Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γενική Συνέλευση συγκαλεί η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας-«Απαράδεκτη η διάταξη για την ιατρική ειδικότητα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Για την απαράδεκτη διάταξη περί πανελλαδικών εξετάσεων για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, η οποία ζητά την άμεση κατάργησή του νόμου και των προωθούμενων αλλαγών.

Μάλιστα, συγκαλούν Γενική Συνέλευση της Ε.Ι.Ν.Α την Πέμπτη 22.7 στη 1:00μμ στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ και στάση εργασίας 12μμ έως 3:00μμ, στηρίζοντας τις δράσεις της ΟΕΝΓΕ και σε συντονισμό με το σύλλογο φοιτητών Ιατρικής.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «η ενεργοποίηση και εφαρμογή από το Υπουργείο Υγείας του άρθρου 166 του νόμου 4600/2019, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετατρέπει τις τελικές εξετάσεις για απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας σε πανελλήνιες, που θα διεξάγονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τέσσερις φορές τον χρόνο. Με την παγκόσμια μάλιστα πρωτοτυπία της τελικής βαθμολογίας με «καλώς, λίαν καλώς και άριστα».

Οι εξετάσεις από εξετάσεις επιστημονικής επάρκειας μετατρέπονται σε ανταγωνισμό ανάδειξης «αρίστων», συγκεντροποιώντας τη διαφθορά και τη διαπλοκή στα χέρια λίγων «σοφών»-καθηγητών. Αντί να θεσπίσουν κίνητρα για να ανακοπεί το ρεύμα μετανάστευσης χιλιάδων νέων επιστημόνων, τους αναγκάζουν να φύγουν μια ώρα αρχύτερα. Αντί να προκηρύξουν μαζικά τις χιλιάδες κενές θέσεις που έφερε στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο η πανδημία, τροχοδρομούν για άλλες πολιτείες την αυριανή βάρδια που θα μπορούσε να ανανεώσει και να στελεχώσει το γερασμένο ΕΣΥ, που έχει ανάγκη ο λαός».

Προσθέτουν, επίσης, πως «για όσους μένουν στη χώρα, πέραν της κακοπληρωμένης εργασίας και της μηδαμινής εκπαίδευσης, προστίθεται και ο εξευτελισμός των εξετάσεων με «καλώς, λίαν καλώς και άριστα», με την καλύτερη προοπτική να παραμένει η ομηρία του επικουρικού-συμβασιούχου και το αέναο κυνήγι τίτλων, συνεδρίων και προϋπηρεσίας».

Η ΕΙΝΑ αναφέρει πως θα έπρεπε να ληφθούν συγκεκριμένα άμεσα μέτρα στήριξης των νέων γιατρών (όπως πχ κατάργηση αγροτικού ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας και τη συμμετοχή σε προκήρυξη για θέση στο ΕΣΥ ) που εδώ και ενάμιση χρόνο κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ εις βάρος της εκπαίδευσής τους και της προσωπικής τους ζωής, δημιουργούν ακόμα περισσότερα εμπόδια στην εργασία και την εκπαίδευσή τους, ενώ θα έπρεπε να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία της επαρχίας, τα Γενικά Νοσοκομεία και τις κλινικές του ΕΣΥ, που επωμίστηκαν όλο το βάρος της πανδημίας και όχι να τα αποψιλώνουν από ειδικευόμενους, στρέφοντάς τους σε μετρημένες στα δάκτυλα πανεπιστημιακές κλινικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έδρες των προέδρων των εξεταστικών επιτροπών.

Και καταλήγουν: «Οι αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση δεν προωθούνται τυχαία τώρα και με τέτοια επιμονή. Αποτελούν μέρος των στρατηγικών σχεδίων της κυβέρνησης για κλεισίματα νοσοκομείων, εφαρμογή ΣΔΙΤ, προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Θέλουν ένα συρρικνωμένο ΕΣΥ, με νοσοκομεία δύο ταχυτήτων, υποστελεχωμένο, με πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, με εργαζόμενους πολυδιασπασμένους, χωρίς δικαιώματα. Απ’ την άλλη στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο της υγείας, που με τη στήριξη του κράτους αυξάνει τα κέρδη του, προσφέρεται στο πιάτο φτηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement