Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Κύπρος: Διάγγελμα Αναστασιάδη για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων – Ανακοινώνονται μέτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο με την κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει τα χειρότερα.

«Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να διαχωρίσει τους πολίτες σε εμβολιασμένους ή μη. Θέλω να το επαναλάβω: Ο σεβασμός μας είναι δεδομένος προς το δικαίωμα επιλογής του κάθε πολίτη. Την ίδια ώρα, όμως, ως Πολιτεία έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε το δικαίωμα ζωής και εργασίας του συνόλου των πολιτών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε διάγγελμά του προς τους πολίτες με αφορμή την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η Κύπρος τις τελευταίες ημέρες με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η αυστηροποίηση της απόφασης για επίδειξη δελτίου ασφαλείας (SafePass) έχει ως στόχο:
* να μην τεθεί σε κίνδυνο το σύστημα υγείας της χώρας, διασφαλίζοντας την υγεία των πολιτών
* να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που συνακόλουθα συνδέονται με θέσεις εργασίας
* να μην τεθεί σε κίνδυνο το δικαίωμα απρόσκοπτης απόλαυσης των ελευθεριών των όσων έχουν εμβολιαστεί».

Όπως τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης, με βάση τα στοιχεία των ιατρικών υπηρεσιών, 9 στα 10 άτομα που εκδηλώνουν σοβαρή συμπτωματολογία και νοσηλεύονται, δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι άτομα κάτω των 40 ετών. Η κρισιμότητα της κατάστασης καταδεικνύεται και από το γεγονός, πως τη βδομάδα 8-15 Ιουλίου σημειώθηκαν 6.853 κρούσματα, ενώ κατά την χθεσινή μέρα οι νοσηλευόμενοι έφθασαν τους 181.

«Είναι για τούτο που δεν επιτρέπεται εξ υπαιτιότητας των ολίγων να κινδυνέψουν οι πολλοί. Οι λίγοι να αποστερήσουν την ελευθερία των πολλών. Οι λίγοι να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή και να περιορίσουν το δικαίωμα των πολλών να επιστρέψουν σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας», σημείωσε ο κος Αναστασιάδης και επεσήμανε: «Είμαι βέβαιος πως συμμερίζεστε τις διαπιστώσεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου, ακόμη και εάν δεν είναι επιθυμητά τα όσα μέτρα έχουμε εξαγγείλει, ή θα εξαγγείλουμε το απόγευμα.

Θα ευχόμουν να είχαμε άλλες επιλογές, όμως θα πρέπει να γίνει συνείδηση πως, όπως οι επιστήμονες διαπιστώνουν, ο ιός θα είναι πλέον μέρος της ζωής μας, για άγνωστο ακόμη χρόνο.

«Εμβολιασμός για να ενισχύσουμε την ανοσία»Για αυτό είναι η άποψη τους, πως μόνο μέσω του εμβολιασμού θα επιτευχθεί το συντομότερο η ενίσχυση του τείχους ανοσίας του πληθυσμού.

Θέλω να πιστεύω πως οι στόχοι που έχουν τεθεί και η όλη προσπάθεια είναι κοινή και θα τύχει της στήριξης του συνόλου της κοινωνίας, των πολιτικών δυνάμεων, της Εκκλησίας, των μέσων μαζικής επικοινωνίας, των οργανωμένων συνόλων, της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των εργαζομένων και επιχειρηματιών. Τα όσα εξ ανάγκης είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε δεν αποτελούν την αυθαίρετη δική μας άποψη. Αποτελούν την τεκμηριώμενη θέση της επιστημονικής κοινότητας πως είτε εμβολιαζόμαστε είτε θα νοσήσουμε με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες. Είναι η ώρα που με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αίσθημα αλληλεγγύης, ο καθένας ξεχωριστά να πάρουμε την υπόθεση της ζωής και της υγείας όλων στα δικά μας χέρια. Να γίνουμε αυτή τη φορά η συνέχεια της αλυσίδας εμβολιασμού και όχι διάσπασής της. Μιας αλυσίδας που θα οδηγήσει στην οριστική απαλλαγή από την πανδημία.

Σας εμπιστεύομαι γιατί δοκιμαστήκαμε σε χειρότερες από τη σημερινή κρίση και όλοι μαζί καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε. Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι. Είμαι βέβαιος για αυτό. Για αυτό και σας ευχαριστώ» κατέληξε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Οι νέες αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας της Κύπρου, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

www.newsit.gr

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement