Connect with us

Οικονομία

5G στο σπίτι: το επόμενο level της ψυχαγωγίας

Published

on

Ο κόσμος προχωράει, η τεχνολογία εξελίσσεται και το 5G έρχεται να φέρει τα «πάνω κάτω» στη ζωή μας. Αλλά με την καλή έννοια!

Είναι εντυπωσιακό πώς το 5G μπορεί να αλλάξει τον κόσμο …προς το καλύτερο. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το μοναδικό «έξυπνο» στα χέρια μας ήταν το κινητό μας τηλέφωνο. Μετά, ήρθαν οι τηλεοράσεις, τα ρολόγια, τα tablets, τα φώτα, τα πλυντήρια, τα στεγνωτήρια κτλ. Φανταστείτε τώρα πώς όλες οι «έξυπνες» συσκευές σας θα μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και… μαζί σας. Πώς θα μπορείτε να τις χειρίζεστε ανά πάσα στιγμή από μακριά ή πώς θα μπορούν να έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, ακόμη και για την υγεία σας, ώστε να μπορούν να κάνουν, με μια φράση, τη ζωή σας καλύτερη.

5G: η απογείωση της ψυχαγωγίας στο σπίτι
Την τρέχουσα δεκαετία, οι αλλαγές που αναμένονται να συμβούν στο «έξυπνο» σπίτι είναι συναρπαστικές. Χάρη στις δυνατότητες του δικτύου 5ης γενιάς, η εξατομικευμένη λειτουργία των «έξυπνων» οικιακών συσκευών κι η εμπειρία ψυχαγωγίας στο σπίτι θα αναβαθμιστούν. Το 5G συνδυάζει όλες τις διαφορετικές τεχνολογίες αιχμής: από τις ευρυζωνικές επικοινωνίες μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη για να διασυνδέσει -σε πραγματικό χρόνο!- δισεκατομμύρια ανθρώπους, συσκευές, υπηρεσίες κι αντικείμενα. Αναλυτικά, παρουσιάζονται οι απεριόριστες δυνατότητες του 5G στο τέταρτο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο».

Το νέο επεισόδιο εστιάζει στις εντυπωσιακές εφαρμογές του 5G που θα κάνουν τις smart οικιακές συσκευές να προσαρμόζονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες μας και να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις μας.

Game changer
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικιακής ψυχαγωγίας, η παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων, όπου ο τηλεθεατής, χάρη στο 5G, θα γίνεται «σκηνοθέτης», επιλέγοντας από τον καναπέ τη θέση του στο γήπεδο, ενώ στον έλεγχό του θα είναι κι η αλλαγή των καμερών από το live feed του αγώνα που παρακολουθεί. Επίσης, στο άμεσο μέλλον, θα είναι εφικτή κι η εμπειρία εμβύθισης (immersive sport) με ολογραφική προβολή των αθλητών, των γηπέδων και των σταδίων μέσα στο σαλόνι. Φανταστείτε δηλαδή να βλέπετε classico, είτε «μέσα» από το Μπερναμπέου ή το Καμπ Νου και ας μην είστε ούτε στη Μαδρίτη, ούτε στη Βαρκελώνη. Ή να απολαμβάνετε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να καρφώνει …πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού σας! Όλα αυτά δεν είναι τόσο μακρινά, καθώς ξεκινούν σταδιακά να αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας. Ήδη, η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μέσω δικτύου πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου τελικού Κυπέλλου Ελλάδος. Η COSMOTE TV προχώρησε σε πιλοτική εφαρμογή που περιελάμβανε την απομακρυσμένη διαχείριση 2 ρομποτικών καμερών και τη μετάδοση εικόνας και ήχου, μέσω COSMOTE 5G, σε απόλυτο συγχρονισμό, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Κι επειδή παιχνίδι δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, αλλά και τα video games και σε αυτόν τον τομέα, το 5G φέρνει την «επανάσταση». Στο νέο επεισόδιο της σειράς, οι experts μιλούν –μεταξύ άλλων- για το AR gaming, όπου ο πραγματικός κόσμος «μεταμορφώνεται» σε ψηφιακή πίστα, αλλά και για το cloud gaming, τη δυνατότητα να παίξει κάποιος σε οποιαδήποτε συσκευή ένα game που δεν «τρέχει» τοπικά στο δίσκο του. Δηλαδή, πώς μπορούμε μέσω του κινητού, να χειριζόμαστε την κονσόλα από μακριά, να παίζουμε real time κι όταν επιστρέφουμε σπίτι να το… πιάνουμε από εκεί που το αφήσαμε, χωρίς καθυστερήσεις και lag-αρίσματα. Όλα πιο απλά, πιο εύκολα κι ασύλληπτα πιο γρήγορα.

Online shopping σαν να βρίσκεστε στο κατάστημα
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο λόγω της πανδημίας που άλλαξε άρδην τα δεδομένα μας, μπήκαμε ακόμη περισσότερο στον κόσμο του online shopping. Πολλοί, όμως, τα βρήκαν …σκούρα, όταν ήθελαν να δοκιμάσουν το ρούχο ή το παπούτσι, όταν ήθελαν να «πιάσουν» και να δουν από κοντά αυτό που θα αγόραζαν. Άλλη μια επανάσταση: με το 5G θα είναι εφικτό το online shopping με την live δοκιμή από το σπίτι σαν να βρίσκεται ο πελάτης στο κατάστημα.

Αυτά και άλλα πολλά, παρουσιάζει η πρωτότυπη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE, «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο» που προβάλλεται στο YouTube κανάλι της και ξεδιπλώνει, μέσω των επεισοδίων της, τις απεριόριστες δυνατότητες κι εφαρμογές του 5G μέσα από αφηγήσεις και συνεντεύξεις ειδικών, απλά παραδείγματα και τη βοήθεια animation και γραφικών. Στόχος είναι να μπορούν όλοι να μάθουν και να καταλάβουν τα πάντα γύρω από το 5G: τι είναι αυτή η επαναστατική τεχνολογία, ποιες είναι οι εφαρμογές της και πώς θα βελτιώσει τη ζωή μας.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement