Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τιμή στους ήρωες-Συγκινητική εκδήλωση στο Κάστρο του Σαλμενίκου, όπου αποκαλύφθηκε και η μαρμάρινη στήλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μία άκρως συγκινητική εκδήλωση πού πραγματοποιήθηκε κάτω από το ιστορικό κάστρο του Σαλμενίκου Αχαΐας, τιμήθηκαν οι ήρωες και μάρτυρες του τελευταίου οχυρού της Ελλάδος που κατέκτησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής.

Το κάστρο του Σαλμενίκου χτίστηκε ανάμεσα στα έτη 1280-1310 και γύρω απ’ αυτό αναπτύχθηκε μεγάλος οικισμός. Βρίσκεται σε φυσική οχυρή θέση και κάτω απ’ αυτό περνούσε ο ποταμός Φοίνικας.
Το 1460 ο Μωάμεθ εισέβαλε στην Αχαΐα και κατέλαβε το ένα μετά το άλλο τα κάστρα. Το Σαλμενίκο ήταν η τελευταία πόλις πού δεν είχε παραδοθεί.
Στην απαίτηση του Μωάμεθ να του παραδώσουν την πόλη και το κάστρο, οι κάτοικοι αρνήθηκαν και έτσι άρχισε ἡ σκληρή πολιορκία. Διοικητής του κάστρου ήταν ο γενναίος Κωνσταντίνος Γραίτζας Παλαιολόγος, ο οποίος δεν είχε συγγένεια με τούς γνωστούς Παλαιολόγους. Η πολιορκία διήρκησε ένα έτος. Από τούς 6.000 κατοίκους του Σαλμενίκου, άλλοι εφονεύθησαν και άλλοι επωλήθησαν ως δούλοι, ενώ 900 παιδιά οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα των Γενιτσάρων.
Με την πτώση του Σαλμενίκου ἡ Πελοπόννησος πέρασε στην Οθωμανική κυριαρχία, εκτός από τα Ενετικά κάστρα, Μεθώνης, Κορώνης, Μονεμβασίας και Ναυπλίου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Προοδευτικός Σύλλογος Σαλμενίκου «Τό κάστρο της Ωριάς», του οποίου προοδρεύει ο κ. Νικόλαος Παπανικολάου.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος τέλεσε «τρισάγιο» υπέρ μακαρίας μνήμης και αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικών προμάχων του Κάστρου του Σαλμενίκου και πάντων των υπό των βαρβάρων Οθωμανών κατακτητών, φρικτώς τελειωθέντων κατοίκων του οικισμού. Αναφέρθηκε στην αιματογραμμένη ιστορία του Έθνους και στους ήρωες και μάρτυρες από την πτώση της Βασιλίδος των Πόλεων, έως και την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό. Τόνισε την ανάγκη διατηρήσεως ατόφιας της μνήμης και της παρακαταθήκης των ιερών και των οσίων που άφησαν εκείνοι, ώστε να προχωρήσουμε και στη συνέχεια, κρατώντας τα ζώπυρα του Γένους μας βαθιά ριζωμένα στην καρδιά μας, μέσα από το πνεύμα της ενότητας.
Τόνισε επίσης, την σημασία αυτής της εκδήλωσης, η οποία έγινε στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και επαίνεσε ιδιαίτερα τον Προοδευτικό Σύλλογο Σαλμενίκου, διότι κατόρθωσε με τα ελάχιστα μέσα που διάθετε να τακτοποιήσει το θέμα της πρόσβασης έως τις υπώρειες του Κάστρου και να ετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια το λαμπρό εορτασμό, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Οι εκδηλώσεις αυτές, κατέληξε ο Μητροπολίτης, αποτελούν λαμπρή ευκαιρία επαναβαπτισμού στα ιερά και στα όσια του Γένους μας και δεν είναι απλώς κάποιοι εορτασμοί με τυπικό επετειακό, στείρο περιεχόμενο.
Μετά την ομιλία του Μητροπολίτη Πατρών αποκαλύφθηκε η μαρμάρινη στήλη, όπου αναγράφεται το ιστορικό της πτώσεως του Κάστρο της Ωριάς, του Σαλμενίκου. Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας, Άγγελος Τσιγκρής, η δημοτική σύμβουλος, Βασιλική Ψυχράμη, ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Σαλμενίκου, Νικόλαος Νικολόπουλος, κ.α.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ιστορικός της περιοχής, Κωνσταντίνος Πασχάκης, ενώ μέσα από ένα άρτια προετοιμασμένο και συγκινητικό δρώμενο, τα παιδιά του Σαλμενίκου μικρότερα και μεγαλύτερα, παρουσίασαν την ηρωική και μαρτυρική ιστορία του Κάστρου. Τα κείμενα και την σκηνοθεσία είχε ἡ κ. Αναστασία Πετρίδου.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Σύλλογος ιστορικής αναβίωσης «Βοστίτσα 1821».

Ροή ειδήσεων

Advertisement