Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Γράψαμε χθες στη στήλη σχετικά με τη θετική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες αλλά της αντίθεσης του κόμματος στην άδεια άνευ αποδοχών για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, ρωτώντας τι ακριβώς προτείνει το κόμμα. Λάβαμε χθες λοιπόν μία ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αχαίας, η οποία εμπεριέχει συνολικά τη θέση του κόμματος. Αν και η ανακοίνωση υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της στήλης, για λόγους δεοντολογίας τη δημοσιεύουμε ολόκληρη:

«Αναφορικά με σχόλιο της εφημερίδας σας Η ΠΡΩΙΝΗ ΓΝΩΜΗ στο φύλλο του Σαββάτου 17.7, στην τελευταία σελίδα, για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και δραστηριότητες και την θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε ότι η θέση μας είναι σαφής και είναι η εξής:

  1. Είμαστε υπέρ του να οριστούν συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες (νοσηλεία ασθενών, φροντίδα ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων) που θα εκτελούνται αποκλειστικά από εμβολιασμένο προσωπικό. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό με όρους επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας και, πάνω απ’ όλα με όρους υγειονομικής ασφάλειας και Δημόσιας Υγείας . Σε καμιά περίπτωση όμως δεν είμαστε υπέρ της γενίκευσης της υποχρεωτικότητας, γιατί αυτό θα πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία και κοινωνική πόλωση.
  2. Η ρύθμιση αυτή οφείλει να συνοδεύεται με τον απόλυτο σεβασμό των συνταγματικών και θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού και με πρόνοιες για την επαρκή στελέχωση με έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό όλων των δομών υγείας και κοινωνικής μέριμνας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα): Όσον αφορά το δημόσιο τομέα, το κράτος ως εργοδότης δεν μπορεί να στερήσει τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων ή συμβασιούχων) και να τους δημιουργήσει βιοποριστικό πρόβλημα. Η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών είναι τιμωρητική και δεν είναι αποδεκτή, πολύ περισσότερο όταν δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια της. Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοείται να επαναφέρει με νέους όρους τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο! Συνεπώς, πρέπει να προβλεφθούν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μην έρχονται σε επαφή με ασθενείς και ευάλωτες ομάδες και να μετακινηθούν-αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες. Και, φυσικά, για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι, να υποβάλλονται σε περιοδικό και δωρεάν έλεγχο με μοριακά ή rapid-test. Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, η άδεια άνευ αποδοχών στην πράξη σημαίνει απόλυση. Σύμφωνα πλέον με τον νόμο Χατζηδάκη θα προκληθεί κύμα απολύσεων, ενώ προβλέπεται και η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών για ένα έτος, με δραματικές κοινωνικές συνέπειες. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει γενικευμένη εφαρμογή της υποχρεωτικότητας, αλλά αυστηρά περιορισμένη, όπου αυτή είναι απολύτως αναγκαία, όπως σε ιδιωτικές κλινικές, δομές αποκατάστασης, γηροκομεία κλπ, με ασφαλιστικές δικλείδες μη απόλυσης και εναλλακτικής αξιοποίησης των εργαζομένων σε διοικητικά ή άλλα καθήκοντα, χωρίς επαφή με ασθενείς και ευάλωτες ομάδες, και πάντα υπό τον όρο των απαραίτητων συχνών διαγνωστικών εξετάσεων.
  3. Στο θέμα των «προνομίων» των εμβολιασμένων, μπορεί να υπάρξουν μέτρα επιβράβευσης ή θετικά κίνητρα , όπως η άρση εμποδίων ή «φίλτρων» (αρνητικό τεστ), τα οποία είχαν τεθεί για όλο τον πληθυσμό. Αυτό είναι και θεμιτό και υγειονομικά ασφαλές. Αλλά όχι στερώντας κάποιο δικαίωμα από τον ανεμβολίαστο, κάνοντας διάκριση εις βάρος του. Για παράδειγμα, μια συναυλία ή μια θεατρική παράσταση οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να την παρακολουθήσουν ελεύθερα (με τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού), ενώ και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν αλλά μόνο με αρνητικό rapid test. Το συμπέρασμα είναι ότι η νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη στήριξη του ΕΣΥ , ούτε την τήρηση των αρχών και κανόνων του Κράτους Δικαίου. Η κυβέρνηση, επειδή ακριβώς έχει κουλτούρα μηδενικής ανοχής και εξουσιαστικής επιβολής, «ποντάρει» στον διχασμό, στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην «ιερή αγανάκτηση» των εμβολιασμένων. Η διστακτικότητα, ο φόβος και η αμφισβήτηση της «κυρίαρχης άποψης», είναι σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο και απαιτείται συστηματική προσπάθεια πειθούς, επιστημονικής ενημέρωσης και αγωγής Υγείας, καθώς και στοχευμένες δράσεις στην κοινότητα και σε ειδικά ακροατήρια. Αξιοποιώντας επαγγελματίες υγείας, ειδικούς στην κοινωνική ψυχολογία και στην επικοινωνία, ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, της Τέχνης, του Αθλητισμού, της Κοινωνίας των Πολιτών. Με άλλα λόγια χρειάζεται ενεργητική και επίπονη παρέμβαση και όχι «εύκολες» και εν τέλει αναποτελεσματικές λύσεις, όπως η επέκταση της υποχρεωτικότητας, η τιμωρητική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, τα προνόμια, ο ευτελισμός μιας πράξης κοινωνικής υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, όπως ο εμβολιασμός με τη δωροκάρτα των 150 ευρώ στους νέους».

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement