Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Προβληματισμός και ερωτηματικά για τη στοχοποίηση της τοπικής Εκκλησίας

Published

on

Προβληματισμό και εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί η στοχοποίηση της τοπικής Εκκλησίας από το «κίνημα» των αντιεμβολιαστών.

Λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια εις βάρος Μητροπολίτη, Επισκόπου, Αρχιμανδρίτη και κληρικού από δοκιμαζόμενο συμπολίτη ήλθε να προστεθεί και η πορεία στο Επισκοπείο, κάτι που προαναγγέλθηκε να επαναληφθεί και μεθαύριο Τετάρτη, αυτή τη φορά ως αυτοτελής εκδήλωση και με διαδρομή την οδό Ρήγα Φεραίου.

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ

Ποιοι όμως κινούν τα νήματα; Γιατί στοχοποιούν τον Μητροπολίτη;

Ο κεντρικός πυρήνας, γνωστοί αντιοικουμενιστές, διαφωνούντες με το Ουκρανικό, άλλοι με το κλείσιμο των Ναών την περίοδο των περιοριστικών μέτρων και μια μειοψηφία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση Αρχιεπισκόπου και Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μην αντιδρούν στις αποφάσεις της πολιτείας και των υγειονομικών.

Γιατί όμως στοχοποιούν και τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο;

Όπως υποστηρίζουν, δεν έδειξε την ίδια θέρμη, όπως άλλοι ιεράρχες και ευθυγραμμίστηκε με τις αποφάσεις κρίνοντας ότι αυτό εξυπηρετεί και τις προσωπικές του φιλοδοξίες ως εν δυνάμει υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Επισημαίνουν πως την περίοδο της πρώτης εκδήλωσης της πανδημίας ήταν θιασώτης του δόγματος ότι δεν κινδυνεύουν οι πιστοί, δεν υπάρχει ιός και δεν πρέπει να κλείσουν οι εκκλησίες, κάτι που εξέφραζε και στα εσπερινά κηρύγματα των τριών πρώτων κατανυκτικών εσπερινών.

Πίστευαν ότι δεν θα διαφοροποιηθεί και βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν σταθμό της πορείας στο Επισκοπείo.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Αναλύοντας μέσα από βίντεο και φωτό την ανθρωπογεωγραφία αυτών που βρέθηκαν και φώναζαν έξω από το Επισκοπείo, τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά.

Εκτός από συγγενείς ιερέων που από καιρό έχουν δώσει το στίγμα τους, βρέθηκαν και πνευματικά παιδιά Αρχιμανδριτών και ιερέων, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στον στενό πυρήνα συνεργατών του Μητροπολίτη.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ

Εμφανώς προβληματισμένος ο κ. Χρυσόστομος που επιθυμεί διακαώς να μην δημιουργούνται θέματα που θα μειώνουν το προφίλ του και θα πλήξουν την εικόνα του, το πρωί της επόμενης ημέρας συγκάλεσε σύσκεψη όπου συμμετείχαν τέσσερις στενοί του συνεργάτες.

Αρχικά εξέφρασε την ικανοποίησή του που επετεύχθη η προσπάθεια να περιοριστεί μόνο στα τοπικά ΜΜΕ το ρεπορτάζ για την απρόσμενη-απαράδεκτη φραστική επίθεση που δέχθηκε δύο ημέρες νωρίτερα ο ίδιος.

Παράλληλα, ζήτησε να σχηματισθεί κατάλογος, με βάση τα ευρήματα όσων συμμετείχαν στην πορεία.

Μέσα σε λίγες ώρες ετοιμάστηκε και οι συνεργάτες του άρχισαν να επικοινωνούν με ιερείς και μεμονωμένα με ορισμένα άτομα ζητώντας εξηγήσεις και καλώντας τους στο εξής να είναι προσεκτικοί αποφεύγοντας εκ νέου συμμετοχή σε παρόμοια κινητοποίηση.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Η προαναγγελία της νέας μεθαυριανής πορείας προς το Επισκοπείο δημιουργεί νέα ανησυχία όχι μόνο στην τοπική Εκκλησία, αλλά και την ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο να συμμετάσχουν σε αυτή και μέλη κάποιων εκ των κοινοτήτων των Παλαιοημερολογιτών.

Ήδη η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» από την περασμένη Παρασκευή στην έντυπη και ηλεκτρονική της έκδοση απευθύνει προσκλητήριο για το συλλαλητήριο στο Επισκοπείο.

Προχτές το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου στο περιθώριο της νέας πορείας που είχαν πραγματοποιήσει οι αντιεμβολιαστές, κάποιοι εκ των διοργανωτών στα πηγαδάκια που είχαν σχηματιστεί ζητούσαν πιο δυναμική κινητοποίηση και πρότειναν η πορεία να διέλθει την οδό Ρήγα Φεραίου.

Παλαιό στέλεχος της Χριστιανικής Δημοκρατίας που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις πρότεινε και σήμερα το απόγευμα να γίνει συνάντηση εθελοντών ώστε να ρυθμιστούν οι τελικές αποφάσεις για τη μεθαυριανή πορεία, ζητώντας πιο στοχευμένες κινήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νέος γύρος τηλεφωνημάτων από σήμερα

Από σήμερα στελέχη της τοπικής Εκκλησίας επαναρχίζουν νέο γύρο -αυτή την φορά με αυστηρό τόνο- τηλεφωνημάτων προς κάθε κατεύθυνση ώστε να απέχουν είτε οι ίδιοι είτε πνευματικά τους παιδιά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα κινηθούν και στελέχη των οργανώσεων («Χριστιανική Στέγη», «Χριστιανική Εστία», «Διψώ» κ.ά.) αποτρέποντας μέλη τους να συμμετάσχουν.

Ιδιαίτερη ανησυχία και στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο να παρεισφρήσουν μεθαύριο στη πορεία και ζηλωτές παλαιοημερολογίτες από Πάτρα, Αίγιο και Κορινθία.

Παραμένει ανοικτό αν θα αποκλειστεί η πρόσβαση προς το Επισκοπείο, κάτι που θα αποφασιστεί στην αυριανή τελική σύσκεψη των επιτελών της οδού Ερμού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ “ΓΝΩΜΗΣ” 26/7/2021

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement