Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Υγεία

Tι δεν πρέπει να κάνετε στο ντους

Δημοσιεύθηκε

στις

Όταν γίνονται κάποια πράγματα «μηχανικά», πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να εκτιθέμεθα σε κίνδυνο υγείας από τις πιο ανύποπτες πηγές…

Όσον αφορά την προσωπική σας υγιεινή, πιθανότατα έχετε αναπτύξει κάποιες καθημερινές πρωινές και νυχτερινές συνήθειες, χωρίς να τις σκέφτεστε και πολύ.
Δυστυχώς, όταν κάνουμε κάποια πράγματα «μηχανικά», πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να εκτιθέμεθα σε κίνδυνο υγείας από τις πιο ανύποπτες πηγές.
Και μία από αυτές τις πηγές είναι το ντους. Υπάρχει ένα πράγμα, που αν το συνηθίζετε στο ντους, θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά.
«ΟΧΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ»
Μην μπαίνετε στο ντους ενώ εξακολουθείτε να φοράτε τους φακούς επαφής σας. Η οπτικός Charissa Lee, εκ των επικεφαλής στην Johnson & Johnson Vision Care, Inc., λέει ότι “είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής προτού κάνετε μπάνιο». Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως προειδοποιούν και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι φακοί επαφής σας δεν πρέπει ποτέ να έρχονται σε επαφή με νερό.
Δεν είναι μόνο ένα ντους που μπορεί να σας προκαλέσει βλάβη. Η οπτικός Ora Esfahani, διευθύντρια οπτομετρικών υπηρεσιών στο Southern California Eye Institute, λέει ότι πρέπει να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας και πριν κολυμπήσετε, ή να πριν μπείτε σε υδρομασάζ.
Η οπτομέτρης Gabriela Olivares, μέλος του VSP Network Eye Doctor, λέει ότι το νερό από πηγές όπως ντους, υδρομασάζ και πισίνες περιέχει πολλά είδη μικροβίων, συμπεριλαμβανομένης της ακανθοαμοιβάδας (acanthamoeba). Σύμφωνα με τον Seamus Flynn, οπτομέτρη και συνιδιοκτήτη της μάρκας γυαλιών Sapphire Eyewear, αυτό το βακτήριο μπορεί να προσκολληθεί στους φακούς επαφής, εάν τους φοράτε στο ντους.
«Εάν δεν φοράτε φακούς επαφής και το μάτι σας έρθει σε επαφή με την ακανθοαμοιβάδα, το μάτι την απομακρύνει με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, εάν φοράτε φακούς επαφής, το βακτήριο προσκολλάται στον φακό«, εξηγεί.
Μερικά από αυτά τα μικρόβια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης
Η ακανθοαμοιβάδα μπορεί να προκαλέσει έναν σπάνιο, αλλά πολύ σοβαρό τύπο οφθαλμικής λοίμωξης, που ονομάζεται κερατίτιδα ακανθοαμοιβάδας, σύμφωνα με το CDC.
«Η κερατίτιδα ακανθοαμοιβάδας είναι εξαιρετικά επώδυνη και δύσκολη στη θεραπεία. Μόλις εισέλθει στο μάτι, η ακανθοαμοιβάδα απελευθερώνει πρωτεΐνες που διαλύουν τον κερατοειδή χιτώνα«, προειδοποιεί η Olivares. Ο κερατοειδής είναι το διαφανές, προστατευτικό εξωτερικό στρώμα πάνω από το μπροστινό μέρος του ματιού. «Οι χειρότερες λοιμώξεις από κερατίτιδα ακανθοαμοιβάδας μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση«.

Σύμφωνα με το CDC, το νερό μπορεί επίσης να επηρεάσει τους φακούς επαφής προκαλώντας τους να αλλάξουν σχήμα, να διογκωθούν και να κολλήσουν στο μάτι σας. Αυτό, εκτός από ενόχληση, μπορεί επίσης να γρατζουνίσει τον κερατοειδή σας. Αυτές οι γρατζουνιές μπορούν να οδηγήσουν σε «μικροσκοπικές εκδορές στην επιφάνεια, διευκολύνοντας άλλα μικρόβια να προκαλέσουν μόλυνση«, όπως η κερατίτιδα ακανθοαμοιβάδας, λέει η Lee.
Εάν κατά λάθος μπείτε στο ντους ενώ εξακολουθείτε να φοράτε τους φακούς σας, η Olivares συνιστά να «κλείσετε αμέσως τα μάτια σας και να βγείτε προσεκτικά από το ντους μέχρι να αφαιρέσετε σωστά τους φακούς». Εάν ήρθατε σε επαφή με επικίνδυνα μικρόβια, «μόλις αφαιρεθεί ο φακός επαφής, τα βακτήρια ή άλλα μικρόβια είναι πιο πιθανό να αφαιρεθούν από μόνα τους, καθώς τίποτα δεν θα τα κρατά πλέον στα μάτια σας», εξηγεί η Esfahani.
Σύμφωνα με την Lee, πρέπει να αφαιρείτε και να αγγίζετε τους φακούς επαφής μόνο με στεγνά χέρια. Εάν οι φακοί έρθουν σε επαφή με νερό, θα πρέπει να τους «πετάξετε ή να τους απολυμάνετε με ένα κατάλληλο διάλυμα φακού επαφής». Ορισμένα σημάδια ότι οι φακοί επαφής σας έχουν αλληλεπιδράσει αρνητικά με το νερό και έχουν βλάψει τα μάτια σας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα, θολή όραση ή άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα, λέει η Olivares. Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία

Ανοίγει ο εμβολιασμός για παιδιά 5-11 ετών

Ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας στο 1ο Συνέδριο της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, το οποίο παρακολούθησαν 1.500 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Το εμβόλιο κατά SARS-CoV-2 θα αποτελέσει άμεσα ετήσιο εμβόλιο ρουτίνας, ενώ σύντομα θα ανοίξει ο εμβολιασμός για παιδιά 5-11 ετών αφού από τις κλινικές δοκιμές κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά προανήγγειλε ο καθηγητής,  Σ. Τσιόδρας, στην εναρκτήρια ομιλία του με θέμα «SARS-CoV-2, Επιδημιολογικά δεδομένα και προοπτικές» στο 1ο Συνέδριο της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.

Το συγκεκριμένο διήμερο Συνέδριο με θέμα: «Νεότερες Εξελίξεις στην Εσωτερική Παθολογία» είχε ευρεία συμμετοχή 1.500 διαδικτυακών και διά ζώσης συνέδρων και ολοκληρώθηκε χθες με εξαιρετική επιτυχία.

«ΕΤΗΣΙΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ »

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην ομιλία του παρουσίασε την καταγραφή των παγκόσμιων, εγχώριων και των κατά περιοχές της χώρας επιδημιολογικών δεδομένων του 1ου του 2ου και του 3ου κύματος και επεσήμανε την αναγκαιότητα της αύξησης του εμβολιασμού, γιατί είναι γνωστό όπως είπε, ότι υπολειπόμαστε σε εμβολιαστική κάλυψη έναντι των άλλων χωρών τονίζοντας ότι πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στην Αχαΐα η οποία παρουσιάζει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 50%. «Υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην επιδημιολογική εικόνα των χωρών. Χρειάζεται εθνική στρατηγική μαζικών πληθυσμιακών ελέγχων, μέτρηση λυμάτων, έλεγχος και αξιολόγηση των στοιχείων. Η χώρα μας το έχει ευτυχώς επιτύχει αυτό. Η Μακεδονία παρουσιάζει μια αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων, είμαστε και θα παραμείνουμε σε συνεχή επαγρύπνηση αλλά μπορούν πλέον λόγω του εμβολισμού να δοθούν κλίνες που απορροφούσε η covid -19 και να γίνουν χειρουργεία». Παράλληλα επεσήμανε πως το εμβόλιο αποδείχθηκε ότι ακόμα και 14 μέρες μετά την 1η δόση μπορεί να προφυλάξει και ότι ανεμβολίαστοι έχουν 22-26 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς νόσησης. Το εμβόλιο κατά SARS-CoV-2 θα αποτελέσει άμεσα ετήσιο εμβόλιο ρουτίνας.

« ΧΑΡΒΑΝΤ/ ΓΕΙΛ ΛΕΝΕ “ΝΑΙ” ΣΤΑ SELF TEST»

Ειδική αναφορά με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων έκανε στην χρησιμότητα των self test και του εσωτερικού αερισμού. Υπάρχουν ποσοστά αστοχιών στα self test εν τούτοις έχουν ικανοποιητική ανταπόκριση σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων και αναμφίβολα έχουν σώσει ζωές. Παράλληλα είπε ότι μελέτες και κλινικές δοκιμές στα παιδιά έδειξαν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και επίκειται ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της 3ης εμβολιαστικής δόσης. Τέλος τόνισε, πως φαρμακευτικά σκευάσματα βρίσκονται ήδη στην φάση 2 των δοκιμών με πολύ καλά αποτελέσματα και άμεσα θα έχουμε εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο.

(ΦΩΤΟ: ΜΠΟΥΡΑΣ, ΜΕΓΑΣ, ΜΠΟΝΑΝΟΣ, ΚΑΡΒΕΛΗΣ, ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ, ΜΠΑΚΟΣ

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, o προέδρος του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Μέγας, η προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, o Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, και ο αν. Διοικητής του ΠΓΝΠ dr. Δημήτριος Μπάκος.

Κοινός τόπος των χαιρετισμών ήταν η επικρότηση της ιδέας του συνεδρίου της Παθολογικής Κλινικής που επιτέλεσε και επιτελεί μέγιστο έργο ειδικότερα στην πανδημία που έχει σώσει χιλιάδες ζωές από την covid-19. Επισημάνθηκαν οι δυστοκίες και οι αντίξοες συνθήκες που λόγω της πανδημίας υφίσταται και το Σύστημα Υγείας και ειδικότερα οι ιδιαιτερότητες που δημιουργούνται στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα την ανάγκη διατήρησης λεπτών γραμμών ισορροπίας που το ΠΓΝΠ έχει επιτύχει.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας επεσήμανε, την ιδιάζουσα κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ και τόνισε την αναγκαιότητα μαζικού εμβολιασμού φοιτητών και προσωπικού, με τον συνθηματικό λόγο «Εμβολιαζόμαστε, τηρούμε τα μέτρα και Πάμε Πανεπιστήμιο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Μπονάνος επεσήμανε την τεράστια προσφορά της Κλινικής, τόνισε το γεγονός ότι σηκώνει το μεγάλο βάρος της πανδημίας αφού έχει διακομιδές από όλη τη Δ. Ελλάδα τουλάχιστον 700.000 ασθενών. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα βρίσκεται δίπλα στην Κλινική στηρίζοντας τη μεγάλη προσφορά της για την οποία την ευχαριστούμε» ανέφερε ο κ. Μπονάνος.

Παράλληλα ο διευθυντής της 6ης ΥΠΕ, Γ. Καρβέλης υποστήριξε ότι η νόσος covid-19 έθεσε, εν αγνοία της, νέα θεμέλια στην αντιμετώπιση και στη διαχείριση των ασθενών ενός ευρέως φάσματος ασθενειών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η νέα αναπνευστική λοίμωξη, εν αγνοία της, έθεσε νέα θεμέλια και δεδομένα, για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ, παράλληλα, έδωσε ώθηση σε νέα ερευνητικά προγράμματα και μελέτες, εξαιτίας της ίδιας της «φυσιοπαθολογίας» του ιού. Ως Διοίκηση βάλαμε πολλά «λιθαράκια» για τη στήριξη των υγειονομικών δομών μέσα από πολλές αλλαγές».

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Π. Μέγας υπογράμμισε την τεράστια προσφορά της Παθολογικής Κλινικής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως την ανέπτυξε ο κ. Μαραγκός προσφέρει έργο και στα τρία κομβικά μέρη επιστημονικό, νοσηλευτικό, ερευνητικό και εύχομαι την συνέχειά του».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών – Άννα Μαστοράκου υπογράμμισε τις αυξημένες ανάγκες που και αυτή την χρονιά θα υπάρξουν σε ασθενείς covid-19 αλλά και μη covid, τόνισε την ανάγκη αύξησης του εμβολιαστικού ρυθμού και επεσήμανε ότι έχει σταλεί επερώτημα για τους νοσήσαντες που δεν έχουν εγγραφεί στα περιστατικά covid ΕΟΔΥ.

Τέλος, ο αν. Διοικητής του ΠΓΝΠ dr. Δημήτριος Μπάκος μεταξύ άλλων τόνισε πως το ΠΓΝΠ απέδειξε στην πανδημία πως έχει την 1η θέση στην αξιοπιστία διαχείρισης της πανδημίας.

Την Έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος & Πελοποννήσου Περικλής Δουζδαμπάνης ο οποίος επεσήμανε την αξία της Παθολογικής Κλινικής και τη σημαντικότητα του θέματος του Συνεδρίου.

 

 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ: “Άνοιξε παράθυρο στις νέες εξελίξεις της Παθολογίας”

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απήχηση δήλωσε στην «Γ», ο πρόεδρος και εμπνευστής του Συνεδρίου Καθηγητή Παθολογίας/Λοιμωξιολογίας και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος δήλωσε: «Πραγματικά με εξέπληξε η απήχηση ενός Συνεδρίου που πραγματοποιείται για 1η φορά από την Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ με την αρωγή της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.Το γεγονός ότι είχε τέτοια ανταπόκριση φαίνεται να αντανακλά την ανάγκη της Ιατρικής Κοινότητας να επικοινωνούνται οι νέες εξελίξεις. Το Συνέδριο που στόχευσε στην ενημέρωση των γιατρών θεωρώ, ότι κατάφερε να προβάλει τις τελευταίες εξελίξεις της εσωτερικής Παθολογίας σε ένα ευρύ πεδίο ειδικοτήτων που αναδείχθηκε από τους διακεκριμένους ομιλητές».

 

Της Τέτας Γιαννάρου

 

Περισσότερα

Υγεία

Δέρμα και υγεία του εντέρου-Της δρ. Αναστασίας Μιχ. Θεριανού-Δερματολόγου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η «υγεία του εντέρου» έχει γίνει τεράστια τάση τους τελευταίους μήνες σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αλλά τι σημαίνει; Και πώς αυτή συνδέεται με ένα όμορφο και υγιές δέρμα;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η “ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ”
Πρόκειται για την ισορροπία των μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό σύστημα. Έρευνες τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δείξει ότι η ισορροπία αυτών των μικροοργανισμών είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και για την ανοσία. Είμαστε λοιπόν στον σωστό δρόμο αν προσέχουμε την υγεία του εντέρου μας.
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ
Η ισορροπία των μικροοργανισμών είναι επιτακτική για τη σωματική υγεία, αλλά τι αντίκτυπο έχει στο σώμα μας; Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα μικρόβια του εντέρου που λέγονται μικροβίωμα και ο εγκέφαλος επικοινωνούν μεταξύ τους, επηρεάζοντας το ένα τις λειτουργίες του άλλου.
Έτσι, η εξασφάλιση ενός υγιούς εντέρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση ατόμων με αυτισμό ή ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη. Άλλα παραδείγματα είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Και οι δύο είναι διαταραχές του εντέρου και ένα ισορροπημένο μικροβίωμα μπορεί να βοηθήσει να τα διατηρήσει υπό έλεγχο. Έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ενός μη ισορροπημένου μικροβιώματος και της παχυσαρκίας.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ
Η υγεία του εντέρου έχει αναφερθεί πολύ και στη βιομηχανία ομορφιάς. Έχουν υπάρξει ισχυρισμοί ότι έχει ευεργετική επίδραση και στο δέρμα. Υπάρχει σίγουρα συσχέτιση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και των δερματικών διαταραχών, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται. Το έντερο φαίνεται να επηρεάζει το μικροβίωμα του δέρματος. Η ακμή, η ατοπική δερματίτιδα, η ψωρίαση και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι οι κύριες δερματικές διαταραχές που σχετίζοναι με το μικροβίωμα.
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΜΑΣ
Τώρα που γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση της υγείας του εντέρου μας μπορεί να μας βοηθήσει σε διάφορα άλλα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουμε, προφανώς, θα θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι θα το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση. Αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί, τρώγοντας μια ποικιλία από φρέσκα τρόφιμα: κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η μεσογειακή διατροφή. Επίσης, η αποφυγή της ζάχαρης έχει μεγάλη σημασία. Η αντιβίωση επίσης διαταράσσει την ισορροπία του μικροβιώματος, άρα η αποφυγή άσκοπης λήψης είναι πολύ σημαντική.
Είτε πρόκειται να εντάξετε στην διατροφή σας τα προβιοτικά Kombucha και το Kimchi bandwagon, είτε απλά αποφασίσετε να είστε πιο προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνετε, αναγνωρίζοντας συνειδητά πώς μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας, είναι καλό να καταλάβετε πώς αυτοί οι μικροσκοπικοί μικροοργανισμοί μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την υγεία μας. Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα διαβάσουμε πολλές περισσότερες έρευνες που θα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του μικροβιώματος σε πολλές διαφορετικές παθήσεις. Φροντίστε την υγεία του εντέρου σας, και θα αποζιωθείτε σίγουρα γι’ αυτό.
*Η δρ. Αναστασία Μιχ. Θεριανού (drtherianou.com) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών, ενώ πραγματοποίησε την ειδίκευσή της στη Δερματολογία στο Saint John’s Institute of Dermatology και στο Chelsea and Westminster Hospital του Λονδίνου. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα πάνω στην ψωρίαση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Tuft’s University της Βοστώνης. Σήμερα είναι διευθύντρια Δερματολογίας του παγκοσμίου φήμης NHS Trust του Imperial College Healthcare στο Λονδίνο.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κορονοϊός: Σε ύφεση η πανδημία, αλλά είναι μπροστά ο χειμώνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πανδημία κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά κάτι που μπορεί να αλλάξει την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την πανδημία του κορονοϊού, τόνισε πως: «Σημειώθηκε μείωση στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων κατά 7% παρά τον αριθμό-ρεκόρ σε τεστ (1,3 εκατομμύρια), που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα».

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την απογοητευτική πορεία του εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και σημείωσε πως αυτό είναι επίφοβο, καθώς μπορεί να υπάρξει έξαρση: «Η τακτική των τοπικών, μίνι λοκντάουν θα συνεχιστεί. Όπως γίνεται και τώρα, θα βλέπουμε περιοχές να βγαίνουν και να μπαίνουν στο “κόκκινο” ».

Ανέφερε πως το 30% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας 4-18 ετών. «Ανακοινώσαμε ότι είχαμε την πρώτη εβδομάδα 3.500 τεστ τα οποία ήταν το 24% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή η ηλικιακή ομάδα η 4-18 έχει το 25 με 30% των κρουσμάτων καθημερινά. Είχε μία αύξηση 14% θα δούμε και το επόμενο διάστημα γιατί γνωρίζουμε ότι θέλουμε κάποιες ημέρες – εβδομάδες για να δούμε την επίδραση από το άνοιγμα των σχολείων. Το πρωτόκολλο μας είναι αρκετά αυστηρό με πάρα πολύ testing» σημείωσε.

«Η πανδημία βρίσκεται σε μια ύφεση είμαστε στο φθινόπωρο και έχουμε και το χειμώνα, θυμόμαστε ότι και πέρυσι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε περί τα τέλη Οκτωβρίου προετοιμαζόμαστε βλέπουμε ενέργειες που γίνονται και για το ΕΣΥ» τόνισε.

Μίλησε και το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων και όπως είπε θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και εκτίμησε ότι για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα 2-2,5 χιλιάδες.

Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό ανέφερε πως θα πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και όχι τα social media.

www.newsit.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα