Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Οικονομία

Nέα προγράμματα Αστικής Ευθύνης Τουριστικών Μονάδων από την INTERAMERICAN

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα προγράμματα ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Τουριστικών Μονάδων, καθώς επίσης και τα προγράμματα Hotel Insurance που απευθύνονται αποκλειστικά στα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, διαθέτει η INTERAMERICAN από τα μέσα Ιουλίου.

Στόχος της εταιρείας είναι να υποστηρίξει περισσότερο τη λειτουργική βιωσιμότητα των μονάδων έναντι κινδύνων αστικής ευθύνης σε μια κρίσιμη περίοδο για τις υποδομές του ελληνικού τουρισμού σε καταλύματα, υπό τις συνθήκες της κρίσης της πανδημίας.

Τα προγράμματα χαρακτηρίζονται από τη νέα σύνθεση καλύψεων, ξεκάθαρους όρους ασφάλισης και δυναμική τιμολόγηση ανάλογα με τη χρήση της τουριστικής μονάδας, καθώς και το όριο κάλυψης, το οποίο επιλέγεται από 100.000 έως 800.000 ευρώ. Τα έξι προγράμματα παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία επιλογών, με προσθήκη νέων καλύψεων όπως ευθύνη προϊόντος, διαρροή σωληνώσεων, ζημιές τρίτων από περιβαλλοντική ζημιά. Οι τουριστικές μονάδες, ανάλογα με τη χρήση, διακρίνονται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb).

Μέσα από διαφορετικά σχέδια, παρέχονται καλύψεις υψηλής ποιότητας, συνδυάζοντας εκπτώσεις τόσο για νέους όσο και για υφιστάμενους ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα:
• Στο πρόγραμμα Αστικής Ευθύνης Τουριστικών Μονάδων παρέχεται έκπτωση 10% σε όλους τους υφιστάμενους πελάτες με πρόγραμμα Business.
• Στο πρόγραμμα Hotel Insurance παρέχεται έκπτωση 20% στα τρία προτεινόμενα σχέδια κάλυψης Αστικής Ευθύνης.

Οικονομία

Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για νέο δανεισμό με «οδηγό» το 2022

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο δανεισμό 7-10 δισ. ευρώ το 2023 και πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων 2,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους ετοιμάζουν το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ.

Στον σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο προγραμματισμός του επόμενου έτους να είναι περιορισμένος και ο δανεισμός να κυμανθεί στα επίπεδα του 2022 εξαιτίας των αυξημένων αποδόσεων στις αγορές. Αυτό μεταφράζεται σε 7-10 δισ. ευρώ, ενώ στο τραπέζι μπαίνει ξανά η έκδοση ελληνικού «πράσινου» ομολόγου, η οποία αναβλήθηκε λόγω των διεθνών συγκυριών.

 

Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, οι υψηλές αποδόσεις στο 5% και η μεταβλητότητα στις αγορές βάζουν προς το παρόν «κόκκινο» στη σκέψη για μια νέα έξοδο στις αγορές. Στο στρατηγείο του υπουργείου Οικονομικών εξάλλου δεν βιάζονται για έξοδο καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα των περίπου 39 δισ. ευρώ είναι ισχυρά, εξυπηρετώντας το χρέος ακόμα και χωρίς νέα έξοδο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανά έτος κινούνται στα περίπου 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για το ύψος των διαθεσίμων. Δεν αποκλείεται ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του έτους η Ελλάδα να επανεκδώσει τίτλο. Βασικός στόχος είναι η χώρα να στείλει μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία δίνει το «παρών» παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

 

Ρευστότητα.

Τα «ψιλά» γράμματα στον κρατικό προϋπολογισμό σκιαγραφούν τα σχέδια για τη ρευστότητα του επόμενου έτους και το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου για το χρέος και τον νέο δανεισμό ενόψει συνθηκών μεγάλης αβεβαιότητας, υψηλών επιτοκίων και διακυμάνσεων στις αγορές ομολόγων.

Δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, όπως αναφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός, και των αναμενόμενων αυξημένων επιπλέον εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα (από τα χρηματοδοτικά σχήματα που έχουν ήδη αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης), καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών για το έτος 2023, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό εκδόσεων θα είναι σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2022. Η δανειακή στρατηγική για το 2023 θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP.

Ακολουθώντας τον θετικό αντίκτυπο που είχε στις αγορές η τελευταία πρόωρη αποπληρωμή του συνολικού υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ στις αρχές Απριλίου του 2022, ύψους 1.186,7 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του Greek Loan Facility (GLF), ύψους 2.645 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού θα έχουν προηγουμένως ολοκληρωθεί οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες των κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Περισσότερα

Διεθνή

Πετρέλαιο: Απόφαση ΟΠΕΚ για μεγάλη μείωση της παραγωγής

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωφεύοντας στις αλλεπάλληλες πιέσεις της Ουάσιγκτον, η ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία, άτυπο μέλος του πλέον εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, οδήγησαν χθες το διεθνές καρτέλ πετρελαίου στην απόφαση να μειώσει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+ από το πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020, όταν έπεσε κατακόρυφα η ζήτηση για «μαύρο χρυσό», ενώ αντιπροσωπεύει το 2% της παγκόσμιας προσφοράς. Η είδηση οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του «μαύρου χρυσού», με το αργό Δυτικού Τέξας να σημειώνει σύντομα αύξηση 0,69% και να κυμαίνεται το βράδυ στα 87,12 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent έφτασε στα 91,95 δολ. το βαρέλι μόλις διέρρευσε η είδηση. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας και γενικότερα του ΟΠΕΚ είναι να δοθεί ώθηση στις τιμές ώστε να ανακάμψουν κοντά στα 100 δολ. το βαρέλι.

Αν και πολλά από τα κράτη-μέλη του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου αντλούν ήδη σαφώς λιγότερο πετρέλαιο από όσο τους επιτρέπουν οι ποσοστώσεις και ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί να μειώσουν άλλο την παραγωγή τους. Είναι ωστόσο γεγονός ότι η απόφαση του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου καταφέρει νέο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, που αντιμετωπίζει έναν επιθετικά αυξανόμενο πληθωρισμό εξαιτίας του κόστους της ενέργειας, ενώ μειώνει περαιτέρω την προσφορά υδρογονανθράκων εν τω μέσω της ενεργειακής κρίσης. Αναμένεται άλλωστε να προκαλέσει εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, που επιδιώκει επίμονα να μειώσει τις τιμές της ενέργειας και να διασφαλίσει φθηνή βενζίνη στους Αμερικανούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών τον Νοέμβριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξάλλου επισκέφθηκε προσφάτως τη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις ώστε να αυξήσει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή του, αλλά ήταν σαφές ότι η προσπάθειά του απέβη ατελέσφορη. Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης δώσει εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας να αναλύσει κατά πόσο θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας μια απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης, ντίζελ και γενικώς προϊόντων διύλισης.

 

Αναλυτές που μίλησαν σχετικά στους Financial Times επισήμαναν ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις τιμές του πετρελαίου και να εξουδετερώσει τις προσπάθειες των δυτικών χωρών να περιορίσουν τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας, που χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκτιμούν, έτσι, πως πρόκειται για μια καθοριστικής σημασίας καμπή στη μακροχρόνια, 75χρονη, ενεργειακή συμμαχία του Ριάντ με την Ουάσιγκτον. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μπιλ Φάρεν Πράις, βετεράνος του ΟΠΕΚ και στέλεχος της συμβουλευτικής Enverus, «η Σαουδική Αραβία έθεσε το καρτέλ σε τροχιά σύγκρουσης με τον ελεύθερο κόσμο καθώς συντάχθηκε με τη Ρωσία στο όνομα της προστασίας της αγοράς πετρελαίου, όταν οι καταναλωτές όλου του κόσμου αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος της διαβίωσης». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως «θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες για το Ριάντ».

Την κατάσταση προβλέπεται να περιπλέξει περαιτέρω η πρόθεση της Ουάσιγκτον να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, με τη σχετική απόφαση να αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Αλλοι αναλυτές υπογραμμίζουν τη δύσκολη θέση στην οποία έφερε την Ευρώπη η παρουσία του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση εντός ευρωπαϊκού εδάφους και συγκεκριμένα στη Βιέννη, όπου συνέρχεται πάντα ο ΟΠΕΚ. Οπως σχολιάζουν οι New York Times, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση έναντι των Ευρωπαίων πολιτών που, όπως όλα δείχνουν, θα αντιμετωπίσουν έναν πολύ σκληρό χειμώνα εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Περισσότερα

Οικονομία

«Καλάθι» για έλεγχο των ανατιμήσεων από 4 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ένα «καλάθι» 50 προϊόντων από 20 διαφορετικές κατηγορίες, στα οποία θα γίνονται μικρές ανατιμήσεις, επιχειρεί η κυβέρνηση να «τιθασεύσει» την ακρίβεια. Τα προϊόντα που θα συμπεριλάβει η κάθε αλυσίδα στο «καλάθι» θα είναι διαφορετικά, προκειμένου να αποφευχθούν ζητήματα παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού και επίσης η κάθε μία θα προβάλλει το «καλάθι» με όποιον τρόπο επιθυμεί. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης θα ελέγχουν αυτά τα «καλάθια», όπως βεβαίως υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν για όλα τα προϊόντα. Η παραπάνω απόφαση ελήφθη κατά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης με τους επικεφαλής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «My Market» και «Μασούτης», τους προέδρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και τον γενικό διευθυντή αυτού.

Τι εξυπηρετεί η παραπάνω πρωτοβουλία; Οπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της αγοράς, στην ουσία πρόκειται περισσότερο για επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρο, καθώς στο μεν υπουργείο θα δίνει τη δυνατότητα να ισχυρίζεται ότι υπάρχουν και φθηνά προϊόντα, ή προϊόντα στα οποία δεν έχουν γίνει μεγάλες ανατιμήσεις, οι δε αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα προβάλλουν, όπως άλλωστε κάνουν ήδη και για τις προσφορές σε εβδομαδιαία βάση, και κάποιες πιο συγκεκριμένες προσφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά είχε τεθεί επί τάπητος και στα πρώτα χρόνια του μνημονίου, όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χωρίς πάντως να εφαρμοστεί τότε.

 

Στην εν λόγω δράση θα συμμετέχουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα σε κάθε «καλάθι» θα αφορούν συγκεκριμένους κωδικούς επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που θα επιλέγει η κάθε αλυσίδα και θα παραμένουν τα ίδια, έτσι ώστε να ελέγχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης τις διακυμάνσεις των τιμών. Στο μέτρο αυτό, πάντως, θα πρέπει να υπάρξει και η συναίνεση από την πλευρά των προμηθευτών και για τον λόγο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας την επόμενη εβδομάδα. Αν και το ότι δεν καθορίστηκαν συγκεκριμένα προϊόντα περιορίζει το ενδεχόμενο παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ότι κάποια άλλα θα «αποκλειστούν» από το «καλάθι». Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα του ενεργειακού κόστους, με τον υπουργό Ανάπτυξης να διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά πάντως το θέμα των επιδοτήσεων, αυτές θα παραμείνουν στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα, ενώ δεν ζητήθηκε από τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος στη διάρκεια της σύσκεψης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Πριν από την έναρξη της σύσκεψης ο ίδιος είχε διαψεύσει ότι η κυβέρνηση συζητάει μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά μία ή δύο ώρες το βράδυ (να κλείνουν δηλαδή στις 7 ή στις 8 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ.), αποδίδοντας τα όποια σενάρια σε πρωτοβουλίες τοπικών εμπορικών συλλόγων. Η αναδίπλωση, ωστόσο, του υπουργείου φέρεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι υπήρξε έντονη αντίδραση, κυρίως από την πλευρά των αλυσίδων λιανικής, στο ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, οι οποίες ήταν έτοιμες να εγείρουν θέμα αποζημιώσεων για διαφυγόντα έσοδα και κέρδη. Κι αυτό διότι, όπως επεσήμαναν στελέχη του λιανεμπορίου, μιλώντας στην «Κ», τις ώρες 7 μ.μ. – 9 μ.μ. τις καθημερινές πραγματοποιείται το 35% του ημερήσιου τζίρου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα