Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τιμή στους ήρωες-Συγκινητική εκδήλωση στο Κάστρο του Σαλμενίκου, όπου αποκαλύφθηκε και η μαρμάρινη στήλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μία άκρως συγκινητική εκδήλωση πού πραγματοποιήθηκε κάτω από το ιστορικό κάστρο του Σαλμενίκου Αχαΐας, τιμήθηκαν οι ήρωες και μάρτυρες του τελευταίου οχυρού της Ελλάδος που κατέκτησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής.

Το κάστρο του Σαλμενίκου χτίστηκε ανάμεσα στα έτη 1280-1310 και γύρω απ’ αυτό αναπτύχθηκε μεγάλος οικισμός. Βρίσκεται σε φυσική οχυρή θέση και κάτω απ’ αυτό περνούσε ο ποταμός Φοίνικας.
Το 1460 ο Μωάμεθ εισέβαλε στην Αχαΐα και κατέλαβε το ένα μετά το άλλο τα κάστρα. Το Σαλμενίκο ήταν η τελευταία πόλις πού δεν είχε παραδοθεί.
Στην απαίτηση του Μωάμεθ να του παραδώσουν την πόλη και το κάστρο, οι κάτοικοι αρνήθηκαν και έτσι άρχισε ἡ σκληρή πολιορκία. Διοικητής του κάστρου ήταν ο γενναίος Κωνσταντίνος Γραίτζας Παλαιολόγος, ο οποίος δεν είχε συγγένεια με τούς γνωστούς Παλαιολόγους. Η πολιορκία διήρκησε ένα έτος. Από τούς 6.000 κατοίκους του Σαλμενίκου, άλλοι εφονεύθησαν και άλλοι επωλήθησαν ως δούλοι, ενώ 900 παιδιά οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα των Γενιτσάρων.
Με την πτώση του Σαλμενίκου ἡ Πελοπόννησος πέρασε στην Οθωμανική κυριαρχία, εκτός από τα Ενετικά κάστρα, Μεθώνης, Κορώνης, Μονεμβασίας και Ναυπλίου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Προοδευτικός Σύλλογος Σαλμενίκου «Τό κάστρο της Ωριάς», του οποίου προοδρεύει ο κ. Νικόλαος Παπανικολάου.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος τέλεσε «τρισάγιο» υπέρ μακαρίας μνήμης και αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικών προμάχων του Κάστρου του Σαλμενίκου και πάντων των υπό των βαρβάρων Οθωμανών κατακτητών, φρικτώς τελειωθέντων κατοίκων του οικισμού. Αναφέρθηκε στην αιματογραμμένη ιστορία του Έθνους και στους ήρωες και μάρτυρες από την πτώση της Βασιλίδος των Πόλεων, έως και την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό. Τόνισε την ανάγκη διατηρήσεως ατόφιας της μνήμης και της παρακαταθήκης των ιερών και των οσίων που άφησαν εκείνοι, ώστε να προχωρήσουμε και στη συνέχεια, κρατώντας τα ζώπυρα του Γένους μας βαθιά ριζωμένα στην καρδιά μας, μέσα από το πνεύμα της ενότητας.
Τόνισε επίσης, την σημασία αυτής της εκδήλωσης, η οποία έγινε στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και επαίνεσε ιδιαίτερα τον Προοδευτικό Σύλλογο Σαλμενίκου, διότι κατόρθωσε με τα ελάχιστα μέσα που διάθετε να τακτοποιήσει το θέμα της πρόσβασης έως τις υπώρειες του Κάστρου και να ετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια το λαμπρό εορτασμό, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Οι εκδηλώσεις αυτές, κατέληξε ο Μητροπολίτης, αποτελούν λαμπρή ευκαιρία επαναβαπτισμού στα ιερά και στα όσια του Γένους μας και δεν είναι απλώς κάποιοι εορτασμοί με τυπικό επετειακό, στείρο περιεχόμενο.
Μετά την ομιλία του Μητροπολίτη Πατρών αποκαλύφθηκε η μαρμάρινη στήλη, όπου αναγράφεται το ιστορικό της πτώσεως του Κάστρο της Ωριάς, του Σαλμενίκου. Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας, Άγγελος Τσιγκρής, η δημοτική σύμβουλος, Βασιλική Ψυχράμη, ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Σαλμενίκου, Νικόλαος Νικολόπουλος, κ.α.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ιστορικός της περιοχής, Κωνσταντίνος Πασχάκης, ενώ μέσα από ένα άρτια προετοιμασμένο και συγκινητικό δρώμενο, τα παιδιά του Σαλμενίκου μικρότερα και μεγαλύτερα, παρουσίασαν την ηρωική και μαρτυρική ιστορία του Κάστρου. Τα κείμενα και την σκηνοθεσία είχε ἡ κ. Αναστασία Πετρίδου.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Σύλλογος ιστορικής αναβίωσης «Βοστίτσα 1821».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Εκτροπή οχήματος στην Μίνι Περιμετρική (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτροπή οχήματος σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Μίνι Περιμετρική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip δεν υπήρξε τραυματισμός παρά μόνο υλικές ζημιές.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Έπεσε» σε… αστυνομικό!- Εισέβαλε στο σπίτι ηλικιωμένης στην Τριάντειο, αλλά δεν ήξερε τι τον περιμένει…

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Μπούκαρε στο σπίτι ηλικιωμένης για να κλέψει, όμως δεν γνώριζε ότι βρισκόταν υπό… στενή παρακολούθηση από το άγρυπνο βλέμμα του αστυνομικού, Ανδρέα Κάπου, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή, εκτός υπηρεσίας.

Όλα συνέβησαν χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Τριαντείου σχολής στην Πάτρα. Μία ηλικιωμένη ξεσήκωσε τη γειτονιά στο πόδι με τις φωνές της, καθώς αντελήφθη πως στο σπίτι της είχε εισβάλει ένας κλέφτης, ο οποίος μόλις είδε την αντίδραση της γυναίκας ετράπη σε φυγή. Ωστόσο, για κακή του τύχη, ο αστυνομικός Ανδρέας Κάπος, ο οποίος την ώρα εκείνη ήταν εκτός υπηρεσίας έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή. Οι κινήσεις του δράστη φάνηκαν ύποπτες στον αστυνομικό που τον παρακολουθούσε διακριτικά μέχρι που τον είδε να μπουκάρει στο σπίτι της ηλικιωμένης.

Όταν η γυναίκα έβαλε τις φωνές τρέποντας τον δράστη σε φυγή ο έμπειρος αστυνομικός τον κυνήγησε και λίγα τετράγωνα πιο κάτω τον συνέλαβε και τον μετέφερε στην Ασφάλεια Πατρών. Εκεί -σύμφωνα με πληροφορίες- διαπιστώθηκε ότι βγήκε “λαβράκι” καθώς ο συγκεκριμένος κατηγορείται για ακόμη έξι κλοπές!

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τσιγκρής: Άμεση επαναπρόσληψη των 36 συμβασιούχων

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, με αφορμή την αναστάτωση που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στην ΕΒΟ Αιγίου για τη μη ανανέωση των συμβάσεων των 36 συμβασιούχων εργαζομένων του εργοστασίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

“Συνολικά η ΕΒΟ Αιγίου απασχολεί 95 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 30 μέχρι τον Μάρτιο θα συνταξιοδοτηθούν, γεγονός που σημαίνει πως η ΕΒΟ Αιγίου θα λειτουργεί με το μισό προσωπικό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και να κρίνεται αβέβαιο το μέλλον του εργοστασίου.

 

Παρόλο που η εταιρία είχε δεσμευτεί ότι οι 36 συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά έως το τέλος του έτους, χθες  ενημερώθηκαν ότι θα μείνουν εκτός της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων από την 1η Οκτωβρίου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα εξαγγέλθηκαν παραγγελίες ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για τα προσεχή πέντε έτη, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η παραγωγή του νέου εθνικού τυφεκίου.

 

Συνεπώς, είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του εργοστασίου της ΕΒΟ Αιγίου, η στήριξη της παραγωγικής του διαδικασίας με νέες παραγγελίες και η άμεση επαναπρόσληψη των 36 συμβασιούχων, που εργάζονται εκεί τα τελευταία 4 χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και λειτουργικές ανάγκες.”._

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα