Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

«Ανταμώνουν» χορός και μουσική-Από σήμερα το χορευτικό τριήμερο στο Νότιο Πάρκο

Δημοσιεύθηκε

στις

Χορωδίες, φωνητικά και μουσικά σύνολα, θα αφήσουν για τρείς ημέρες την «σφραγίδα» τους στις φετινές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ, ξυπνώντας θύμισες, επιχειρώντας να φέρουν τραγουδώντας τους ανθρώπους πιο κοντά.

Η πλατεία Υψηλών Αλωνίων, από αύριο Παρασκευή 23 έως και την Κυριακή 25 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ θα υποδεχθεί χορωδίες και σύνολα, τα οποία θα «πλημμυρίσουν» την πόλη με ξεχωριστά ακούσματα.
Το τριήμερο Μουσικό αντάμωμα φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημεία αναφοράς της ελληνικής χορωδιακής πραγματικότητας, προσφέροντας μιας άλλης διάστασης παραστάσεις και εμπειρίες, μέσα από την προβολή της μουσικής των φωνητικών συνόλων.
Ειδικά για το Σάββατο 24 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ και πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρας του Μουσικού Ανταμώματος , η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας θα παρουσιάσει Θεατρικό δρώμενο για τον Παναγιώτη Καρατζά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής (κατά σειρά εμφάνισης):
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/7
– ΧΟΡΩΔΙΑ «ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ»
Ο σύλλογος «Κοινο_Τοπία», που ασχολείται με το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τα
ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, θα παρουσιάσουν τραγούδια όπως το παραδοσιακό «Ο Πεύκος», «Της Δόξας λάμπει γαλανό το φως», «Να ‘τανε το ΄21», αλλά και τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι «Άσπρο Περιστέρι» και του Μ. Θεοδωράκη «Η Μυρτιά (Αρχιπέλαγος)» και «Βάρκα στο Γιαλό». Τη διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει η Λίνα Γερονίκου.
– ΧΟΡΩΔΙΑ “BEL CANTES” – ΕΓΛΥΚΑΔΑΣ
Η χορωδία “BelCantes” του Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας, που ιδρύθηκε το 2016 έχει συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς και φεστιβάλ, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, λαμβάνοντας θετικά σχόλια. Στην εκδήλωση θα ακουστούν τα τραγούδια «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», «Η αγάπη» (από τη συλλογή «Δημώδη Ελληνικά Άσματα», «Γιαρέμ», «Καραγκούνα», «Η ξενιτιά του έρωτα», «Κάτω στη Ρόδο» (από τη συλλογή «Δημώδη Ελληνικά Άσματα») και «Φίλοι κι αδέλφια». Η χορωδία διευθύνεται από την Έλενα Δρουκοπούλου. Μαντολίνο: Ανδριάνα Αγγελοπούλου, Πιάνο: Κων/να Ανδρουτσοπούλου
– «CORO AVANTI» ΜΙΚΤΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ «ΟΡΦΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ»
Ο Ιστορικός Μουσικός ‘Όμιλος Ορφεύς ιδρύθηκε το 1923. Το Μικτό Φωνητικό Σύνολο «Coro Avanti» συστήθηκε πριν από 2 χρόνια υπό την διδασκαλία και διεύθυνση της κ. Λίνα Γερονίκου και είναι ένα πολλά υποσχόμενο Μουσικό Σύνολο που παρουσιάζεται στη πόλη της Πάτρας για 1η φορά.
Το Σεπτέμβριο θα εκπροσωπήσει την πόλη μας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από της άλωση της Τριπόλεως. Θα ακουστούν τραγούδια : Άρνηση (Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης. Ποίηση: Γιώργος Σεφέρης), Δοξαστικό (Στίχοι – Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης), Μέρα Μαγιού (Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Ποίηση: Γιάννης Ρίτσος), Όμορφη Πόλη (Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης) Τσάμικος (Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις Ποίηση: Ν. Γκάτσος) Διεύθυνση – διδασκαλία Λίνα Γερονίκου. Συνοδεία στο πιάνο: Κατερίνα Φιλιππάτου.
– ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ “CANTELENA”
Η χορωδία “Cantelena” ιδρύθηκε το 2016 με ρεπερτόριο από πρωτότυπα έργα και διασκευές μέχρι σύγχρονη χορωδιακή μουσική. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις. Θα ακουστούν τραγούδια από το ελληνικό και ξενόγλωσσο ρεπερτόριο, όπως «Με την Ελλάδα καραβοκύρη», «Δέκα παλληκάρια», «Δε σε θέλω πια», «Ας κρατήσουν οι χοροί», “The little light of mine” και “Give us hope”. Τη διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει η Ελένη Παπαδοπούλου – Αραβαντινού. Κρουστά: Γιώργος Λαμπράκος, Πιάνο: Νίνα Μεταξά
– ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΑΒΛΑΝΙΟΥ
Η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαβλανίου, αποτελείται στο σύνολο από δέκα χορωδούς και τον μαέστρο Παναγιώτη Τσαλίδη. Η χορωδία θα συνοδευτεί από ένα βιολί και ένα κρουστό, ενώ θα ακουστούν τα τραγούδια «Της αγάπης αίματα», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Τσάμικος», «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ και «Ας κρατήσουν οι χοροί». Διεύθυνση Χορωδίας Τσαλίδης Παναγιώτης
ΣΑΒΒΑΤΟ 24/7
– ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ “SANTA MAURA”
Το φωνητικό σύνολο των κανταδόρων “Santa Maura” δημιουργήθηκε πριν 4 περίπου χρόνια, με 25 μέλη Λευκάδιων και φίλων αυτών και σκοπό την αναβίωση εθίμων και τραγουδιών της Λευκάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Επτανήσων. Στην εκδήλωση θα ακουστούν τα τραγούδια «Το χάραμα επήρα», «Ο γέρος του Μοριά», «Στη σκιά χειροπιασμένες», «Σ’ ένα παπόρο μέσα» και «Δέκα παληκάρια». Τη διεύθυνση του συνόλου έχει αναλάβει η Δήμητρα Αψώματου.
– ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΟΡΩΔΙΑ «ΑΝΤΗΧΩ»
Η χορωδία «Αντηχώ» συστάθηκε ως Σωματείο τον Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό την προαγωγή της χορωδιακής πράξης ως μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης των μελών του, αποβλέποντας στην πολιτιστική ανάπτυξη τόσο των ίδιων όσο και του κοινού. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ και σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Θα παρουσιαστούν τα τραγούδια «Ελευθεριά», «Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος», «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», «Οι ήρωες είναι πάντα ευγενικοί» και «Μικρόκοσμος». Τη χορωδία διευθύνει η Μέλπω Βικάτου. Πιάνο: Λίνα Μεταξά. Αφηγητής: Σωτήρης Θανόπουλος
– ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΤΡΑΣ “VOCAL”
Το φωνητικό σύνολο “Vocal” ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2011, από την σημερινή μαέστρο Κατερίνα Πολυμενάκου με ρεπερτόριο από ελληνικά τραγούδια έως spirituals και παραδοσιακά, ενώ ως σκοπό έχει την έντεχνη απόδοση jazz και μοντέρνων συνθέσεων. Έχει συμμετάσχει σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους της πόλης, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Θα ακουστούν τα τραγούδια «Ελευθεριά», «Το Χάραμα επήρα», και ο «Θούριος του Ρήγα».Διεύθυνση Χορωδίας Κατερίνα Πολυμενάκου. Πιάνο Μαρία Παστού
– «ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ» ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
Η «Χορωδία Δωματίου» ιδρύθηκε το 2005 και αποτελεί ένα φωνητικό σύνολο υψηλών μουσικών προδιαγραφών, με σκοπό τη μουσική εκτέλεση έργων του παγκόσμιου χορωδιακού ρεπερτορίου από όλες τις μουσικές εποχές, τη συνεργασία με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την πρώτη εκτέλεση έργων νέων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Θα παρουσιαστούν έργα, όπως «Θα σε ξαναδώ στους μπαξέδες», «Ιθάκη», «Το χάραμα επήρα» και «Αυγή Ελπιδοφόρα». Την χορωδία διευθύνει η Λίνα Γερονίκου. Συνοδεία στο Πιάνο Νίνα Μεταξά.
ΚΥΡΙΑΚΗ 25/7 (ώρα 21.30)
Μικρό Σύνολο Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας: Συναυλία: Παράδοση και Ρεμπέτικο. Νίκος Μήλας – βιολί, Χριστίνα Κουκή- σαντούρι, Σέργιος Βούλγαρης- κρουστά, Δήμητρα Τσατσού- τραγούδι, Ευγένιος Βούλγαρης- ούτι, τραγούδι Επιμέλεια: Ευγένιος Βούλγαρης.

 

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Άνοιξε μέτωπο και στην Αχαΐα-Ωράριο Θεσσαλονίκης» σχεδιάζει να υιοθετήσει το Αίγιο, δεν κατεβάζει διακόπτη χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα η Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αντικείμενο την υιοθέτηση μέτρων για το ενεργειακό κόστος συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιαλείας ενώ «παράθυρο» για τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας, μόνο στην περίπτωση που το υιοθετήσουν Σούπερ Μάρκετ και Πολυκαταστήματα, αφήνει ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος της Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των εμπόρων του Αιγίου, στην διάρκεια σύσκεψης που συγκαλείται τη Δευτέρα το απόγευμα, με προσκεκλημένους και εκπροσώπους των εργαζομένων, είναι τα καταστήματα να ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα τα απόγευμα και να κλείνουν νωρίς το βράδυ (Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή, από 16:30 έως τις 19:30 ή 20:00).
Εναλλακτικά αναμένεται να συζητηθεί και το συνεχές ωράριο που έθεσαν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης (Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10:00 – 19:00). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Δημήτρη Ντερντέ, «το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας ‘καίει’ την αγορά γι αυτό και κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας, καλούνται έμποροι αλλά και εργαζόμενοι να θέσουν τις απόψεις τους».

Ήδη πάντως για το θέμα αυτό υπάρχει αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση η συζήτηση αυτή να συμπαρασύρει τον εργαζόμενο ο οποίος ήδη βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση λόγω της ακρίβειας. Μείωση ωραρίου θα σημάνει απολύσεις, η χώρα και η περιοχή δεν αντέχει άλλη ανεργία και φτώχεια» αναφέρει στη «Γ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος.

«Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μία συζήτηση για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λόγω της ενεργειακής κρίσης. Από συναδέλφους Εμπορικών Συλλόγων ακούγονται πρόχειρες, αντικρουόμενες και αντιφατικές ιδέες και προτάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε το λιανικό εμπόριο να αποτελέσει εκ νέου το θύμα των όποιων μέτρων όπως έγινε και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Βρισκόμαστε στα όριά μας και χρειαζόμαστε ουσιαστική στήριξη και όχι πρόχειρους πειραματισμούς εις βάρος μας» σχολίασε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Και καταλήγει: «Τυχόν μείωση ωραρίου να ισχύσει για όλους οριζόντια και για πολυκαταστήματα και για Super Market για να μην επαναληφθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού όπως κατά την διάρκεια της πανδημίας. Να αποζημιωθεί απώλεια εσόδων και να ληφθούν μέτρα στήριξης των θέσεων εργασίας».

«Η Εμπορική Ανανέωση αναφορικά με την μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, καλεί το Προεδρείο του Συλλόγου, να ασχοληθεί διεξοδικά με το συγκεκριμένο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τρεις βασικές παραμέτρους α) συλλογική απόφαση από την πλειοψηφία των μελών με έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου, β) να ισχύσει κάθετα για όλες τις επιχειρήσεις (supermarket, πολυκαταστήματα και να υπάρξει στήριξη από το κράτος για την απώλεια εσόδων που θα προκύψει στις επιχειρήσεις» αναφέρει ο επικεφαλής της Εμπορικής Ανανέωσης Γιάννης Ρούπας.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, εκτός από την οριζόντια μείωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα και σε όλους τους κλάδους, θέτει ως προαπαιτούμενο επίσης (σ.σ. για να δεχθεί τη συζήτηση η Αγορά της Πάτρας να κλείνει νωρίτερα από τις 8:00 μ.μ. το χειμώνα) να υιοθετηθούν παράλληλα μέτρα όπως α) οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, β) άμεση έναρξη του «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις με επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά, ηλιακούς θερμοσίφωνες, γ) πλαφόν στις τιμές ενέργειας και δ) μείωση του ΦΠΑ.

 

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Πάτρα: Θερμή υποδοχή σε Χατζηδάκη από μέλη και φίλους της Ν.Δ-ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρουσία πλήθους κόσμου η ΔΕΕΠ ΝΔ. ΑΧΑΙΑΣ,  γιορτάζει στο ξενοδοχείο “Αστήρ”, τα 48 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μέλη και  φίλοι του κόμματος έδωσαν το “παρών” στην εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Τον κ. Χατζηδάκη υποδέχτηκαν οι Βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ, Ιάσονας Φωτήλας, Άγγελος Τσιγκρής και Χριστίνα Αλεξοπούλου μαζί με τον Πρόεδρο της ΔΕΕΠ Αχαΐας κ. Αντώνη Κουνάβη.

Παρόντες, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, οι Αντιπεριφερειάρχες Τάκης Παπαδόπουλος και Φωκίωνας Ζαΐμης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Παπαδημάτος και Κωνσταντίνος Σβόλης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας κ. Άννα Μαστοράκου κ.α.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτ. Ελλάδα: Εκτροπή δικύκλου στην Πατρών – Πύργου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τραυματισμός δικυκλιστή με το… καλημέρα στην Πατρών – Πύργου.

Το τροχαίο σημειώθηκε νωρίς το πρωί όταν δίκυκλο που εκινείτο στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ρεύμα προς Πύργου, στο ύψος του Βουπρασίου, εξετράπη της πορείας του, για άγνωστο λόγο , με αποτέλεσμα ο οδηγός να βρεθεί στο έδαφος και να τραυματιστεί.
Αμεσα στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ , που τον μετάφερε στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα