Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Το κυβερνητικό σχέδιο: Εμβόλιο ή… σπίτι – Μόνο εμβολιασμένοι στα καταστήματα λιανικής από Σεπτέμβριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να γίνεται όλο και περισσότερο απειλητική, την ώρα που ένα καθοριστικό ποσοστό του πληθυσμού επιμένει να αρνείται τον εμβολιασμό παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Πολιτείας, η κυβέρνηση έχει θέσει ως μείζονα στόχο να αποτρέψει ένα νέο γενικό lockdown στη χώρα, λαμβάνοντας έγκαιρα σειρά μέτρων που θα προστατεύσουν όχι μόνο την υγεία, αλλά και τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Περίπτωση για επιβολή γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν υπάρχει, αλλά το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», προβλέπει πρόσβαση σε όλα μόνο για τους εμβολιασμένους, αυστηρότατους περιορισμούς παντού για τους ανεμβολίαστους, ρυθμίσεις όπως η αναστολή αποδοχών στον δημόσιο τομέα, καθώς και μεγάλη ευελιξία στον ιδιωτικό τομέα, με τηλεργασία ή και λελογισμένες απολύσεις, ώστε να προστατευτεί η απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων υπό οποιεσδήποτε επιδημιολογικές συνθήκες.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα εξετάσει περαιτέρω υποχρεωτικότητα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι εκπαιδευτικοί, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Για να δώσει το σύνθημα της επιχείρησης «οι εμβολιασμένοι παντού, οι ανεμβολίαστοι σπίτι τους» -έστω και με μία δόση υπερβολής-, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορούν να δώσουν το «παρών» μόνο όσοι έχουν κάνει τον εμβολιασμό. Ειδάλλως δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους χώρους των εκδηλώσεων σε κανέναν, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.

«Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά θα συνεχίσει να κυκλοφορεί για πολύ καιρό ακόμη και χρειάζεται να μάθουμε να ζούμε μαζί του και με τα όπλα που έχουμε να δίνουμε καθημερινή μάχη να τον περιορίσουμε», σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι. «Οπως και σε ολόκληρη την υφήλιο, έτσι και εμείς στην Ελλάδα, το βασικό όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας είναι το εμβόλιο», διαμηνύουν συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμα και μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις ο ρυθμός αύξησης των ραντεβού για εμβολιασμό δεν είναι όσο ταχύς απαιτούν οι συνθήκες. Και παρότι η μεγάλη διασπορά που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες δεν οδηγεί σε αντίστοιχα μεγάλη πίεση του ΕΣΥ, ο κίνδυνος να πάμε σε δύσκολες καταστάσεις παραμένει ισχυρός, καθώς ο ιός σαρώνει πλέον όλες τις ηλικίες.

Με εμβόλιο στα καταστήματα

Από τα νέα και πλέον δραστικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να θεσπιστεί η δυνατότητα εισόδου στα καταστήματα λιανικής μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες – είναι αυτονόητο ότι και οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μελετά ένα τέτοιο σχέδιο εκτιμώντας ότι θα είναι ώριμο να ισχύσει από τα μέσα του φθινοπώρου και μετά, εφόσον βέβαια η εξέλιξη της πανδημίας το επιβάλλει και το ποσοστό των ανεμβολίαστων δεν επιτρέπει το χτίσιμο του επιθυμητού τείχους ανοσίας. Οπως εξήγησε ανώτατη πηγή στο «ΘΕΜΑ», με αυτό τον τρόπο ούτε η αγορά θα κλείνει, ούτε το Δημόσιο θα αναγκάζεται να υποστηρίζει κεφαλαιακά τις επιχειρήσεις που πλήττονται από ένα πιθανό lockdown. Και φυσικά, οι αρνητές του εμβολίου θα γνωρίζουν τις συνέπειες της επιλογής τους. Αυτό το μέτρο έρχεται να ενισχύσει το πλέγμα των όσων ήδη ισχύουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης, της διασκέδασης και όπου αλλού μπορεί να εισέλθει κάποιος μόνο έχοντας κάνει το εμβόλιο. Μάλιστα σε εστίαση και διασκέδαση ετοιμάζονται πρόσθετα μέτρα.

Back office και απολύσεις

Η κυβέρνηση προχωρά από αυτή την εβδομάδα κιόλας στη θωράκιση του ιδιωτικού τομέα ώστε να προλάβει τα χειρότερα και να αποσαφηνίσει πλήρως το πεδίο των δυνατοτήτων και υποχρεώσεων εργοδοτών και εργαζομένων. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή για το μέτρο της άδειας άνευ αποδοχών στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας θα συμπεριληφθούν και σημαντικές ρυθμίσεις για τον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπεται, κατ’ αρχάς, ειδική διάταξη με την οποία θα κατοχυρώνεται το δικαίωμα του εργοδότη να ζητά από τον εκάστοτε εργαζόμενο την πληροφορία αν έχει εμβολιαστεί, ώστε στην περίπτωση που η απάντηση είναι όχι να τοποθετείται σε εργασιακό χώρο με λιγότερη επαφή με το κοινό, αλλά και με τους υπόλοιπους εργαζομένους. Θα υπάρχει δηλαδή ανάλογα με τον εμβολιασμό του προσωπικού ευελιξία για μετακίνηση, διάρθρωση και κατανομή των υπαλλήλων σε πόστα front office ή back office. Είναι δε πολύ πιθανό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτό το μέτρο να δώσει σε κάποιους κλάδους τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να θέσουν το ανεμβολίαστο προσωπικό και σε καθεστώς τηλεργασίας.

Αν η τηλεργασία δεν είναι εφικτή λόγω εργασιακών ιδιαιτεροτήτων, ανοίγει ως προοπτική το δικαίωμα του εργοδότη να προχωρήσει σε απολύσεις. «Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί», δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας τη δυνατότητα του εργοδότη να επικαλεστεί «σπουδαίο λόγο» για να αιτιολογήσει εν προκειμένω την απόλυση. Ο κ. Γεωργιάδης έφερε μάλιστα το παράδειγμα ενός σεφ ξενοδοχείου που απολύθηκε επειδή δεν ήθελε να εμβολιαστεί και πρόσθεσε ότι τα δικαστήρια θα αποφανθούν αν το σκεπτικό της απόφασης της επιχείρησης συνιστά τον σπουδαίο λόγο που θέλει ο νόμος για να θεωρηθεί δικαιολογημένη μια απόλυση. Ωστόσο, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών επικρατεί επ’ αυτού έντονος σκεπτικισμός για την τροχιά που μπορεί να πάρουν τα πράγματα, καθώς δεν λείπουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο ίσως αποτελέσει πρόσχημα για καταχρηστικές απολύσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζουν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος δεν θα υπάρχει καμία αναφορά σε απολύσεις και το συγκεκριμένο διακύβευμα θα κρίνεται στην πράξη.

Αναστολή αποδοχών στο Δημόσιο

Το θέμα με τις απολύσεις είναι προφανώς εξαιρετικά λεπτό, ειδικά όταν προκύπτει η παραμικρή υποψία για τον δημόσιο τομέα. Γι’ αυτό και ξεκαθαρίζεται -με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ότι μπορεί να επιληφθούν τα πειθαρχικά συμβούλια για τους εργαζομένους στο Δημόσιο- ότι σύνδεση μιας τέτοιας κίνησης με απολύσεις δεν υπάρχει. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, αναζητούν την ισορροπία με την οποία θα διασφαλίζονται η λειτουργία του κράτους και η δημόσια υγεία χωρίς να προκληθεί πολιτικός αντίκτυπος.
Με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών θα διευθετηθεί η υποχρεωτική αναστολή αποδοχών με τη μορφή άδειας σε όσους αρνηθούν να υποβληθούν στον εμβολιασμό, εφόσον ανήκουν στις κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα για τις οποίες αυτός έχει καταστεί ήδη υποχρεωτικός. Το χρονικό όριο της άδειας άνευ αποδοχών θα συμπίπτει με το διάστημα κατά το οποίο θα είναι υπαρκτός ο επιδημιολογικός κίνδυνος.

Από τις σημαντικότερες ομάδες εργαζομένων για τις οποίες θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση είναι όσοι απασχολούνται είτε στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, είτε στις υγειονομικές μονάδες που δεν θα εμβολιαστούν μέχρι τις 15 Αυγούστου και την 1η Αυγούστου αντίστοιχα, που είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες εντός των οποίων πρέπει να το κάνουν. Δεν υφίσταται, πάντως, ενδεχόμενο απομάκρυνσης του εν λόγω προσωπικού από το Δημόσιο και αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σπεύδουν με ιδιαίτερη επιμονή να διαψεύσουν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις της υφυπουργού Πρόνοιας Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία άνοιξε πρώτη το θέμα, αλλά υποχρεώθηκε να αυτοδιαψευστεί έπειτα από παρέμβαση του προϊσταμένου της, υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
emvolio_kivernitiko_sxedio
Κυριάκος Πιερρακάκης, Βασίλης Κικίλιας και Αδωνις Γεωργιάδης ανακοινώνουν τα μέτρα για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας

Από τους υγειονομικούς στους εκπαιδευτικούς

Το κρίσιμο στοίχημα και η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση βέβαια είναι πώς θα διαχειριστεί τους ανεμβολίαστους σε καίριους χώρους πέραν των υγειονομικών. Η Παιδεία είναι ένας από αυτούς, αφού η μάχη με την πανδημία και ειδικά τη μετάλλαξη «Δέλτα» είναι σκληρή στις νέες ηλικίες και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών υπολείπεται ακόμη κατά πολύ από τον κυβερνητικό στόχο, κινούμενος στο «μέτριο» 75%. Εν ολίγοις, σχεδόν 3 στα 10 παιδιά θα μπουν στην τάξη με ανεμβολίαστο εκπαιδευτικό. Η κυβέρνηση θα περιμένει λίγο ακόμα, αλλά στην περίπτωση που η εμβολιαστική ροή δεν ενταθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες, πληροφορίες θέλουν και τους εκπαιδευτικούς να μπαίνουν στο μέτρο της υποχρεωτικότητας.«Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε άλλωστε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφορικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο φαντάζει εξίσου πιθανό και για τη φοιτητική κοινότητα. Καθώς είναι πλέον διαθέσιμα πολλά εργαλεία, δεν αποκλείεται να προκριθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και των φοιτητών (ως ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για τη μετάλλαξη «Δέλτα»), οι οποίοι θα προσέρχονται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, στα αμφιθέατρα επιδεικνύοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε μοριακό είτε rapid test. Εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται και για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Αναβάλλεται η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η παράταση του πανδημικού φαινομένου στην οποία οδηγεί το τέταρτο επιδημιολογικό κύμα που μόλις ξέσπασε προκαλεί ήδη τις πρώτες οικονομικές συνέπειες, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε απόφαση για πάγωμα του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, αποδεχόμενο σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει στους συναδέλφους του υπουργούς τις θέσεις του ΚΕΠΕ, της Τραπέζης της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και των οργανώσεων των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ), που τάσσονται υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι, με μόνη εξαίρεση τη ΓΣΕΕ, που προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15%, όλοι οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι θέλουν το πάγωμά του, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της πανδημίας και στον αντίκτυπο που θα έχει ενδεχόμενη αύξησή του στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στην ανεργία.

Συναγερμός με «μοντέλο Πάρου»

Η επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες του επιδημιολογικού φορτίου σε ορισμένες περιοχές, νησιωτικές κατά κύριο λόγο και εξόχως τουριστικές, με ιδιαίτερο συμβολισμό μάλιστα στην προσπάθεια διάσωσης της σεζόν, έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Οι αρμόδιοι, έχοντας πλέον και την περσινή εμπειρία, προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση ακόμη και μιας «ακραίας κατάστασης» στα δημοφιλή τουριστικά νησιά. Μολονότι η προειδοποίηση για δραστικά μέτρα που προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς (θέτοντας σε πορτοκαλί συναγερμό Μύκονο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ιο, Σαντορίνη και Πάρο) προσκρούει στις τοπικές αντιδράσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού και τη δυσφορία των νυν και επίδοξων τουριστών, αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι «εξετάζεται ως έσχατη λύση» το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown με βάση το «μοντέλο Πάρου» το καλοκαίρι του 2020, το οποίο προέβλεπε:

■ Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί της επομένης.
■ Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
■ Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
■ Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Ολα θα εξαρτηθούν, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, από την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας, εδικά σε μικρότερα νησιά, τα οποία ελλείψει σημαντικών υποδομών υγείας θα προκαλέσουν χάος εάν πυροδοτήσουν την αλυσίδα διακομιδών προς την ενδοχώρα.

Στο κόκκινο για τον Δεκαπενταύγουστο

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός σχετίζεται με την επιστροφή των εκδρομέων από τα νησιά στα αστικά κέντρα, με φόντο την επομένη του Δεκαπενταύγουστου, καθώς προσώρας η νοσηρότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω του νεαρού της ηλικίας των περισσότερων κρουσμάτων. Το ενδεχόμενο ωστόσο να ενταθεί η πίεση προς το δημόσιο σύστημα υγείας με την κορύφωση του τουριστικού κύματος τον Δεκαπενταύγουστο έχει θέσει ήδη σε εγρήγορση τους αρμόδιους. Την ίδια ώρα, με αποστολή αυξημένων κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. στα μεγάλα νησιά και σαρωτικούς ελέγχους, επιχειρείται να περιοριστούν παραφωνίες και παρατυπίες κυρίως στα beach bars των νησιών, όπου εντοπίζεται ο κύριος όγκος των παραβάσεων, αλλά και της νεολαίας. Για τον λόγο αυτό, με τηλεφωνική καταγγελία είτε στην Αμεση Δράση, είτε με φυσική παρουσία στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα, θα βεβαιώνονται και παραβάσεις από αναρτήσεις των χώρων αυτών στα social media ακόμα και εκπρόθεσμα, ώστε να επέλθει ένας φραγμός στην καταστρατήγηση των μέτρων.

www.protothema.gr

Ελλάδα

Moderna – Στην τελική ευθεία για νέο εμβόλιο κατά της Όμικρον

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει το εμβόλιο της Moderna για τη μετάλλαξη Όμικρον με τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών να είναι σε λίγο καιρό διαθέσιμα.

Συγκεκριμένα το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna κατά της μετάλλαξης Όμικρον του κοροναϊού θα μπει σε κλινική ανάπτυξη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και η φαρμακοβιομηχανία αναμένει να είναι σε θέση να κοινοποιήσει δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές περίπου τον Μάρτιο, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ.

«Η παρασκευή του εμβολίου ολοκληρώνεται…αναμένεται να μπει στο στάδιο της κλινικής δοκιμής μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζουμε εντός του χρονοδιαγράμματος του Μαρτίου να μπορέσουμε να μοιραστούμε δεδομένα με τις ρυθμιστικές αρχές για να υπολογίσουμε τα επόμενα βήματα”, δήλωσε ο Μπανσέλ σε διαδικτυακή διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο Moderna – Νέα ραντεβού σε όλη την Ελλάδα – Τι αλλάζει
Η Moderna αναπτύσσει επίσης ένα μονοδοσικό εμβόλιο που συνδυάζει μια αναμνηστική δόση κατά της Covid-19 με το πειραματικό εμβόλιο της κατά της γρίπης.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης
Ο Μπανσέλ είπε ότι το καλύτερο σενάριο είναι ότι το συνδυασμένο εμβόλιο κατά της Covid-19 και γρίπης θα είναι διαθέσιμο μέχρι το φθινόπωρο του 2023, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες.

«Στόχος μας είναι να μπορούμε να έχουμε μια μόνο ετήσια αναμνηστική δόση εμβολίου ώστε να μην έχουμε θέματα συμμόρφωσης όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν δύο έως τρεις δόσεις έναν χειμώνα».

Πολλές χώρες προσφέρουν ήδη μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στους πολίτες τους, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με ανοσοκαταστολή, ενώ το Ισραήλ έχει αρχίσει να προσφέρει στους πολίτες του μια τέταρτη δόση.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna ανέφερε ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια τέταρτη δόση το φθινόπωρο του 2022, καθώς η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων κατά της νόσου είναι πιθανό να μειωθεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Τι αναφέρει ο Φάουτσι
Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασθενειών αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού σχετικά με το εάν και πόσο ευρέως θα πρέπει να διατεθούν πρόσθετες δόσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ανάγκη για τέταρτη αναμνηστική δόση.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, Άντονι Φάουτσι, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις θα καταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε σχέση με τη «χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα στοιχείο που να υπαινίσσεται (ανοσολογική απόκριση)».

Ο Φάουτσι συμπλήρωσε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι να υπάρχει μια αναμνηστική δόση που να προκαλεί απόκριση σε πολλαπλές πιθανές παραλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Περισσότερα

Ελλάδα

Λύτρας για υπόθεση Παντελή Παντελίδη: «Υπάρχει DNA από το οποίο προκύπτει ότι δεν οδηγούσε εκείνος»

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκδικάζονται την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου οι αγωγές για τις αποζημιώσεις που αφορούν το τροχαίο δυστύχημα το οποίο έκοψε το νήμα της ζωής του τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη, στις 18 Φεβρουαρίου 2016. Εκεί τραυματίστηκαν η Μίνα Αρναούτη και η Φρόσω Κυριακού, οι οποίες επίσης διεκδικούν αποζημίωση.

 

«Ουσιαστικά θα είναι το πρώτο δικαστήριο που θα γίνει. Η οικογένεια του Παντελίδη ακόμα και σήμερα θεωρεί ότι δεν οδηγούσε ο Παντελής. Υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας που τον είδε να φεύγει από τη λέσχη και να μπαίνει στη θέση του συνοδηγού, ενώ αυτό προκύπτει και από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Η οικογένεια του Παντελή θα είναι στο δικαστήριο», είπε στο Mega ο συνήγορος της οικογένειας Παντελίδη, Απόστολος Λύτρας.

«Επειδή είναι ένα δύσκολο θέμα, θεωρώ ότι το δικαστήριο θα καταλάβει. Υπάρχει DNA από το οποίο προκύπτει ότι δεν οδηγούσε ο Παντελίδης. Θέλω να πιστεύω ότι ο δικαστής θα το δει αυτό», πρόσθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας Παντελίδη.

Σύμφωνα με το Mega με την αγωγή της προς την εταιρεία που ασφάλιζε το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο Παντελής Παντελίδης, η Μίνα Αρναούτη ζητά 1.164.137 ευρώ ως ηθική και οικονομική αποζημίωση. Όπως εξηγεί λεπτομερώς στην αγωγή, αξιώνει 500.000 ευρώ για ηθική βλάβη, 500.000 ευρώ για οικονομική αποζημίωση, 73.500 ευρώ για εισοδήματα που θα είχε τα επόμενα 20 χρόνια, αν δεν είχε τραυματιστεί, 60.950 ευρώ για πλαστικές επεμβάσεις επανορθωτικής αποκατάστασης, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά νοσήλια, αποκλειστικές νοσοκόμες και άλλα.

Η Φρόσω Κυριακού, που επίσης επέβαινε στο αυτοκίνητο αξιώνει το ποσό των 94.630 ευρώ από τα οποία τα 80.000 αφορούν την ηθική βλάβη και το υπόλοιπο ποσό είναι για νοσήλια και άλλα.

ETHNOS.GR

Περισσότερα

Lifestyle

Σταμάτης Γονίδης – Συνεχίζεται η κόντρα με την Ματίνα Παγώνη – «Μιλάει για νεκρούς και γελάει»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Σταμάτη Γονίδη και την Ματίνα Παγώνη. Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση του τραγουδιστή.

«Φίλοι μου είναι να γελάς και να κλαις μαζί… Ένα είναι σίγουρο ότι σε λίγα χρόνια θα απορούμε πως ανεχτήκαμε να μας συμβουλεύουν για την υγεία μας κάποιοι γραφικοί τύποι, όπως Βασιλακόπουλος, Παγώνη… Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Μήπως θέλουν να μας τρελάνουν; Μήπως μας έχουν δει ότι έχουμε ίδιο επίπεδο με αυτούς; Ρε τι ζούμε! Σταμάτης» έγραψε χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής.

Η απάντηση της Ματίνας Παγώνη
Στη συνέχεια η Ματίνα Παγώνη, απαντώντας στον Σταμάτη Γονίδη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το επίπεδο του καθενός έχει κριθεί. Ο κ. Γονίδης δεν είναι γιατρός, δεν μπορεί να αποφασίζει για ιατρικά πράγματα και δεν πρέπει να επηρεάζει και τους υπόλοιπους, εάν θέλει να τον σέβονται. Γιατί διαφορετικά, όπως καταλαβαίνετε, υποβαθμίζεται ο ίδιος».

Όσο για το εάν ενοχλήθηκε που την αποκάλεσε γραφική, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολίασε: «Ούτε που ασχολήθηκα, ειλικρινά».

Ο Σταμάτης Γονίδης επανήλθε με νέες δηλώσεις
Ωστόσο, το συμβάν δεν τελείωσε εκεί, αφού ο Σταμάτης Γονίδης επανήλθε με νέες δηλώσεις.

«Ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα και να τα βάλω στη θέση τους. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι είμαι γιατρός, ούτε επηρέασε κάποιον να το κάνει το εμβόλιο ή να μην το κάνει» είπε μιλώντας σήμερα στο Πρωινό.

«Εγώ μίλησα και είπα για τον τρόπο, ότι είναι γραφικός, ο τρόπος που παρουσιάζει τα θέματα υγείας στον κόσμο και ακόμα θα πω και το άλλο, ότι φάσκει και αντιφάσκει σε πολλές φάσεις και την έχω δει και σε ένα κανάλι που ενώ μιλάει για πόσους νεκρούς, η κυρία γελάει» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο τραγουδιστής ερωτήθηκε συγκεκριμένα για το εάν αναφέρεται στην πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Ναι, στην κυρία Παγώνη μιλάω. Για την κυρία Παγώνη που είδα την εκπομπή. Δεν είπα ότι είμαι γιατρός, ούτε είπα ότι η κυρία δεν είναι γιατρός. Μίλησα για τον τρόπο, λέω ξανά. Ο τρόπος που λες κάτι στον κόσμο δείχνει την μόρφωσή σου, το επίπεδό σου. Λοιπόν… Αυτή η γραφικότητα εμένα με βρίσκει αντίθετο. Εγώ ήθελα σοβαρούς ανθρώπους να μου μιλάνε για την υγεία. Εκείνη είναι που παρασύρει τον κόσμο και τον κάνει να μην θέλει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, κατά τα λεγόμενά της» κατέληξε.

in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα