήσει να το υπολογίσουμε», εξήγησε.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας των Καναρίων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες, είπε στη δημόσια τηλεόραση TVE ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Υπογράμμισε ότι ήταν «τυχεροί» που η έκρηξη σημειώθηκε σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού, όπου ζουν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι.

Κανονικά εκτελούνται μέχρι στιγμής οι πτήσεις από και προς τα Κανάρια.

 

Περισσότερα

Διεθνή

AUKUS – Αυστραλία: Περνά στην αντεπίθεση η Καμπέρα! Η απάντηση στην Γαλλία για τα υποβρύχια

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δική της εκδοχή δίνει η Αυστραλία σχετικά με την ακύρωση της συμφωνίας για προμήθεια υποβρυχίων από την Γαλλία, μετά την συμφωνία AUKUS με Βρετανία και ΗΠΑ.

Η Αυστραλία εγκατέλειψε τη συμφωνία του 2016 με τον γαλλικό όμιλο Naval για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων, ανακοινώνοντας την Πέμπτη το σχέδιό της να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια, τη λεγόμενη AUKUS.

Η κίνηση εξόργισε τη Γαλλία, σύμμαχο των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ, και την οδήγησε να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ενώ ενόχλησε την Κίνα, τη μεγάλη δύναμη στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού.

Πρωτοφανής διπλωματική κρίση
Η συμφωνία οδήγησε την Ουάσινγκτον σε άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση με το Παρίσι, που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά διαρκείας στη συμμαχία των ΗΠΑ με τη Γαλλία και την Ευρώπη, θέτοντας επίσης εν αμφιβόλω το ενωμένο μέτωπο που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση του Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα. Το Παρίσι χαρακτήρισε την ακύρωση της συμφωνίας πισώπλατη μαχαιριά, με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να δηλώνει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία μπήκαν σε «κρίση».

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον δήλωσε σήμερα ότι η Αυστραλία εξέφραζε τις ανησυχίες της στη Γαλλία αναφορικά με την παραγγελία – αποτιμήθηκε στα 40 δισεκ. δολάρια το 2016, θεωρήθηκε ότι θα κόστιζε πολύ περισσότερα σήμερα – επί περίπου 2 χρόνια.

«Οι ισχυρισμοί ότι οι ανησυχίες δεν είχαν διατυπωθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, απλά αψηφούν, ειλικρινά, ό,τι είναι δημόσια καταγεγραμμένο και σίγουρα ό,τι λέγαμε δημοσίως για μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Ντάτον στο Sky News.

«Είχα εκδηλώσει ανησυχίες για το πρόγραμμα»
Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε εκφράσει «πολύ σημαντικές ανησυχίες» για τη συμφωνία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο και είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αυστραλία «θα χρειαστεί να λάβει μια απόφαση με βάση το εθνικό μας συμφέρον».

Ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι η Αυστραλία είχε ενημερώσει τη Γαλλία για τη συμφωνία αλλά σε σημερινές του δηλώσεις αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μυστικές, δεδομένου του πόσο ευαίσθητο ήταν το ζήτημα. Ο Ντάτον και ο Μπέρμιγχαμ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το κόστος της νέας συμφωνίας, πάντως ο Ντάτον παραδέχθηκε ότι «δεν πρόκειται να είναι ένα φθηνό πρόγραμμα» εξοπλισμών.

www.newsit.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα