Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Αιγιάλεια φλέγεται- Εφιαλτικές ώρες για τους κατοίκους της περιοχής, ολονύχτια μάχη αγωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υπό «πολιορκία» βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αχαΐα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους αρμόδιους φορείς να εκτιμούν ότι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Πάτρα, Δροσιά και Αιγιάλεια, είναι αποτέλεσμα σχεδίου εμπρηστών.

Ενώ δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί τα αποκαΐδια από τις περιοχές της Πάτρας, που επλήγησαν από τις πρόσφατες φωτιές (Σούλι, Καρυά, Ελεκίστρα, Περιβόλα, Εγλυκάδα, αλλά και τη Δροσιά Τριταίας), νέα μέτωπα εκδηλώθηκαν χθες στην Αιγιάλεια, με επίκεντρο τη Ζήρεια, τις Καμάρες και το Λαμπίρι, τα οποία επεκτάθηκαν προς Λόγγο και Ροδοδάφνη.

Το συγκεκριμένο μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 χθες το μεσημέρι, από δασική έκταση στη Ζήρια και σύντομα μια ολόκληρη την περιοχή βρέθηκε σε πύρινο κλοιό.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά τέσσερις οικισμοί και συγκεκριμένα η Ζήρια η Άνω Ζήρια, και τα χωριά Λαμπίρι και Καμάρες, ενώ αργά το απόγευμα ξεκίνησε η εκκένωση και στο Λόγγο.

Μάλιστα, στο Λαμπίρι και στις Καμάρες, η Αστυνομία προχώρησε σε απομάκρυνση λουομένων που βρίσκονταν σε παραθαλάσσιο μέτωπο, πολύ κοντά στη φωτιά.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ «112»

Παράλληλα εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δύο φορές μήνυμα από το «112» προς τους κατοίκους στη Ζήρια, το Λαμπίρι, τις Καμάρες και τον Λόγγο, καλώντας τους να κατευθυνθούν προς το Αίγιο, εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

Συγκεκριμένα στις 14:35 οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν ενώ στις 17:45 στάλθηκε ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Κάτοικοι της Κάτω Ζήριας, παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για την παραλαβή τους.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, τέθηκαν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νοσοκομεία σε Ρίο και Αίγιο. Μάλιστα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Πάτρας από την πρώτη στιγμή μετέβησαν στην Αιγιάλεια για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που χρειαζόταν, ενώ και η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ βρέθηκε στη φλεγόμενη ζώνη.

ΕΝΑΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΓΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες διεκομίσθη στο ΠΓΝΠ ένας εγκαυματίας από την περιοχή από το ΕΚΑΒ ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα.

 

Κλειστές  η νέα  και η παλαιά Εθνική Οδός

Εκτός από την εντολή εκκένωσης, η Αστυνομία προχώρησε σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στη Νέα Εθνική Οδό όσο και στην Παλαιά ΕΟ Πατρών – Κορίνθου, από το Δρέπανο έως τα Σελιανίτικα από τις 3 το μεσημέρι.

Αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές, με τις οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. να είναι αυστηρές, ως προς τις μετακινήσεις μόνο των απαραίτητων οχημάτων, για να διευκολύνουν το έργο της Π.Υ.

«Θα μείνουν όλοι στα οχήματα τους, όσο χρειαστεί για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές», ήταν η εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης σε συνεργασία με την «Ολυμπία Οδό» έκλεισαν τα διόδια, για να διευκολύνεται η κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων.

Η Ολυμπία Οδός ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση για την κυκλοφορία.

Έως αργά το βράδυ,  συνεχιζόταν η διακοπή της κυκλοφορίας και τα δύο ρεύματα σε μεγαλύτερη ακτίνα, από το Δρέπανο έως τον Ελαιώνα Αχαΐας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν επί ποδός για να διευκολύνουν τους οδηγούς να απομακρυνθούν από τα πύρινα μέτωπα.

Τον συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων από το Κέντρο Επιχειρήσεων είχε ο Γενικός Περιφερειακός Δ/ντής Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης ενώ όλοι οι αξιωματικοί ήταν στους δρόμους για να συνδράμουν στην επιχείρηση.

Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής βρίσκονταν η περιφερειακή συντονίστρια της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας Έφη Γιαννιά, ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Γυφτάκης, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων και της Αστυνομίας, οι οποίοι συνέβαλαν στον συντονισμό όλων των δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Γιγάντια η προσπάθεια των πυροσβεστών

Γιγαντιαία ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από γη και αέρα για να δαμάσουν τις λυσσαλέες πύρινες γλώσσες που εκτός από δασική έκταση εισέβαλαν σε οικισμούς, καίγοντας σπίτια και περιουσίες.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης την οποία συντόνιζε ο συντονιστής Πυροσβεστικών Δυνάμεων της ΠΥ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας κ. Πουρναράς συμμετείχε από την πρώτη στιγμή και ο ρωσικός «γίγαντας» το ΜΕΤΠΕ, καθώς επίσης οκτώ εναέρια μέσα (τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα) ρίχνοντας τόνους νερού, κάνοντας ανεφοδιασμούς από τη θάλασσα που ήταν σε κοντινό σημείο.

Παράλληλα 95 πυροσβέστες με 33 οχήματα έδιναν μάχη σώμα με σώμα με τον πύρινο εχθρό, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, με τους ανέμους να φθάνουν τα έξι μποφόρ και τον υδράργυρο στα ύψη λόγω καύσωνα.

Σημαντική και η συνδρομή με υδροφόρες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αιγιαλείας αλλά και του Δήμου Πατρέων, καθώς επίσης κινητοποιήθηκε άμεσα και το πυροσβεστικό πλοιάριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

 

 

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ  ψάχνει τα αίτια

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μετέβη χθες το απόγευμα, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία Αχαΐας, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Ζήριας.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι την ώρα που η πυρκαγιά στη Ζήρια ήταν σε πλήρη εξέλιξη και οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν ζωές, σπίτια και περιουσίες, ξέσπασαν νέα μέτωπα σε Άκολη και Ροδοδάφνη. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες διωκτικές αρχές αναζητούσαν ως ύποπτο όχημα, χρώματος ασημί, χωρίς πινακίδες στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα.

 

 

 

 

Στις Καμάρες το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας- Εσπευσμένα στη Ζήρια ο Χαρδαλιάς

Στις Καμάρες, σε καφενείο της περιοχής, είχε εγκατασταθεί το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος ήταν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή και ενημέρωνε τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη για τις εξελίξεις, μέχρις ότου να φθάσει και ο ίδιος στον τόπο της καταστροφής.  Ο κ. Φαρμάκης επικοινώνησε άμεσα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά αλλά και τον Γ.Γ. Βασίλη Παπαγεωργίου. Μάλιστα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην περιοχή έφτασε αργά το απόγευμα και ο κ. Χαρδαλιάς με το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής για την κατάσταση του μετώπου αλλά και από την Περιφερειακή Αρχή για την όλη επιχείρηση, έδωσε κατευθύνσεις και αποχώρησε.

 

Οι πολίτες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, αφήνοντάς τις περιουσίες τους

Με δάκρυα στα μάτια και τρομαγμένο βλέμμα…

 

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές που βίωσαν χθες όλοι όσοι βρέθηκαν στην φλεγόμενη ζώνη της Αιγιάλειας, αντιμέτωποι με τον πύρινο όλεθρο.

Οι τεράστιες πύρινες φλόγες, σύννεφο με μαύρο καπνό, υψηλό θερμικό φορτίο, αποπνικτική ατμόσφαιρα και εικόνα καταστροφής καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από τα σπίτια και τις περιουσίες, συνέθεταν το σκηνικό της καταστροφής. Η απόγνωση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων. Οι πολίτες εκλήθηκαν να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους στο πλαίσιο της προληπτικής εκκένωσης.

Δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το βιος τους με τους αστυνομικούς να τους ζητούν επιτακτικά να απομακρυνθούν από

Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν επίμονα και τα λεωφορεία ήταν έτοιμα να απομακρύνουν τους πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι με δάκρυα στα μάτια και με τρομαγμένο βλέμμα εγκατέλειπαν τους οικισμούς που απειλούνταν από τις φλόγες.

Οι άνδρες παρέμεναν στον τόπο και εθελοντικά συνεισέφεραν στον «πόλεμο» με τον εφιάλτη για να σώσουν τις περιουσίες τους.

 

ΦΩΝΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΗΡΙΑ

«Καταστράφηκε όλο το χωριό»

«Η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό, η απόλυτη καταστροφή, καταστραφήκαμε, ένα χωριό διαλύθηκε ολοσχερώς. Ένα χωριό χιλίων κατοίκων διαλύθηκε, μιλάμε για την Ζήρια, η φωτιά πέρασε από πάνω. Τους έφυγε η φωτιά για δευτερόλεπτα και έκαψε το χωριό. Δυστυχώς υπήρξε πολύ αργή αντίδραση. Μετά από πολύ ώρα ήρθαν δύο ελικόπτερα, δεν λειτούργησε τίποτα. Εδώ που είμαι καίγονται σπίτια ένας πανικός, περιουσίες και όλο το χωριό», ανέφερε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος.

«Έχω μπει μέσα στο χωριό και κοιτάζω να δω τι μπορεί να σωθεί… Ευτυχώς που εκκενώσαμε το χωριό έγκαιρα, δεν έχω ακούσει για τραυματισμό ή κάτι άλλο μόνο για καταστροφή σε σπίτια και περιουσίες. Μέσα στο χωριό η φωτιά αναζωπυρώνεται συνεχώς», επεσήμανε ακόμη.

«Το χωριό κάηκε, όπου πέρασε η φωτιά δεν άφησε τίποτα, έχουν καεί πολλά σπίτια. Δεν έχω προλάβει να γυρίσω το χωριό όλο γιατί η φωτιά συνεχίζει και καίει. Όπου μπορούσα πήγα και είδα. Εδώ που είμαι υπάρχει μια κύρια κατοικία που έχει καεί μαζί με τα διπλανά της σπίτια. Πρέπει να είναι περισσότερα από 20-30 σπίτια κατεστραμμένα. Έχουν καεί  πολλές ελιές. Από όσο ξέρω δεν έχουμε κάποιον τραυματισμό.

Ειδοποιήσαμε γρήγορα τους κατοίκους να φύγουν. Κάποιοι κάθισαν γιατί δεν ήθελαν να φύγουν. Εγώ έχω να πω ότι υπάρχει ευθύνη για την φωτιά από την Πυροσβεστική γιατί άφησε την φωτιά και έκαψε το χωριό. Πριν τρεις μέρες είχε πιάσει φωτιά με τρεις εστίες την οποία και έσβησε η Πυροσβεστική όμως σήμερα η φωτιά ξεκίνησε από την μια εστία της φωτιάς που είχε πιάσει τότε καθώς λόγω των δυνατών ανέμων αναζωπυρώθηκε. Πήγε το πυροσβεστικό εκεί αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει την φωτιά και έκαψε το χωριό. Άργησαν να έρθουν και τα εναέρια, πιστεύω ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Ήταν δική τους ευθύνη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ζήριας Αιγιαλείας Βασίλης Γλωσσίδης.

 

Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Αιγίου

97 άτομα απομακρύνθηκαν με σκάφη του Λιμενικού

Συναγερμός σήμανε και στο Λιμενικό Σώμα, που με σκάφη του, «χτένιζε» μέχρι αργά το βράδυ, τις παραθαλάσσιες περιοχές, για να εντοπίσει τυχόν εγκλωβισμένους πολίτες.

Μέχρι χθες τις 8 το βράδυ, 97 συνολικά άτομα (λουόμενοι και κάτοικοι των οικισμών) μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος και εν συνεχεία με φέρυ μποατ, από τις παραλίες Καμαρών, Λαμπιρίου, Λόγγου και Άκολης, μεταφέροντας μέσω θαλάσσης στο λιμάνι του Αιγίου, πολίτες που είχαν αποκλειστεί και λόγω του καπνού, αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα. Η πρωταφανής επιχείρηση στέφτηκε με επιτυχία καθώς δεν κινδύνευσαν ζωές.

Και ξενοδοχείο στον Λόγγο

Εντολή δόθηκε περίπου στις 17:30 από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ζήρια και επεκτάθηκε  προς τις παραλιακές περιοχές. Ακολούθησε επιχείρηση απομάκρυνσης των ενοίκων ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.

Και 110 παιδιά από την κατασκήνωση

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή για την εκκένωση της κατασκήνωσης της Χριστιανικής Εστίας, που βρίσκεται στα όρια Παναγοπούλας και Λαμπιρίου.

Μετά από επικοινωνία με τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης τα παιδιά επιβιβάστηκαν σε δυο λεωφορεία και με τη συνοδεία περιπολικών μεταφέρθηκαν στην Πάτρα, όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

 

 

 

Μ. Σκανδάμης: «Οι φλόγες μπήκαν στα σπίτια»

Μάχη με τις φλόγες έδωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Αχαΐας και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνος Σκανδάμης για να σώσει το σπίτι του στο Λαμπίρι.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης μας είπε πως εάν δεν υπήρχε σύστημα που να ρίχνει νερό από την σκεπή, το διώροφο σπίτι δεν θα είχε γλιτώσει από τις φλόγες, σε αντίθεση με τα δέντρα και τις αποθήκες που έγινα στάχτη.

 

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: «Δύσκολο να ελεγχθεί»

Για τις προσπάθειες που καταβάλλονταn στην Αχαΐα για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς μίλησε  χθες το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η φωτιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό.

Για αυτό τον λόγο και ενεργοποιήθηκε το σύστημα ειδοποίησης 112, ώστε να εκκενωθούν αρχικά τα χωριά Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι και στη συνέχεια και ο Λόγγος.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement