Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Οι αμπελοκαλλιέργειες στην Ελλάδα- ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η καλλιέργεια της αμπέλου και η τέχνη της οινοποίησης αποτελούν συστατικό στοιχείο των σπουδαιότερων αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου. Σήμερα η αμπελοκαλλιέργεια έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο και το φυτό αυτό μπορεί να επιβιώσει και να ολοκληρώσει το βιολογικό του κύκλο σε αρκετές περιοχές. Η άμπελος είναι από τα πρώτα είδη που προσέλκυσε την προσοχή του ανθρώπου από την εποχή που ακόμα αυτός ήταν συλλέκτης τροφής, δηλαδή κατά την μεσολιθική περίοδο που ο άνθρωπος δεν κατοικούσε πλέον μόνο σε σπηλιές αλλά και σε πρωτόγονους οικισμούς. Πράγμα που σημαίνει την έναρξη της γεωργικής δραστηριότητας.

Η ελληνική αμπελουργία αποτελείται από τέσσερις παραμέτρους που τη χαρακτηρίζουν και την πιστοποιούν. Αρχικά έχουμε την ιστορική παράμετρο καθώς είναι γεγονός ότι η άμπελος και ο οίνος αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Γενικά υπήρχαν άπειρες αναφορές σε αρχαία κείμενα καθώς και σε παραστάσεις σε αρχαία μνημεία και ευρήματα που αναδεικνύουν τη σημασία αυτού του συγκεκριμένου φυτού και των προϊόντων του στην αρχαία ελληνική κοινωνία. Πολλές φορές τυχαίνει η ιστορία μιας περιοχής να αναδεικνύεται μέσα από διάφορα τοπικά προϊόντα, πάρα πολλά από τα ονόματα των οίνων άλλωστε τείνουν να θυμίζουν αρχαία Ελλάδα, μυθικά και ιστορικά πρόσωπα. Επιπλέον υπάρχουν οι γεωγραφικοί παράμετροι, καθώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πάντα αποτελούσε πεδίο πολλαπλών συγκρούσεων και ανακατατάξεων, μέσα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμικούς κόσμους και με χαρακτηριστικό σταθμό την εμφάνιση των Οθωμανών Τούρκων στους οποίους επικρατούσε η θεοκρατική αντίληψη ως προς την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και οίνου. Αυτό έφερε σημαντικές μεταβολές στην ποικιλιακή σύνθεση των αμπελώνων της περιοχής αλλά και τον περιορισμό διαφόρων αμπελοκαλλιεργητών εκείνα τα χρόνια σε σχέση με άλλες χώρες της Δύσης. Επίσης οι κλιματικοί παράγοντες είναι αυτοί που έχουν άμεση σχέση με την ελληνική αμπελοκαλλιέργεια και γενικά με το μεσογειακό κλίμα το οποίο παρουσιάζει διαφοροποιήσεις κατά περιοχές. Για παράδειγμα, τις χαρακτηριστικά χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα οι οποίες είναι ευνοϊκές για μία αμπελοκαλλιέργεια και το πολύ ξηρό καλοκαίρι, που βοηθάει την είσοδο των φυτών σε μία κατάσταση ήπιας υδατικής καταπόνησης για την έναρξη της ωρίμανσης. Τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τις βιολογικές παραμέτρους στον ελλαδικό χώρο καθώς καλλιεργείται ένας αριθμός τοπικών ποικιλιών των οποίων οι ιδιότητες και δυνατότητές τους ακόμα δεν έχουν μελετηθεί πλήρως αλλά αποτελούν μοναδικό πλούτο της χώρας μας. Βέβαια, έρχεται και ένας αριθμός ποικιλιών ξενικής προέλευσης οι οποίες παράγουν καλής ποιότητας προϊόντα οινοποιίας και επιτραπέζιων σταφυλιών.

Οι αμπελοκαλλιέργειες παγκοσμίως καταλαμβάνουν εκατομμύρια στρέμματα και στις πέντε ηπείρους. Οπότε η πλεονεκτική θέση της ελληνικής αμπελουργίας έχει ως αποτέλεσμα να διακινούνται σήμερα στην αγορά υψηλής ποιότητας προϊόντα από τεράστιες βιομηχανικές επιχειρήσεις όσο και από μικρές, με μεγάλη επιτυχία.

 

ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΕΝΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Άρθρα-Συνεργασίες

Υγεία και κλιματική αλλαγή-Γράφει ο Παναγιώτης Τρίγκας*

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον Σεπτέμβριο του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεδριάσουν με μοναδικό σκοπό τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης.

Θα συναντηθούν ξανά στη Σύνοδο Κορυφής για τη βιοποικιλότητα στο Κούνμινγκ της Κίνας και έπειτα στη διάσκεψη για τη κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, η παγκόσμια κοινότητα να δράσει επειγόντως για τη διατήρηση της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τον 1,5 °C, τη διακοπή της καταστροφής της φύσης και την προστασία της παγκόσμιας υγείας.
Η ατομική και συλλογική υγεία πλήττεται ήδη από την υπερθέρμανση του πλανήτη και από την καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Οι επαγγελματίες υγείας εδώ και δεκαετίες τονίζουν πως μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 °C, πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο θερμοκρασίας και η συνεχιζόμενη απώλεια της βιοποικιλότητας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας.
Γεγονότα αλυσιδωτά μη αναστρέψιμα. Παρά την απαραίτητη ενασχόληση του πλανήτη με τον Covid-19, δεν μπορούμε να περιμένουμε να περάσει η πανδημία για να ασχοληθούμε με την κλιματική αλλαγή. Πρέπει ως παγκόσμια κοινότητα, αλλά και ατομικά ως έθνος να είμαστε ενωμένοι, αναγνωρίζοντας ότι μόνο θεμελιώδεις και δίκαιες κοινωνικές αλλαγές θα αντιστρέψουν την τρέχουσα πορεία μας.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβάλλει επίσης αρνητικά στην παγκόσμια αποδοτικότητα. Από το 1981 οι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν μειωθεί κατά 5,6%.
Αυτή η παρακμή, μαζί με τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και της εξάντλησης του εδάφους, του υπεδάφους και του φυσικού μας πλούτου εμποδίζει τις προσπάθειες μείωσης του υποσιτισμού και αυξάνει ραγδαία την πιθανότητα εμφάνισης πανδημιών στο μέλλον.
Μία αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 °C είναι πιθανό να προκαλέσει παγκοσμίως μια εξαιρετικά ασταθή κατάσταση, με ολέθριες κοινωνικές και οικονομικέςσυνέπειες.
Οι επιπτώσεις στην υγεία που οφείλονται σε μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 °C είναι πλέον καλά τεκμηριωμένες. Καμία αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι «ασφαλής».
Τα τελευταία 20 χρόνια, η θνησιμότητα που σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί περισσότερο από 50%.
Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα νεφρά μας. Ο νεφρός μάς προστατεύει από την υπερθερμία και την αφυδάτωση. Υπάρχει άμεση συσχέτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων θερμοκρασιών στις νεφρικές παθήσεις.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένες θερμοκρασίες του σώματος, αφυδάτωση και αύξηση της ωσμωτικότητας του αίματος.
Η θερμοπληξία (τόσο η κλινική όσο και η υποκλινική υπερθερμία ολόκληρου του σώματος) μπορεί να οδηγήσει σε οξεία νεφρική βλάβη, από ραβδομυόλυση ή φλεγμονώδη βλάβη του νεφρού που προκαλείται από τη θερμότητα.
Μακροχρόνιες περίοδοι πολύ υψηλής θερμοκρασίας και επακόλουθης σταδιακής αφυδάτωσης μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Το θερμικό στρες και η αφυδάτωση παίζουν ρόλο στον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.
Η ελλιπής ενυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Αντιθέτως, η επαρκής ενυδάτωση ελαττώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης στη θερμότητα. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν περιλαμβάνουν την ώς έναν βαθμό αναπηρία με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγικότητας και απασχόλησης.
Δεδομένης της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών, υπάρχει μια σημαντική ανάγκη για καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η θερμική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει νεφρική νόσο.
Είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά και να αναπροσαρμόσουμε τους παγκόσμιους στόχους μας. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως πολλές κυβερνήσεις, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και επιχειρήσεις θέτουν στόχους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών, έως το 2030. Επίσης, το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνεται ραγδαία. Παγκοσμίως στοχεύουμε στην προστασία τουλάχιστον του 30% της γης και των ωκεανών έως το 2030. Μην ξεχνάμε όμως πως κάθε παγκόσμιος στόχος για την αποκατάσταση της απώλειας της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου έως το 2020 χάθηκε.
Οι υποσχέσεις δεν αρκούν. Οι στόχοι είναι εύκολο να οριστούν αλλά δύσκολα επιτυγχάνονται. Πολλές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν την πανδημία του Covid-19 με πρωτοφανή χρηματοδότηση. Η περιβαλλοντική κρίση απαιτεί παρόμοια αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις, πέρα από αυτό που προορίζεται οπουδήποτε στον κόσμο. Αλλά τέτοιες επενδύσεις θα προαγάγουν μόνο θετικές συνέπειες για την παγκόσμια υγεία και την οικονομία.
Αυτές περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξημένη φυσική δραστηριότητα, καλύτερη διατροφή, βελτιωμένο ενδοοικογενειακό περιβάλλον.
Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία είναι η συνεχής αποτυχία των ηγετών να διατηρήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 °C. Πρέπει να γίνουν επείγουσες αλλαγές σε ολόκληρη την κοινωνία που θα οδηγήσουν σε έναν δικαιότερο και υγιέστερο κόσμο. Ας είναι η πανδημία το έναυσμα για δράση και όχι για άσκοπη αντίδραση, σηματοδοτώντας το 2021 ως το έτος που ο κόσμος τελικά αλλάζει.

Ιατρός Νεφρολόγος,
Επιστημονικός και Διοικητικός Διευθυντής
της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης
«Τρίγκας Nephros Mon» A.E.

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΠΑΤΡΑ : Η Αγαπημένη μας πόλη μας πληγώνει!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Φέτος είχα την ευκαιρία, μετά από πολλά χρόνια, να περάσω ένα μεγάλο μέρος των διακοπών μου στην αγαπημένη μας Πάτρα.

Ήρθα γεμάτος χαρά μιας και η Πάτρα είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα.

Αν και ζω πέντε δεκαετίας σχεδόν στην Αθήνα, αισθάνομαι πάντα κοντά της αφού η καρδιά μου είναι εκεί αλλά και ένα μέρος της δουλειάς μου που με κρατά σε τακτική επαφή μαζί της. Η Πάτρα δεν θα έπρεπε να φοβάται.

Είναι μεγάλη, με πολλές βιομηχανίες στην ΒΙΠΕ, έχει ένα μεγάλο νέο εμπορικό λιμάνι- πύλη εισόδου γιά την Ιταλία και την Ευρώπη. Εχει δύο μεγάλα νοσοκομεία και πολλές μικρότερες δομές Υγείας. Ενα μεγάλο Πανεπιστήμιο και ένα μεγάλο ΤΕΙ με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που δίνουν ζωντάνια και χρώμα και βοηθούν οικονομικά την πόλη. Κι όμως… Κάθε φορά που επιστρέφω στην Πάτρα, παρά το αρχικό σκίρτημα χαράς, αισθάνομαι την απόσταση που μας χωρίζει να μεγαλώνει. Δεν είναι πως έχω ζήσει 50 χρόνια στην Αθήνα Είναι που κάθε φορά διαπιστώνω πως η πόλη αλλάζει, προς το χειρότερο κι αυτό μου δημιουργεί συναισθήματα λύπης και απογοήτευσης Η Πάτρα δεν είναι πιά η παλιά Αρχοντική και πλούσια Πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, ίσως η καλύτερη επαρχιακή πόλη με μεγάλη βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα. Μόνο η όμορφη ρυμοτομία της και λίγα υπέροχα κλασσικά αρχοντικά έχουν μείνει να θυμίζουν το αλλοτινό της μεγαλείο Και η παρακμή αυτή φαίνεται ολοκάθαρα σε δύο σημαντικούς τομείς : Το οικονομικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι Η οικονομία είναι σε μια άσχημη φθίνουσα πορεία με μόνη δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών (Cafe Bar, restaurant, fast food). Καταστήματα κλείνουν συνεχώς και, σε όσα κατορθώνουν να επιβιώνουν, ο αγώνας είναι συνεχής να κρατηθούν οι τιμές χαμηλές. Τουρισμός δεν υπάρχει επί της ουσίας, λίγοι και διερχόμενοι οι ταξιδιώτες. Οι δρόμοι βρώμικοι, τα κτίρια με μουτζουρωμένους τους τοίχους από γκράφιτυς , λείπει η αστυνόμευση και η τροχαία, ο μόλος και οι κεντρικοί δρόμοι ένα απέραντο πάρκινγκ Η άλλη ενότητα, η κοινωνική, έχει σχέση με την συμπεριφορά πολλών κατοίκων της πόλης, ιδιαίτερα της νεολαίας. Ας μου επιτρέψουν οι νεοι να γράψω κάτι με Αγαπη: Με λύπη μου βλέπω δεν την αγαπούν, με τον ίδιο τρόπο που την αγαπούσε η γενιά μας. Παρατηρώ πως δεν σέβονται την πόλη, οικειοποιουνται κάθε δημόσιο χώρο, ρυπαίνουν και πολλές φορές καταστρέφουν, Η Πάτρα φαίνεται να μην τους αρέσει. Είναι κρίμα να βλέπει κανείς τέτοιες συμπεριφορές σε μία πόλη πού ήταν φημισμένη για την κουλτούρα της, το κορυφαίο Καρναβάλι της, το Φεστιβάλ της και γενικότερα την πολιτιστική της κληρονομιά, θεσμούς που, δυστυχώς, συν τω χρόνω φθίνουν Η πόλη αποπνέει στασιμότητα, δεν εξελίσσεται, δεν προοδεύει. Η Δημοτική Αρχή είναι ωσεί παρούσα, απλά κάνει διαχείριση στην καθημερινότητα και η Περιφέρεια, δύο χρόνια μετά, δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά της. Ο σχεδιασμός για το τρένο , το Φυσικό Αέριο και η κατασκευή της Εθνικής οδού Πατρών – Πύργου ίσως αλλάξουν τα δεδομένα προς το καλύτερο. Προς το παρόν όμως, η πόλη είναι μαγκωμενη στο ίδιο σκαλοπάτι. Φοβάται να ανέβει, να προχωρήσει, να παρακολουθήσει τις νέες εξελίξεις, τις νέες ιδέες, τις νέες ανάγκες. Εκτιμώ πως αιμορραγει εδώ και πολλές δεκαετίες αφού η κεντρική εξουσία ήταν απούσα και ο Δήμος και η Περιφέρεια μέχρι τώρα είχαν διακοσμητικό ρόλο. Τα δέκα μεγάλα εργοστάσια τα οποία, μέχρι την δεκαετία του ’80, έδιναν δουλειές στους Πατρινούς έχουν κλείσει. Σαν αποτέλεσμα η Πάτρα μαζί με την Εύβοια, την Κοζάνη και την Δράμα να είναι σήμερα οι περιοχές με την μεγαλύτερη ανεργία. Σε πείσμα όμως όλων αυτών, η Πάτρα επιμένει να παραμένει ιδιαίτερη με ένα ωραίο θαλάσσιο αστικό μέτωπο, με ωραίες κοντινές παραλίες και πανέμορφα βουνά να στολίζουν τα νώτα της. Κανείς δεν έχει να χάσει εάν την επισκεφτεί – είναι και τόσο κοντά στην Αθήνα.

Περισσότερα

Αθλητισμός

Επίκαιρη ερώτηση για τη στήριξη των γυμναστηρίων από τον Α. Τσιγκρή

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητάει τη λήψη μέτρων στήριξης των γυμναστηρίων.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Ο κλάδος των γυμναστηρίων υπέστη μεγάλες οικονομικές απώλειες λόγω της παρατεταμένης πανδημικής κρίσης, αφού παρέμεινε κλειστός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου εξακολουθούν να αυξάνονται μέχρι και σήμερα, εξαιτίας του υγειονομικού πλαισίου λειτουργίας τους και των περιορισμών που αναμένονται να ισχύσουν αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του Συλλόγου Γυμναστηριούχων Αχαΐας (αντιπροσωπεύει 95 γυμναστήρια στον Νομό), τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 13.9.2021 και προβλέπουν την υποχρεωτική διενέργεια rapid test στους ανεμβολίαστους αθλούμενους, αναμένεται να αποθαρρύνει τους πολίτες από την εγγραφή τους σε γυμναστήρια, εξαιτίας του ιδιαίτερα υψηλού οικονομικού κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικονομικά περιθώρια τείνουν να εξαντληθούν για τους επαγγελματίες του κλάδου, αφού η μείωση των εγγραφών σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους, υπερβαίνει το 50%.

Από την άλλη μεριά, η επικείμενη εφαρμογή των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων αναμένεται να δυσχεράνει περαιτέρω την υφιστάμενη κατάσταση, αφού τα ποσοστά των ανεμβολίαστων νέων -που παραδοσιακά αποτελούν την πλειοψηφία των μελών τους- παραμένουν αρκετά υψηλά.

Συνεπώς, η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης, όπως η δωρεάν διάθεση ενός rapid test ανά εβδομάδα για κάθε αθλούμενο, η επιδότηση των ενοικίων, η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού και η δημιουργία νέου προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση των επιχειρήσεων”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον υπουργό Οικονομικών, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) τη λήψη μέτρων στήριξης των γυμναστηρίων και β) πότε αναμένεται η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα